Kunnen katten appeltaart eten? Is het slecht voor hen?

Appeltaart is een populair dessert en de geur alleen al zal elk hongerig en nieuwsgierig huisdier aantrekken. Als je je kat betrapt op het snuffelen rond de taartschaal, kun je in de verleiding komen om een plakje te delen, of als je kat een knabbel van je bord heeft genomen, kun je je afvragen of het goed voor hem is.

Dus, kunnen katten appeltaart eten? Het veiligste antwoord is nee; het is het beste om je kat geen appeltaart te geven. Hoewel de appels geen schade zullen aanrichten, kunnen de andere ingrediënten het potentieel hebben, maar dat betekent niet dat je appels uit hun dieet moet vermijden.

cat + lijnverdeler

Is appeltaart goed voor katten?

Appeltaart lijkt misschien een gezonde traktatie omdat het appels bevat. De schil van appels is rijk aan fytonutriënten, terwijl het vlees rijk is aan pectine, vitamine C, vitamine K en calcium. Je kunt appels delen met je katten als een occasionele snack door ze in blokjes te snijden, maar het probleem met appeltaart is de rest van de ingrediënten.

Appels kunnen uw kat ten goede komen, maar het hoge suikergehalte, de kruiden en de korst kunnen het beste buiten beschouwing worden gelaten.

Kunnen katten appeltaart eten?

Appeltaart bestaat uit meer dan alleen appels, en hoewel appels veilig zijn voor katten om in kleine hoeveelheden te consumeren, kan hetzelfde niet worden gezegd voor de rest van de ingrediënten. Dit heerlijke dessert bevat hoge niveaus van suiker en ingrediënten die giftig kunnen zijn voor katten, zoals nootmuskaat en kaneel.

Nootmuskaat bevat een toxine dat bekend staat als myristicine, en hoewel het onwaarschijnlijk is dat de consumptie van kleine hoeveelheden ernstige schade zal veroorzaken, kan het nog steeds milde maagklachten veroorzaken. Grote hoeveelheden nootmuskaat kunnen ernstiger zijn en leiden tot een verhoogde hartslag, hallucinaties, desoriëntatie, buikpijn en soms epileptische aanvallen.

plakje verrukkelijke rustieke appeltaart
Afbeelding Credit: HG Fotografie, Shutterstock

Kaneel bevat cumarine en een grote hoeveelheid kan problemen met de stolling veroorzaken. Het kan ook roodheid en irritatie in de mond van uw kat veroorzaken als het wordt ingenomen. Grote doses kunnen braken, diarree, lage bloedsuikerspiegel en leverziekte veroorzaken.

Suiker is niet giftig voor katten, maar is niet geschikt voor hen. Na verloop van tijd kan het leiden tot obesitas of diabetes.

Hoewel deze ingrediënten in kleine hoeveelheden in een appeltaart zitten, is het het beste om je kat uit de buurt van dit zoete dessert te houden. Als je kat toevallig een stuk van je bord steelt, hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken, maar doe je best om het uit de buurt van hen te houden.

Wat te doen als uw kat appeltaart eet?

Als je kat zichzelf heeft geholpen aan de restjes van je appeltaart, is dit wat je kunt doen.

Controleer uw kat op eventuele verontrustende tekenen. Ze kunnen mild tot ernstig zijn en verschijnen soms uren nadat uw kat de taart heeft ingenomen. Kijk uit voor braken, diarree, lethargie of verlies van eetlust.

Als u vermoedt dat uw kat een grote hoeveelheid appeltaart heeft ingenomen en u zich zorgen maakt over het effect van de ingrediënten, kunt u het beste onmiddellijk uw dierenarts bellen voor hulp.

Hoe kunt u appels opnemen in het dieet van uw kat?

Als uw kat genoot van zijn knabbelen aan uw appeltaart, zijn er manieren waarop u appels kunt opnemen als onderdeel van een gezond dieet, zodat ze vaker van de textuur kunnen genieten. Een klein hapklare stukje rauwe appel is geweldig voor je kat om op te knabbelen, maar zorg ervoor dat je alle zaden verwijdert. Niet meer dan één of twee keer per week wordt aanbevolen. Houd je kat tijdens het eten in de gaten om ervoor te zorgen dat hij niet stikt in het stuk appel.

kat ruikende appels
Afbeelding Credit: HelloRF-Zcool, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Appeltaart is een heerlijke traktatie voor mensen, maar het is het beste om het niet te delen met je katachtige vriend. Hoewel appels veilig zijn voor uw kat, kan de rest van de taart ziekte veroorzaken, vooral als u een even groot plakje met uw kat deelt! Als uw nieuwsgierige kat van uw bord heeft geknabbeld, hoeft u zich waarschijnlijk geen zorgen te maken, maar als er tekenen verschijnen, is het het beste om onmiddellijk uw dierenarts te raadplegen. Als uw kat een liefde voor de smaak heeft ontwikkeld, kunt u appels in kleine hoeveelheden in zijn dieet opnemen als een occasionele traktatie.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: nelea33, Shutterstock