Waarom hijgt mijn kat na de bevalling? Wat u moet weten!

Het fokken van je kat is een mooie ervaring, zowel voor jou als voor je kat. En hoewel zwanger zijn opwindend is, kan bevallen een uitdaging zijn voor je harige vriend, vooral als ze meerdere kittens baart.

Na de bevalling zullen veel gewoonten van je kat veranderen als ze zich aanpast aan het zijn van een nieuwe moeder. Met de veranderingen in het lichaam van uw kat is het ook gebruikelijk om verschillen in zijn gedrag op te merken, waaronder hijgen, wat meestal niet zo vaak voorkomt bij katten. Maar waarom hijgen katten na de bevalling? En is het normaal?

Blijf lezen om alles te leren over katachtigen die hijgen na de bevalling, of het je zorgen zou moeten maken en wat je moet doen om je kat te helpen.

3 katten gezichtsverdeler

Is hijgen na de bevalling bij katten serieus?

Hijgen bij katten hoeft niet per se te betekenen dat er iets mis is met je katachtige. Meestal is hijgen volkomen normaal nadat uw kat is bevallen, omdat het hele proces van bevallen vermoeiend is voor uw katachtige.

Als u echter abnormaal hijgen opmerkt en uw kat moeite heeft om te ademen, is het het beste om uw dierenarts te bezoeken. Hoewel alles in orde kan zijn, zijn er nog steeds een paar dingen die zo’n hijgen bij je kat kunnen veroorzaken, en sommige kunnen de gezondheid in gevaar brengen.

moederkat bevalt van haar kind
Afbeelding Credit: Goldziitfotografie, Shutterstock

3 katten gezichtsverdelerDe 5 veel voorkomende redenen voor katten die hijgen na de bevalling

1. Postpartum Genezing

Een van de meest voorkomende redenen waarom uw kat hijgt na de bevalling is postpartum genezing, wat essentieel is voor uw kat. Wanneer je zwanger bent, breidt de baarmoeder van je kat uit en na de bevalling moet deze terugkeren naar zijn oude vorm.

Hijgen kan gebeuren tijdens de genezingsperiode; als dit de reden is achter het hijgen van je katachtige kat, zal het meestal na een paar dagen overgaan. Natuurlijk, als het hijgen na die periode doorgaat, of als het overmatig gebeurt, moet je je kat naar de dierenarts brengen.

moederkat die een kind baart
Afbeelding Credit: Akhmad Sopiyan, Shutterstock
thematische pauze

2. Melkkoorts (Eclampsie)

Een andere veel voorkomende reden voor hijgen bij katten na de bevalling is eclampsie, ook bekend als melkkoorts. Eclampsie komt voor bij zogende katten en het vertegenwoordigt een daling van het calciumgehalte in het bloed van uw katachtige. Deze aandoening treedt op wanneer een kat een tekort aan calcium krijgt en probeert genoeg te produceren voor de kat en de melk die hij produceert voor zijn kittens.

Melkkoorts is een levensbedreigende aandoening, dus het is cruciaal om het op tijd te herkennen en je kat naar de dierenarts te brengen; anders kan de gezondheid ervan in gevaar zijn.

Hier is een lijst met veel voorkomende tekenen dat uw kat lijdt aan melkkoorts:

  • Hijgen
  • Gebrek aan moederinstincten
  • Desoriëntatie
  • Braken
  • Spiertrillingen
  • Hoge temperatuur
  • Verwijde pupillen
  • Diarree

Als u merkt dat u mee hijgt met een van deze tekenen, neem uw kat dan onmiddellijk mee voor een dierenartscontrole. Dat kan zijn leven redden, dus vergeet niet om snel te reageren en ervoor te zorgen dat uw kat in orde is.

thematische pauze

3. Vermoeidheid

Bevallen is een uitdaging en het is normaal dat je kat moe is nadat ze haar kittens heeft gebaard. Dit type hijgen bij katten na de bevalling is meestal van korte duur, dus als het hijgen een tijdje doorgaat, kun je deze reden uitsluiten.

Als het hijgen echter een tijdje niet aanhoudt en het gebeurt direct na de bevalling, is dit waarschijnlijk een teken dat je kat uitgeput is en rust nodig heeft. Als het hijgen doorgaat, zoek dan naar andere tekenen om te bepalen wat er met je kat aan de hand is.

thematische pauze

4. Stress &Angst

Na de bevalling is het normaal dat je kat meer gestrest en angstig is dan normaal, vooral omdat katten zulke gevoelige wezens zijn. Wanneer een kat overdreven gestrest of te angstig is, kan hij symptomen vertonen zoals hijgen, wat volkomen normaal gedrag is. Echter, alleen omdat dit normaal is, betekent dat niet dat het goed is voor je kat.

Te veel stress en angst bij een katachtige kittens kan leiden tot een gebrek aan melk en verschillende problemen, dus je moet proberen je kat zoveel mogelijk te helpen. Meestal, wanneer angst en stress de triggers zijn voor het hijgende probleem van je kat, is het het beste om je kat te helpen kalmeren en zich veilig te voelen.

moeder kat
Afbeelding Credit: Azami Adiputera, Shutterstock
thematische pauze

5. Oververhitting

Na de bevalling beginnen de hormonen in het lichaam van uw kat te veranderen en, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden, kan de temperatuur van uw kat te hoog worden. Wanneer oververhitting optreedt in het lichaam van uw kat, kan ze beginnen te hijgen als een manier om af te koelen.

Wanneer oververhitting het probleem is voor het hijgen in uw kat, moet u proberen de kamertemperatuur aan te passen en te verlagen en voldoende vers water voor uw kat te bieden. Hijgen van oververhitting is niet gevaarlijk, maar je moet je kat helpen af te koelen om andere mogelijke problemen te voorkomen.

3 katten gezichtsverdelerHoe weet u of uw hijgende kat een dierenartsbezoek nodig heeft?

Sommige van de redenen waarom uw kat hijgt na de bevalling kunnen behoorlijk ernstig zijn, dus het is essentieel om ze te herkennen en te bepalen of uw kat een dierenartsbezoek nodig heeft. Meestal, als u hijgen opmerkt zonder andere tekenen, hoeft u zich geen zorgen te maken over de gezondheid van uw kat.

Als u echter merkt dat u samen met andere tekenen hijgt, is het het beste om uw kat naar de dierenarts te brengen en te controleren wat er aan de hand is. Hoewel uw kat misschien geen last heeft van ernstige gezondheidsproblemen, is het altijd beter om veilig te zijn dan sorry.

kattenpootverdeler

Conclusie

Soms is hijgen na de bevalling bij katten volkomen normaal. In bepaalde gevallen kan een kat die hijgt na de bevalling echter wijzen op andere onderliggende problemen met de gezondheid van uw kat. Als u merkt dat u hijgt nadat uw kat haar kittens heeft gehad, praat dan met een vertrouwde dierenarts en neem indien nodig uw kat mee naar een controle. Op die manier voorkomt u verdere problemen en zorgt u ervoor dat uw kat gezond is en klaar om voor haar kittens te zorgen.

thematische pauze

Uitgelicht krediet: iarecottonstudio, Shutterstock