Kan een kat menselijke hormonen ruiken? Het interessante antwoord

Volgens kattenexperts is het reukvermogen van een kat ongeveer 16 keer beter 1 dan die bij mensen. Dit kan worden toegeschreven aan het feit dat katten zijn begiftigd met meer dan 200 miljoen reukzintuigen in hun neus, waardoor ze een breed scala aan menselijke geuren en hormonen kunnen detecteren, die meestal in ons zweet vrijkomen en door de lucht worden gedragen.

Hun scherpe reukvermogen helpt hen hun prooien en roofdieren te detecteren. Ze kunnen ook feromonen detecteren die door individuen worden uitgestoten, waarvan grotendeels wordt aangenomen dat ze deel uitmaken van sociale interacties en communicatie. Op deze manier kunnen ze informatie bepalen over onze huidige stemmingen en temperament.

Lees verder om meer te weten te komen over de verschillende soorten menselijke hormonen die katten kunnen detecteren en hoe ze erop reageren.

3 kat face divider

Welke soorten menselijke hormonen kunnen katten ruiken?

Hieronder staan enkele veel voorkomende menselijke hormonen die katten kunnen ruiken.

1. Zwangerschapshormonen

Omdat katten zeer intuïtieve wezens zijn, geloven sommige experts dat een kat zwangerschap kan ruiken en deze zelfs vóór de moeder kan detecteren 2. Inderdaad, katten kunnen hormonale veranderingen in het lichaam van zwangere vrouwen detecteren via hun reukvermogen, hoewel ze het niet precies op zwangerschap kunnen wijzen omdat ze het concept van zwangerschap niet begrijpen.

Wanneer een vrouw zwanger is, produceert ze hogere niveaus van menselijke choriongonadotrofinehormonen, progesteron en oestrogeen. Deze hormonen kunnen veranderingen hebben in de natuurlijke geur van een vrouw.

Ze kunnen ook bepaald gedrag, lichaamstaal en emoties beïnvloeden. Meestal kunnen katten bijna onmiddellijk de verschuiving in het lichaam van een vrouw detecteren, vooral als ze een hechte band met de vrouw hebben of samenwonen.

Hoewel deze veranderingen aan het begin van de zwangerschap verwaarloosbaar kunnen zijn, zal uw kat het verschil merken.

zwangere vrouw die met kat zit
Image Credit: Africa Studio, Shutterstock
thematische pauze

2. Feromonen

Feromonen zijn in wezen natuurlijke chemicaliën die door ons lichaam worden afgescheiden. Hoewel ze misschien geen geur hebben, functioneren ze als hormonen die een sociale reactie uitlokken van dieren die tot dezelfde soort behoren.

Katten kunnen de feromonen die door je lichaam worden geproduceerd opsnuiven en weten altijd wat ze moeten doen met de informatie die door hun reukzintuigen wordt verzameld.

Toegegeven, menselijke feromonen hebben misschien geen effect op sommige katachtigen, maar intelligente katten gebruiken deze signalen meestal om te bepalen wat een persoon zou kunnen voelen, of het nu verdrietig, gelukkig of angstig is. Ze kunnen ze gebruiken om adrenaline en angst bij mensen te voelen. Hierdoor kunnen ze voorzichtig om hun geïrriteerde eigenaren heen lopen of zelfs om aandacht vragen.

Sommige katten zijn zelfs dol op het opsnuiven van het kruis van een mens. Hoewel het niet bij alle katten voorkomt, doen ze dit om een vleugje van de apocriene klieren te krijgen, meestal in de oksels en het kruisgebied. De apocriene klieren geven informatie vrij over het geslacht, geslacht en stemming van mensen.

Dus als je kat aan je kruisgebied snuffelt, is hij niet respectloos; Het probeert gewoon informatie te verzamelen van de feromonen die vrijkomen om meer over u te weten te komen.

thematische pauze

3. Menstruatiecyclus hormonen

Hoewel het misschien vergezocht klinkt, wordt aangenomen dat katten kunnen detecteren of een vrouw ongesteld is door te snuffelen naar hormoon- en geurniveaus.

Wanneer een vrouw ongesteld is, produceert haar lichaam enkele hormonen, zoals het follikelstimulerend hormoon (FSH) en luteïniserend hormoon (LH), dat de geur van een vrouw verandert. Katten kunnen de verandering in geur detecteren met behulp van hun reukvermogen.

Dit is misschien de reden waarom je een kat zult vinden die aan het kruis van een vrouw snuffelt terwijl ze ongesteld is. Hoewel ze sommige van de hormonen kunnen ruiken die tijdens de menstruatiecyclus worden geproduceerd, kunnen ze niet zien dat een vrouw ongesteld is omdat ze het concept niet begrijpen.

Vrouw die een kat vasthoudt
Image Credit: VAKS-Stock Agency, Shutterstock
thematische pauze

4. Testosteron

Over het algemeen hebben mannen ongeveer acht keer meer testosteron dan vrouwen in hun lichaam. Toegegeven, verschillende studies lijken aan te geven dat katten de hormonen van vrouwen kunnen ruiken, maar er zijn geen aanwijzingen dat ze mannelijk testosteron kunnen ruiken.

