Skip to Content

Is het wreed om mijn kat binnen te houden? Vet-Approved Veredict & Feiten

Katten zijn nieuwsgierige, avontuurlijke dieren die het leuk vinden om hun omgeving te verkennen. Dat gezegd hebbende, hebben ze de neiging om liever dicht bij hun thuisgebied te blijven. Sommige katten worden buiten geboren en leven een verwilderd leven op straat zonder menselijke metgezellen om voor hen te zorgen. Anderen leven hun hele leven binnenshuis, waar hun eigenaren hen goed in de gaten kunnen houden. Sommigen zullen misschien zeggen dat het wreed is om katten strikt binnen te houden, maar dit is niet echt waar. De sleutel is om ervoor te zorgen dat ze voldoende gezelschap, stimulatie en mogelijkheden hebben om nieuwe dingen te verkennen.

Laten we alle voor- en nadelen van zowel binnen- als buitenleven voor katten verkennen en hoe we het leven van een binnenkat plezierig en gezond kunnen maken.

3 kat face divider

Overwegingen van binnen- en buitenleven

Er zijn veel overwegingen om rekening mee te houden bij het beslissen of uw kat strikt binnenshuis moet leven of toegang moet krijgen tot de buitenlucht. Elk kan meer of minder relevant zijn voor uw situatie, afhankelijk van zaken als uw buurtomgeving en de omvang van het zwerfkattenprobleem in uw omgeving.

Ziekte en ziekte

Katten die tijd buitenshuis doorbrengen, zijn vatbaar voor besmetting met ziekte en ziekte door contact te maken met of ruzie te krijgen met zwerfkatten die op straat leven.

Deze ziekten omvatten:

 • Kattenleukemie
 • Feline infectieuze peritonitis
 • Kattenziekte
 • Aids bij katten
 • Infecties van de bovenste luchtwegen

Sommige van deze gevaarlijke ziekten kunnen dodelijk zijn als ze niet vroeg worden opgevangen en behandeld. Helaas ontwikkelen klinische symptomen zich soms pas als een ziekte een tijdje heeft gewoekerd. Katten die geen tijd buitenshuis doorbrengen, worden meestal niet blootgesteld aan deze ziekten.

Zieke kat, IV, uitdroging, druppelaar
mage Credit: Vladimir Gudvin, Shutterstock

Parasieten

Katten kunnen gemakkelijk parasieten oppikken wanneer ze tijd buitenshuis doorbrengen. Dat gezegd hebbende, is het mogelijk voor hen om parasieten ook binnen op te pikken, als de kat met honden leeft of als mensen niet voorzichtig zijn met wat ze op hun schoenen in huis halen. Er zijn een paar veel voorkomende parasieten die uw kat kunnen beïnvloeden, vooral als ze tijd buitenshuis doorbrengen:

 • Oormijt
 • Teken
 • Vlooien
 • Gastro-intestinale wormen

Vlooien- en tekenpreventieprotocollen zijn cruciaal voor katten, of ze nu strikt binnen leven of naar buiten gaan. Zelfs preventietactieken kunnen uw kat echter niet beschermen als ze ten minste parttime buiten leven.

Ongevallen en verwondingen

Verwondingen en ongelukken kunnen zowel binnen als buiten gebeuren, maar de gevaren zijn meestal een beetje anders. Binnenshuis kan een kat naar een plank springen en een tafel missen of van een tafel glijden en zichzelf verwonden. Ze kunnen per ongeluk hun staart in een deuropening slaan. Ze kunnen struikelen in het midden van een commotie.

Buiten kan een kat worden aangereden door een voertuig of een boomtak op hen laten vallen. Losse honden zijn ernstige bedreigingen voor katten, omdat katten als prooi voor hen worden gezien. Er is ook het risico dat een buitenkat door een persoon wordt opgepikt en uit zijn thuisgebied wordt weggenomen.

Arme oude zieke kat met hematoom op oor en ontstoken ogen
Afbeelding credit: pohanka.photo, Shutterstock

Gifstoffen en vergiften

Het is mogelijk dat een kat wordt blootgesteld aan gifstoffen en vergiften in huis, maar zolang schoonmaakmiddelen en knaagdiergif buiten bereik worden gehouden, is het risico minimaal. Helaas kan hetzelfde niet gezegd worden van het buitenleven. Antivries kan worden verward met water en katten drinken het gif vaak op opritten en op straat. Knaagdiergif is ook een zorg buitenshuis, omdat buren er wat hadden kunnen uitzetten om ratten weg te houden van hun huizen.

