Waarom houden katten niet van hun poten aangeraakt? (8 interessante redenen)

Katten zijn prachtige wezens en hun poten zijn niet anders. Elke katteneigenaar weet dat de poten van een kat een van de schattigste kenmerken zijn, maar de meeste zijn verboden terrein om aan te raken. Waarom is dit? Waarom hebben sommige katten er een hekel aan dat hun poten worden aangeraakt? Waarom staan sommigen het toe? In dit artikel zullen we kijken naar acht redenen waarom katten het niet leuk vinden om hun poten aan te raken en wat het betekent als ze ons ze laten voelen.

divider-catclaw1

De 8 redenen waarom katten niet van hun poten houden

1. Kattenpoten zijn gevoelig

De poten van een kat zitten vol met zenuwuiteinden, waardoor ze ongelooflijk gevoelig zijn voor zelfs de kleinste druk, trillingen en temperatuurverandering. Katten hebben deze gevoeligheid nodig om hun poten veilig te houden, zoals wegtrekken als de grond te warm is. Ze gebruiken ook hun zeer gevoelige pads om de grond waarop ze lopen te voelen en veranderingen in textuur en stabiliteit te detecteren.

Zelfs een borstel of de geringste druk kan ongemakkelijk zijn voor onze katten, dus ze kunnen merken dat een vinger op hun poot drukt of hun poot aanraakt overweldigend is en wegtrekt.

thematische pauze

2. De poot kan gewond raken

Kattenpoot op vloer
Afbeelding credit: Marie Charouzova, Shutterstock

Als uw kat u vroeger zijn poten liet aanraken en plotseling besluit dat zijn poten verboden terrein zijn, kan hij pijn hebben. Katten zijn ongelooflijk stoïcijnse wezens die pijn en ongemak heel goed verbergen, wat een instinctief beschermingsmechanisme is. Je kunt misschien niet zien dat je kat zijn poot heeft verwond totdat je het fysiek ziet of totdat hij reageert wanneer je hem aanraakt.

Let op tekenen van pijn zoals mank lopen, terughoudendheid om de voet te gebruiken of likken aan het gebied. Als u een gedragsverandering als deze opmerkt, breng uw kat dan naar de dierenarts voor een controle.

thematische pauze

3. Geen poten betekent geen klauwen

De klauwen van een kat zijn het primaire wapen. Wanneer een kat zichzelf moet verdedigen, zal hij eerst een aanval met zijn klauwen lanceren, waarbij hij de vijand op afstand houdt tijdens het vechten. Je zult katten vaak zien zitten of liggen in posities die hun poten (en klauwen) in de aanslag houden, zoals de klassieke katten “loaf” -positie. Dit komt omdat katten niet graag onvoorbereid zijn; als we hun poten vasthouden, kunnen ze zich gevangen voelen en kunnen ze hun klauwen niet gebruiken als dat nodig is.

thematische pauze

4. Trauma

kat in een broodhouding
Afbeelding Credit: Jasmin Bauer, Shutterstock

Helaas kunnen sommige katten situaties of gebeurtenissen ervaren die een blijvende stempel achterlaten. Als een kat bijvoorbeeld eerder zijn poten heeft laten verwonden (hetzij door een ongeluk, een ander huisdier of erger nog, een misbruikende eigenaar), kan hij op zijn hoede zijn om iemand weer in de buurt te laten. Zelfs een klauw die te dicht bij de snelle op het kantoor van de dierenarts is geknipt, kan voldoende zijn om een gevoel van onbehagen en angst bij een kat in te prenten wanneer zijn poten worden gehanteerd. Dit trauma kan moeilijk voor de kat zijn om te overwinnen, maar met geduld en werken in kleine stapjes kan een kat zich opnieuw op zijn gemak voelen bij iemand die zijn poten aanraakt.

thematische pauze

5. Vertrouwen

Katten zijn van nature voorzichtig en soms duurt het langer om hun eigenaar volledig te vertrouwen. Dit geldt met name als de kat een trauma heeft opgelopen, zoals wat we hierboven noemden, maar sommige katten zijn gewoon niet zo verbonden met of vertrouwend in hun eigenaren als anderen.

Gelukkig kan vertrouwen in de loop van de tijd worden opgebouwd (of herbouwd), zodat je kat zich uiteindelijk meer op zijn gemak voelt als je zijn poten aanraakt en erop vertrouwt dat je hem geen schade toebrengt. Nogmaals, zachte aanmoediging en kalme interactie kunnen u helpen vertrouwen op te bouwen met uw kat; respecteer hun grenzen en geef ze de tijd om zich aan jou aan te passen.

thematische pauze

6. Oudere katten

Perzische kat liggend op de bank
Afbeelding Credit: Another77, Shutterstock

Oudere katten hebben minder geduld dan jongere katten (over het algemeen) en velen lijden aan aandoeningen zoals artritis die gewrichtspijn kunnen veroorzaken. Geriatrische katten vertragen ook en bewegen minder; minder beweging en meer pijn kunnen hen intolerant maken om hun poten aan te raken, vooral als ze zacht zijn.

