8 redenen voor kattenschuimen in de mond en hoe te helpen


Je kat zien schuimbekken in de mond is zeker niet mooi en kan zelfs angstaanjagend zijn.

Dit gebeurt als gevolg van overmatige speekselafscheiding bij de kat, waarbij haar speeksel verandert in schuim terwijl de kat ademt en kauwt.

Schuimvorming is zowel bij kittens als bij volwassen katten te zien. Het belangrijkste hier is om te begrijpen dat dit nooit gebeurt zonder een concrete reden.

Daarom moeten alle kattenouders bekend zijn met de meest voorkomende oorzaken van kattenschuim in de mond.

1. Wanneer de angst toeslaat

Een verlegen zwart-witte Tuxedo-kat met verwijde pupillen die zich verschuilt in een overdekte kattenmand

Omdat katten meestal onafhankelijke huisdieren zijn, hebben velen van jullie misschien niet eens gedacht aan de mogelijkheid dat je katachtigen angstig zouden kunnen zijn.

Oh, maar dat doen ze, en dit kan een serieus probleem worden! Kattenschuim in de mond is een van de angstsymptomen, samen met overmatige verzorging, verbergen, vocalisatie, oogcontact vermijden en trillen.

Wat kan angst veroorzaken bij uw kat? Volgens een studie van Green Element [1], zijn hier veel triggers voor, zoals andere dieren in hun huishouden, scheiding van hun eigenaren, nieuwe ervaringen, harde geluiden en zelfs hoogtes.

Een kat kan zo angstig en gestrest raken over bepaalde situaties dat dit zich kan uiten in schuimen.

2. Je misselijk voelen

kat voelt zich misselijk op straat

Veel redenen kunnen ervoor zorgen dat uw kat zich misselijk voelt, zoals het eten van nieuw voedsel, het eten van menselijk voedsel, zwangerschap, gastritis, reisziekte, enz.

Als ze zich misselijk voelt, kan ze schuimen in de mond, samen met verlies van eetlust en lethargie.

Als een voedselreactie schuimvorming bij uw kat veroorzaakt, mag dit slechts tijdelijk zijn. Als het schuimen echter niet stopt, kan dit wijzen op een ernstiger gezondheidsprobleem, zoals gastritis.

3. Honger schuimen

Bruin en wit gestreepte mooie katachtige kat

Merkte je schuim in de mond bij je kat?

Bedenk wanneer ze voor het laatst heeft gegeten. Een kat kan om veel verschillende redenen weigeren te eten. Misschien houdt ze gewoon niet van het eten, misschien is ze onlangs gesteriliseerd of misschien voelt ze zich ziek.

Wat de oorzaak ook is, als de maag van een kat voor een langere periode leeg is, hoopt zich een grotere hoeveelheid maagsecretie op.

Wanneer dit gebeurt, is het maagslijmvlies van een kat geïrriteerd, wat ertoe leidt dat alle substantie uit haar maag door haar mond naar buiten komt in de vorm van wit schuim.

4. Bijwerkingen van geneesmiddelen

kat die een geneesmiddel krijgt

Een nieuw, bitter medicijn kan schuimvorming bij uw kat veroorzaken.

Bekijk de onderstaande video die dit soort bijwerkingen laat zien direct nadat de eigenaar medicijnen aan zijn kat heeft gegeven.

Meestal moeten katten stoppen met schuimen direct nadat hun lichaam het nieuwe geneesmiddel heeft opgenomen.

5. Tandheelkundige problemen kunnen betrokken zijn

Dierenarts onderzoekt tanden van een Perzische kat

Gebitsproblemen, zoals een gebroken tand, gingivitis, of parodontitis, kan een reden zijn waarom uw kat schuimt.

Samen met dit symptoom kun je ook merken dat haar adem heel slecht ruikt, evenals verlies van eetlust en lethargie.

Gebitsproblemen kunnen extreem pijnlijk zijn voor katten; Dus het beste wat je hier kunt doen, is voorkomen dat ze voorkomen in plaats van ze te behandelen.

6. Vergiftiging

Calico kat snuift ruikende houten bamboe etherische olie diffuser

Schuimen in de mond kan verschijnen als uw kat een giftige stof heeft ingenomen.

Een studie over vergiftiging bij huiskatten in Brazilië [2] liet zien hoe Pesticiden en huishoudelijke schoonmaakmiddelen zijn de meest voorkomende oorzaken van vergiftiging bij katten.

Menselijke geneesmiddelen, diergeneesmiddelen (zoals tramadol) en plantaardige derivaten zijn ook frequente toxische stoffen voor katachtigen.

Naast schuimvorming zijn enkele andere tekenen van vergiftiging bij katten uitdroging, spierfasciculatie, braken en desoriëntatie.

7. Epileptische aanvallen

kat met een bange uitdrukking

Sommige katten kunnen last hebben van epileptische aanvallen die manifesteren zich in oncontroleerbare spieractiviteit en in sommige gevallen met schuimvorming in de mond.

Een aanval kan een paar seconden tot een paar minuten of langer duren. Het maakt niet uit hoe lang het duurt – het zal je zeker in paniek brengen, vooral als je ziet dat je kat voor het eerst een aanval krijgt!

Epileptische aanvallen worden veroorzaakt door een verstoring van de normale functies van de kattenhersenen.

Resultaten van een studie gepubliceerd in het Veterinary Journal [3] liet zien hoe de meest voorkomende oorzaken van aanvallen van katten zijn intoxicatie, lever- en nierencefalopathie, hyperthyreoïdie, hypoglykemie en hyperglykemie.

