Hoe het endocriene systeem van uw kat werkt (door de dierenarts goedgekeurd overzicht)

Net als het onze bestaat het lichaam van een kat uit een verscheidenheid aan systemen, wat een organisatie is van verschillende organen en klieren die zijn gerangschikt om complexe functies voor het lichaam uit te voeren die essentieel zijn om te overleven. Er zijn 10 belangrijke lichaamssystemen, waaronder het skelet, spieren, nerveuze, endocriene, cardiovasculaire, lymfatische, respiratoire, spijsvertering, urinewegen en voortplantingssystemen.

In dit artikel gaan we het hebben over het endocriene systeem, dat bestaat uit de klieren en organen die hormonen produceren. Hormonen zijn de chemische boodschappers van het lichaam die informatie en instructies van de ene set cellen naar de andere dragen. Ze zijn essentieel voor een verscheidenheid aan lichaamsfuncties en biologische processen gedurende het hele leven van uw kat. Dus, hoe werkt het endocriene systeem precies? Blijf lezen voor meer informatie.

cat + lijnverdeler

Hoe werkt het endocriene systeem van een kat?

Het endocriene systeem beïnvloedt bijna elke cel, orgaan en lichaamsfunctie. De endocriene klieren geven zowel de hormonen in de bloedbaan af als reguleren deze, die naar verschillende weefsels en organen door het hele lichaam reizen. Hormonen zijn de boodschappers van het lichaam en dit systeem werkt door continu de hoeveelheid hormonen in het lichaam van de kat te controleren en de berichten door te geven.

Hoeveel van elk hormoon wordt vrijgegeven, kan variëren, afhankelijk van hoeveel hormonen al in het bloed aanwezig zijn. Hormoonspiegels kunnen gemakkelijk worden beïnvloed door verschillende factoren zoals stress, infectie, hydratatie, leeftijd, gezondheidstoestand en voedingsbalans.

Hormonen dragen informatie en sturen signalen van de ene set cellen naar de andere en spelen een sleutelrol in veel belangrijke lichaamsfuncties, waaronder:


  • Metabolisme

  • Groei en ontwikkeling

  • Gedrag

  • Neurologische functie

  • Voortplanting, vruchtbaarheid en seksuele functie

  • Slapen

  • Bloeddruk
Senior Calico kat op keukenhanddoeken
Afbeelding credit: Kristi Blokhin, Shutterstock

garen kogelverdeler

Welke organen vormen het endocriene systeem?

Het endocriene systeem bestaat uit verschillende organen die elk verschillende functies vervullen. Hier is een overzicht van wat die organen en functies zijn.

Hypothalamus

Deze klier bevindt zich in je hersenen en controleert je endocriene systeem. Het gebruikt informatie van uw zenuwstelsel om te bepalen wanneer andere klieren, waaronder de hypofyse, hormonen moeten produceren. De hypothalamus controleert veel processen in je lichaam, waaronder je humeur, honger en dorst, slaappatronen en seksuele functie.

thematische pauze

Hypofyse

De hypofyse is een zeer kleine klier gelegen aan de basis van de hersenen. Ondanks zijn kleine formaat heeft het een zeer grote klus. Deze klier maakt de hormonen die verschillende andere klieren controleren, waaronder de schildklier, bijnieren, eierstokken en testikels.

thematische pauze

Schildklier

De schildklier is een vlindervormige klier aan de voorkant van de nek. Het is verantwoordelijk voor het metabolisme, dat is hoe het lichaam voedsel omzet in energie.

thematische pauze

Bijschildklieren

Deze vier kleine klieren produceren het bijschildklierhormoon, dat een belangrijke rol speelt bij het reguleren van het calciumgehalte in het lichaam.

