Waarom is mijn kat gestopt met het eten van droogvoer, maar eet hij nog steeds traktaties? 6 Veelvoorkomende redenen

Droogvoer is een van de meest voorkomende voedingsmiddelen voor katten. Het is snel, gemakkelijk en betaalbaar – afhankelijk van het merk dat u kiest. Als je eenmaal een smaak hebt gevonden waar je kat dol op is, zijn ze vaak blij genoeg om het voor elke maaltijd te verslinden. Er zijn echter momenten waarop uw brokminnende kat besluit dat hij de voorkeur geeft aan de lekkernijen die in de voedselkast zijn weggestopt in plaats van hun gewone maaltijd.

Katten kunnen hun neus ophalen voor droogvoer om verschillende redenen, waaronder verveling en hun eetlust bedorven door te veel lekkernijen. Hier zijn verschillende redenen waarom uw kat weigert droogvoer te eten, maar nog steeds traktaties eet.

3 katten gezichtsverdeler

De 6 waarschijnlijke redenen waarom uw kat stopte met het eten van droogvoer

Veel katten kunnen kieskeurig zijn over hun voedsel. Als je kat nog maar net van zijn eten af is, is er waarschijnlijk een reden voor de abrupte gedragsverandering.

1. Dehydratie

Droogvoer heeft niet veel vochtgehalte. Op voorwaarde dat uw kat gemakkelijk toegang heeft tot schoon drinkwater, is dit geen slechte zaak. Het kan echter een probleem vormen als het weer warmer is dan normaal of als u bent vergeten de waterschaal van uw kat te vullen.

Als je kat dorst heeft, zal het eten van een kom gevuld met droogvoer hem alleen maar dorstiger maken. Niet genoeg water kan ook leiden tot andere, ernstigere gezondheidsproblemen, dus zorg ervoor dat er altijd schoon drinkwater binnen het bereik van uw kat is.

thematische pauze

2. Smaak

Katten zijn van nature kieskeurig en ze zijn het misschien gewoon beu om dag in dag uit hetzelfde te eten. Het niet eten van hun droogvoer zou hun manier kunnen zijn om te zeggen: “Dit weer?”

Veel katten merken ook wanneer het recept van hun favoriete voedsel verandert. Zelfs als het bedrijf dat het voedsel maakt geen formulewijzigingen heeft aangekondigd, kan uw kat dit vertellen. Een abrupte verandering kan ervoor zorgen dat je kieskeurige katachtige zelfs hun neus ophaalt voor zelfs hun favoriete kattenmerk.

grijze kat die voedsel eet
Afbeelding credit: Pixel-Shot, Shutterstock
thematische pauze

3. Gezondheidsproblemen

Tandheelkundige problemen, parasieten of spijsverteringsproblemen kunnen de wens van uw kat om te eten verstoren. Als hun tanden pijn doen, zal het kraken door harde brokjes aanvoelen als veel te veel moeite en kan het zelfs pijnlijk zijn. Evenzo, als uw kat maagklachten heeft, zullen ze wachten met eten totdat hun spijsverteringsstelsel is gesetteld. Als uw kat zijn hoofdmaaltijden niet eet en andere tekenen van ziekte vertoont, moet u hem laten controleren door een dierenarts.

thematische pauze

4. Bedorven eten

Meestal gaat droogvoer lang mee, omdat het is ontworpen om een gemakkelijke en goedkope manier te zijn om huisdieren te voeren zonder de korte houdbaarheid die natvoer heeft. Als het echter niet goed wordt bewaard of de zak te lang open blijft staan, kan droogvoer een veel kortere houdbaarheid hebben.

Als er vocht in de zak komt, kunnen de droge brokjes zachter worden en schimmel krijgen. Het kan je kat zelfs ziek maken als hij het eet. Als het voedsel naar je kat ruikt, zullen ze weigeren het te eten.

kattenvoer met schimmels
Afbeelding Credit: SOORACHET KHEAWHOM, Shutterstock
thematische pauze

5. Stress

Hoewel ze misschien niet zo gevoelig lijken, houden katten van routine en haten ze het als er iets verandert. Voor ons is de verandering misschien iets kleins, zoals het verplaatsen van de bank om stofkonijnen op te ruimen, maar voor onze kat kan het verontrustend zijn. Als je kat zich niet veilig voelt, zal hij niet eten.

Iets eenvoudigs zoals het per ongeluk laten schrikken van je kat terwijl hij aan het eten is, kan hem ook van zijn eten afhouden.

thematische pauze

6. Te veel traktaties

Soms is de reden dat je kat geen droogvoer wil eten gewoon dat hij verwend is. Traktaties zijn ontworpen om lekker en verleidelijk te zijn. Helaas betekent dit dat je kat hier snel wijs van kan worden en de lekkere lekkers kan volhouden. Wanneer je de keuze krijgt tussen een bakje saaie brokjes of de lekkernijen in de kast, kun je waarschijnlijk wel raden welke je kat zal verkiezen.

grijze kat die lippen likt na het eten van kattenvoer uit kom binnen op vloer
Image Credit: mik ulyannikov, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

Kunnen te veel traktaties katten pijn doen?

Je zou kunnen aannemen dat zolang je kat iets eet, het niet uitmaakt dat hij geen droogvoer eet. Traktaties zijn immers ook ontworpen voor katten. Sommige merken beweren zelfs dat je ze als maaltijdvervangers kunt gebruiken, dus hoe slecht kunnen ze zijn?