Dit is iets waar alle kattenouders niet aan denken, maar de waarheid is hard; Veel eigenaren van katten die lijden aan epileptische aanvallen zullen uiteindelijk moeten nadenken over wanneer ze hun huisdieren moeten euthanaseren.

8. Rabiës kwestie

Dakloze kat ligt op het hek

We worden allemaal bang elke keer als we denken dat er iets mis is met de gezondheid van onze katten. Maar een ding waarvan we allemaal bidden dat het niet het probleem zal zijn, is zeker de hondsdolheid – een virale infectie die het zenuwstelsel van de kat aantast.

Helaas kan een kat die schuimt in de mond hondsdolheid hebben. Andere veel voorkomende symptomen zijn verlies van spiercontrole, agressie en moeite met slikken.

Indien onbehandeld, kan hondsdolheid zelfs dodelijk zijn voor katten, maar ze zijn te voorkomen met vaccins. Zoals de studie over hondsdolheid bij katten en honden in de staat New York [4] toonde aan dat een groot percentage van de katachtigen die werden ingediend voor rabiëstests niet waren gevaccineerd.

Dus ik herinner jullie er allemaal aan om verantwoordelijke kattenouders te zijn en je huisdieren te vaccineren. Dit is de enige manier om zowel uw kat als andere dieren in haar omgeving te beschermen!

Wat moet je doen?

dierenarts die een oranje kat vasthoudt

Als je merkt dat je kat schuimt bij de mond is het enige wat ik je aanraad om te doen om uw dierenarts te raadplegen.

Dit kan een symptoom zijn van een ernstig gezondheidsprobleem, dus je moet je risico’s niet nemen of proberen dingen zelf uit te zoeken.

Laat uw dierenarts weten wanneer u dit voorval voor het eerst bij uw kat hebt opgemerkt en of ze andere klinische symptomen heeft gehad.

Dit is de enige manier om dingen goed te doen voor de gezondheid van uw kitten.

Voorkomen is altijd beter dan genezen

Vrouw die Calico kat voedt

Natuurlijk, als je je kat al hebt zien schuimen, is het duidelijk laat voor preventie.

Ik geloof echter dat velen van jullie dit lezen om beter geïnformeerd te zijn over dit mogelijk gebeuren met je katten.

Er zijn dus enkele stappen die u moet nemen om dergelijke symptomen bij uw huisdieren te voorkomen.

1. Goed voor het dieet van uw kat zorgen

Een uitgebalanceerd dieet is een van de meest essentiële dingen als het gaat om de gezondheid van een kat.

Door uw kat voedsel van hoge kwaliteit te geven, kunt u misselijkheid en voedselreacties bij haar voorkomen – dus minder kans op schuimen!

Ook als je denkt dat het niet zo erg is als je kat af en toe een worstje heeft, wil je misschien heroverwegen. Ik stel voor dat je beter je maaltijden met je kat kunt overslaan, omdat menselijk voedsel waarschijnlijk maagklachten bij katten veroorzaakt.

Ben je het beu om verschillende soorten kattenvoer te kopen, maar je kat lijkt er niet van te genieten? Probeer je nieuwe favoriet te vinden op onze lijst met best smakende gerechten voor kieskeurige eters!

2. Tandheelkundige zorg is net zo belangrijk

Goed zorgen voor de gebitsgezondheid van uw kat zal haar kwaliteit van leven in het algemeen verbeteren.

Regelmatig tandenpoetsen betekent minder kans op tandplak, tandsteenopbouw en tandziekte.

Zorg er wel voor dat je een van de kattentandpasta’s gebruikt, en niet degene die voor mensen is gemaakt!

3. Gifstoffen buiten het bereik van een kat houden

Mijn kat verrast me vaak met haar vermogen om op de raarste plekken in huis te komen. Deze ervaring heeft me geleerd om de dingen die ik niet wil dat ze aanraakt altijd op een veilige plek te bewaren waar ze niet bij kan.

Daarom raad ik je aan om alle zepen, schoonmaakmiddelen, bleekmiddelen, medicijnen en andere items die mogelijk gevaarlijk kunnen zijn, te plaatsen op een plek waar je kat geen toegang toe heeft.

4. Vergeet niet regelmatig dierenartsbezoeken

Het maakt niet uit hoe goed je bent in alle eerder genoemde stappen, een extra essentieel ding om te doen is om regelmatig de dierenarts te bezoeken.

Dit is de beste manier om de gezondheid van uw kat bij te houden en om veranderingen op tijd op te merken, als die er zijn.

Onthoud ook altijd het belang van regelmatige vaccinaties, omdat Voorkomen is inderdaad altijd een betere keuze dan genezen.

Verwijzingen:

[1] Studie: Prevalentie van angst bij huisdieren in de VS, 2022. DOI, geraadpleegd op 30 maart 2023.

[2] Jardim, MP, et.al.: Vergiftiging bij huiskatten in Brazilië: toxische stoffen, klinische symptomen en therapeutische benaderingen. Arq. Bras. Med. Dierenarts. Zootec. 73 (01), jan-feb 2021, DOI, Geraadpleegd op 30 maart 2023.

[3] Kwiatkowska, et.al.: Reactieve aanvallen bij katten: een retrospectieve studie van 64 gevallen. The Veterinary Journal, Volume 244, februari 2019, pagina’s 1-6. DOI, geraadpleegd op 30 maart 2023.
[4] Brunt, S., et.al.: Katten- en hondenhondsdolheid in de staat New York, VS. Virussen. 2021 mrt; 13(3): 450. DOI, geraadpleegd op 30 maart 2023.