Waarom heeft mijn kat roos? 11 Vet beoordeelde redenen

thematische pauze

3. Leeftijd

Oudere katten kunnen meer vatbaar zijn voor huidaandoeningen en kunnen ook grotere niveaus van huid- en haaruitval hebben. Vanwege de steeds beperktere mobiliteit als gevolg van artritis, hebben oude katten ook moeite om zichzelf net zo grondig schoon te maken als vroeger, omdat ze ook hun interesse in het verzorgen van zichzelf kunnen verliezen. Dit kan er allemaal toe leiden dat ze roos ontwikkelen.

Hoe het te behandelen:

Het is tijd om in te stappen en er te zijn voor je dierbare oudere katachtige. Je zult meer tijd moeten besteden aan het verzorgen en baden wanneer dat nodig is. Wat is een betere manier om een band op te bouwen met je oude kat in de laatste jaren waar je samen van zult genieten!

thematische pauze

4. Dieet

Soms kan het dieet van een kat de boosdoener zijn. Alle katten zijn anders en een goed geformuleerd voedsel dat voor de ene kat werkt, werkt misschien niet voor de andere. Het kan zelfs iets anders zijn waar een kat van snoept, zoals een geliefde traktatie die het niet eens is met hun huid. Het kan zomaar zijn dat je kat gevoelig is voor een verder onschuldig ingrediënt.

Aan de andere kant zijn sommige commercieel geformuleerde kattenvoeders gewoon onder de norm. Dit kan resulteren in een mate van ondervoeding die zich onder andere kan manifesteren als roos.

Hoe het te behandelen:

Als u zich zorgen maakt over de kwaliteit of samenstelling van het voedsel van uw kat of een voedselallergie, is het een goed idee om een praatje te maken met uw dierenarts die uw zorgen zal wegnemen of u zal helpen bij het uitzoeken van een geschikter voedsel of het uitvoeren van geschikte allergietests voor uw kat.

Kat die rauw voedsel eet
Afbeelding credit: Monika Wisniewska, Shutterstock
thematische pauze

5. Ondervoeding of obesitas

We hebben deze oorzaak voorlopig onder de categorie mild zorgwekkende oorzaken geplaatst omdat er verschillende gradaties van ondervoeding en obesitas zijn. Deze variëren van licht ondergewicht tot ernstige ondervoeding, of licht mollig tot gevaarlijk overgewicht. In werkelijkheid zou deze oorzaak niet misstaan in de volgende categorie. Zowel ondervoeding als obesitas kunnen gevaarlijk in gevaar komen voor gezondheidsproblemen.

Katten die niet genoeg voeding krijgen, hebben vaak huidproblemen en een vacht van slechte kwaliteit. Een teken van zo’n vacht kan worden gezien als roos. Evenzo zijn katten met overgewicht niet optimaal gezonde katten. Deze slechte gezondheid kan zich onder andere manifesteren als roos. Bovendien zal een ernstig zwaarlijvige kat het moeilijk hebben om zichzelf in de posities te wurmen die nodig zijn om zichzelf adequaat te verzorgen. Ze kunnen slecht werk leveren, of helemaal stoppen met proberen.

Een ondervoede of zwaarlijvige kat is een reden tot bezorgdheid.

Hoe het te behandelen:

Het krijgen van uw kat naar een gezond gewichtsbereik is een langdurig proces dat veranderingen in het dieet, een nieuw dieetplan, oefeningen (vooral voor zwaarlijvige katten) en langetermijnaanpassingen in de manier waarop uw kat wordt beheerd, met zich meebrengt. Omdat dit een grote verandering is voor zowel u als uw kat, is professionele input van uw dierenarts en een kattenvoedingsdeskundige de beste manier om het gewicht van uw kat te beheren.

Cat kogelverdeler 1

Matig ernstige oorzaken

De volgende paar mogelijke oorzaken van de roos van een kat zijn iets zorgwekkender. Ze vragen eerder vroeg dan laat aandacht. Gelukkig zijn ze allemaal goed te behandelen met een goede prognose.