Overwoekerde klauwen kunnen ook een factor zijn, omdat de klauwen van oudere katten soms verdikt en overwoekerd kunnen raken als ze niet versleten zijn. De klauwen kunnen in de pads groeien en letsel veroorzaken. Als uw oudere kat zich ertegen verzet dat u zijn poten aanraakt, is het een goed idee om ze naar de dierenarts te brengen.

thematische pauze

7. Gezamenlijke kwesties

Katten van elke leeftijd kunnen gewrichtsproblemen hebben. Artritis wordt meestal gezien bij oudere katten, maar jonge katten kunnen ook lijden. Misvorming van de gewrichten in de poten, old verwondingen aan de pootgewrichten en degeneratieve aandoeningen kunnen allemaal gewrichtspijn veroorzaken. Als uw kat lijdt aan een gewrichtsaandoening, vindt hij het misschien niet leuk dat zijn poten worden behandeld vanwege pijn of ongemak.

Gewrichtsaandoeningen kunnen ook zwelling en stijfheid veroorzaken, en uw kat kan zich ongemakkelijk voelen en misschien niet willen dat zijn poten worden aangeraakt. Als u zich zorgen maakt over de gewrichten van uw kat in zijn voeten (of waar dan ook), neem hem dan mee voor een onderzoek bij het kantoor van uw dierenarts.

thematische pauze

8. Ze vinden het gewoon niet leuk!

Gemberkat met een gezwollen poot op de grond
Afbeelding Credit: Vovantarakan, Shutterstock

Als je kat niet wil dat zijn poten worden aangeraakt, vindt hij het misschien niet leuk dat hij wordt aangeraakt! We moeten onze katten niet dwingen om ons hun poten te laten hanteren, omdat het grote hoeveelheden stress kan veroorzaken en niet eerlijk is voor hen. Stress kan ook gezondheidsproblemen bij katten veroorzaken, dus het is het beste om je enthousiasme te beheersen en de drang om de voeten van je huisdier aan te raken te weerstaan.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe kan ik mijn kat helpen wennen aan het aanraken van zijn poten?

Er kunnen momenten zijn waarop uw kat zijn poten moet laten aanraken, zoals voor nagelclips of veterinaire onderzoeken. Het is een goed idee om te proberen je kat te laten wennen aan het aanraken van zijn poten. De beste tijd om het te proberen is wanneer het een kitten is. Helaas is dit voor veel eigenaren niet mogelijk.

Volwassen katten kunnen echter ook wennen aan het gevoel, maar ze zullen er langer over doen om het te accepteren dan jonge katachtigen. Door de poten van uw kitten zachtjes aan te raken en hem te prijzen / een traktatie te geven, kunt u hem leren niet bang te zijn dat zijn poten worden gehanteerd en hem voorbereiden op wat hij kan verwachten als hij hem zijn hele leven heeft aangeraakt.

Niet alle katten zullen positief reageren en ze kunnen agressief reageren (zoals sissen of vegen) wanneer je hun poten gaat aanraken. Vergeet dus niet om eerst veilig te zijn en duw je kat niet als hij gestrest of overstuur lijkt.

kat raakt een vrouwelijke hand aan met zijn poot
Afbeelding Credit: EllyGri, Shutterstock

Vinden katten het leuk om hun poten te laten masseren?

Sommige katten (waarschijnlijk degenen die gewend zijn om hun poten te laten hanteren) zullen genieten van een pootmassage. Sommigen zullen echter helemaal niet tolereren dat hun poten worden aangeraakt en een massage is uit den boze. Massage voor katten kan over het algemeen een ontspannende en plezierige ervaring zijn voor zowel uw kat als u, omdat het spanning verlicht en een goede bloedsomloop bevordert.

Als uw kat het niet verdraagt dat zijn poten worden gemasseerd, probeer dan te beginnen bij de schouders of de basis van zijn staart. Vergeet niet om voorzichtig te zijn en eerst kennis te maken met de techniek; uw dierenarts kan massagebronnen aanbevelen of cursussen die u kunt proberen.

Wat betekent het als een kat je zijn poten laat aanraken?

Als uw kat tevreden is om u zijn poten te laten aanraken, vertrouwt hij erg op u. Ze vertrouwen erop dat je een van hun meest gevoelige gebieden niet beschadigt, en ze weten dat je hun wapens zult opgeven als ze ze plotseling moeten gebruiken. Als je de tijd en moeite hebt gestoken in het trainen van hen om comfortabel te zijn met het hanteren van hun poten, zal het laten zien wanneer je die schattige poten zonder problemen kunt aanraken. Ook zal uw kat meer ontspannen zijn tijdens veterinaire onderzoeken of klauwklemmen die het aanraken van de poot vereisen.

kattenpootverdeler

Conclusie

De poten van een kat zijn gevoelig en zacht, maar zijn ook de thuisbasis van zijn primaire wapens. Sommige katten laten je zonder problemen hun poten aanraken; dit is meestal het resultaat van training en socialisatie om hen comfortabel te maken met de sensatie. Andere katten zullen om verschillende redenen helemaal niet willen dat je hun poten aanraakt. Pijn, gevoeligheid, ouderdom en traumatische situaties uit het verleden kunnen allemaal betekenen dat uw kat zich terugtrekt wanneer u zijn poten aanraakt. We moeten de wensen en behoeften van onze katten in gedachten houden, hoe schattig hun kleine voetjes ook zijn.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Gorloff-KV, Shutterstock