Eten katten hagedissen en zijn er gezondheidsrisico’s aan verbonden?


Als je een ervaren kattenouder bent, is de kans groot dat je vaak een dode muis of een vogel voor de deur ziet. Dit is de manier van een kat om op te scheppen en je haar meest recente prooi te laten zien!

Maar je hebt ook gemerkt dat je kat van tijd tot tijd een hagedis doodt. Oh mijn God, is dit echt? Eten katten echt hagedissen?, vraag je je waarschijnlijk af.

Nou – dat doen ze. Veel katten kunnen hagedissen eten en in de meeste gevallen zal dit niet gevaarlijk voor hen zijn. Er zijn echter ook potentiële gezondheidsrisico’s verbonden aan een kat die een hagedis eet; Ze komen niet zo vaak voor, maar kunnen nog steeds gebeuren.

Een ander belangrijk ding om hier te begrijpen is dat katten de hagedis niet altijd daadwerkelijk hoeven te eten – ze kunnen hem gewoon doden, en dit gebeurt vanwege hun natuurlijke instincten.

Jachtinstincten van katten

De mooie bruine kat, Siamees, met blauwgroene ogen ligt in een groen gras en bladeren

Je geeft je kat lekker kattenvoer, meerdere keren per dag. Ze krijgt alles wat ze nodig heeft van dit voedsel, dus waarom zou ze de drang hebben om achter hagedissen aan te gaan?

Want jagen zit haar in het bloed! Als Martina Cecchetti en haar medewerkers [1] specificeren:

Huiskatten zijn niet zoals andere gedomesticeerde dieren. Het fenotype en genotype van katten zijn relatief onveranderd en ondanks dat ze al jaren met mensen als huisdier leven, zijn ze nog steeds vrij onafhankelijk. De meesten van hen behouden nog steeds enige neiging tot jachtgedrag, ook al is hetzelfde niet vereist voor hun voeding.

Dus hoewel onze katten tegenwoordig niet langer gedwongen worden om zelf voedsel te vinden, zoals ze vroeger in het wild waren, betekent dit niet dat hun natuurlijke instincten volledig verdwenen zijn. Ja, onze huiskatten houden nog steeds van jagen!

Eten katten hagedissen, of doden ze ze gewoon?

Sommige katten gaan misschien achter hagedissen aan net nadat ze hun maaltijd hebben gehad. Ze doen dit dus niet omdat ze honger hebben – dit is hun jachtspel.

Daarom zie je misschien dat je kat een hagedis in haar mond draagt. Misschien zal ze het niet eten, maar ze zal er gewoon mee spelen en het doden.

Toch zullen sommige katten het ook eten. Sommigen van hen kunnen de hagedis zelfs verlammen, zijn kop of poten opeten en dan met de rest spelen.

Dit is misschien raar om te begrijpen, maar vergeet niet dat je kleine bolletje bont nog steeds een roofdier is!

Ze is gedomesticeerd, maar ze heeft nog steeds haar natuurlijke driften. Hagedissen zijn levende en bewegende wezens, daarom een verleidelijke prooi voor katachtigen.

Is het veilig voor katten om hagedissen te eten?

Calico kat die een hagedis in de bek houdt

Ik ben door de jaren heen veel kattenouders tegengekomen die zich afvroegen of het normaal is dat katten dieren zoals vogels of insecten eten.

Natuurlijk wilden ze allemaal meteen weten of inname van deze dieren gevaarlijk kon zijn voor hun huisdieren.

Een kat die een hagedis inneemt, klinkt misschien als een veel erger scenario dan dat ze een insect of een vogel eet.

In de meeste gevallen echter, Je kat die een hagedis eet, zal niet gevaarlijk of levensbedreigend voor haar zijn.

De meeste kleine hagedissen in Noord-Amerika zijn niet giftig voor katten.

Toch zijn er enkele uitzonderingen en enkele potentiële gezondheidsrisico’s met betrekking tot katten die hagedissen eten. Daarom moet u als verantwoordelijke katteneigenaar uw kitten deze reptielen niet laten eten.

Gezondheidsrisico’s in verband met het eten van hagedissen door katten

Een Bengaalse kat slaat of grijpt een zandhagedis die met zijn poot over een witte muur klimt

In sommige situaties kan het eten van een hagedis door uw kat gevaarlijk zijn voor haar gezondheid.

Laten we elk van deze omstandigheden eens nader bekijken.

