Kattenziekte: tekenen, oorzaken en zorg (Vet Antwoord)

Hondenziekte bij katten wordt ook wel katachtige panleukopenie genoemd en in dit artikel zullen we de termen door elkaar gebruiken. Het is een virale ziekte die dodelijk kan zijn, vooral bij kittens.

Vaccins helpen het in veel landen onder controle te houden, maar er zijn grote uitbraken geweest, zelfs in gevaccineerde landen. Het vaccin wordt beschouwd als een van de kernvaccins omdat de ziekte zo besmettelijk is. Zowel binnen- als buitenkatten moeten worden gevaccineerd. Lees hieronder verder voor meer informatie.

3 kat face divider

Wat is hondenziekte?

Feline panleukopenie virus is zeer besmettelijk en kan zich ontwikkelen tot ernstige ziekten in slechts 1-2 dagen. Het kan dodelijk zijn en kan intensieve ziekenhuisopname vereisen. Het infecteert meestal kittens en treft ze ook het ernstigst.

Geïnfecteerde kittens evolueren vrij snel van lusteloos en depressief naar ernstig uitgedroogd en ziek. Het doel van veterinaire behandeling is om de symptomen van de ziekte te behandelen terwijl het lichaam zijn werk doet om virale infecties te bestrijden.

houtskool bengaals kitten liggend
Afbeelding credit: Smile19, Shutterstock

Wat zijn de tekenen van hondenziekte?

 • Lethargie
 • Onappetijtelijkheid
 • Hypersalivatie (misselijkheid)
 • Braken
 • Diarree
 • Plotselinge dood

Het is moeilijk om te weten of een kat thuis koorts heeft, maar de dierenarts zal meestal ook hoge koorts bevestigen. Katten zullen ook snel uitgedroogd raken, maar drinken niet veel ondanks dat ze dat nodig hebben.

Wat zijn de oorzaken van hondenziekte?

Het panleukopenievirus infecteert delende of vermenigvuldigende cellen. Het beïnvloedt dus vooral lichaamssystemen met cellen die zich snel vermenigvuldigen. Dit omvat vaak het immuunsysteem en de bekleding van het maagdarmkanaal in het bijzonder.  Als gevolg hiervan kunnen katten immuungecompromitteerd zijn – hun immuunsysteem zal niet zo goed werken omdat de witte bloedcellen allemaal zijn geïnfecteerd.

Of ze kunnen braken en diarree hebben omdat de bekleding van hun spijsverteringskanaal is aangetast. Omdat het virus het immuunsysteem belemmert, zijn kittens vaak vatbaar voor secundaire infecties, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden geïnfecteerd met andere virussen of bacteriën.

Siamees kitten in een mand
Afbeelding credit: Esin Deniz, Shutterstock

Hoe vangen katten het?

Het virus leeft lange tijd in het milieu. Een kat kan dus direct worden blootgesteld aan een kat of kan het oppikken in de omgeving. Een kat kan het bijvoorbeeld van de stoep halen nadat een kat met hondenziekte daar heeft gepoept – zelfs maanden later.

Hoe zorg ik voor een kat met hondenziekte

De ziekte kan dodelijk zijn en vereist meestal gehospitaliseerde zorg voor kittens om te overleven. Door intensieve ondersteunende therapie te bieden, krijgt het lichaam hopelijk de kans om de infectie te bestrijden. Alle katten met hondenziekte moeten worden geïsoleerd in een dierenkliniek.

Katten hebben een intensieve behandeling en IC-zorg nodig. Dit omvat mogelijk, maar is niet beperkt tot:


 • IV vloeistoftherapie

 • Medicatie

 • Pijnbestrijding

 • Nutritionele ondersteuning

 • Koortsbestrijding

 • Antibiotica (in sommige gevallen)
kat behandeld in dierenkliniek
Afbeelding credit: Raihana Asral, Shutterstock

verdeler-catclaw1

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Wanneer moeten kittens hun vaccinatie krijgen?

Het panleukopenievaccin wordt beschouwd als een van de belangrijkste kernvaccins voor kittens. Het vaccin moet een maand na elkaar worden versterkt voor zowel volwassenen als kittens. Kittens moeten beginnen met het ontvangen van hun vaccin zo jong als 6-8 weken oud. Breng uw kitten eens in de 3-4 weken terug voor boosters totdat hij oud genoeg is.

Als u niet zeker weet hoe oud uw kitten is, breng het dan nog steeds binnen voor een vaccin en bespreek de situatie met uw dierenarts. Eenmaal volledig gevaccineerd, heeft uw kat eenmaal per jaar of eens in de 3 jaar een booster nodig, afhankelijk van het vaccinmerk.

Dierenarts die injectie geeft aan kat
Image Credit: Africa Studio, Shutterstock

Hoe zou een binnenkat hondenziekte vangen?

Het feline panleukopenievirus is zeer resistent en kan in veel omgevingen lange tijd overleven. Het is zelfs bestand tegen veel ontsmettingsmiddelen. Het kan dus gemakkelijk op uw schoenen of kleding worden opgehaald en naar binnen worden gebracht om uw kat te bereiken.

Zijn er andere ziekten met vergelijkbare symptomen?

Er zijn veel ziekten die beginnen met lethargie als het eerste teken en zich ontwikkelen tot uitdroging en GI-tekenen. Het zal dus belangrijk zijn voor een dierenarts om de diagnose van panleukopenie te bevestigen en tegelijkertijd medische ondersteuning te bieden. Enkele andere mogelijkhedenHet kan gaan om:

Hoe wordt hondenziekte gediagnosticeerd?

Een dierenarts zal de tekenen van hondenziekte, waaronder uitdroging en koorts, correleren met veranderingen in het bloed. Omdat het immuunsysteem is geïnfecteerd, zal het aantal witte bloedcellen laag zijn. Er is ook een PCR- of antigeentest die op de ontlasting kan worden uitgevoerd om een infectie te bevestigen.

kat onderzocht door dierenartsen
Afbeelding credit: Kzenon, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Het belangrijkste om te onthouden over hondenziekte bij katten is dat het erg besmettelijk is en dat alle kittens, binnen en buiten, ertegen moeten worden gevaccineerd. Het is een ernstige ziekte waardoor uw kitten vaak dagenlang in het ziekenhuis moet blijven en het is heel goed mogelijk dat uw kitten het niet overleeft. Dit is de reden waarom vaccinatie zo belangrijk is, evenals het herkennen van de tekenen en snel handelen als u een infectie vermoedt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Kittima05, Shutterstock