Waarom hebben katten een hekel aan aluminiumfolie?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Waarom Haten Katten Aluminium Folie

Onze katten lijken nieuwsgierig naar bijna alles, maar er zijn nog steeds een aantal dingen die ze duidelijk niet leuk vinden … waaronder aluminiumfolie.

Maar waarom hebben (de meeste) katten een hekel aan aluminiumfolie?

Het lijkt misschien niet veel voor onze menselijke oren, maar het geluid van aluminiumfolie is waarschijnlijk de grootste reden waarom katten het haten. Met hun krachtige ultrasone gehoor horen katten veel meer van het gekreukel van aluminiumfolie dan wij. De vreemde textuur en de reflectie zijn waarschijnlijk ook factoren.

Laten we eens kijken naar elke reden waarom katten aluminiumfolie haten, te beginnen met de meest waarschijnlijke verklaring.

Reden 1: Aluminium Folie Maakt Een Vreemd Geluid

Wanneer folie kreukt, maakt het een zeer hoog geluid. Het is zelfs zo hoog dat het als ultrasoon beschouwd wordt, wat elk geluid boven 20.000 hertz is. Het is ook ver buiten het bereik van wat een mens kan horen.

Maar hoe zit het met onze katten, kunnen zij ultrasonische geluiden horen?

Ze zijn zowat experts als het gaat om hoge of ultrasone geluiden, dus ze krijgen echt de volledige folie-ervaring! Dat zou geen verrassing moeten zijn als je bedenkt dat muizen en veel andere knaagdieren ultrasoon geluid gebruiken om met elkaar te communiceren. Met andere woorden, uw kat is geëvolueerd om de geluiden te horen die hun belangrijkste prooi maakt!

In eerste instantie zou je denken dat katten graag het geluid van folie, omdat het op zijn minst een beetje lijkt op het geluid van muizen, maar er lijkt iets te zijn aan het ultrasone geluid van folie dat ongemakkelijk, raspend of op zijn minst opschrikkend is voor de oren van een kat.

Hoewel we niet met zekerheid kunnen zeggen hoe folie precies klinkt voor onze katten, kunnen we er zeker van zijn dat met het vermogen om een enorm scala aan frequenties te horen, zij veel meer ervaren dan wij.

Reden 2: Aluminium Folie heeft vreemde textuur en bewegingen

Op het eerste, zou u kunnen denken folie zou zijn recht in een kat steegje. Immers, de meeste katten houden absoluut van alles wat knisperig, en terwijl folie is knisperig als je bal het op wanneer het wordt uitgerekt als een vel en het kan vrij vreemd zijn.

De combinatie van gladde oppervlakken, ruwe randen, en af en toe een ribbel is gewoon vreemd. Dan is er nog de beweging die de folie maakt en elke keer als je een plek aanraakt- is er niet alleen een vreemd ultrasoon geluid maar komt er ook een andere plek tevoorschijn!

Reden 3: Reflecterende vloeren zijn verwarrend

In veel gevallen leggen mensen aluminiumfolie op de vloer als een manier om katten af te schrikken. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik een kamer in zou lopen met spiegels als vloerbedekking, zou ik ook behoorlijk in de war zijn!

Zelfs als het niet als vloerbedekking wordt gebruikt, kunnen de reflecterende eigenschappen verwarrend zijn voor katten.

Hoewel we onze katten niet precies kunnen vragen hoe zij de folie interpreteren, hebben sommige mensen gesuggereerd dat katachtigen de folie voornamelijk als water zien vanwege de reflecterende eigenschappen van folie. Dat is zeker mogelijk, maar ik zou zeggen dat het vrij onwaarschijnlijk is.

Zoals dierenarts Megan McCorkle uitlegt, “Katten kunnen hun eigen spiegelbeeld niet herkennen, maar ze kunnen zeker zien dat er een andere kat is. Zoals veel dieren vertrouwen katten sterk op hun reukzin, die 9 tot 16 keer sterker is dan die van de mens, en zij kunnen zien dat de kat in het spiegelbeeld niet ruikt als een kat.”

Niet alleen zijn katten een beetje afstandelijk over hun eigen spiegelbeeld, maar wat nog belangrijker is, hun krachtige reukzin stelt hen in staat om onmiddellijk het verschil tussen water en folie – reflecterend of niet – te achterhalen.

Maar dat betekent niet dat het reflecterende vermogen van aluminiumfolie geen reden is voor katten om er bang of ongemakkelijk in de buurt te zijn. Ook al denken ze waarschijnlijk niet dat het water is, er zijn maar weinig dingen in de wereld van uw kat die beide reflecteren en bewegen als aluminiumfolie. Die ongewone combinatie alleen al is genoeg voor katten om terughoudend te zijn.

Reden 4: Folie is gewoon raar (en verrassend)

Het is waarschijnlijk niet slechts één reden waarom katten bang zijn voor aluminiumfolie en in plaats daarvan is het waarschijnlijk een combinatie van alle eigenschappen die folie vreemd maken.

Wat logisch is als je de evolutionaire waarde van bang zijn bekijkt!

Soms kan het lijken alsof onze nieuwsgierige katten volledig zonder angst zijn, maar als ze echt nergens bang voor waren, zouden ze het waarschijnlijk niet zo ver geschopt hebben. Bang zijn is een belangrijk onderdeel van de evolutie voor alle soorten.

