Waarom bijt mijn kat op zijn voeten? 7 veel voorkomende redenen

Katten doen allerlei rare dingen! De motivaties van het meeste kattengedrag blijven op zijn best ondoorzichtig, met kattenliefhebbers die worden gereduceerd tot het spelen met goed opgeleide gissingen bij het proberen de verschillende eigenaardigheden van hun huisdieren uit te leggen.

Ze slaan opzettelijk dingen omver, onderbreken je als je aan het douchen bent en maken je midden in de nacht wakker als ze door de kamer zoemen. Maar dan zijn er gedragingen zoals voetbijten. Het is normaal dat katten hun voeten en klauwen “bijten” als een vast onderdeel van hun zelfverzorgingsroutine.

Katten bijten op hun poten om vastzittend puin te verwijderen, zoals stukjes strooisel. Overmatig voetbijten daarentegen geeft vaak aan dat iets ervoor zorgt dat uw kat fysieke of mentale problemen ervaart. Hieronder vind je meer informatie over zeven veelvoorkomende redenen waarom katten soms op hun voeten bijten.

3 katten gezichtsverdeler

De 7 redenen waarom katten op hun voeten bijten

1. Grooming

Katten zijn behoorlijk goed in het verzorgen van zichzelf, waarbij sommigen tot 50 procent van hun wakkere uren besteden aan het krijgen en blijven van piepend schoon. De tongen van kitties zitten vol met papillen die helpen speeksel te verdelen over de vacht van je kat terwijl ze zichzelf schoonlikken. Hun poten richten zich op moeilijk bereikbare plaatsen zoals achter de oren en hun tanden worden eruit geslagen wanneer een grondige reiniging vereist is.

Katten hoeven meestal niet te worden gewassen, tenzij ze in iets stinkends of potentieel giftigs terecht zijn gekomen. Veel eigenaren vinden dat een beetje kattenkruid helpt om de rand van badtijden en andere stressvolle situaties (inclusief bezoeken aan de dierenarts) te verwijderen.

Katten zullen ook op hun poten bijten als de buitenste schaal van een klauw afschilfert en moet worden verwijderd. Als uw kat een paar minuten op zijn voeten bijt als onderdeel van zijn reguliere badactiviteiten, hoeft u zich geen zorgen te maken. Houd gewoon uw huisdier in de gaten om er zeker van te zijn dat er niets verandert.

witte kat likkende poot
Afbeelding Credit: Pixabay
thematische pauze

2. Infectie

Infecties veroorzaken vaak pijn en ontstekingen, waar veel katten op reageren door het gebied te likken en te bijten. Kattenspeeksel lijkt in mindere mate antibacteriële en antiseptische eigenschappen te hebben. Katten likken vaak hun wonden; het is hoe ze omgaan met infecties in het wild. Ze dragen echter ook veel bacteriën in hun mond en kunnen de infecties verergeren. Veel voorkomende tekenen van infectie zijn roodheid, zwelling en pijn. Er is vaak afscheiding en een stinkende geur kan detecteerbaar zijn rond het geïnfecteerde gebied. Een dierenarts moet elk huisdier evalueren dat een wond of tekenen van infectie op hun voeten of tenen heeft. Katten kunnen overbezorgd zijn of zelfs aan hun voeten bijten als ze ze ongemakkelijk vinden.

tabby kat die haar poot likt
Afbeelding Credit: SJ Duran, Shutterstock
thematische pauze

3. Vreemde voorwerpen

Katten gebruiken hun tanden om vervelende en pijnlijke vreemde voorwerpen die vastzitten in hun poten te bevrijden. De poten van katten zijn ongelooflijk gevoelig; ze zitten vol met zenuwuiteinden waarmee katten verbazingwekkende dingen kunnen doen, zoals de bewegingen van hun prooi voelen.

Katten bijten vaak op hun poten wanneer ze iets proberen te verwijderen dat ongemak veroorzaakt. Veel voorkomende overtreders zijn doornen, nestkorrels en stukjes glas. Buitenkatten lopen een hoger risico om te eindigen met een vreemd voorwerp dat in een poot is ingebed. De meeste kleine voorwerpen kun je zelf verwijderen met geduld en een pincet. Vergeet niet om nooit alcohol of waterstofperoxide op een kattenwond te gebruiken; beide kunnen de delicate kattenweefsels verwonden.

Dierenarts op zoek naar zwelling in kattenpoten
Image Credit: Motortion Films, Shutterstock
thematische pauze

4. Stress of angst

Nagel- en voetbijten kunnen bij sommige katten ook dwangmatig gedrag worden. Het wordt vaak gezien in ernstig gestreste katten als een zelfverzachtend mechanisme. Angstige katten likken of bijten vaak herhaaldelijk aan zichzelf. Het proces kan bij sommige katten zo ernstig worden dat ze zichzelf op sommige plaatsen rauw likken.