Katten kunnen dus geen testosteron gebruiken om onderscheid te maken tussen mannen en vrouwen. Natuurlijk kunnen ze bepaalde hormonen herkennen die tot een specifiek geslacht behoren, maar ze kunnen hun reukvermogen niet gebruiken om te vertellen of de mens een man of een vrouw is. Voor katten zijn we eenll, hetzelfde.

3 kat face divider

Hoe reageren katten op menselijke hormonen?

Nu je weet dat katten verschillende menselijke hormonen kunnen ruiken, reageren ze er dan op? Inderdaad, dat doen ze. Zodra ze merken dat hun menselijke metgezel onder veel stress staat, kunnen ze hun gedrag aanpassen aan de situatie.

Sommige overdreven intelligente katten hebben zelfs geleerd hoe ze hormonale veranderingen kunnen detecteren die verband houden met een bepaalde emotie. Hier is hoe ze reageren op verschillende emotionele toestanden:

Als je bang bent

Zoals eerder vermeld, kunnen katten detecteren wanneer de eigenaar bang en bang is vanwege de adrenaline die door hun lichaam wordt vrijgegeven. Dit hormoon helpt bij het initiëren van de “vlucht” of “vecht” reactie.

Dus als je met je harige metgezel communiceert terwijl je bang bent, zal de kat niet alleen de angst detecteren, maar ook reageren op veranderingen in hartslag en houding.

Hoewel elke kat een uniek temperament heeft, zullen de meeste katten waarschijnlijk in paniek raken en klauteren om van je af te blijven. Sommigen kunnen zelfs erg geagiteerd raken.

kat die op schoot van eigenaren zit
Afbeelding credit: Pixel-Shot, Shutterstock
thematische pauze

Wanneer verdrietig

Onze samenleving staat vol met verhalen over hoe een kat de eigenaar troostte toen ze huilden, zich verdrietig en laag voelden. Meestal beweren de meeste mensen die deze anekdotische verhalen geven dat hun kat hen troostte omdat ze van hen houden.

De meest plausibele verklaring is echter dat de katten de hormonen detecteerden die vrijkwamen uit de traanbuizen. Bovendien, wanneer een lichaam gestrest is, heeft het de neiging om hormonen vrij te geven die katten ertoe aanzetten om te onderzoeken.

Omdat katten meestal als metgezellen worden gehouden, zullen ze waarschijnlijk hun hoofd in je lichaam stoten in een blijk van genegenheid. Zodra je tranen echter opdrogen, wees dan niet teleurgesteld als ze doorgaan met hun bedrijf.

thematische pauze

Wanneer gelukkig en tevreden

Wanneer we verliefd of gelukkig zijn, heeft ons lichaam de neiging om endorfines te produceren die katten ook kunnen ruiken. Wanneer een kat voelt dat je in een tevreden stemming bent, zal hij op je schoot gaan zitten en genieten van de positieve vibes die van je uitgaan.

Ook als je op aangename en rustige tonen tegen je kat praat, zal je kat waarschijnlijk dichter bij je komen om wat liefde te tonen.

kat spelen met vrouwelijke eigenaar
Afbeelding credit: Oleg Ivanov, Unsplash

3 kat face divider

Tips om ervoor te zorgen dat uw kat gezond en veilig blijft

Aangezien uw kat menselijke hormonen kan ruiken en menselijke stemming en gedrag kan detecteren, heeft u de plicht om uw kat gerust te stellen en veilig te houden.

Wanneer u het naar de dierenarts of een nieuwe omgeving brengt, vergeet dan niet om een deken mee te nemen die uw kat regelmatig gebruikt om hem een geruststellende en vertrouwde geur te geven.

Je kat kan overdreven angstig worden van de hormonen die hij bij veel mensen ruikt. U kunt synthetische versies gebruiken van sommige feromonen die uw kat produceert om hem in verschillende situaties meer ontspannen te laten voelen.

Wanneer u uw kat voorstelt aan een nieuw lid van het huishouden, probeer dan geurwissels om uw kat te laten wennen aan zijn geur voordat hij aankomt.

Als uw kat timide is in de buurt van andere katten, kunt u zijn nest rond de tuin plaatsen om zijn territorium te markeren. De geur van het nest zal andere katten ervan weerhouden om je katachtige vriend lastig te vallen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten kunnen hormonale veranderingen in je lichaam ruiken en detecteren door hun zeer ontwikkelde reukvermogen, dat veel beter is dan dat van mensen. Ze kunnen de hormonen ruiken die tijdens de zwangerschap worden geproduceerd, zoals progesteron, oestrogeen en HCG, hoewel ze niet precies kunnen zien dat het een zwangerschap is.

Ze kunnen ook endorfines detecteren die door je lichaam worden geproduceerd wanneer je gelukkig bent of de adrenaline die wordt geproduceerd als je bang bent. Daarna kunnen ze ervoor kiezen om dichtbij te blijven en je te troosten of weg te rennen en je te verstoppen totdat je humeur verbetert.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: masik0553, Shutterstock