Hoe werkt Frontline bij katten? Dierenarts beoordeelde feiten & FAQ

Frontline is een populaire spot-on vlooienbehandeling die wordt gebruikt om huisdieren ongediertevrij te houden. Het is veilig en effectief, met twee opties om uit te kiezen, afhankelijk van uw behoeften. Maar hoe doodt en voorkomt dit medicijn vlooien, teken en kauwluizen? Verschillende actieve ingrediënten werken samen om ongedierte aan te vallen zonder uw kostbare huisdier negatief te beïnvloeden. Laten we deze ingrediënten eens wat nader bekijken en wat u kunt verwachten bij het gebruik van Frontline.

cat + lijnverdeler

Hoe werkt het?

Frontlinie en andere spot-on vlooienbehandelingen doden insecten door hun centrale zenuwstelsel te beïnvloeden. Het is effectief tegen alle stadia van de levenscyclus van vlooien, van larven tot volwassen vlooien, en helpt nieuwe plagen te voorkomen. Uw kat wordt op dezelfde manier beschermd tegen teken en kauwluizen. Ze zijn waterdicht zodra ze droog zijn en goedgekeurd voor kittens vanaf 8 weken.

Fipronil is het belangrijkste actieve ingrediënt in Frontline. Het doodt volwassen ongedierte door hun centrale zenuwstelsel te beïnvloeden. Fipronil doodt vlooien binnen 24 uur en teken en luizen binnen 48 uur. Fipronil blijft voornamelijk op het huidoppervlak, waar het het meest effectief is. Het product droogt binnen 24-48 uur en is 4-6 weken effectief.

Frontline bevat een tweede actief ingrediënt, Methopreen, een insectengroeiregulator. Het voorkomt dat onrijpe vlooien zich ontwikkelen tot volwassen vlooien die zich kunnen voortplanten, waardoor een nieuwe generatie insecten effectief wordt gestopt. Een studie gepubliceerd in Frankrijk bewees de effectiviteit van fipronil en methopreen gecombineerd.1

het toepassen van vlooienbehandeling op kat
Afbeelding credit: Csaba Deli, Shutterstock

Wat zijn de verschillende soorten frontlinie?

Beide Frontline-producten die voor katten zijn geformuleerd, zijn spot-on actuele behandelingen die 30 dagen waterdichte bescherming bieden. In tegenstelling tot sommige spot-on vlooienmedicijnen, heeft Frontline voor katten geen verschillende producten die zijn ontworpen voor extra gewichten. Frontline Plus en Frontline Gold zijn ontworpen voor elke kat van meer dan 1,5 pond. Ze hebben dezelfde twee actieve ingrediënten, hoewel Frontline Gold een derde heeft, pyriproxyfen.

Pyriproxyfen is een andere insectengroeiregulator die de vlooiengroeicyclus beïnvloedt (meestal onrijpe vormen en eieren). Samen werken de drie actieve ingrediënten veel sneller, waardoor dit de ideale keuze is als uw kat al een slecht geval van vlooien heeft. Als u meer dan één kat heeft die besmet is met vlooien, kan Frontline Gold u helpen het iets sneller onder controle te krijgen. U kunt overschakelen naar Frontline Plus zodra de vlooien weg zijn, strikt om preventieve redenen.

Hoe wordt Frontline toegepast?

Als een actueel bestrijdingsmiddel breng je de inhoud van een voorgevulde pipet aan op de huid van je kat. Om ervoor te zorgen dat het effectief in de huid trekt, moet u hun vacht scheiden om rechtstreeks toegang te krijgen tot de huid en het aanbrengen aan de basis van de nek of tussen de schouderbladen waar ze het minst waarschijnlijk zullen bereiken tijdens het verzorgen.

Met hun vacht gescheiden, plaats je de punt van de pipet tegen hun huid en voeg je een paar druppels vloeistof per keer toe totdat je ze ziet oplossen. Door een paar momenten tussen de druppels te wachten, voorkomt u dat het product naar beneden en over de vacht stroomt.

Vergeet niet om je kat een paar traktaties of een nieuw speeltje te geven voor hun tijd en goed gedrag terwijl je hun Frontline vlooien- en tekenbehandeling toepast. Dit zal het voor u gemakkelijker maken om het elke maand te gebruiken, vooral als ze niet bijzonder om de ervaring geven.

Voorzorgsmaatregelen

Zorg ervoor dat u contact met uw huid en ogen vermijdt. U moet handschoenen dragen en uw handen wassen na het aanbrengen van het product. U moet ook fysiek contact met uw huisdier vermijden totdat de druppels grondig droog zijn. Baad uw kat niet binnen 48 uur na gebruik van Frontline.

garen kogelverdeler

Voordelen van Frontline

Vlooien- en tekenpreventie heeft verschillende voordelen, zoals het voorkomen van huidproblemen en specifieke ziekten die door deze plagen worden verspreid. Vlooien kunnen lintwormlarven en verschillende bacteriën zoals Bartonella, Rickettsia en Wolbachia dragen. Teken kunnen ziekten overbrengen zoals tularemie, de ziekte van Lyme en anaplasmose, onder anderen. Het is essentieel om een kwalitatief preventiemiddel te kiezen waarop u kunt vertrouwen om uw kat het hele jaar door gezond te houden, ongeacht welk ongedierte inheems is in uw omgeving.

