Hoe u een zwerfkat kunt krijgen om u te vertrouwen: 6 door de dierenarts goedgekeurde tips en trucs

Heb je een mooie zwerfhond die in je buurt blijft hangen? Misschien wil je er vrienden mee maken, maar het zal een hele klus blijken te zijn. Zwerfkatten trekken vaak aan de harten van dierenliefhebbers. Dus hoe warm je precies het hart van een vergeten kat op en laat je ze weten dat je ze geen kwaad bedoelt?

Het verstrekken van voedsel of onderdak alleen is niet genoeg om een verschil te maken in de zwerfkattengemeenschap. Vrijwilligerswerk doen met je tijd, energie en geld kan echt helpen bij faciliteiten die gericht zijn op het verminderen van het aantal daklozen in de kattenwereld. Hier zijn zes methoden die u kunt proberen om het vertrouwen van uw katachtige bezoeker te winnen.

3 kat face divider

De 6 tips om een zwerfkat je te laten vertrouwen

1. Dierenarts ze

Zelfs als je niet van plan bent om de zwerfhond in huis te nemen, zijn er manieren om het te helpen. Infectie, ziekte en ziekte tieren welig in de zwerfkattengemeenschap. Om veel van de bijbehorende risico’s te verminderen, worden programma’s opgezet om dieren in de situatie te helpen.

Het meest populair is een TNR-programma, wat staat voor Trap, Neuter en Release. In wezen zou u zich melden bij dierendiensten om u te helpen de zwerfhond te vangen, naar een erkende veterinaire faciliteit te brengen, dat dier te laten steriliseren of castreren en het weer in het wild vrij te laten.

Het castreren van zwerfkatten is de beste hulp die je hen en onze omgeving kunt bieden, vandaar dat het nummer één op deze lijst is. Zwerfkatten laten controleren door een dierenarts voordat ze proberen te dicht bij ze te komen of ze te voeren, is belangrijk voor uw veiligheid en als een humanitaire maatregel.

Niet alleen zullen katten de juiste operaties krijgen om te voorkomen dat ze zich voortplanten, maar ze krijgen ook essentiële vaccinaties en andere zorg om ervoor te zorgen dat ze gezond zijn voordat ze opnieuw worden vrijgegeven.

dierenarts die de kat controleert
Afbeelding credit: PRESSLAB, Shutterstock
thematische pauze

2. Voed ze

Een zekere manier om je een weg te banen naar het hart van een kat is door ze lekker eten te geven. Een zwerfkat op straat weet nooit wanneer hij zijn volgende maaltijd krijgt. Als je een frequente maaltijdstop voor hen wordt, geeft dit hen een reden om rond te hangen.

Hoe meer je consistentie kunt tonen, hoe meer hun vertrouwen zich zal vormen. Hoewel ze de eerste paar keer misschien wegrennen, zien ze je tijdens het eten en na verloop van tijd blijven ze misschien gewoon. Kort daarna kunnen ze zelfs tolereren dat je ze benadert tijdens het eten.

En als je geluk hebt, laten ze je uiteindelijk aaien – en wie weet? Ze kunnen er zelfs achter komen hoe leuk ze het vinden!

Vergeet niet dat als u voedsel voor zwerfdieren uitzet, u ook andere ongewenste gasten kunt aantrekken, zoals wasberen, possums en stinkdieren (of andere dieren in het wild op uw specifieke locatie). Dus misschien wilt u gasten die komen eten in de gaten houden om ervoor te zorgen dat ongewenste bezoekers geen maaltijden stelen.

thematische pauze

3. Geef ze onderdak

Elke kat heeft een warme plek nodig om zijn hoofd te laten rusten. Als je een geschikt onderkomen biedt aan de zwerfdieren in de buurt, geef je ze een toevluchtsoord in een zeer meedogenloze wereld. Als ze naar de schuilplaats gaan, heb je misschien gewoon een inwonende huisgast op de veranda of het achterdek.

Katten die onderdak hebben, zijn vooral belangrijk in koudere maanden. Als de temperaturen buiten ijskoud zijn, kan dit leiden tot ziekte, bevriezing en zelfs de dood.

