Longworm bij katten (Dierenarts Antwoord): Tekenen, Oorzaken & FAQ

Longwormen zijn een soort parasitaire infectie die wordt gezien bij katten. Meestal wordt dit alleen gezien bij buiten- of binnen- / buitenkatten en wordt meestal veroorzaakt door de spoelwormparasiet. De longwormen groeien en ontwikkelen zich in verschillende delen van de luchtwegen, waardoor problemen ontstaan terwijl ze groeien en zich voortplanten. Lees verder om meer te weten te komen over de tekenen, oorzaken en verzorging van longwormen bij katten.

cat + lijnverdeler

Wat is een longworm?

Longwormen worden meestal veroorzaakt door de rondworm. De twee meest voorkomende soorten rondwormen die problemen veroorzaken zijn Aerophilus Eucoleus en Aelurostrongylus abstrusus. De Aerophilus Eucoleus Soorten leven in de luchtpijp, of luchtpijp. De Aelurostrongylus abstrusus Soorten leven in de longen zelf. Nadat de eitjes van de rondworm in de bloedbaan terecht zijn gekomen, komen deze soorten dan in hun respectievelijke delen van de luchtwegen terecht. Daar zullen ze zich blijven ontwikkelen tot volwassenen die meer parasitaire eieren leggen. Als de eieren uitkomen, worden ze opgehoest, ingeslikt en wordt de levenscyclus voortgezet.

Kattenlongworm onder de microscoop
Afbeelding credit: Todorean-Gabriel, Shutterstock

Wat zijn de tekenen van longwormen bij katten?

Tekenen dat uw kat een longworminfectie kan hebben, zijn gevarieerd. Sommige katten zullen absoluut geen abnormale tekenen vertonen en de eieren worden gevonden op routinematige fecale tests. Andere katten kunnen tekenen hebben van hoesten, een verhoogde ademhalingsfrequentie, een verhoogde ademhalingsinspanning, instorting of lethargie. Als eigenaar denk je misschien dat je kat een haarbal probeert op te hoesten, maar er gebeurt nooit iets. Als dit gedrag aanhoudt, kunnen er andere oorzaken zijn voor hoesten dan een haarbal. In rust moet uw kat een ontspannen, langzame ademhalingsfrequentie hebben. Als u merkt dat uw kat met veel moeite ademt (zijn borst of buik uitblazen), de ademhalingsfrequentie van uw katten zeer merkbaar is terwijl ze slapen, of ze hijgen op elk moment, moet u veterinaire hulp zoeken.

Katten met longwormen kunnen bronchitis of ontsteking van de luchtwegen ontwikkelen. Anderen kunnen secundaire longontsteking hebben vanwege de infectie. Als uw kat is behandeld voor een van deze aandoeningen, maar blijft hoesten of andere abnormale ademhalingssymptomen heeft, wil uw dierenarts hem misschien behandelen voor een mogelijke longworminfectie.

Omdat veel katten geen abnormale symptomen zullen hebben, is routinematig fecaal onderzoek en onderzoeken door uw dierenarts erg belangrijk. Dit geldt vooral voor buitenkatten, of binnen- en buitenkatten. Zelfs als uw kat alleen in uw eigen achtertuin gaat, stelt buiten zijn hem bloot aan vele soorten parasieten en infectieuze agentia. Als u uw kat preventief op een door de dierenarts voorgeschreven apparaat krijgt en jaarlijkse fecale onderzoeken laat uitvoeren, kan dit helpen om een infectie bij uw kat te vinden voordat ze erg ziek worden.

Wat zijn de oorzaken van longwormen bij katten?

Een kat raakt besmet met de Aerophilus Eucoleus soorten rondworm door de eieren of larven van de worm in uitwerpselen in te nemen. Dit komt het meest voor als uw kat naar buiten gaat en in contact komt met uitwerpselen van andere geïnfecteerde katten, zoals zwerfkatten die uw tuin als kattenbak kunnen gebruiken.

De Aelurostrongylus abstrusus soorten rondwormen hebben een tussengastheer nodig. Dit betekent dat een buikpotige (slak of slak) die is geïnfecteerd met de parasieten door uw kat wordt gegeten. Het kan ook voorkomen als uw kat een dier eet zoals een vogel, hagedis of knaagdier dat de geïnfecteerde buikpotige heeft gegeten.

Eenmaal ingenomen, zullen de spoelwormen zich ontwikkelen in het darmkanaal. Zodra de ontwikkeling het larvale stadium bereikt, kunnen deze soms uit het maagdarmkanaal migreren en in de bloedbaan terechtkomen. Eenmaal in de bloedbaan gaan de larven naar de luchtpijp (luchtpijp) of longen waar de ontwikkeling doorgaat tot in de volwassenheid. Naarmate de volwassen spoelwormen meer eitjes leggen, ontwikkelen deze zich tot larven die je kat zal ophoesten. Terwijl uw kat het ophoest, zullen ze het doorslikken, het in de ontlasting doorgeven en de levenscyclus opnieuw starten nadat een ander dier de geïnfecteerde ontlasting heeft ingenomen.