6. Allergieën

Roos kan het gevolg zijn van allergieën. Deze kunnen seizoensgebonden zijn of een gevolg van een of ander milieuallergeen. Misschien veroorzaakt iets in hun beddengoed, de tuin of de lucht een allergische reactie. Als ze allergieën hebben, kunt u dit mogelijk opmerken door de aanwezigheid van andere tekenen. Deze kunnen een loopneus, niezen of jeuk in combinatie met roos of piepende ademhaling omvatten.

Hoe het te behandelen:

Als u vermoedt dat allergieën de oorzaak van de roos van uw kat kunnen zijn, dan kunt u het beste zo snel mogelijk een afspraak maken met uw dierenarts. Uw dierenarts zal waarschijnlijk verschillende tests willen uitvoeren om de diagnose te bevestigen.

Kat met tranenoog van conjunctivitis, kattenherpesvirus of allergie.
Image Credit: sophiecat, Shutterstock
thematische pauze

7. Stress en angst

Net als bij mensen kunnen stress en angst bij katten resulteren in een overvloed aan onaangename fysieke symptomen – inclusief roos. Er zijn een hele reeks situaties en omgevingen die mogelijk stressvol kunnen zijn voor een kat. Iets dat de ene kat angstig maakt, kan voor een andere kat volledig onbelangrijk zijn.

De trigger kan iets eenvoudigs zijn om te identify als een nieuw huisdier of verhuizen. Maar katten kunnen ook angst ervaren als gevolg van meer bedreigende oorzaken, zoals pijn, ziekte of ziekte.

Hoe het te behandelen:

Het is noodzakelijk om te begrijpen wat de angst van je kat veroorzaakt.  Dit vereist misschien helemaal geen speurwerk, vaak heeft de gestreste kat je in niet mis te verstane bewoordingen de oorzaak van zijn problemen laten weten. Het is echter misschien niet erg voor de hand liggend, vooral als de oorzaak een soort lichamelijke ziekte is. Dit laatste kan de hulp van uw dierenarts vereisen.

Als u gemakkelijk de oorzaak van de stress kunt aanwijzen, kunt u stappen ondernemen om deze te elimineren. Hopelijk zal dit resulteren in de verlichting van de roos van uw kat.

thematische pauze

8. Externe parasieten

Parasieten, zoals teken, vlooien, luizen en mijten kunnen de huid van uw kat verergeren en roos veroorzaken. Ze hoeven niet eens in overmatige hoeveelheden aanwezig te zijn. Sommige katten zijn gewoon gevoeliger en kunnen een slechte reactie hebben.

Bijzonder cringe-waardig is de Cheyletiella spp. mijt. Deze mijt is verantwoordelijk voor een ongewone maar onaangename en zeer besmettelijke aandoening die bekend staat als Cheyletiellose. Het wordt ook wel “wandelende roos” genoemd en is ook besmettelijk voor mensen. Gelukkig is het relatief ongewoon en gemakkelijk te behandelen.

Hoe het te behandelen:

Externe parasieten, waaronder Cheyletiella spp., reageren goed op actuele insecticiden. Topisch aangebrachte insecticiden voor huisdieren van goede kwaliteit zijn gemakkelijk verkrijgbaar bij uw dierenarts of gespecialiseerde dierenbenodigdheden. Gebruik alleen producten of medicijnen die door uw dierenarts zijn voorgeschreven en zorg ervoor dat u het behandelings- en preventieprotocol volgt dat uw dierenarts voor uw kat heeft opgesteld.

Medicijnen voor zieke katten
Image Credit: één foto, Shutterstock

Cat kogelverdeler 1

Oorzaken die ten grondslag kunnen liggen aan een ernstiger gezondheidstoestand

De volgende aandoeningen, hoewel het uiterst onwaarschijnlijk is, kunnen de oorzaak zijn van de roos van uw kat.  Hoewel de kans groot is dat een van deze verantwoordelijk is voor de roos van je kat, is het de moeite waard om ze te weten omdat ze inderdaad zeer ernstig zijn.

9. Hormonale aandoening

Een hormonale aandoening, zoals Hyperthyreoïdie, kan resulteren in een vettig soort roos. Hyperthyreoïdie komt vaker voor bij oudere katten. Het treedt op wanneer de schildklier aan de basis van de nek te veel schildklierhormoon produceert.

Andere tekenen zullen duidelijk zijn die erop kunnen wijzen dat deze aandoening aanwezig is. Kijk uit voor overmatige dorst, gewichtsverlies ondanks een gezonde eetlust, braken, diarree, abnormaal gedrag, zwakte en depressie.