We spraken hierover toen we uitlegden waarom katten bang zijn voor ballonnen en hetzelfde idee is hier van toepassing: aluminiumfolie breekt alle regels van de natuurlijke wereld waaraan je kat gewend is, dus is het logisch dat katten op zijn minst een beetje huiverig zijn.

Er is ook de verrassingsfactor! Een snelle zoektocht op Youtube zal honderden video’s opleveren die schrikken van folie op ongewone plaatsen. Dus niet alleen is folie vreemd om mee te beginnen, maar het wordt vaak onverwacht gepresenteerd aan onze katachtige vrienden.

Do Alle Katten Haten Aluminium Folie?

Verre van dat! Net als met alles, vind je katten aan beide kanten. Maar de meeste katten zullen op zijn minst aarzelen als ze voor het eerst met folie in aanraking komen. De combinatie van vreemde geluiden, texturen, en ongewone reflecterende kwaliteiten zijn te veel om er gewoon in te stormen.

Maar zodra katten beginnen in te zien dat de folie geen echte bedreiging vormt, wordt het tijd om op onderzoek uit te gaan.

Is aluminiumfolie veilig voor katten?

Folie is over het algemeen veilig, maar kan voor bepaalde katten enkele risico’s opleveren.

Een studie uit 2015 ontdekte dat het geluid van folie en andere ultrasone geluiden daadwerkelijk toevallen bij katten kunnen veroorzaken. De voorheen onontdekte aandoening wordt feline audiogene reflexaanvallen (FARS) genoemd. Een verscheidenheid aan hoge tonen werd in verband gebracht met toevallen en aluminiumfolie was veruit de meest voorkomende trigger.

De aandoening werd echter het vaakst aangetroffen bij katten van 15 jaar of ouder en het komt bijna niet voor bij jongere katachtigen. De aandoening is vrij zeldzaam, zelfs bij oudere katten, en de meeste kattenouders zullen zich nooit zorgen hoeven te maken.

Maar suggereren de resultaten van de studie dat het geluid van aluminiumfolie katten schaadt?

Niet noodzakelijk. Het feit dat er een abnormale reactie op folie mogelijk is, betekent niet dat de ervaring voor alle katten onplezierig is. Het maakt wel duidelijk dat wij niet dezelfde geluiden ervaren als onze kat en dat we dus moeten oppassen dat we het geluid van folie niet te hard of te intens maken. Hetzelfde advies geldt voor alle ultrasone geluiden, inclusief hondenfluitjes die katten ook kunnen horen.

Er zijn honderdduizenden katten die graag met folieballen spelen en zich helemaal niets lijken aan te trekken van het geluid, wat suggereert dat, hoewel het geluid waarschijnlijk vreemd is, niet elke kat het onaangenaam vindt.

Naast het geluid van folie, komen de enige andere risico’s in de vorm van scherpe randen. Als je ballen van folie maakt voor je katten, zorg er dan voor dat er geen puntige randen zijn die je kat kunnen snijden of verwonden.

Werkt aluminiumfolie als katten-afschrikmiddel?

U hebt misschien gehoord dat mensen aluminiumfolie suggereren als een kat afschrikmiddel om katachtigen van toonbanken te houden en dit kan in sommige gevallen werken.

Het zou echter niet mijn eerste suggestie zijn, vooral omdat niet elke kat zal worden afgeschrikt door folie na de eerste paar ontmoetingen met het. Zoals we besproken hebben, naast het geluid van folie (dat niet zal veranderen) komt veel van de aarzeling rond folie voort uit het feit dat het zo ongewoon is.

Maar katten komen daar wel overheen. Vooral als het betekent dat ze op het aanrecht kunnen springen of tegen een gesloten deur kunnen protesteren.

In plaats daarvan stel ik iets voor als dubbelzijdige tape om katten af te schrikken. Niet alleen is het makkelijker voor het budget, maar katten zullen waarschijnlijk nooit wennen aan de ergernis van iets kleverigs aan hun voeten. Zorg er gewoon voor dat je iets kat-vriendelijk koopt en je kunt mijn favoriete merk op Amazon bekijken door hier te klikken.

De andere reden waarom ik de voorkeur geef aan zoiets als de plakbandoptie is dat het effect veel relateerbaarder is. Ik heb geen ultrasoon gehoor, dus ik kan me niet voorstellen hoe katten folie horen, maar ik weet wel dat plakkerig spul aan mijn voeten vervelend is.

Afsluitende gedachten

Het is waar, dat katten geen grote fans zijn van aluminiumfolie.

Maar dat hoefde ik je niet te vertellen, want er zijn honderden katachtige reactievideo’s op sociale media! Als het gaat om waarom katten aluminiumfolie haten de grootste factoren zijn waarschijnlijk het geluid en de verrassing.

Bekijk een van deze video’s en je zult zien dat in de meeste gevallen katten volledig verrast worden door een extreem ongewoon materiaal. Maar we hebben ook gezien dat veel katten snel doorhebben dat folie geen echte bedreiging vormt en dan is het tijd om te spelen!

Waar valt uw kat in termen van folie angsten? Zijn ze bang voor folie of zien ze het als gewoon een speeltje?