Kat in lakens
Image Credit: bones64, Pixabay
thematische pauze

Bijnieren

Er zijn twee bijnieren, elk gelegen voor de nieren van de kat. Ze hebben twee delen – de cortex en de medulla. Deze klieren spelen een sleutelrol in het metabolisme, de bloeddruk, de seksuele ontwikkeling en de stressrespons.

thematische pauze

Epifyse

De pijnappelklier is een kleine dennenappelvormige klier die de primaire rol heeft om informatie te ontvangen over de toestand van het licht en donker, of dag en nacht, cyclus in de omgeving. Het heeft de controle over de slaap- en waakcyclus door het hormoon melatonine af te scheiden.

thematische pauze

Alvleesklier

De alvleesklier maakt deel uit van het endocriene systeem, maar speelt ook een belangrijke rol in het spijsverteringsstelsel. Het bevat exocriene klieren die enzymen produceren die helpen bij de spijsvertering en endocriene klieren die de hormonen insuline en glucagon produceren, die de bloedsuikerspiegel in het lichaam reguleren.

thematische pauze

Eierstokken

De eierstokken maken deel uit van zowel het endocriene systeem als het vrouwelijke voortplantingssysteem. Ze zijn verantwoordelijk voor het produceren van eieren en het vrijgeven van geslachtshormonen, waaronder oestrogeen en progesteron.

thematische pauze

Testes

De teelballen maken deel uit van de endocrine systeem en het mannelijke voortplantingssysteem. Ze zijn verantwoordelijk voor het vrijgeven van het hormoon testosteron, dat verantwoordelijk is voor de productie van sperma, spierkracht en seksueel gedrag.

kattenpootverdeler

Aandoeningen en ziekten die het endocriene systeem beïnvloeden

Een kat kan lijden aan vele gezondheidsproblemen die het endocriene systeem en hoe goed het functioneert kunnen beïnvloeden. Hier zijn enkele van de endocriene systeemaandoeningen die katten kunnen treffen, hoewel sommige zeldzamer zijn dan andere.

Medicijnen voor zieke katten
Image Credit: één foto, Shutterstock

Hyperthyreoïdie

Hyperthyreoïdie is een veel voorkomende endocriene ziekte bij katten, vooral voor mensen van 8 jaar en ouder. Deze aandoening treedt op wanneer de schildklier de schildklierhormonen overproduceert. In 99 procent van de gevallen wordt hyperthyreoïdie veroorzaakt door een goedaardige tumor van de schildklier. Klinische symptomen zijn gewichtsverlies, verhoogde eetlust, verhoogde dorst, verhoogd urineren en een onverzorgde vacht. Het kan ook leiden tot braken, diarree en hyperactiviteit.

thematische pauze

Hypothyreoïdie

Hypothyreoïdie verwijst naar een traag werkende schildklier waarbij er lage niveaus van schildklierhormonen worden geproduceerd in het lichaam van de kat. Deze lage niveaus van schildklierhormoon zullen het metabolisme vertragen, wat resulteert in klinische symptomen zoals gewichtstoename, haaruitval, lethargie, zwakte, lage lichaamstemperatuur en koude-intolerantie.

Hypothyreoïdie is zeldzaam bij katachtigen en wordt vaak gezien bij degenen die een operatie of jodiumtherapie hebben ondergaan als een behandeling voor hyperthyreoïdie. In zeer zeldzame gevallen kan het worden veroorzaakt door kanker, jodiumtekort of aangeboren ziekte die resulteerde in schildklierafwijkingen.

thematische pauze

Diabetes Mellitus

Diabetes mellitus is een ziekte van de alvleesklier die van invloed is op hoe het lichaam de bloedsuikerspiegel of glucose gebruikt. Het kan worden onderverdeeld in twee categorieën:

Type I

Type I diabetes treedt op wanneer de alvleesklier niet in staat is om de niveaus van insuline te produceren die het lichaam nodig heeft als gevolg van totale of bijna volledige vernietiging van de bètacellen die verantwoordelijk zijn voor het proces. Dit is zeer zeldzaam bij katten, maar degenen die aan dit type lijden, zullen insulineafhankelijk zijn.

