Geelzucht bij katten (Vet Antwoord): Tekenen, Oorzaken & Zorg

Geelzucht bij katten is altijd een teken van een probleem, meestal een ernstige ziekte. Dat probleem kan een infectieziekte zijn, lichamelijke afwijkingen, trauma, kanker, degeneratieve verandering, etc. Dat probleem kan van alles zijn. Veel mensen associëren geelzucht met leverziekte omdat het de lever is die ervoor zorgt dat we niet geel worden. Maar er kunnen ook verschillende dingen in de weg zitten.

Geelzucht kan een duidelijk teken van ziekte zijn, maar het uitzoeken van het probleem kan ingewikkeld zijn.

3 kat face divider

Wat is geelzucht?

Geelzucht is verkleuring van de weefsels door abnormale niveaus van een chemische stof in het bloed die geel gepigmenteerd is, soms icterus genoemd. Terwijl de gepigmenteerde chemische stof zich in het systeem opbouwt, hoopt het zich op in weefsels. De weefsels krijgen een gelige tint die te zien is bij een lichamelijk onderzoek – een veterinair onderzoek. Icterus kan ook worden geïdentificeerd met bloedonderzoek. Het bloedonderzoek kan de afwijkingen nog steeds laten zien, zelfs als de kat niet geel wordt.

Het is een fysiologisch probleem, wat betekent dat er een probleem is met de normale werking van het lichaam.

Wat zijn de tekenen van geelzucht?

Hier zijn enkele van de meer voor de hand liggende tekenen van geelzucht:

  • Vergeling van de huid (misschien de binnenoren waar de vacht dunner is)
  • Geelverkleuring van het wit van de ogen
  • Vergeling van de slijmvliezen

Geelzucht treedt op wanneer abnormale pigmenten in het bloed weefsels geel worden, en het geel kan dan door de huid worden gezien, omdat katten bedekt zijn met vacht, hoewel het soms moeilijk te zien kan zijn.

De verkleuring is ook te zien in het wit van de ogen. Als u de oogleden voorzichtig optilt of naar beneden trekt, ziet u het geel op het wit van de ogen (sclera) of de slijmvliezen die rond de ogen cirkelen.

Je ziet het soms ook aan hun tandvlees. Kattentongen zijn meestal dikker dan hun tandvlees, dus je ziet het meestal helderder op het tandvlees.

oogarts onderzoekt het oog van de kat met behulp van een oftalmoscoop
Afbeelding credit: Lebedko Inna, Shutterstock

Wat zijn de oorzaken van geelzucht?

Geelzucht wordt veroorzaakt door te veel bilirubine in de bloedbaan, een geel gepigmenteerde chemische stof.

Bilirubine wordt geproduceerd wanneer rode bloedcellen afsterven en afbreken. Het bilirubine dat uit de stervende rode bloedcellen wordt uitgescheiden, wordt naar de lever getransporteerd, waar het wordt gefilterd en in poep uit het lichaam wordt uitgescheiden.

Met andere woorden, bilirubine uit het bloed wordt geabsorbeerd en verwijderd door de lever, waar het naar het spijsverteringskanaal reist om uit het lichaam te worden uitgescheiden.

Er zijn veel ziekten of problemen die ervoor kunnen zorgen dat de bilirubineroute verstopt raakt en geelzucht veroorzaakt. Ernstige ontstekingsziekte en sepsis kunnen ook geelzucht bij katten veroorzaken.

Hoe zorg ik voor een kat met geelzucht?

Hoe u voor uw kat met geelzucht zorgt, hangt volledig af van hun diagnose. Een probleem met het bloedsysteem vereist andere behandelingen in vergelijking met leverziekten.

Het eerste dat u moet doen, is een diagnose krijgen van de dierenarts. Je kunt geelzucht niet thuis oplossen; Het is bijna altijd een teken van een significante ziekte. En het ongediagnosticeerd en onbehandeld laten is uw kat onderwerpen aan onnodige ziekte en pijn.

Volg de aanwijzingen van uw dierenarts en begrijp de aanwijzingen van uw kat specifiek ziekte zal je volgende stap zijn. Zodra u een specifieke ziekte heeft om mee te werken, zijn de behandelingsopties, de zorg die u verleent en de prognose bekend.

Geen magische pil, medicatie, voedsel, therapie, gebed, supplement, oefening of rust zal geelzucht genezen. De onderliggende oorzaak moet worden geïdentificeerd als er een kans is.

dierenarts die de kat controleert
Afbeelding credit: PRESSLAB, Shutterstock

3 kat face dividerVeelgestelde vragen

Wat kun je verwachten bij de dierenarts?

Geelzucht is een teken van ernstige ziekte. Verwacht dus diagnostische tests uit te voeren. De eerste test die de dierenarts zal uitvoeren is waarschijnlijk bloedonderzoek, maar het kan ook het volgende omvatten:


  • Diagnostische beeldvorming (echografie)

  • Röntgenfoto’s

  • CT-scan

  • MRI

  • Urineonderzoek

  • Een fecale test

Verwacht een diagnostisch bezoek of twee, met follow-ups om te beoordelen hoe de behandeling werkt.

dierenarts die kat onderzoekt in röntgenkamer
Afbeelding credit: PRESSLAB, Shutterstock

Kan een kat herstellen van geelzucht?

Dit is geheel afhankelijk van de oorzaak. Er zijn tientallen problemen die geelzucht kunnen veroorzaken, en elk heeft zijn eigen prognose en complicaties. Ze hier allemaal bekijken is overweldigend en een stressvolle oefening.

Wat is de ziekte geelzucht?

Geelzucht is een klinisch teken van ziekte. Het is geen ziekte op zich. Het is vergelijkbaar met hoesten bij mensen. Hoesten is een teken van een probleem. Maar dat probleem kan een verkoudheid, astma of verstikking zijn. Allemaal verschillende problemen met verschillende behandelingen en een totaal verschillende prognose (overlevingskansen).

Hoe komt het dat ik niet merkte dat mijn kat geelzucht had totdat hij naar de dierenarts ging?

Voel je niet slecht. Het kan moeilijk zijn om het geel te zien. Hoewel het misschien een dwaas ding lijkt om te missen, doet de vacht niet alleen schokkend goed werk om het te verbergen, maar soms kan de gele tint heel subtiel zijn en je besluipen.

Bovendien, hoe vaak onderzoek je zorgvuldig de mond van je kat of de buitenste ooghoeken? Niet vaak. En meestal is dit voor iedereen stressvol en onnodig. Het heeft geen zin om het risico te lopen dat je vingers worden gebeten om de hele tijd te controleren. Dit is waar veterinaire gezondheidscontroles voor zijn.

Huisdierentandarts reinigt kattentanden in een dierenkliniek
Afbeelding credit: Burdun Iliya, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Er zijn verschillende problemen die kunnen leiden tot geelzucht, dus er is geen definitief antwoord op waarom Je kat ziet er een beetje geel uit. Icterus is een gecompliceerd klinisch teken van ziekte. Werken met uw dierenarts is het beste wat u kunt doen als uw kat geelzucht heeft, omdat geel waarschijnlijk niet de beste magische kleur is die ze kunnen veranderen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Todorean Gabriel, Shutterstock