Kunnen katten een val van elke hoogte overleven?

Bengaals katje dat van een keukentafel springt

Katten staan bekend om hun verbazingwekkende behendigheid en reflexen. Ze verbazen hun eigenaren vaak met hoe sierlijk ze van een hoge plank of muur naar beneden kunnen springen.

Verder zijn er veel verhalen van katten die vallen van grote hoogte overleven en sommigen geloven dat katten een val van elke hoogte kunnen overleven. Maar is dit wel zo? Landen katten altijd op hun voeten en overleven ze? We zullen dit nu in meer detail bespreken en uitleggen wat er gebeurt als katten van een hoogte vallen.

Lees ook: Hoe hoog kan een huiskat eigenlijk springen?

Snel overzicht

01

Katten hebben het vermogen om zichzelf recht te zetten tijdens het vallen en landen op zo’n manier dat ze een zeer hoge overlevingskans hebben door vallen.

02

Hoewel katten enorme valpartijen kunnen overleven, kunnen ze nog steeds verwondingen oplopen die veterinaire aandacht vereisen.

03

Er zijn stappen die u kunt nemen om ervoor te zorgen dat het onwaarschijnlijk is dat uw kat een grote val zal maken.

Katten en hoogtes

Kat probeert van kattentoren te springen

Katten hebben een natuurlijke “rechtrichtreflex” waarmee ze zich kunnen omdraaien en op hun voeten kunnen landen in het midden van een val.

De vraag die in dit artikel wordt gesteld is: “Kunnen katten een val van elke hoogte overleven?” Het korte antwoord is nee.

Katten kunnen en zullen de hele tijd sterven door vallen. Het is echter waarschijnlijker dat een kat een val overleeft. Dit komt omdat ze zichzelf tijdens hun vrije val de juiste kant op draaien (ook bekend als de “rechtrichtreflex”) zodat ze eerst met de voeten kunnen landen. Deze fungeren als schokdempers zodat het hoofdlichaam wordt beschermd.

Terwijl ze vallen, spreiden katten hun vier ledematen uit als een parachute om hun lichaamsoppervlak te vergroten. Dit vermindert de stompe kracht op hun lichaam. Het feit dat katten hun reflexen kunnen aanpassen terwijl ze in de lucht vallen, is op zijn zachtst gezegd indrukwekkend en is gewoon een andere reden waarom we van katten houden.

Het is dankzij deze rechtrichtreflex dat veel katten vallen overleven, ongeacht hoe ver ze vallen. Interessant is dat katten meer kans hebben om zichzelf te verwonden door van korte hoogte te vallen. Dit komt omdat ze geen tijd hebben om zichzelf op tijd recht te zetten om op hun voeten te landen. Als katten echter van grotere hoogten van meer dan zeven verdiepingen vallen, hebben ze meer kans op ernstige verwondingen.

Lees ook: Hersenschudding bij katten: overzicht, tekenen en behandeling

Hoogbouw syndroom

Blue Tabby Maine Coon kitten springt van de ene bank naar de andere

Katten hebben een grotere kans om verwondingen op te lopen door kortere valpartijen en uitzonderlijk hoge valpartijen van meer dan zeven verdiepingen.

De term voor katten die van een hoogte vallen, wordt ‘kattenhoogbouwsyndroom’ genoemd. Dit is wanneer een kat van een balkon of gebouw valt dat minstens twee verdiepingen hoog is. Het Journal of Feline Medicine and Surgery publiceerde in 2004 een studie die 119 gevallen bestudeerde van katten die van een hoogte (of hoogbouwsyndroom) vielen.

Uit de studie bleek dat 96,5% van de katten die van een hoogte vielen, overleefden. Bijna de helft van die katten liep echter botbreuken op, terwijl andere katten tandletsel (zoals een afgebroken tand) en schade aan hun borst (zoals een klaplong) opliepen.

Dit betekent dat katten een zeer goede kans hebben om hoge valpartijen te overleven. Velen kunnen echter nog steeds verwondingen hebben die een veterinaire behandeling vereisen. In sommige van deze gevallen hangt de overleving van een kat af van het feit of ze meteen een spoedbehandeling krijgen voor hun verwondingen.

Lees ook: 11 tekenen dat je je kat naar de eerste hulp moet brengen

Waarom vallen katten van hoogte?

Maine Coon kat op het punt om over de grijze bank te springen

Katten zijn behendig en sierlijk en staan erom bekend dat ze “altijd” op hun voeten landen.

Het is vermeldenswaard dat het niet gebruikelijk is dat katten vallen. Katten zijn van nature behendige jagers met een goede balans en reflexen. Veel eigenaren zullen merken hoe katten eerst de grond bestuderen voordat ze springen en beoordelen waar ze zullen vallen. Je kunt zelfs merken dat hun snorharen naar voren leunen. Dit helpt hen bij het beoordelen van de afstand die ze nodig hebben om te springen.

Katten zijn heel voorzichtig en het is ongebruikelijk dat ze uit een raam springen. Het is waarschijnlijk dat katten die van een hoogte vallen zijn afgeleid of een insect of vlieg achtervolgen. Jonge kittens of katten kunnen een beetje onstuimig en minder voorzichtig zijn als het gaat om een open raam. Over het algemeen zijn ze meer vatbaar voor letsel dan meer volwassen katten.

Lees ook: Hoe u kunt voorkomen dat uw kat springt na een operatie

Wat beïnvloedt de overlevingskans van een kat na een val?

