Skip to Content

Als je een kat afstaat, kun je hem dan opnieuw adopteren? Gids 2023

Als huisdierouder kan er een moment komen dat je merkt dat je situatie is veranderd en je je geliefde kat niet langer kunt houden. Hoewel het geen schande is om je kat over te geven aan een asiel, is het hartverscheurend voor jou en de kat.

In de meeste gevallen, wanneer u uw kat afstaat, heeft u geen rechten meer op de kat en kunt u deze niet opnieuw adopteren. In sommige asielen of opvangcentra kunt u uw kat echter opnieuw adopteren. U moet met de opvang in uw omgeving praten om hun specifieke beleid te zien.

Het is van cruciaal belang om veel na te denken over de vraag of je je kat wilt overgeven, maar we zullen je opties voor rehoming bespreken om je te helpen beslissen.

3 kat face divider

Top 4 redenen voor de meeste kattenovergaven

Kattenouders moeten zich uiteindelijk om een paar redenen overgeven of hun katachtige vrienden opnieuw huisvesten. Hieronder vindt u enkele van de meest voorkomende redenen.

1. Geld

Het bezitten van een kat kan duur zijn. U moet betalen voor voedsel, speelgoed, traktaties en controles bij de dierenarts. Het is beter als je een huisdierenverzekering hebt, maar dat kost ook geld. Er is altijd de mogelijkheid om extra kosten te maken. Spoedbezoeken aan dierenartsen voor ziekte, trauma en ziekte zijn reële mogelijkheden. Sommige eigenaren van gezelschapsdieren kunnen de kosten niet bijhouden en moeten hun huisdieren inleveren vanwege geldproblemen.

Katteneigenaar in de lobby van het hotel
Afbeelding credit: Frau aus UA, Shutterstock
thematische pauze

2. Dwalen

Veel mensen gaan naar asielen om zwerfkatten uit hun buurt over te brengen. Het is belangrijk op te merken dat zwerfkatten in de steek zijn gelaten of verdwaald zijn geraakt, terwijl wilde katten in het wild zijn geboren en geen menselijk contact hebben gehad. Verloren katten kunnen bij de meeste asielen en dierenartspraktijken worden gescand op microchips, zodat ze kunnen worden teruggebracht naar hun eigenaren.

thematische pauze

3. Gedragsproblemen

Van destructief gedrag tot plassen buiten de kattenbak, veel katten worden naar asielen gebracht vanwege gedragsproblemen. In sommige gevallen komen deze gedragingen voort uit stress van de kat, zoals het thuisbrengen van een nieuwe baby, een nieuw huisdier of zelfs het verplaatsen van de kat van de ene omgeving naar de andere.

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geven hun katten op vanwege gedragsproblemen omdat ze het probleem niet zelf kunnen oplossen.

thematische pauze

4. Toevallige nesten

Katten die worden overgegeven is heel gebruikelijk als het gaat om toevallige nesten. Tijdens wat de asielen het ‘kittenseizoen’ hebben genoemd, dat in de late lente en vroege zomer is, verwachten ze dat honderden kittens worden overgegeven vanwege toevallige zwangerschappen. De beste manier om onbedoeld strooisel te voorkomen is om uw kat te laten steriliseren of castreren.

Een vrouw met Siamese kittens in haar armen
Afbeelding credit: Yulia Kostyushina, Shutterstock

3 kat face dividerDe 4 tips voor het vinden van een nieuw thuis voor uw kat

Hoewel het hartverscheurend kan zijn om een nieuw huis voor je kat te vinden, als er geen andere keuze is, moet je je opties kennen. We bespreken hieronder enkele van de veiligste opties.

1. Rasspecifieke of op pleegzorg gebaseerde reddingsgroepen

U kunt contact opnemen met rasspecifieke of op pleegzorg gebaseerde reddingsgroepen in uw omgeving voordat u uw toevlucht neemt tot het overgeven van uw kat aan een asiel. De groepen kunnen verschillende mogelijkheden bieden voor uw kat; Sommigen laten de kat zelfs in een pleeggezin voor huisdieren verblijven totdat een nieuw thuis kan worden gevonden.

thematische pauze

2. Gebruik de Adopt a Pet Rehoming Tool

U kunt Adopt-a-pet.com gebruiken om uw huisdier opnieuw te huisvesten. U maakt eenvoudig een profiel aan en vermeldt uw huisdier, en geïnteresseerde mensen zullen zich aanmelden. Dit neemt veel giswerk weg bij het opnieuw plaatsen van uw huisdier, en de site heeft toegewijde professionals die met alles helpen.

Gember Kat en vrouw in bed met laptop
Afbeelding credit: Konstantin Aksenov, Shutterstock
thematische pauze

3. Verspreid het woord op sociale media

U kunt het woord verspreiden over de noodzaak om uw huisdier opnieuw te huisvesten op sociale media. U wilt echter voorzichtig zijn met deze optie. Je weet nooit wie naar voren zal stappen om je kat te adopteren, en er zijn slechte mensen in de wereld die erop uit zijn om dieren gewoon pijn te doen in plaats van van ze te houden en ze voor altijd een thuis te geven.

thematische pauze

4. Overgave aan het asiel

Als u op geen enkele andere manier een thuis voor uw kat kunt vinden, is het een optie om de kat over te geven aan uw plaatselijke asiel. Vergeet niet dat wanneer u die beslissing neemt, u zich eraan moet houden omdat u alle rechten aan de kat opgeeft wanneer u het papierwerk ondertekento laat het daar.

garen kogelverdelerVermijd het plaatsen van rubrieksadvertenties

Het enige dat u niet wilt doen wanneer u uw kat probeert te herhuisvesten, is het plaatsen van een advertentie. Craigs List en andere sites worden vaak gebruikt om dieren te kopen om te gebruiken als lokaasdieren, vooral voor honden. Katten kunnen ook worden gebruikt voor training, en dat is iets wat je niet wilt dat je geliefde kat overkomt.

Gratis huisdieren op Craigs List worden vaak opgepikt door hamsteraars, fokkers in de achtertuin en andere criminelen, dus het is het beste om rubrieksadvertenties te vermijden wanneer u probeert uw kat opnieuw te huisvesten.

Jonge vrouw die haar kat omhelst
Image Credit: Africa Studio, Shutterstock

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Wanneer u uw kat overgeeft aan een lokaal dierenasiel, wordt verwacht dat u de kat niet opnieuw wilt adopteren. In veel gevallen zal een asiel je het echter laten doen als je er bent voordat de kat wordt herplaatst. Het is echter essentieel om op te merken dat zodra u het papierwerk ondertekent om uw kat over te geven, u alle rechten op de kat verliest, inclusief het verkrijgen van informatie over de kat in de toekomst.

Als je geen andere keuze hebt dan je kat opnieuw te huisvesten, zijn er veel opties, zoals we hierboven hebben vermeld. Zoek je hart en vind de beste optie voor je kleine vriend als het niet langer haalbaar is om het een eeuwig thuis bij jou en je familie te geven.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: cottonbro, Pexels