Waarom zou je voor Frontline kiezen?


 • Eenvoudig aan te brengen

 • Langdurig (4-6 weken)

 • Richt zich op vlooien, teken en kauwluizen

 • Veilige en effectieve behandeling

 • Voor kittens vanaf acht weken

 • Waterdicht
groot kitten of kat krijgt teken- of vlooienbehandeling
Afbeelding credit: Anastasiya Tsaiasemnikava, Shutterstock

Nadelen van Frontline

Hoewel fipronil bijwerkingen zeldzaam zijn, zijn ze mogelijk, vooral als ze per ongeluk worden ingenomen. U moet zich bewust zijn van deze bijwerkingen en na de eerste dosis nauwlettend controleren of uw kat niet allergisch is voor het product en dat u het correct hebt toegepast.

Bijwerkingen kunnen zijn:

 • Kwijlen (indien ingenomen)
 • Misselijkheid of braken
 • Diarree
 • Jeukende huid
 • Roos
 • Lethargie
 • Tremoren
 • Vangsten

Overdosis

Een overdosis Frontline bij katten is uiterst zeldzaam, maar het aanbrengen of innemen van te veel product zal waarschijnlijk veel van de hierboven genoemde bijwerkingen veroorzaken. Toch, als u weet dat uw kat is blootgesteld aan meer dan de voorgeschreven dosis fipronil en bijwerkingen ervaart, moet u ze zo snel mogelijk naar een dierenarts brengen voor evaluatie.

kattenpootverdeler

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Wat als ik vergeet mijn kat zijn vlooienmedicatie te geven?

U moet Frontline toepassen zodra u eraan denkt en de aanbevolen tijd tussen de doses voor de volgende volgen. Pas niet meerdere doses tegelijk toe of probeer de doses te versnellen om ze weer op hun vorige schema te krijgen, omdat dit kan leiden tot bijwerkingen of de mogelijkheid van een overdosis.

Hoe bewaar ik Frontline voor gebruik?

Bewaar Frontline altijd uit de buurt van kinderen en huisdieren wanneer de medicatie niet actief wordt toegepast. Bewaar het altijd in de originele kindveilige verpakking en buitendoos, omdat deze de veiligheid behouden en belangrijke informatie over het product bieden. Het moet op kamertemperatuur en uit de buurt van warmte of zonlicht worden gehouden.

Zijn er alternatieven voor Frontline?

Frontline is een effectief en populair vlooien- en tekenpreventiemedicijn voor katten. Er zijn echter andere opties die u kunt overwegen als uw kat bijwerkingen ervaart of op basis van beschikbaarheid. Elk product heeft een ander actief ingrediënt dat enigszins anders werkt, maar met hetzelfde doel om uw huisdier gezond en ongediertevrij te houden. Revolution, Advantage, Seresto en Cheristin zijn allemaal beschikbaar als effectieve actuele pesticiden.

Kan ik mijn huisdier blijven knuffelen als ik Frontline gebruik?

Ja! U moet 24-48 uur wachten tot het product grondig is opgedroogd, maar u kunt uw kat zoals gewoonlijk hanteren zodra dit het geval is. Je mag ze echter niet eerder aanraken, aaien of knuffelen. Dit geldt vooral voor kinderen. Draag handschoenen en was uw handen als uw huisdier aandacht wil of als u ze om welke reden dan ook moet hanteren, zoals het geven van medicatie, gedurende deze tijd.

Kan Frontline worden gebruikt bij kittens jonger dan 8 weken?

Het Amerikaanse Environmental Protection Agency stelt dat Frontline kan worden gebruikt bij puppy’s en kittens van 8 weken en ouder.

Uw dierenarts zal hoogstwaarschijnlijk aanbevelen om op deze leeftijd met Frontline te beginnen en, indien nodig, een andere vlooienbehandelingsoptie voor kittens jonger dan 8 weken. Vraag uw dierenarts altijd wanneer en hoe u goedgekeurde vlooien- en tekenpreventiemedicatie moet gebruiken.

3 kat face divider

Conclusie

Of uw kat nu vlooien heeft en u ze onder controle moet krijgen voordat u een maandelijks regime voortzet om te voorkomen dat ongedierte terugkeert, of u hebt een effectieve behandeling nodig om vervelende plagen op afstand te houden, Frontline is een geweldige optie. Kies Frontline Plus of Frontline Gold, maar hoe dan ook, u krijgt een kwalitatief en bewezen medicijn dat veilig en effectief is voor katten en hun menselijke families. Neem contact op met een dierenarts voor begeleiding als u zich ooit zorgen maakt over het behandelen van uw kat voor luizen, vlooien, teken of ander ongedierte.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Chewy