Cat Brain Tumors (Vet Antwoord): Tekenen, Diagnose & Wanneer te euthanaseren

De beslissing nemen wanneer we afscheid nemen van een geliefd huisdier is een van de moeilijkste dingen die we als huisdierouders zullen doormaken. We houden van onze huisdieren en wensen dat ze voor altijd bij ons kunnen zijn. Helaas zullen onze huisdieren meestal slechts een deel van hoe lang een menselijk familielid zal leven, leven.

Een van de meest medelevende beslissingen die we als huisdierouders kunnen nemen, is de beslissing om humane euthanasie na te streven. Als uw kat is gediagnosticeerd of vermoedt te hebben dat hij een hersentumor heeft, kan het moeilijk zijn om te weten wanneer hij deze beslissing moet nemen.

Hieronder bespreken we waar u op moet letten, hoe deze aandoening wordt gediagnosticeerd en wanneer u moet weten of u uw kat moet euthanaseren.

cat + lijnverdeler

De tekenen van een hersentumor bij katten

Weten of uw kat een hersentumor heeft, kan in het begin moeilijk zijn. Sommige katten zullen absoluut geen abnormale symptomen hebben en beginnen dan op een dag aanvallen te krijgen. Andere katten kunnen subtiele tekenen vertonen, zoals pupillen van verschillende grootte, hun hoofd naar één kant kantelen, cirkelen of op het hoofd drukken. Vaak zijn deze tekens niet duidelijk voor eigenaren. Katten slapen graag vaak overdag en kunnen deze tekenen alleen vertonen als er niemand in de buurt is. Of ze staan eigenaren niet toe die dichtbij genoeg zijn om getuige te zijn van deze abnormale tekenen.

Het meest opvallende teken dat uw kat een hersentumor heeft, is het begin van aanvallen. Deze kunnen niet vaak voorkomen en worden dan steeds frequenter naarmate de tumor groeit. Andere keren kan je kat gewoon uit het niets aanvallen krijgen die niet stoppen zodra ze beginnen.

De reden(en) waarom uw kat de ene dag helemaal in orde lijkt te zijn en de volgende dag non-stop begint te aanvallen, is afhankelijk van waar de tumor groeit. Als de tumor geen problemen veroorzaakt met delen van de hersenen die de motorische functie, balans, ademhaling en / of gedrag regelen, dan kan uw kat in het begin weinig tot geen afwijkingen hebben. Andere keren kunnen tumoren beginnen te bloeden en / of ontstekingen in de hersenen veroorzaken en dit is de reden waarom uw kat epileptische aanvallen begint te krijgen.

Het maakt niet uit wanneer deze gebeurtenissen zich voordoen, houd er rekening mee dat eenmaal gediagnosticeerd, er geen manier is voor uw dierenarts om precies te weten wanneer de tumor begon te groeien. Het kan er slechts een paar weken zijn geweest, tot maanden tot zelfs jaren, afhankelijk van het type tumor en de locatie.

Bengaalse kat en dierenarts
Afbeelding credit: Pressmaster, Shutterstock

Hoe kan een hersentumor worden gediagnosticeerd?

De enige manier waarop een hersentumor absoluut kan worden gediagnosticeerd, is met geavanceerde beeldvorming zoals een MRI- of CT-scan. Een MRI is het geprefereerde diagnostische hulpmiddel voor beeldvorming van de hersenen.

Helaas kunnen deze kosten bij dieren te veel blijken te zijn voor eigenaren, omdat ze uit eigen zak worden betaald en niet vaak worden gedekt door een verzekering zoals bij mensen. Daarom kan uw dierenarts misschien alleen vermoeden dat uw kat een hersentumor heeft, maar zonder een MRI zullen ze dit nooit met 100 procent zekerheid kunnen zeggen.

Röntgenfoto’s, of röntgenfoto’s, kunnen maar zoveel informatie geven. Deze test is in veel gevallen niet gevoelig genoeg om hersentumoren te diagnosticeren. Als de tumor volledig is ingesloten in de hersenen en niet is begonnen met het binnendringen van delen van de benige schedel, geeft een röntgenfoto geen diagnostische informatie. Een röntgenfoto kan een vermoedelijke diagnose van een hersentumor geven als de tumor groot genoeg is geworden om de schedel, neus, ogen en / of het gezicht van uw kat binnen te dringen.

Uw dierenarts kan een hersentumor sterk vermoeden als uw kat afwijkingen heeft bij lichamelijk onderzoek, zoals cirkelen, hoofddrukken, pupillen van verschillende grootte, abnormale gezichtszenuwtests zoals het vermogen om te knipperen en te zien, enz. Ze kunnen bloedonderzoek uitvoeren, maar dit kan ook normaal zijn in gevallen waarin een hersentumor aanwezig is.

Weet dat uw dierenarts het beste doet wat hij kan wanneer hij u zijn gedachten geeft op basis van een lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en mogelijk röntgenfoto’s. Ze zullen je niet met 100 procent zekerheid kunnen vertellen of er een hersentumor is of niet zonder een MRI- of CT-scan.

