Waarom hebben kattenhalsbanden bellen? De uitleg achter de bel!

Katten hebben een talent om op onze schoot te kruipen en ons hart te stelen. Alleen al de aanblik van deze katachtigen die door het huis lopen, kan een glimlach op je gezicht toveren, zelfs op je donkerste dagen. Een ding dat synoniem is geworden met katten is hun halsbanden. Veel katteneigenaren kiezen ervoor om schattige halsbanden om hun katten te doen met hetzelfde type bling, een bel.

Deze jingling sieraden worden al geruime tijd gebruikt om prooien te waarschuwen wanneer een kat in de buurt is. Het is een manier waarop katteneigenaren helpen het leven van vogels in de buurt te redden. Maar zoals met alles over katten, is er meer in het verhaal van kattenhalsbanden met bellen erop. Laten we deze traditie eens nader bekijken en of het een goed idee is voor je kat.

3 katten gezichtsverdeler

De 2 belangrijkste voordelen van bellen op kattenhalsbanden

1. Prooi waarschuwen voor de aanpak van een kat

De belangrijkste reden waarom klokken op kattenhalsbanden werden gebruikt, was om potentiële prooien, vooral vogels, te waarschuwen dat een kat in de buurt is. Voor het geval je het niet wist, katten zijn beruchte jagers. Ongeacht de grootte hebben ze een enorme prooidrift. Wanneer ze op pad zijn in de buurt, kan elke kleine prooi hun doelwit worden. Dit omvat vogels, muizen, eekhoorns en verschillende andere dieren. Veel eigenaren van gezelschapsdieren voelen zich niet op hun gemak om hun katten deel te laten nemen aan de daden van stalken, jagen en het doden van prooien. Om dit te voorkomen, begon de traditie van het plaatsen van klokken op kattenhalsbanden.

Wanneer uw kat op jacht is, zorgen zijn bewegingen er meestal voor dat de bel gaat rinkelen. Als een vogel, of een klein prooidier, in het vizier van uw kat is, werkt het geluid als een alarm. Het rinkelen van de bel geeft de prooi van de kat de kans om weg te rennen of weg te vliegen en door te gaan met hun leven. Dankzij de bellen aan halsbanden overleven kleine prooidieren en word je niet geconfronteerd met de resten van een kill die je kat als trofee mee naar huis kan nemen. Trofeeën zijn gebruikelijk voor katten die met succes jagen, maar niet bovenaan de lijst staan van dingen die we leuk vinden aan onze schattige katachtigen.

een verdunde calico kat met halsband zittend op gecementeerd pad
Afbeelding Credit: Raychan, Unsplash
thematische pauze

2. U helpen uw kat te vinden

Een andere reden waarom zoveel katteneigenaren halsbanden met bellen erop willen gebruiken, is om hun katten te helpen lokaliseren als ze uit het zicht raken. Katten zijn nieuwsgierige wezens. Ze houden ervan om te verkennen en avontuur te vinden. Vaak neemt dit je kat van je af. Om het lokaliseren van een vermiste kat gemakkelijker te maken, worden vaak halsbanden met bellen gebruikt. Of je nu het huis of de achtertuin doorzoekt, het rinkelen van de bel zal je vertellen waar de kat is.

Een vermiste kat betekent niet dat je van huis weg bent. Het is mogelijk om uw kat in huis uit het oog te verliezen. Huizen hebben veel hoekjes en gaatjes waar katten zich kunnen verstoppen. Helaas kunnen sommige van deze plaatsen gevaarlijk zijn. Het hebben van een bel aan de halsband van uw kat kan u waarschuwen voor de verblijfplaats van uw kat, net zoals het kleine prooidieren vertelt dat uw kat in de buurt is.

garen ball divider

De 2 belangrijkste nadelen van klokken op kattenhalsbanden

Zoals met alles, hebben klokken op kattenhalsbanden ook een keerzijde. Hoewel ze geweldig zijn in het beschermen van andere dieren tegen je kat, kunnen ze ook je kat in gevaar brengen. Laten we eens kijken naar de negatieve kant van kattenhalsbanden met bellen, zodat je alle informatie kunt hebben.

een halsband om een kat doen
Afbeelding credit: Patara91, Shutterstock

1. Ze kunnen van uw kat een doelwit maken

Net zoals uw kat zich richt op muizen en vogels wanneer hij op jacht is, kunnen grotere dieren zich op uw kat richten. Sommige ouders van huisdieren zijn bezorgd dat een bel om zijn nek de positie van hun kat kan opgeven wanneer deze zich probeert te verbergen of te vluchten. Hoewel we geen studies konden vinden om deze bezorgdheid te ondersteunen, is het onwaarschijnlijk dat het stille geluid van een bel de beslissende factor zal zijn bij predatiepogingen.

thematische pauze

2. Ze maken bepaalde katten angstig

Sommige katten hebben een probleem met geluiden en zijn vrij reactief. Als uw kat last heeft van angst, is een halsband met een bel misschien niet het beste idee. Het geluid van de bel kan ervoor zorgen dat uw kat negatief reageert. Als je zo’n kat hebt, moet je twee keer nadenken voordat je een halsband met een bel gebruikt. Het geluid van een bel is echter ongeveer 50-60dB gebleken en katten worden over het algemeen niet beïnvloed door geluiden onder de 80dB.

3 kattenverdeler

Het aanpassingsvermogen en de intelligentie van katten

Hoewel u misschien verwacht dat de halsband van uw kat met een bel u en de prooi van uw kat op de hoogte houdt van hun locatie, is dat niet altijd het geval. Katten zijn zeer intelligente wezens die leren zich aan te passen aan hun omgevingt. Het is niet ongebruikelijk dat een kat die belletjes aan zijn halsband draagt, stealth leert. Ze zullen zachter bewegen om te voorkomen dat de bel gaat rinkelen. Als uw kat deze manier van jagen leert, kunnen lokale dieren opnieuw in gevaar komen.

kattenhalsband
Afbeelding Credit: Piqsels

kattenpootverdeler

Laatste gedachten over katten en bell collars

Zoals je kunt zien, zijn er zowel positieve als negatieve punten als het gaat om het hebben van een bel aan de halsband van je kat. Voordat je een van deze halsbanden kiest, moet je je kat begrijpen. Als ze bang zijn voor geluiden of tekenen van angst vertonen, kan een gewone halsband uw beste optie zijn. Als dit niet het geval is met je kat, voel je dan vrij om een halsband met bellen te gebruiken. Je neemt het initiatief om de lokale fauna te helpen en je katachtige vriend veel gemakkelijker te vinden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Wasuta23, Shutterstock