Wreedheidsrisico’s

Hoewel u uw kat kunt beschermen tegen misbruik en wreedheid in uw huis, kunt u dit niet altijd buiten doen. Sommige mensen houden niet van katten en zullen dingen doen zoals schoppen en stenen naar hen gooien, wat verwondingen kan veroorzaken. Mensen kunnen proberen een kat te overreden terwijl ze op hun fiets rijden of een basketbal op hen richten terwijl ze op straat spelen. Dit zijn dingen waar je je geen zorgen over hoeft te maken als je kat veilig binnen is.

Zorg ervoor dat u de risico’s van zowel binnen- als buitenleven afweegt voordat u besluit om uw kat voor een bepaalde tijd buiten te laten.

garen kogelverdeler

Uw binnenkat gelukkig en gezond houden

Het is mogelijk om uw kat gelukkig en gezond te houden terwijl hij strikt in huis leeft. Hier zijn een paar dingen die u kunt doen om de levenservaring van uw kat te optimaliseren.

Maak veel van Beschikbare ruimte

Uw kat heeft ruimte nodig om te gebruiken om te verkennen, rennen, spelen en dutten. Maak meerdere kamers katvriendelijk, zodat ze kunnen kiezen waar ze willen verkennen en rondhangen. Bevestig zwevende planken aan de muren zodat ze kunnen springen en klimmen. Ruim de bovenkant van kasten en boekenplanken op, zodat ze daar kunnen kruipen. Je kunt ook een hangmat op een raam installeren om het voor hen gemakkelijk te maken om zich te koesteren in de zon en naar buiten te kijken.

Neem apparatuur op voor oefening en avontuur

Beweging en avontuur zijn cruciaal voor de gezondheid en het geluk van een kat. Naast ervoor te zorgen dat er ruimte is om rond te rennen in huis, moet je kat toegang hebben tot dingen zoals krabpalen voor klauwslijpen en spierrekken, klimtorens voor avontuur en behendigheidstraining en interactief speelgoed om door het huis te jagen.

Mentale stimulatie kan worden aangemoedigd met interactief speelgoed, puzzelspeelgoed, puzzelvoeders en zelfs basisspeelgoedballen. Je moet je ertoe verbinden om minstens 15 minuten per dag met je kat te spelen voor een betere hechting en om ervoor te zorgen dat ze de beweging en aandacht krijgen die ze nodig hebben om te gedijen.

DIY Cat Tree Play Tower van Southern Revivals
Image Credit: Southern Revivals

Scheid voedsel-, water- en badkamerruimtes op de juiste manier

Katten houden er niet van om te eten, drinken of de badkamer in dezelfde buurt te gebruiken. Daarom is het een goed idee om ervoor te zorgen dat al deze ruimtes volledig gescheiden zijn. Zorg ervoor dat de kattenbak zich in een heel andere ruimte bevindt, weg van voetverkeer en waar privacy kan worden geboden. Buiten zoeken katten naar plassen, beken of rivieren om water uit te drinken, dus het gebruik van een fonteinwaterdispenser of een die het water in beweging houdt, is iets dat je kat zeker zal waarderen.

Haal het buitenleven naar binnen

U kunt uw kat buitenzintuiglijk plezier bieden door buitenelementen in het ontwerp van uw huis op te nemen. Kweek kattenkruid op een aanrecht waar ze op kunnen kauwen en plaats andere katvriendelijke planten rond het huis zodat ze kunnen snuffelen.

Geweldige opties zijn onder meer:


 • Kat Tijm (Thymus vulgaris)

 • Spinnenplanten (Chlorophytum comosum)

 • Vogelnestvarens (Asplenium nidus)

 • Afrikaanse viooltjes (Saintpaulia spp.)

 • Venus vliegenvallen (Dionaea muscipula)

 • Stippenplanten (Dionaea muscipula)

Kies verschillende planten om na te bootsen wat je kat buiten kan tegenkomen. De meeste katachtigen zullen genieten van de verschillende geuren en texturen.

Het oordeel: een kat binnenshuis houden is niet wreed

Als uw kat fysiek en mentaal betrokken is en toegang heeft tot lichaamsbeweging, avontuur en gezelschap in huis, is er geen reden om zich slecht te voelen over het binnenhouden van hem. Ze lopen minder snel gevaar als ze binnen leven en ze zullen geen ruzie krijgen met zwerfkatten. Het is gemakkelijk voor kittens om zich aan te passen aan het leven binnenshuis, maar geduld is noodzakelijk bij de overgang van een buitenkat naar het binnenleven.

Cat indoor_Melanie Hogue_Pixabay
Afbeelding credit: Melanie Hogue, Pixabay

kattenpootverdeler

Tot slot

Katten kunnen buiten overleven, maar ze zijn meestal veel veiliger en minder eenzaam als ze binnen leven met menselijke metgezellen. Gelukkig zijn er veel dingen die we kunnen doen om onze huizen als de hemel te laten voelen voor onze geliefde katachtigen. Hopelijk vind je deze tips nuttig voor jouw situatie!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Africa Studio, Shutterstock