1. Leverbot parasiet

Sommige hagedissen kunnen parasieten dragen die de leverbot worden genoemd, wat volgens petMD een trematodenparasiet is die in water leeft. Een landslak kan een gastheer worden voor deze parasiet, die later wordt verteerd door een andere darmgastheer – zoals de hagedis!

Als uw kat een van deze hagedissen eet – Ze zal ook deze parasiet binnenkrijgen, die mogelijk erg gevaarlijk kan zijn voor haar lever.

Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Veterinary Parasitology [2], deze parasiet wordt vaak aangetroffen in tropische en subtropische gebieden.

Sommige katten die een hagedis eten die met deze parasiet is geïnfecteerd, hebben mogelijk geen zichtbare klinische symptomen. Echter, andere Katten kunnen ernstige symptomen hebben, zoals koorts, gewichtsverlies, verlies van eetlust, braken en een vergrote lever.

Zoals de kleurenkaart van kattengom suggereert, kan geel tandvlees ook wijzen op een teken van orgaanproblemen, zoals leverziekte. Samen met haar tandvlees kunnen ook de huid, oren en ogen van een kat geel worden.

Soms kunnen leverbotparasieten zelfs tot de dood leiden als gevolg van galwegobstructie en leverfalen bij katten.

Zodra u een van de symptomen opmerkt die kunnen wijzen op inname van de leverbotparasiet bij uw kat, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

2. Giftige hagedissen

Oosterse Tuin Hagedis

Sommige hagedissen hebben een giftige huid en het eten ervan kan gevaarlijk en zelfs levensbedreigend zijn voor katten.

Je kat komt misschien niet eens een van deze hagedissen tegen tijdens haar leven, maar het is goed om geïnformeerd te zijn, toch?

De Mexicaanse kralenhagedis is een van deze reptielen, die te vinden zijn in het zuidwestelijke deel van de Verenigde Staten. Dit deel van Amerika is ook een plek om een andere giftige hagedis te vinden – de Gilamonster.

Volgens San Diego Zoo Wildlife Alliance is het Gila-monster een giftige hagedis. Wanneer dit reptiel bijt, helpen kleine groeven in zijn tanden het gif in zijn prooi te stromen.

Symptomen die erop wijzen dat uw kat een giftige hagedis heeft gelikt of gegeten zijn: overmatig kwijlen, braken, diarree, ademhalingsmoeilijkheden, tremor, trillen en schuimen in de mond.

Natuurlijk, als u vermoedt dat uw kat in contact is geweest met een giftige hagedis, moet u zo snel mogelijk naar de dierenarts gaan.

3. Risico op salmonella-infectie

Een hagedis die uw kat heeft gegeten, kan drager zijn van de Salmonella-bacterie, die een reeks problemen bij katten kan veroorzaken, zoals bloedvergiftiging en gastro-enteritis, volgens petMD.

Deze infectie manifesteert zich in symptomen zoals koorts, diarree, uitdroging, braken, gewichtsverlies en slijm in de ontlasting.

Salmonellabehandeling bij katten omvat meestal rehydratatie, het helpen van de kat om vochtverlies te overwinnen en het vervangen van verloren elektrolyten.

Een onderzoek naar katten als risico op overdracht van salmonella [3] liet zien hoe katachtigen die deze bacterie dragen een gevaar kunnen vormen voor mensen die er zeer vatbaar voor zijn, zoals ouderen, immuungecompromitteerde personen en kinderen.

Daarom is het het beste om elke kans te vermijden dat uw kat salmonella krijgt , bijvoorbeeld door een hagedis te eten die deze bacterie zou kunnen dragen.

Het jachtgedrag van katten als een bedreiging voor de biodiversiteit

Kat ving een hagedis

Katten die op hagedissen jagen, kunnen gevaarlijk zijn voor hun gezondheid, maar kunnen ook een bedreiging vormen voor de biodiversiteit wereldwijd.

Waar gaat dit over?

Volgens een studie gepubliceerd in het Wildlife Research Journal [4], Australische verwilderde katten doden een miljoen reptielen per dag.

Maar zwerfkatten zijn niet de enigen die de neiging hebben om reptielen te doden en op te eten – dit onderzoek schatte hoe 130 miljoen reptielen worden gedood door wilde katten, Maar 53 miljoen van hen worden ook gedood door huiskatten per jaar!

Daarom, zelfs als er geen grote kans is dat uw kat ziek wordt na het eten van een hagedis, moet u haar nog steeds stoppen om dit te doen, omdat haar jachtgedrag ook een impact kan hebben op het milieu.

Hoe houd je je kat uit de buurt van hagedissen?