Ginger Cat is klaar om van het landelijke dak te springen

Katten gebruiken hun nagels om vast te pakken oppervlakken terwijl ze klimmen en springen.

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de kans dat een kat een val overleeft. Jonge katten zijn eerder nieuwsgierig naar open ramen en het buitenleven, dus ze lopen een hoger risico om van een hoogte te vallen.

Buitenkatten met geknipte nagels hebben mogelijk een grotere kans om van muren of bomen te vallen omdat ze hun klauwen ook niet kunnen vastpakken. Dit is erger voor katten die zijn gedeclameerd omdat ze bijna helemaal geen grip hebben.

Over het algemeen zijn katten die gewend zijn om buiten te zijn meer gewend aan klimmen en springen dan huiskatten binnenshuis. Ze hebben vaak betere reflexen als het gaat om springen en niet vallen van muren, bomen, etc.

Oudere katten met artritis of katten met mobiliteitsproblemen hebben meer moeite om zichzelf net zo snel recht te zetten als andere katten. Bovendien zijn hun ledematen niet zo goed bestand tegen de stompe kracht wanneer ze de grond raken. Voor deze katten resulteren vallen vaker in gebroken benen en andere verwondingen.

Lees ook: Kunnen katten in bomen klimmen?

Wat te doen als uw kat van een hoogte valt

Kat die van de keukentafel springt

Als je kat valt en in orde lijkt, is het nog steeds slim om een dierenarts te bellen, voor het geval ze inwendig letsel hebben.

Als uw kat van een muur of boom is gevallen en mank loopt of anderszins onwel is, neem dan contact op met uw dierenarts. Katten die uit een hoogbouwgebied vallen, moeten door hun dierenarts als een noodgeval worden gezien.

Deze katten lopen vaak breuken of verwondingen op aan hun borstholte en hebben dringend zorg nodig om hun overlevingskans te vergroten. Neem geen risico als je kat van een hoogte is gevallen, zelfs als ze in eerste instantie ok lijken, omdat ze mogelijk inwendige verwondingen hebben opgelopen.

Lees ook: Hoe zorg je voor een gewonde kat

Hoe u kunt voorkomen dat uw kat van een hoogte valt

Schotse rechte kat springen

Jongere katten kunnen luidruchtiger zijn en zich niet bewust zijn van hun omgeving, wat leidt tot meer vallen.

Katten die binnen worden gehouden, hebben minder kans om zichzelf te verwonden, omdat ze niet buiten klimmen en springen. Binnenkatten die in hoogbouwappartementen of huizen met meerdere verdiepingen wonen, lopen meer risico om uit een open raam te vallen.

Houd ramen gesloten of vergrendeld waar mogelijk. Raamschermen zijn een ideale oplossing omdat ze u in staat stellen om uw raam te openen voor frisse lucht terwijl u volledig voorkomt dat uw kat door het raam valt. Kinderhekjes zijn niet ideaal voor katten, omdat de meeste katten door de tralies passen.

Lees ook: Hoe een kat zich veilig te laten voelen in 10 eenvoudige stappen

Samenvattend

Oranje kat is klaar om van zijn baars te springen

Hoewel katten vaak op hun voeten landen door vallen, kunnen ze nog steeds gewond raken en kunnen ze een spoedbezoek aan de dierenarts nodig hebben.

Helaas sterven katten door vallen. Gelukkig komt dit zelden voor. Meer dan 90% van de katten die van een hoog gebouw vallen, zullen overleven. Dit komt doordat katten een rechtrichtreflex hebben waardoor ze op hun voeten kunnen landen.

Veel katten die van hoge plaatsen vallen, lopen verwondingen op. In dergelijke gevallen is het zo belangrijk om ze zo snel mogelijk naar uw dierenarts voor noodgevallen te brengen. U kunt voorkomen dat uw kat uit een open raam valt door een raamscherm te gebruiken of ramen dicht te houden.

Lees ook: Waarom vinden katten het leuk om high te zijn?

Veelgestelde vragen

Van hoe hoog kunnen katten een val overleven?

Katten kunnen vallen overleven van ergens tussen de 2-20 verdiepingen en zelfs omhoog. Ze kunnen echter nog steeds breuken en borstletsel oplopen door dergelijke valpartijen. Het is niet precies bekend hoe ver ze kunnen vallen en overleven, maar hun overlevingskans is meer dan 90% wanneer ze van een hoogte vallen vanwege hun verbazingwekkende rechtrichtreflex.

Kunnen katten een val van twee verdiepingen overleven?

Ja, katten zullen waarschijnlijk een val van twee verdiepingen overleven. Als ze vallen, zetten ze zichzelf recht zodat ze op hun voeten landen en strekken ze hun vier ledematen uit om hun lichaamsoppervlak te vergroten. Dit helpt trauma aan hun lichaam te voorkomen.

Wat gebeurt er als een kat van hoogte valt?

Katten die tijdens het vallen zelf van een hoogte vallen en op hun voeten proberen te landen. Ze strekken hun benen uit om als een parachute te fungeren om het trauma aan hun lichaam te minimaliseren. Hoewel hun overlevingspercentage van dergelijke valpartijen meer dan 90% is, kunnen ze nog steeds fracturen of andere verwondingen oplopen die veterinaire behandeling nodig hebben.

Kan een kat een val van 15 voet overleven?

Ja, katten kunnen een val van 15 voet en veel hoger overleven, maar kunnen verwondingen hebben die veterinaire aandacht vereisen.