Is je kattenvoer slecht geworden? 8 Dierenarts beoordeelde tekenen om naar te zoeken

Het laatste wat je wilt doen is je kat bedorven voer geven, maar je wilt het ook niet weggooien en je geld verspillen als het nog steeds goed is om te eten. Hierdoor, Je moet bedorven kattenvoer kunnen identificeren, zodat je het niet per ongeluk aan je kat voert, en de beste manier om dit te doen is om te zoeken naar deze veel voorkomende tekenen van bedorven kattenvoer.

3 kat face divider

De 8 tekenen dat je kattenvoer slecht is geworden

1. Het ziet er raar uit

Vertrouw op je zintuigen. Voedsel kan op veel manieren bederven, en dat kun je vaak zien door er gewoon naar te kijken. Als het voer er funky uit begint te zien of er gewoon niet uitziet zoals normaal, speel dan op veilig en voer het niet aan je kat. Je zou geen bedorven voedsel willen eten, dus riskeer het ook niet met je kat!

thematische pauze

2. Het stinkt

Als iets niet goed ruikt, is de kans groot dat er iets mis mee is. Je moet echter weten hoe vers kattenvoer ruikt om dit als test te gebruiken. Want hoewel je de geur van het eten misschien niet lekker vindt, als het zo zou moeten ruiken, is er misschien niets mis mee.

eigenaar die zijn kat voedt
Afbeelding credit: Jaromir Chalabala, Shutterstock
thematische pauze

3. Het is voorbij de vervaldatum

Een van de gemakkelijkste manieren om te zien of uw kattenvoer slecht is geworden, is als het over de houdbaarheidsdatum is. Hoewel u er niet van uit kunt gaan dat het kattenvoer nog vers is tot de vervaldatum nadat u het hebt geopend, wilt u het niet aan uw kat voeren als het na die datum is.

Een belangrijk onderscheid om hier te maken is om het verschil te kennen tussen een “ten minste houdbaar tot” of “ten minste houdbaar tot” datum en een vervaldatum.

Een “ten minste houdbaar tot” of “ten minste houdbaar tot” -datum geeft aan dat het voedsel nog steeds consumeerbaar kan zijn nadat het de datum is verstreken, maar het kan niet langer de voeding leveren volgens de claims op het etiket.

Een houdbaarheidsdatum daarentegen betekent dat het voedsel niet langer veilig is om te worden geconsumeerd en moet worden weggegooid.

We raden niet aan om uw kat voer te geven wanneer de datum is verstreken op de “ten minste houdbaar tot”, “ten minste houdbaar tot” of vervaldatum – zelfs als het voedsel niet slecht is geworden, zal het uw kat niet de voeding geven die ze nodig hebben voor groei, onderhoud of herstel.

thematische pauze

4. Er is schimmel

Als je schimmel in het voer van je kat ziet, is het tijd om het in de prullenbak te gooien. Je hoeft de mal niet uit te snijden en aan je kat te serveren. Als schimmel zich vormt, alle Het eten moet weg. Schimmel kan ernstige gezondheidsproblemen voor uw kat veroorzaken en begint zich pas te vormen op bedorven voedsel. Als het voedsel zich in een heldere of doorzichtige container bevindt en beschimmeld lijkt, open de container dan niet. Door zoveel te doen, komen overal om je heen schimmelsporen vrij.

kattenvoer met schimmels
Afbeelding credit: SOORACHET KHEAWHOM, Shutterstock
thematische pauze

5. De textuur is anders

Wanneer je je kat zijn eten geeft, heb je over het algemeen een vrij goed idee van hoe het zou moeten voelen. Als de textuur niet goed is, is deze waarschijnlijk bedorven.

thematische pauze

6. Ongebruikelijke kleur

Een van de eerste dingen die beginnen te veranderen wanneer voedsel bederft, is de kleur. Vaak zal het voedsel meer een grijs of groen uiterlijk beginnen af te geven, maar ongeacht de verschuiving in kleur, het is tijd om er vanaf te komen. Je weet hoe je kattenvoer eruit moet zien, dus als de kleur er een beetje af is, is dat een slecht teken.