Er is niet veel voor nodig om een kattenbak bij elkaar te gooien. Je kunt het heel goedkoop doen, of je kunt heel creatief worden. Je kunt kattenbakken maken van oude houten kratten, bakken, karton en een aantal andere materialen.

Je kunt online tutorials volgen om iets opvallends of creatiefs te maken. Maar onderschat eenvoud niet, zoals het hergebruiken van een oude katten- of hondenbak die je niet meer gebruikt.

kat in een kartonnen doos
Afbeelding credit: Pixabay
thematische pauze

4. Praat met hen

Een belangrijk onderdeel van socialisatie is om zachtjes tegen hen te praten. Zonder te proberen ze te benaderen, is het nuttig om ze te laten wennen aan je stem en je aanwezigheid. Wanneer je merkt dat je katachtige gasten hebt, praat dan van een afstand op een aangename toon en maak geen plotselinge bewegingen.

Hoe meer de kat gewend raakt aan uw aanwezigheid en vriendelijke stem, hoe meer ze aan u kunnen wennen. Met geduld en respect kan de kat je steeds meer vertrouwen naarmate de tijd verstrijkt – wat het doel is! Als de lichaamstaal van de kat op scherp of gespannen lijkt, ga dan terug en probeer het een andere keer opnieuw.

thematische pauze

6. Geef ze traktaties

Zodra je vertrouwen begint op te bouwen, kijk dan of ze een traktatie uit je hand zullen eten. Maak er iets lekkers van dat hun taSTE Buds kan geen nee zeggen. Misschien zullen hun zintuigen de onthechting even inhalen, bereid zijn dat risico te nemen.

Je kunt echt creatieve traktaties krijgen als je dat wilt. U kunt een selectie kopen in de winkel of online. Of je kunt naar Pinterest gaan en allerlei lekkere recepten krijgen. Je kunt het maken vanuit het comfort van je eigen keuken. Ongeacht het type traktatie, de verwilderde katten in je buurt zullen het moeilijk vinden om nee te zeggen.

Uiteindelijk komen ze misschien zelfs steeds dichterbij en nemen ze een traktatie uit je hand! Het hangt allemaal af van hoe overtuigend je argument is!

Maine Coon Kat die behandeld wordt
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock
thematische pauze

7. Word een verzorger voor een kolonie

Verzorger worden van een kolonie verwilderde of zwerfkatten is een zeer grote verantwoordelijkheid. Deze dieren zullen snel afhankelijk worden van uw zorg en middelen. Als u ooit zou verhuizen of besluiten om de zorg te beëindigen, hebt u een back-upplan nodig voor wie uw schoenen zal vullen.

Voordat u een hele kolonie katten onderneemt, moet u nauw samenwerken met uw lokale Humane Society of welzijnsgroep om vooraf de beste informatie te krijgen.

verdeler-catclaw1

Draag op andere manieren bij

Afgezien van het maken van vrienden met je lokale kattenkolonie, zijn er ook andere manieren waarop je kunt helpen. Asielen en reddingen zoeken altijd naar donaties om voor minder bedeelde dieren te zorgen. Hoe dichter u bij deze fundamenten bent, hoe gemakkelijker het voor u zal zijn om effectief bij te dragen.

Als u dit nog steeds moet doen, neem dan contact op met lokale programma’s en organisaties om te zien wat uw opties zijn.

kattenpootverdeler

Zwerfkatten vs. Verwilderde katten

Je zou kunnen denken dat zwerfkatten en verwilderde katten hetzelfde zijn, maar dit is onjuist. Het onderscheid is echter gemakkelijk te onderscheiden. Zwerfkatten zijn katten die op een bepaald moment zijn gedomesticeerd. Dat betekent dat ze gesocialiseerd waren met mensen en waarschijnlijk op een bepaald moment in hun leven binnen werden gehouden.

Aan de andere kant hebben verwilderde katten nooit menselijk contact gehad en zijn ze misschien veel moeilijker te temmen. Vaak zijn verwilderde katten bijna onmogelijk te domesticeren, omdat ze al op hun manier zijn ingesteld.