Type II

Type II diabetes treedt op wanneer de insulineproducerende cellen blijven, maar de hoeveelheid geproduceerde insuline onvoldoende is of niet in staat is om goed door de weefsels te worden gebruikt. Dit is de meest voorkomende vorm van diabetes bij katten en kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder obesitas, ouderdom, gebrek aan activiteit en bepaalde medicijnen.

dierenarts die de kat controleert
Afbeelding credit: PRESSLAB, Shutterstock
thematische pauze

Hypocalciëmie

Hypocalciëmie omvat lage niveaus van calcium in de bloedbaan. Het treedt op wanneer de regulatie van de calciumspiegels in het bloed is aangetast. Hypercalciëmie is meestal een postoperatieve complicatie na chirurgische behandeling voor hyperthyreoïdie of het gevolg van chronisch nierfalen.

thematische pauze

Ziekte van Cushing

Ook bekend als hyperadrenocorticisme, de ziekte van Cushing is zeldzaam bij katten en ontwikkelt zich wanneer er een aanhoudende, overmatige productie van cortisol uit de bijnieren is. Deze ziekte kan van nature voorkomen als gevolg van een tumor die de hypofyse of de bijnieren aantast, of veroorzaakt door langdurig gebruik van corticosteroïden om een andere gezondheidstoestand te behandelen.

thematische pauze

Ziekte van Addison

Ook wel hypoadrenocorticisme genoemd, de ziekte van Addison treedt op wanneer de bijnieren niet genoeg glucocorticoïden produceren, die steroïden zijn, om een normale lichaamsfunctie mogelijk te maken. De aandoening is zeldzaam bij katten, maar komt wel voor. Het is het gevolg van de beschrijving van bijnierweefsel, wat meestal te wijten is aan het immuunsysteem dat de bijnieren aanvalt.

garen kogelverdeler

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Hoe ontwikkelen endocriene systeemziekten zich?

Endocriene systeemziekten kunnen zich ontwikkelen wanneer er te veel of niet genoeg hormonen worden geproduceerd, of wanneer de normale routes voor hormonen die moeten worden gebruikt en verwijderd op de een of andere manier worden verstoord. Klinische symptomen kunnen zich ontwikkelen als gevolg van problemen in weefsels die zijn aangetast door de hormonen of een probleem in een ander deel van het lichaam dat door deze hormonen is aangetast.

thematische pauze

Wat zijn de meest voorkomende endocriene stoornissen bij katten?

De meest voorkomende endocriene aandoeningen bij katten zijn hyperthyreoïdie en type II diabetes mellitus.

thematische pauze

Hoe houd ik het endocriene systeem van mijn kat gezond?

De beste manier om ervoor te zorgen dat uw kat een gezond endocriene systeem heeft, is door zich te concentreren op de algehele gezondheid. Dit omvat Het voeden van een voedzaam, goed uitgebalanceerd, hoogwaardig dieet dat rijk is aan eiwitten, matig in vet en minimale koolhydraten bevat. Evenzo is voldoende hydratatie belangrijk voor de algehele gezondheid van een kat.

Zorg ervoor dat uw kat voldoende mentale stimulatie en lichaamsbeweging krijgt en blijf op de hoogte van regelmatige veterinaire zorg. Als u ooit ongewone tekenen of gedragingen opmerkt, aarzel dan nooit om contact op te nemen met uw dierenarts om ze te laten evalueren.

Kat die het haar van het meisje likt
Image Credit: yuris, Shutterstock

3 kat face divider

Conclusie

Het endocriene systeem van een kat werkt door hormonen in de bloedbaan vrij te geven en te reguleren via verschillende klieren en organen in het lichaam. Dit systeem is slechts een van de vele vitale systemen die essentieel zijn voor de algehele lichaamsfunctie. Het endocriene systeem speelt een vitale rol in groei en ontwikkeling, metabolisme, voortplantingsfunctie, gedrag en vele andere processen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: MULTI ILHAM ANUGRIYA, Shutterstock