Het probleem is dat kattentraktaties niet de enige dingen horen te zijn die je kat eet. Ze zijn ontworpen om je te belonenje kat voor goed gedrag of als iets nieuws om op te kauwen. Hoewel ze misschien extra voordelen hebben, zoals een speciaal ontwerp voor het reinigen van tanden, zijn traktaties niet qua voedingswaarde uitgebalanceerd om uw kat gezond te houden.

Himalaya kat eten traktatie
Afbeelding Credit: Piqsels

Een of twee per dag zal je kat geen pijn doen, maar als traktaties een belangrijk onderdeel van hun dieet worden, zullen ze snel gezondheidsproblemen ontwikkelen, zoals obesitas of een tekort aan voedingsstoffen. Alleen het voeren van traktaties aan je kat zou zijn als een mens die niets anders dan snoep eet. Het smaakt misschien heerlijk, maar op de lange termijn zal het gezondheidsproblemen veroorzaken.

Katten kunnen ook hepatische lipidose of leververvettingssyndroom ontwikkelen als ze helemaal niet eten of slechts kleine hoeveelheden voedsel per dag eten. Deze aandoening wordt veroorzaakt wanneer overtollig vet wordt opgeslagen in de lever vanwege het onvermogen van uw kat om het te verwerken. Als het onbehandeld blijft, kan het fataal zijn.

cat + lijnverdeler

Hoe katten aan te moedigen om droog voedsel te eten in 5 stappen

Het kan frustrerend zijn om voedsel voor je kat neer te leggen, alleen om het te negeren, vooral omdat het gevaarlijk is om je kat dagenlang honger te laten lijden. Maar niet alles is verloren. Probeer deze tips om je kat aan te moedigen om zijn droogvoer weer te gaan eten.

1. Bouw een voedingsroutine

Stress is niet altijd het eenvoudigste probleem om een oplossing voor te vinden, maar het introduceren van een routine kan een deel van het ongemak van uw kat helpen verlichten. In plaats van droog voedsel de hele dag in hun kom te laten staan, geef je ze elke dag op dezelfde tijden porties ter grootte van een maaltijd. Dit kan ook helpen voorkomen dat voedsel bederft, omdat je je kat verse brokjes geeft voor elke maaltijd.

kat voeren
Afbeelding Credit: Dora Zett, Shuterstock
thematische pauze

2. Meng natvoer

Als uitdroging of verveling het probleem is, probeer dan droog voedsel te mengen met nat voedsel. Natvoer zal niet alleen vocht leveren om de dreiging van uitdroging af te weren, maar het is ook vaak gemakkelijker om een verscheidenheid aan smaken aan het dieet van uw kat toe te voegen met ingeblikte voedselopties, vooral als u liever grote droge voedselzakken koopt. De toegevoegde smaak en textuur kunnen net genoeg zijn om uw kat aan te moedigen om ook zijn droogvoer te eten.

thematische pauze

3. Zorg voor water

Of uw kat nu meestal droog of nat voedsel eet, ze moeten altijd toegang hebben tot schoon water. Voor katten met een droogvoerdieet is het nog belangrijker om ervoor te zorgen dat hun waterbak te allen tijde wordt bijgevuld. Je kunt ze ook aanmoedigen om meer te drinken door een kattenfontein te gebruiken in plaats van een gewone kom. Het stromende water is van nature aantrekkelijker voor katten.

kat drinkwater uit fontein
Afbeelding Credit: Daria Kulkova, Shutterstock
thematische pauze

4. Probeer een andere smaak of merk

Droogvoer is handig, maar de big bags maken het waarschijnlijker dat uw kat zich verveelt van de smaak voordat hij klaar is met de voorraad. Als je je kat al een tijdje dezelfde smaak geeft, probeer dan een nieuwe smaak van hetzelfde merk te introduceren.

Als het merk dat u gebruikt onlangs zijn recepten heeft gewijzigd, probeer dan een ander merk om te zien of uw kat de voorkeur geeft aan een nieuwe formule. Vergeet niet om nieuwe smaken of merken langzaam te introduceren. Het te snel introduceren van nieuw voedsel kan leiden tot spijsverteringsstoornissen.

thematische pauze

5. Bezoek een dierenarts

Als geen van de andere tips werkt en uw kat nog steeds niet goed eet, is het tijd om uw dierenarts te bezoeken. Uw kat kan een onderliggend gezondheidsprobleem hebben dat een juiste diagnose en behandeling vereist. Een dierenarts kan het probleem diagnosticeren en behandelen om uw kat weer gezond te krijgen.

kat onderzocht door Dierenartsen
Afbeelding Credit: Kzenon, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten kunnen plotseling besluiten dat hun droogvoer niet langer goed genoeg voor hen is. Als ze de laatste tijd zijn verwend met traktaties omdat je hun smekende ogen niet kunt weerstaan, zullen ze waarschijnlijk de voorkeur geven aan traktaties in plaats van hun normale maaltijden. Het zijn echter niet alleen te veel traktaties die het probleem kunnen zijn. Soms kunnen gezondheidsproblemen, verveling of stress factoren zijn in de weigering van uw kat om zijn brokjes te eten.

Probeer hun routine zo stabiel mogelijk te houden en sta niet toe dat traktaties een belangrijk onderdeel van hun dieet worden. Overweeg ook om een dierenarts te bezoeken als uw kat tekenen vertoont van onderliggende ziekten die hun eetlust kunnen verstoren.

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: Pixel-Shot, Shutterstock