Turks busje dat in de tuin zit
Afbeelding credit: Vadim Petrakov, Shutterstock

Hoe zorg ik voor een kat met een longworminfectie?

Katten met longwormen kunnen in eerste instantie worden gediagnosticeerd met bronchitis of longontsteking. Als u uw kat naar uw dierenarts brengt om te hoesten, zullen ze waarschijnlijk röntgenfoto’s van de longen willen maken. Vanwege de ontsteking die door de wormen wordt veroorzaakt, kunnen de longen van uw katten er op röntgenfoto’s abnormaal uitzien. Uw dierenarts zal uw kat waarschijnlijk antibiotica, steroïden of beide geven. Deze medicijnen kunnen help met ontsteking en / of infectie die secundair optreedt aan de parasietinfectie, maar het zal niets doen om de wormen, eieren of larven te helpen opruimen.

Uw dierenarts moet uw kat een ontwormingskuur voorschrijven om de parasietinfecties te helpen verwijderen. Een paar weken tot maanden ontwormer is nodig om de parasiet en al zijn levenscycli volledig uit het systeem van uw katten te verwijderen. Om te weten of uw kat nog steeds geïnfecteerd is, zal uw dierenarts waarschijnlijk ook meerdere fecale monsters naar het laboratorium sturen. Uw dierenarts kan intern wat fecale tests uitvoeren, maar voor moeilijk te diagnosticeren longworminfecties zullen ze de monsters waarschijnlijk naar een laboratorium willen sturen voor gespecialiseerde en meer gevoelige tests.

Terwijl uw kat wordt behandeld, wilt u alle medicijnen geven zoals voorgeschreven door uw dierenarts. Houd hun ademhaling goed in de gaten en breng ze naar de dierenarts als ze moeite lijken te hebben om te ademen, hoesten of instorten. Door uw kat binnen te houden, uit de buurt van andere katten en te voorkomen dat ze andere dieren opruimen, kunt u voorkomen dat ze zichzelf opnieuw infecteren of andere dieren infecteren.

garen kogelverdeler

Veelgestelde vragen

Kan ik longworminfecties bij mijn kat voorkomen?

Ja! Veel door de dierenarts voorgeschreven preventieve middelen zullen helpen om rondworminfecties te voorkomen. Deze zelfde preventieve middelen kunnen ook helpen om vlooien en hartworminfecties te voorkomen. Als uw kat naar buiten gaat, zelfs als het alleen in uw eigen achtertuin is, wordt een regelmatig voorgeschreven veterinair preventief middel aanbevolen.

Een andere manier om de verspreiding van de ziekte te voorkomen, is door uw kat binnen te houden. Elke keer dat uw kat in contact komt met de uitwerpselen van andere dieren is een kans op infectie. Als uw kat graag uw vogelvoeders of kleine knaagdieren buiten besluipt, is er ook een kans dat ze besmet raken.

Is de behandeling duur voor longworm?

Recept ontworming medicatie over het algemeen is zeer betaalbaar. Het diagnosticeren van uw kat en vervolgafspraken kunnen echter oplopen tot kosten. Omdat uw kat kan hoesten, wil uw dierenarts misschien diagnostische en follow-up röntgenfoto’s maken. Ook moeten follow-up fecale onderzoeken naar het laboratorium worden gestuurd totdat uw kat geen tekenen van infectie meer vertoont. Als financiën een probleem zijn, wees dan eerlijk tegen uw dierenarts, zodat zij hun middelen kunnen richten op de beste behandeling voor uw kat.

3 kat face divider

Conclusie

Hoewel longworminfectie over het algemeen een zeer zeldzame ziekte is, is het niet ongehoord. Katten die op elk moment naar buiten gaan, vooral degenen die graag kleine dieren buiten opruimen, lopen het grootste risico op infectie. Sommige katten vertonen absoluut geen abnormale tekenen. Anderen kunnen hoesten of moeite hebben met ademhalen en kunnen bronchitis of longontsteking ontwikkelen secundair aan de parasieten. De behandeling is gericht op het elimineren van de wormen en al hun levenscycli, terwijl uw kat wordt ondersteund bij ademhalingsproblemen. Door uw kat preventief op een regelmatig diergeneeskundig voorschrift te krijgen en ze binnen te houden, kan het risico op longworm aanzienlijk worden verminderd.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Todorean-Gabriel, Shutterstock