Kattenstress en angst hebben verschillende oorzaken, waaronder instabiliteit in het milieu. Sommige katten zijn erg gevoelig en zeer bewust van hun omgeving, en de meeste katten houden niet van plotselinge veranderingen. Katten raken vaak gestrest wanneer een eigenaar een nieuw huisdier krijgt, een nieuw familielid heeft of verbeteringen aan het huis aanbrengt.

Katten die bijzonder dicht bij hun eigenaren en huisdieren met hoge socialisatiebehoeften staan, eindigen soms met verlatingsangst wanneer ze alleen worden gelaten. Verrijkingsactiviteiten en lichaamsbeweging kunnen vaak milde kattenstress verlichten. Laat uw kat controleren door zijn dierenarts als hij een likkende dwang ontwikkelt.

een schattige feloranje kat knuffelen stress_RJ22_sHutterstock
Afbeelding Credit: RJ22, Shutterstock
thematische pauze

5. Allergieën

Bijten is een go-to-mechanisme voor het omgaan met geïrriteerde huid die jeuk moet krijgen. Kattenallergieën veroorzaken vaak symptomen zoals niezen en een jeukende huid. Veel katten ontwikkelen gevoelige plekken op hun huid als reactie op voedselallergieën. De meest voorkomende kattenvoedselallergenen zijn kip, rundvlees en vis.

Melk en andere zuivelproducten kunnen bij sommige katten ook reacties veroorzaken. Andere tekenen van een kat die lijdt aan een voedselallergie zijn braken, diarree en scooting. Katten kunnen ook last hebben van contactdermatitis, een allergische reactie op iets dat ze hebben aangeraakt. Zowat alles, van wasmiddel tot kunstmest, kan ernstige jeuk bij katten veroorzaken.

Katten met allergieën zullen er baat bij hebben om het probleem door een dierenarts te laten beoordelen.

Kattenbraken
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock
thematische pauze

6. Schimmelinfecties

Katten hebben meestal gist op hun poten en de hoeveelheid gist blijft in evenwicht en ingesloten door het immuunsysteem. Maar wanneer er te veel gist op de poten van een kat zit, komen er vaak problemen voor, waaronder intense jeuk. Tekenen dat uw kat een schimmelinfectie kan hebben, zijn de aanwezigheid van schilferige huid die lijkt op schors of een olifantenhuid. Ze kunnen ook donker materiaal op hun klauwen aan de basis hebben geplakt.

U kunt ook korsten zien, zwelling waarnemen, en detecteer een onaangename geur. Katten met een gecompromitteerd immuunsysteem, zoals katten die lijden aan het feline immunodeficiëntievirus (FIV), het feline leukemievirus (FeLV) of diabetes, lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van de aandoening.

Behandeling door uw dierenarts zal helpen om de infectie onder controle te krijgen.

Maine coon kat heeft zijn poot verbonden
Afbeelding Credit: Ermolaev Alexander, Shutterstock
thematische pauze

7. Schurft

Schurft is een reeks ongelooflijk jeukende aandoeningen die worden veroorzaakt wanneer kleine mijten de huid van een kat besmetten. Deze plagen resulteren meestal in ontstekingen, haaruitval en de ontwikkeling van schilferige, haarloze legioenen. De aandoening is zeer besmettelijk.

Katten kunnen de ziekte hondenschurft oplopen, van honden waarmee ze in nauw contact komen.

Trombiculosis is een specifiek type schurft dat katten ontwikkelen nadat ze zijn besmet met oogstmijten en chiggers. Buitenkatten zijn meer geneigd om problemen te ervaren die verband houden met deze parasieten. Trombiculosis wordt meestal gezien in de herfst en zomer, maar kan het hele jaar door worden gevonden in gebieden met milde winters. Roodheid, korstige laesies en intense jeuk zijn veel voorkomende symptomen die wijzen op een trombiculosebesmetting.

De behandeling omvat medicatie om de mijten te doden, antibiotica en ontstekingsremmers voor infecties veroorzaakt door krabben. Mijten zijn zeer besmettelijk, dus u moet het beddengoed, pluche speelgoed en favoriete dekens van uw kat wassen om een onmiddellijke herinfectie te voorkomen zodra uw kat wordt behandeld.

Zieke kat in dierenziekenhuis
Afbeelding Credit: Kachalkina Veronika, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten bijten meestal op hun voeten om een van de weinige redenen, waaronder verzorging en angst. Katten bijten en likken ook hun voeten om vervelende stukjes vastzittend strooisel of puin te verwijderen als onderdeel van hun normale badroutine. Als uw kat een specifieke poot begint te likken of bijten, kan er een andere oorzaak zijn, zoals een infectie.

Of uw kat heeft een doorn of een ander scherp voorwerp in zijn poot geplakt. Als het gedrag voor een langere periode aanhoudt en je zeker weet dat het niet verzorgings- of blessuregerelateerd is, kan je kat uit stress of angst in zijn poten bijten.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Azovsky, Shutterstock