een vlieg op honden- of kattenvoer
Afbeelding credit: laila63, Shutterstock
thematische pauze

7. Het is plakkerig of slijmerig

Twee manieren waarop de textuur of het uiterlijk van het voedsel kan veranderen als het bederft, is dat het plakkerig of slijmerig kan aanvoelen. Soms zit er een slijmerige coating bovenop het voedsel, en dat is een teken van bederf. Het hangt af van het type kattenvoer dat je gebruikt of het plakkerig of slijmerig wordt, maar hoe dan ook, je wilt het weggooien en wat vers voedsel voor je bontbaby krijgen.

thematische pauze

8. Je kat zal het niet eten

Als je kat de neiging heeft om zijn voedsel af te sjaalen en het plotseling niet meer aanraakt, is de kans groot dat er iets mis mee is. Het smaakt misschien niet goed voor uw kat, of het kan een ongewone geur hebben.

Als je kat meestal een geweldige eter is, is dit een zeker teken dat het voedsel slecht is. Maar als je kat meestal een kieskeurige eter is, is dat misschien niet het geval. Leer je kat kennen en je zult een beter idee hebben van wat het betekent als hij weigert zijn voedsel te eten.

Interessant is dat katten aminozuren kunnen proeven (de bouwblocks van eiwit) op hun voedsel. Als uw kat uitzonderlijk kieskeurig lijkt en bepaald voedsel weigert, controleer dan het eiwitgehalte van het voedsel, omdat het mogelijk niet voldoende is voor uw kat.

Kat eet geen voedsel
Afbeelding credit: Elena Kutepova, Shutterstock

verdeler-catclaw1

Wat te doen als uw kat bedorven voedsel eet

Als u denkt dat uw kat iets heeft ingenomen dat hij niet zou moeten hebben ingenomen (zoals voedsel dat slecht is geworden), is de beste manier van handelen om hem meteen naar een dierenarts te brengen voor een controle.

Het wordt niet aangeraden om te wachten tot tekenen van spijsverteringsproblemen zich ontwikkelen, want tegen de tijd dat deze tekenen zich voordoen, betekent dit dat het systeem van uw kat enigszins is aangetast. Eerder ingrijpen door een dierenarts biedt uw kat de best mogelijke prognose van een voedselvergiftigingsepisode.

Hoewel sommige gevallen van spijsverteringsstoornissen inderdaad mild zijn, is het altijd het beste om voorzichtig te zijn en niet te gokken met de gezondheid van je kat door “te wachten” om te zien hoe slecht ze reageren op iets dat ze hebben gegeten.

Katten zijn experts in het maskeren van pijn en ziekten, een kat die ogenschijnlijk gezond lijkt na het eten van bedorven voedsel, kan gewoon zo instinctief verschijnen en kan veel erger crashen dan een kat die snelle veterinaire zorg krijgt.

Uw dierenarts kan uw kat beoordelen en een stabilisatie-, behandelings- en managementplan formuleren dat nodig is om uw kat te helpen herstellen als ze bedorven voedsel hebben ingenomen.

Bengaalse kat en dierenarts
Afbeelding credit: Pressmaster, Shutterstock

3 kat face divider

Conclusie

Hoewel u niet meer geld wilt uitgeven aan kattenvoer dan nodig is, vanwege hoe ernstig het voeren van bedorven voedsel voor uw kat kan zijn, moet u dat doen altijd Op veilig spelen. Geef uw kat geen voedsel dat bedorven kan zijn. Blijf in plaats daarvan bij voedsel waarvan je weet dat het vers en veilig is, zelfs als het betekent dat je een extra reis naar de winkel moet maken en wat meer moet uitgeven.

Je kat rekent erop dat je hem voedsel geeft dat veilig is om te eten, dus neem geen risico’s met zijn gezondheid!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Jaromir Chalabala, Shutterstock