Doodt appelciderazijn vlooien op katten? Onze dierenarts legt uit

Veel mensen beschouwen appelciderazijn als een wondermiddel voor allerlei kwalen. Maar hoe zit het met vlooien? Nee, appelazijn doodt geen vlooien. Er zijn beweringen dat het helpt om ze af te weren, maar dat bewijs is niet gevonden in de wetenschappelijke literatuur.

Zelfs als het gehemelte van een vlo de voorkeur geeft aan maaltijden die niet in azijn zijn gedrenkt, zal het hen er niet van weerhouden om te eten of naar een nieuwe plaats op uw kat te verhuizen. Appelazijn voorkomt niet dat je kat vlooien krijgt. Lees verder voor meer informatie.

3 kat face divider

De 6 redenen waarom appelciderazijn niet werkt op vlooien

Er zijn een paar redenen waarom appelciderazijn niet werkt op vlooien:

1. Appelazijn gaat niet lang mee

Een van de grootste problemen met het argument dat appelciderazijn vlooien afstoot, is dat het vrij snel verdampt en dat je kat eventuele resten zal verzorgen en aflikken. Zelfs als het hen zou afstoten, zou het te snel stoppen met werken. Je kat elke dag besproeien met azijn lijkt vervelend. Of moet het elk uur gebeuren? Dat is niet praktisch.

De meeste moderne veterinaire vlooienbehandelingen zijn ontworpen om 24/7 een maand per keer te duren. Je legt de actuele druppel op hun schouders of geeft ze eens in de dertig dagen een tablet om te eten. Dit is veel minder werk voor u.

appelazijn
Image Credit: brandpunt, Shutterstock
thematische pauze

2. Vlooien bewegen constant om schadelijke stoffen te vermijden

Het enige wat een vlo hoeft te doen is op en van je kat springen om een appelciderazijnbehandeling te voorkomen. (Dat is ervan uitgaande dat ze er überhaupt door worden ingetrokken – wat onwaarschijnlijk is.)

Je zou je hele huis met azijn kunnen besproeien in een concentratie die hoog genoeg is om ze door de deuren en ramen en uit je huis te laten springen; het is echter niet waarschijnlijk dat het praktisch of effectief is.

Veterinaire vlooiensprays bestaan om in uw huis te spuiten en ze doden de vlooien of hun eieren. Ze helpen vlooienplagen te beheersen door de vlooien te doden die zich verbergen in uw tapijt, tussen de vloerplanken, in de hoeken en onder de bank.

thematische pauze

3. Vlooien leven op de huid, niet op de vacht

Het besproeien van je kat met azijn verwijdert geen vlooien van waar ze leven. Kattenbont creëert een beschermende barrière tussen de huid en de buitenste laag van de vacht.

Het spuiten van een appelciderazijnnevel over een kat zou gewoon een dunne laag achterlaten op de buitenste beschermende laag van de vacht, en weinig – of geen – zou tot aan de vlooien op de huid komen. De meeste kattenbont is waterbestendig; Het voert water af om de huid veilig en droog te houden, waardoor een perfect warm, veilig, knus huis ontstaat voor vlooien om zich te verbergen.

Bovendien eten vlooien de uiteinden van de vacht van je kat niet op; Ze eten er ver onder ter hoogte van de huid. Tenzij je je kat op de huid weekt met azijn, weet ik niet zeker hoe het vlooien zou beïnvloeden.

Wanneer u een actuele vlooienbehandeling toepast, scheidt u de vacht tussen hun schouders en nestelt u de punt van de pipet rechtstreeks op de huid. Als u de vloeibare vlooienbehandeling op de vacht laat vallen, zal deze zich niet over de huid verspreiden, maar op de vacht blijven zitten totdat deze verdwijnt. Topische behandelingen moeten op de huid worden aangebracht – niet op de vacht – om te blijven plakken.

vlo op kattenhuid
Image Credit: thka, Shutterstock
thematische pauze

4. Vlooieneieren verspreiden en verbergen

Appelazijn doodt geen vlooieneieren. Vlooien leggen eieren die afrollen en zich verspreiden in het tapijt en de spleten van onze huizen. Deze eieren kunnen maanden en maanden inactief blijven. En alleen uitkomen als de omstandigheden ideaal zijn. Zodra ze echter uitkomen, springen ze recht op je kat.