Jonge mannelijke Australische binnenlandse gemberkat die op jacht is naar een groene hagedis in de achtertuin

Voor het algehele welzijn van uw kat is het beste wat u kunt doen voorkomen dat ze de kans krijgt om hagedissen te vangen.

Enkele manieren om dit te doen zijn de volgende:

Houd je kat binnen

De beste manier om je kat uit de buurt van hagedissen te houden, is door van haar een binnenkat te maken.

Dit is efficiënt, maar zal ook moeilijk te begrijpen zijn voor een kat. Als ze meestal zoveel tijd buiten doorbrengt als ze wil, kan het een schok zijn om een binnenkat te worden.

Zoals Central Providence aangeeft, kan buiten leven verleidelijk zijn voor katten, maar het brengt ook veel risico’s met zich mee, zoals ontmoetingen met dieren in het wild en een hogere incidentie van het omkomen bij auto-ongelukken.

Dus, hoe maak je van je kat een huisdier binnenshuis?

Je zou kunnen proberen wat aluminiumfolie voor de deur te plaatsen, omdat katten bekend staan om deze folie te haten! Daarom zullen ze minder snel proberen naar buiten te gaan.

Verder moet u uw best doen om het binnenleven voor uw kitten zo aangenaam mogelijk te maken. Een mooie krabpaal, een Gezellig bed en een comfortabele krabpaal – voorzie je kat van deze benodigdheden en ze zal snel vergeten waarom ze zo graag buiten was!

Stimuleer je kat

Je kat is een natuurlijke jager en ze zal deze instincten altijd in zich hebben. Je moet niet proberen dit te veranderen, maar je moet haar ook geen hagedissen laten vangen. Dus, wat te doen dan?

Probeer haar in plaats daarvan een hagedisspeeltje te geven! Ze zal het leuk vinden om ermee te spelen, en dit is een goede manier om haar geprikkeld en vermaakt te houden.

Ook moet u meer tijd besteden aan het spelen met uw kitten, om beter te begrijpen wat ze leuk vindt en wat voor soort stimulatie ze nodig heeft. Dit zal haar in staat stellen om haar energie te besteden en zich comfortabel te voelen terwijl ze binnen blijft

Gebruik een anti-jachthalsband

Vind je het niet leuk dat je kat een huisdier binnenshuis is, maar wil je haar toch uit de buurt van hagedissen houden?

Je moet proberen een anti-jachthalsband te gebruiken, wat in feite een halsband met een bel is. Dankzij de bel kunnen hagedissen in uw tuin uw kat horen naderen en hebben ze genoeg tijd om weg te rennen!

Eindoordeel

kat die hagedis vangt en beschermt tegen de anderen

Eten katten hagedissen? Ja, velen van hen doen dat, terwijl sommigen ze misschien gewoon jagen en doden.

Kan het eten van deze reptielen gevaarlijk zijn voor katachtigen? In de meeste gevallen, nee, het eten van een hagedis zal de gezondheid van uw kat niet in gevaar brengen, omdat de hagedissen die u in uw achtertuin heeft, waarschijnlijk niet giftig zijn.

Het is echter nog steeds geen goed idee om je kat hagedissen te laten eten. Ik weet zeker dat jullie allemaal willen voorkomen dat jullie te maken krijgen met salmonella-infectie of leverbotparasieten bij je kittens!

Als je dit artikel leuk vond, vind je het misschien ook leuk om uit te leggen of katten konijnen eten!

Verwijzingen:

[1] Cecchetti, M, et.al. Bestuurders en facilitators van jachtgedrag bij huiskatten en opties voor beheer. Mammal Review, Volume 51, Issue 3, juli 2021, pagina’s 307-322. DOI, Geraadpleegd op 11 april 2023.

[2] Basu, AK, Charles, R: Een overzicht van de kattenleverbot Platynosomum fastosum Kossack, 1910 (Trematoda: Dicrocoelium). Januari 2013, Veterinaire Parasitologie 200(1-2), DOI, Geraadpleegd op 04 april 2023.

[3] Van Immerseel, F, et al. Katten als risico voor overdracht van antimicrobiële geneesmiddelresistente salmonella. Emerg Infect Dis. 2004 Dec; 10(12): 2169–2174. DOI, geraadpleegd op 04 april 2023.
[4] Woinarski, JCZ, et.al. Hoeveel reptielen worden gedood door katten in Australië? Wildlife Onderzoek 45(3), 2017. 247-266, DOI, Geraadpleegd op 04 april 2023.