Waarom houden katten net zo van baarden als ze doen?

Abessijns kitten dat zachtjes in de neus van de bebaarde man bijt

Als je kat interesse heeft in je baard, zul je blij zijn te weten dat dit volkomen normaal kattengedrag is. Aandacht tonen aan je haar, met name gezichtsbeharing, is waarschijnlijk niet wat je verwachtte toen je je nieuwe familielid mee naar huis nam, maar katten zitten vol verrassingen.

Snel overzicht

01

Het tonen van interesse in de baarden van mannen is een normaal kattengedrag en geen teken van slechte gezondheid.

02

Het likken van baarden kan verband houden met natuurlijk verzorgingsgedrag en kan een teken van genegenheid zijn.

03

Er zijn enkele gezondheidsoverwegingen bij het laten likken of verzorgen van je baard door een kat, waaronder het risico op overdraagbare ziekten.

Dus waarom zijn katten geïnteresseerd in het verkennen van ons gezichtshaar? Er zijn eigenlijk een paar interessante redenen waarom katten geïnteresseerd zijn in baarden, gezichtspluis of het haar van de katteneigenaar. Lees verder om de top zes redenen te ontdekken waarom katten geïnteresseerd zijn in baarden.

Lees ook: Waarom eten katten mensenhaar?

1. Baarden voelen als bont voor katten

gelukkige grijze kat slaapt

Katten genieten van het verzorgen van de vacht van hun favoriete metgezellen, en een baard is hiervoor de perfecte gelegenheid.

Katten zijn opgegroeid met het verzorgen van hun vacht, vaak de vacht van andere katten als ze in huishoudens met meerdere katten leven. Mensen zijn over het algemeen niet zo harig, dus het is natuurlijk voor katten om te reiken naar de delen van het lichaam die het meest lijken op wat ze als normaal beschouwen om genegenheid te tonen in de vorm van verzorging.

Het grove, getextureerde gevoel van baardhaar kan worden geknabbeld, besnuffeld en gelikt met hun tong. Katten hebben de neiging om te beginnen met snuffelen en werken op tot likken, dus let op de vroege waarschuwingssignalen als je geen bad van je kat wilt!

Lees ook: Waarom likt mijn kat mijn haar? Een dierenarts legt uit

2. Baarden smaken interessant

De mens staat met zijn kat op een balkon

Katten vinden het leuk om de geuren en kleine voedseldeeltjes die vastzitten in baarden te onderzoeken.

Omdat het gezichtshaar van een man zijn mond omringt, is het gebruikelijk dat deeltjes tijdens het eten en drinken op de baard worden overgebracht. Je merkt deze kleine deeltjes misschien niet op die vastzitten in de haren van de baard, maar je kat wel.

Het reukvermogen van een kat is hun belangrijkste zintuig, en ze zullen het geweldig vinden om je baard te onderzoeken om erachter te komen wat je vandaag hebt moeten eten, en misschien een kruimel of twee voor zichzelf te vinden in het proces! Katten zullen aan de baard van een man likken of zelfs knabbelen als ze de kans krijgen.

Als je baardproducten gebruikt, kunnen ze een geur afgeven die voor katten interessant kan zijn om te proeven. Kijk altijd naar de etiketten van uw producten om er zeker van te zijn dat ze katveilig zijn. Alcohol kan bijvoorbeeld giftig zijn voor katten, zelfs in kleine doses.

Lees ook: Waarom likken katten je?

3. Je wordt ‘gemarkeerd’

Een jonge kerel ligt op de grond en omhelst Maine Coon Cats

Baarden zijn geweldige plekken voor uw kat om over hun gezicht te wrijven en feromonen af te zetten die u markeren als ‘van hen’.

Dit gedrag kan gebeuren met bebaarde mannen of andere leden van het huishouden. Uw kat zal over zijn gezicht wrijven of zijn neus op u laten staan om feromonen op uw lichaam over te brengen. Feromonen zijn geurmarkeringen die uw kat helpen u te herkennen als onderdeel van hun familie en veilige ruimte.

Het later weer ruiken aan de feromonen creëert een ontspannen omgeving voor uw kat om in te zijn. Uw kat moet deze markeringsferomonen regelmatig bijvullen, zodat dit gedrag vaak wordt herhaald en het is geruststellend voor uw kat als u het toestaat.

Lees ook: Hoe markeren katten hun territorium?

4. Stress of angst

Jonge bebaarde man met donzige kat

Overmatig wrijven of likken van baarden kan een teken zijn dat de kat zich gestrest of bezorgd voelt.

Nuzzling of wrijven tegen een baard kan een uiting van angst of stress zijn. Katten kunnen troost vinden in fysiek contact of een zachte nuzzle van een baard en het maakt natuurlijke endorfines vrij die uw kat kalmeren. Katten houden ervan om zich veilig te voelen, dus als je dit gedrag vaak opmerkt, kun je baat hebben bij het gebruik van anti-angstproducten of feromonen zoals Feliway om je kat te helpen ontspannen.

Sommige katten kunnen baarden alarmerend vinden, omdat ze je gezichtsuitdrukkingen of kenmerken achter baarden niet kunnen zien, met name lange baarden, dus aandacht kan soms veranderen in agressie. Als dit met uw kat gebeurt, praat dan met een dierenarts voor advies over hoe u uw kat kunt helpen zich aan te passen aan uw baard.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

5. Aandacht zoeken

jongen met kat op de schouders

Nuzzling je baard is zeker te krijgen je aandacht en katten komen er snel achter wat werkt.