Hoe het te behandelen:

Als u het minste vermoeden heeft dat uw kat aan hyperthyreoïdie kan lijden, moet u onmiddellijk uw dierenarts bezoeken. Zij zullen adviseren over een handelwijze en behandeling.

thematische pauze

10. Auto-immuunziekte

Auto-immuun huidaandoeningen, zoals Pemphigus, kan leiden tot roosachtige symptomen. Het kan moeilijk zijn om een verschil te bepalen tussen normale roos en Pemphigus “roos” vroeg in de aandoening van uw kat. Naar alle waarschijnlijkheid zal het echter niet lang duren voordat je een verschil kunt afleiden. Dit gezegd hebbende, Pemphigus is inderdaad uiterst zeldzaam.

Het is erg onaangenaam voor het dier dat er last van heeft. Andere symptomen kunnen blaren, schilfering van de huid en puisten zijn. In meer ernstige vormen kan de kat last hebben van zweren, anorexia, depressie, ernstige pijn en koorts.

Hoe het te behandelen:

Als een van deze symptomen verschijnt, of bij voorkeur voordat ze optreden, moet u onmiddellijk veterinaire expertise inroepen. Uw dierenarts zal een korte, middellange en lange termijn behandelingskuur opzetten. De behandeling is niet onmiddellijk voor deze aandoening en uw kat moet voor onbepaalde tijd nauwlettend worden gecontroleerd.

Vermoeide zieke kat liggend op bed
Afbeelding credit: Natata, Shutterstock
thematische pauze

11. Kanker

Het is bijna onwaarschijnlijk, maar nog steeds een mogelijkheid dat de roos van uw kat een vroeg symptoom van kanker kan zijn, zoals cutaan lymfoom. Andere symptomen voor deze vorm van lymfoom lijken erg op die voor Pemphigus. Het is erg onaangenaam en pijnlijk voor een kat om aan deze kanker te lijden.

Hoe het te behandelen:

Helaas heeft een bevestigde diagnose van uw dierenarts een somber vooruitzicht. Hoewel het mogelijk is om het symptomatisch te behandelen om wat tijdelijke verlichting te bieden, is deze ziekte dodelijk. Katten gediagnosticeerd met cutaanVan OUS-lymfoom wordt verwacht dat ze slechts 6 tot 12 maanden na hun diagnose leven. De prognose voor andere kankers hangt af van een aantal factoren, waaronder het type kanker, hoe vroeg het wordt gediagnosticeerd, hoe ver en uitgebreid het zich heeft verspreid en de reactie van uw kat op behandeling, chirurgie, chemotherapie of medicatie.

Cat kogelverdeler 1

Moet ik me zorgen maken als mijn kat roos heeft?

Roos lijkt misschien een relatief niet-bedreigende aandoening – bij mensen is het niet iets waarvoor we naar de dokter zouden haasten. Normaal gesproken geldt hetzelfde voor katten. Zoals je echter kunt zien na het lezen van de bovenstaande lijst, kunnen er enkele gevallen zijn waarin roos symptomatisch is voor iets sinisters.

Als u ervan overtuigd bent dat de roos van uw kat het gevolg is van een gemakkelijk te verhelpen oorzaak, hoeft u zich slechts lichtelijk zorgen te maken totdat het is opgelost. Aan de andere kant, als je de meer voor de hand liggende en goedaardige oorzaken hebt uitgesloten, dan is er reden om bezorgd te zijn. In dit geval, als u dat nog niet hebt gedaan, is het raadzaam om uw dierenarts te raadplegen.

garen kogelverdeler

Conclusie

Als je kat roos heeft ontwikkeld en je de oorzaak niet kon achterhalen, heb je hopelijk na het lezen van dit artikel wat meer inzicht.

In de meeste gevallen is kattenroos niet ernstig en kan deze gemakkelijk worden opgelost. Je kat valt meer dan waarschijnlijk in deze categorie. Als u echter na het lezen van dit artikel nog wat aanhoudende zorgen heeft, raadpleeg dan uw dierenarts. Het is altijd beter om veilig te zijn dan sorry als het gaat om onze kostbare bontbaby’s.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Lemalisa, Shutterstock