Een zwerfkat kan misschien worden ondergebracht in een gezin dat voor hen kan zorgen. Verwilderde katten zijn echter vaak niet adopteerbaar en veel asielen zullen ze niet nemen. Dus als je van plan bent om je nieuw ontdekte dakloze kat naar een opvangcentrum te brengen, wil je misschien het onderscheid overwegen voordat je het probeert.

verwilderde katten die buiten rusten
Afbeelding credit: Dimitris Vetsikas, Pixabay

Helaas worden veel verwilderde katten vaak ingeslapen als ze worden binnengebracht, omdat ze als onaangepast worden beschouwd. Sommige opvangcentra kunnen ze volledig afwijzen en ze niet accepteren in de faciliteit.

Het begrijpen van het verschil kan je helpen je verwachtingen te stellen met je nieuwe relatie. Als je van plan bent om hun vertrouwen te winnen, zodat je ze binnenshuis kunt hebben, kan een zwerfkat opnieuw wennen aan het leven in een huis. De meeste verwilderde katten zullen echter nooit in staat zijn om als metgezel binnen te leven.

De meesten van hen zijn erg angstig en kunnen niet de relatie opbouwen die nodig is om een huiselijk leven te hebben. Als u echter zwerfkatten heeft, kunnen zelfs degenen die geboren zijn uit verwilderde katten voldoende worden gesocialiseerd om huisdieren te worden. Je moet echter heel vroeg ingrijpen om succes te garanderen.

Hoe kun je het verschil zien?

Als je het niet zeker weet, zijn er manieren om te zien of de kat in kwestie verwilderd of verdwaald is. Zwerfkatten zullen meestal gedrag vertonen dat verwilderde katten niet vertonen.

Zwerfkatten kunnen opduiken op veranda’s, dekken en garages of auto’s van mensen. Verwilderde katten zijn veel minder geneigd om te naderen of hun toevlucht te zoeken in door de mens bewoonde gebieden.

Dat betekent natuurlijk niet dat verwilderde katten geen zorg en medeleven van mensen verdienen. Je kunt nog steeds proberen ze voor je te winnen. Je kunt echter alleen een afstandelijk niveau van vriendschap bereiken in plaats van dichtbij en persoonlijk te zijn.

In ieder geval zullen verwilderde en zwerfkatten zeker alle goodies, onderdak en andere zorg waarderen die u wilt bieden.

garen kogelverdeler

Het belang van de zorg voor uw eigen katten

slaperige kat die op de schoot van de eigenaar ligt
Afbeelding credit: Alena Ozerova, Shutterstock

Dit spreekt waarschijnlijk voor zich, maar we willen het toch vermelden. Een van de beste dingen die je kunt doen om verwilderde of zwerfkatten te helpen, is om niet bij te dragen aan het probleem. Dat betekent vaccineren, steriliseren of castreren en uw gedomesticeerde katten behandelen.

Als u uw huiskatten naar buiten laat gaan om zich te mengen met verwilderde of zwerfkatten, kan dit leiden tot ongewenste zwangerschap, ziekte en verschillende andere negatieve gevolgen. Zorg er dus altijd voor dat jeAls je probeert een zwerfkat of verwilderde kat voor je te winnen, ben je volkomen verantwoordelijk voor je eigen kat.

kattenpootverdeler

Conclusie

Het opbouwen van vertrouwen is iets dat tijd kost. Hoe ongeduldig je je er ook over voelt, het zal niet van de ene op de andere dag gebeuren. Uiteindelijk is het doel om het de kat zo comfortabel mogelijk te maken. Verschillende dieren hebben verschillende tijdsduur nodig om te wennen aan nieuwe scenario’s.

Vergeet niet dat als de kat die je probeert aan te spreken verwilderd is en niet alleen een zwerfhond, de kans dat je ooit een band hebt of onder hetzelfde dak woont, erg laag is. U kunt echter nog steeds de veiligheid en het comfort van uw wilde buurtkatten garanderen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: evgenii mitroshin, Shutterstock