Kwaliteit van leven bij katten met een hersentumor

Uw kat kan al dan niet een grote kwaliteit van leven hebben met een hersentumor. Katten hebben zeer zelden last van epilepsie. Dit betekent dat als uw kat epileptische aanvallen begint te krijgen, er zeer waarschijnlijk een onderliggende oorzaak is. Vaak zijn anti-epileptische medicijnen niet effectief wanneer er een tumor is. Of de medicijnen zijn slechts voor een korte periode effectief.

Als uw kat deze medicijnen nodig heeft, moet u proberen ze twee of drie keer per dag aan uw kat te geven. Veel katten staan niet toe dat ze pillen of medicijnen krijgen. Het achtervolgen van je kat en het geven van medicijnen aan hem kan meer stress veroorzaken dan hij waard is.

Sommige katten stoppen met eten met een brein tumor, of weinig tot geen eetlust hebben. Anderen kunnen hun gezichtsvermogen verliezen, moeite hebben met lopen en/of tegen meubels en andere huishoudelijke voorwerpen aanlopen. Hersentumoren bij katten kunnen zeer weinig behandelingsopties hebben en de meeste zijn ongeneeslijk. Daarom is het belangrijk om te erkennen dat katten met hersentumoren steeds ergere abnormale tekenen en ongemak zullen hebben.

Alle bovenstaande dingen dragen bij aan de kwaliteit van leven van uw kat. Als uw kat niet in staat is om te genieten van dagelijkse activiteiten zoals eten, drinken, knuffelen, spelen en / of slapen, dan moet u mogelijk humane euthanasie overwegen. Als uw kat vaak epileptische aanvallen heeft, is dit ook een indicatie dat zijn kwaliteit van leven slecht is geworden.

Kat eet geen voedsel
Afbeelding credit: Elena Kutepova, Shutterstock

Hoe kan ik de kwaliteit van leven van mijn katten beoordelen?

Er zijn enkele goede hulpmiddelen beschikbaar voor degenen die moeite hebben om te weten of de kwaliteit van leven van hun katten is afgenomen tot het punt waarop euthanasie moet worden overwogen. Een paar goede online bronnen zijn er een van Lap Of Love en een andere van The Ohio State School of Veterinary Medicine. Beide online vragenlijsten en beoordelingen moeten eerlijk worden beantwoord door u en andere leden van het gezin. De score zal u helpen objectiever te zijn wanneer u kijkt naar de kwaliteit van leven van uw huisdieren, zodat u mogelijk de beslissing kunt nemen om verder te gaan met euthanasie. Bij het nemen van de beslissing om euthanasie na te streven, kan de liefde voor onze huisdieren en de wens om ze langer in de buurt te hebben, de ware onderliggende gezondheid en geluk van onze huisdieren overschaduwen. Deze beoordelingen helpen ons om ons op hen te concentreren, niet op de extreme emoties die we kunnen voelen als we ze verliezen.

U kunt ook een kalender maken van goede en slechte dagen, of zelf of met behulp van uw dierenarts een rangschikkingsschaal maken. Als uw kat consequent meer slechte dagen heeft dan goede, moet humane euthanasie worden overwogen.

Natuurlijke dood thuis

Vaak horen wij als dierenartsen de wens van eigenaren dat hun huisdieren gewoon vredig thuis overlijden. De ongelukkige realiteit is dat de dood in zijn natuurlijke vorm vaak niet vredig is en erg moeilijk te bekijken kan zijn. In het geval van een hersentumor kan uw kat beginnen met aanvallen en niet stoppen totdat ze voorbij zijn. Dit kunnen minuten tot uren van non-stop aanvallen zijn. Uw kat kan niet meer reageren en daar liggen, niet in staat om te bewegen of te communiceren totdat zijn ademhaling stopt. Uw kat kan een abnormale hartslag en/of ademhaling hebben als hij passeert, wat ongemakkelijk kan zijn voor hem en voor u om naar te kijken.

Hoewel we allemaal vredig willen passeren in onze slaap, is de realiteit dat dit zelden het geval is. Je kat een vredig einde geven met euthanasie is een van de meest medelevende beslissingen die je als huisdierouder kunt nemen. Je kunt ze vasthouden, de familie bij hen laten zijn en zelfs een dierenarts bij je thuis laten komen om de euthanasiedienst te verlenen als je dat wilt. Uw kat kan van tevoren worden verdoofd, zodat hij niets voelt en niet gestrest raakt tijdens het proces.

vrouw die een kat knuffelt
Afbeelding Credit: Alek_B, Pixabay

3 kat face divider

Conclusie

Het verliezen van een geliefd huisdier, of ze nu vanzelf overgaan of je humane euthanasie nastreeft, is een uiterst moeilijke beslissing. In gevallen waarin een kat een hersentumor kan hebben, is het nemen van de beslissing om euthanasie na te streven vaak afhankelijk van hun dagelijkse kwaliteit van leven. Frequente aanvallen, moeilijkheden en / of onvermogen om normale dagelijkse activiteiten uit te voeren en / of ervan te genieten, kunnen u helpen bepalen dat het tijd is om afscheid te nemen.

Hersentumoren zijn vaak niet te behandelen en zullen met de tijd alleen maar verergeren. Het nemen van de moeilijke beslissing om euthanasie na te streven, zal uw kat vaak het vredige einde geven dat hij verdient voordat hij lijdt aan een vaak ongeneeslijke ziekte.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: PRESSLAB, Shutterstock