Hun vermogen om zich voor langere tijd te verbergen als eieren creëren een constante bron van herinfectie. Vlooien kunnen ongeveer 30-50 eieren per dag leggen – veel.

Er zijn veterinaire vlooiensprays die helpen bij de behandeling van uw huis. Wanneer ze op het tapijt of in de hoeken van uw huis worden gespoten, doden ze de vlooieneieren, waardoor de bron van vlooien wordt verminderd. Stofzuigen en vegen kan helpen het aantal eieren te verminderen, maar vaak krijgt het niet alle eieren. En levende vlooien kunnen gemakkelijk wegspringen van tegemoetkomende stofzuigers.

thematische pauze

5. Zwakke appelciderazijnconcentratie

De concentratie – de hoeveelheid appelciderazijn die hypothetisch nodig is om vlooien af te weren, is onduidelijk. Bovendien zou het een moeilijke taak zijn om die hypothetische concentratie hoog genoeg te houden.

Veterinaire behandelingen blijven binnen een concentratiebereik dat onmiddellijk begint met het doden van vlooien binnen de eerste beet. Het onmiddellijk doden van vlooien is belangrijk omdat ze Begin snel met het leggen van veel eieren – binnen 24 uur.

Dit is de reden waarom zelfs als uw kat geen vlooien heeft, het goed is om ze behandelingen te geven om te voorkomen dat ze hun eieren in uw huis binnendringen en verspreiden, vooral bij warm weer of plaatsen waar veel andere katten of zelfs honden zijn.

Appelazijn ontmoedigt honden en katten om op meubels te kauwen
Afbeelding credit: ThamKC, Shutterstock
thematische pauze

6. Immuniteit voor de azijn

Zelfs met moderne medische behandelingen – insecticiden – ontwikkelen vlooien immuniteit tegen hen. Het enige dat nodig is, is een paar vlooien om niet te worden gedood door een insecticide voordat een tolerante – resistente – populatie vlooien is gevestigd. En daar zijn populaties die beter bestand zijn tegen vlooienbehandelingen dan andere. Dus als je een vlooienproduct hebt geprobeerd dat niet werkte, probeer dan een andere of twee.

Als vlooien resistent kunnen worden tegen insecticiden, zou het niet lang duren voordat ze wennen aan huizen die geuren met azijn. Ik weet zeker dat er populaties vlooien zijn die een smaak hebben ontwikkeld voor een naar azijn geurende huid.

Cat kogelverdeler 1

Zou een appelazijnbad werken?

Hoewel sommige badproducten lijken alsof ze de vlooien wegspoelen, zijn vlooien niet alleen extreem goed in het verbergen en vasthouden aan de vacht, maar ze kunnen ook op en van je kat springen. Dus zodra je kat niet in bad zit, lopen ze terug over het tapijt en springen ze op je kat. Dit is een van de redenen waarom baden en zelfs kammen voor vlooien niet werkt; Ze zijn te goed in verstoppen en springen.

Het enige dat uw kat zal beschermen, is een stof die niet kan worden vermeden, daarom dringen vlooienbehandelingen hun voedselbron binnen – het bloed van de huid. Dus zelfs als de vlo eraf springt, wanneer ze terugkomen (en dat doen ze altijd), nemen ze het insecticide in en worden ze gedood.

close-up vlooien op kat
Afbeelding credit: KanphotoSS, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Appelazijn, of welk type azijn dan ook, zal u niet helpen vlooien onder controle te houden. Hoewel het klinkt als een gemakkelijke oplossing voor een jeukend probleem, is het geen effectieve methode. In plaats van het te proberen, neem contact op met uw dierenarts over vlooienbehandelingen voor uw kat.

thematische pauze

Featured Image Credit: brandpunt, Shutterstock