Je kat zou zomaar hallo kunnen zeggen! Aandacht geven aan de baard en het gezicht is een zekere manier om ervoor te zorgen dat je genegenheden niet onopgemerkt blijven. Katten communiceren via lichaamstaal en een kat die je fysieke ruimte binnenkomt, wil vaak speels gedrag vertonen. Verwissel in plaats daarvan je baard voor speelgoed en geniet van wat quality time met je kat.

Lees ook: 10 tekenen dat je kat geobsedeerd is door jou

Wetenschappelijke ondersteuning

kat likkende man

Een studie toonde aan dat katten de baarden van mannen opmerkten en een hekel lijken te hebben aan zeer lange baarden.

Een groep wetenschappers publiceerde een artikel waarin hun onderzoek naar kattengedrag werd beschreven wanneer foto’s van mannenbaarden werden getoond. Foto’s van mannen met lange baarden, korte baarden en donkere baarden werden aan elke kat getoond.

Toen werden de reacties op de foto’s van mannen genoteerd. Een interessante ontdekking in hun onderzoek was dat lange baarden de meeste negatieve reacties van katten in de studie aantrokken. De studie is echter klein, dus er is meer ruimte voor meer onderzoek om naar dit onderwerp te kijken.

Lees ook: Nieuw onderzoek bewijst dat het bezitten van een kat goed is voor je hart

Ik wil dat mijn kat stopt met het likken van mijn baard, snor en haar

Tabby kat die gezicht van bebaarde man likt

Als je geen baardbad van je kat wilt, leid hem dan om naar iets dat je verkiest, zoals samen spelen met een speeltje.

Dit kan een beetje lastig zijn, maar kan worden bereikt. Het belangrijkste doel is om het verzorgingsgedrag om te leiden naar andere activiteiten, dus je kunt ervoor kiezen om ze in plaats daarvan te knuffelen, met een speeltje te spelen of een nieuwe vaardigheid te trainen. Katten zijn intelligent en zullen gemakkelijk wennen aan het wisselen van activiteiten.

Lees ook: Waarom houden katten van knuffelen en knuffelen? Top 6 redenen

Gezondheidsproblemen

Bebaarde man knuffelt liefdevol zijn kat

Een gezonde kat die je baard likt, zou geen problemen moeten opleveren voor jou of je kat, maar zorg ervoor dat de ingrediënten van baardproducten veilig zijn voor katten.

Het tonen van interesse, verzorging of het likken van de baard van een man, ongeacht lengte, haartype of textuur, vormt meestal geen risico voor hun eigenaren.

Dat gezegd hebbende, er zijn een paar overdraagbare ziekten zoals ringworm, waarbij u moet voorkomen dat uw kat uw baard aanraakt of opeet. Ringworm is een vrij veel voorkomende huidlaesie bij jonge kittens of oudere katten en toont zich als een cirkelvormig gebied van haaruitval met korstvorming. Een dierenarts kan de diagnose bevestigen. Ringworm is zeer besmettelijk en zelfs kort contact kan voldoende zijn om een infectie van uw kat op uw huid over te brengen.

Als u snijwonden, korstjes of wonden op het gezichtshaargebied heeft, kan uw kat bacteriën of gisten overbrengen in wonden die tot infecties kunnen leiden.

Kattenbont kan parasieten zoals vlooien, teken en luizen dragen. Het risico op overdracht van parasieten is erg laag, hoewel het mogelijk is om vlooienbeten te krijgen als uw kat zwaar besmet is. Gebruik altijd regelmatig vlooienbehandelingen om vlooien, teken en luizen op afstand te houden. Als u niet zeker weet welke producten het beste zijn, bekijk dan dit artikel.

Lees ook: Darmparasieten van katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Laatste gedachten

Leuke kat met gesloten ogen en bebaarde man

Als de interesse van uw kat in uw baard storend is geworden, praat dan met uw dierenarts over mogelijke oplossingen.

Welke baardstijlen ook trending zijn, sommige katten voelen zich van nature aangetrokken tot de baard van een man, en het is fascinerend om te zien dat deze theorie zo vaak bekend is bij katteneigenaren anekdotisch om waar te zijn wanneer wetenschappelijk onderzocht.

Dit onschuldige gedrag is vaak een manier om genegenheid en interesse in jou als persoon te tonen, dus we zien het graag als een compliment! Zelden kan deze aandacht veranderen in agressie, dus praat met een dierenarts als je moeite hebt met baardgerelateerde agressie bij je kat.

Lees ook: Agressie aaien bij katten: wat het is en hoe het te stoppen

Veelgestelde vragen

Waarom likt mijn kat mijn baard?

Het likken van de baarden van mannen kan verband houden met natuurlijk verzorgingsgedrag en kan een teken van genegenheid zijn.

Zal mijn kat mij herkennen als ik mijn baard afschoren?

In het begin is het misschien een beetje een schok, maar je kat zal je nog steeds herkennen van vele andere zintuigen, zoals je natuurlijke geur en het geluid van je stem. Ze kunnen een paar dagen bij je vandaan blijven terwijl ze zich aanpassen, of ze zijn misschien erg nieuwsgierig en willen goed naar je nieuwe look kijken.

Moet ik mijn kat onze hond laten verzorgen?

Katten willen misschien de vacht van uw hond verzorgen of likken, en hoewel dit als een schattig gedrag kan worden gezien, houden sommige honden niet van katten in hun persoonalle ruimte en kan negatief reageren op zo’n nauwe interactie, waarbij genegenheid wordt verward met agressie. Een hond heeft een krachtige kaak en beten kunnen echte schade aan katten veroorzaken, dus probeer dit gedrag indien mogelijk om te buigen.

Bekijk bronnen