Waarom vallen katten om als je ze kleren aantrekt?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om iets te kopen.

Kleren dienen vele doelen, ze kunnen ons beschermen tegen de elementen, en een barrière vormen tussen onze huid en de omgeving.

De meeste dieren, ook katten, kunnen overleven zonder omdat ze hun vacht hebben om hen te beschermen.

Hoewel haarloze rassen baat kunnen hebben bij een leuke trui, verdragen de meeste katten geen kleding. Sommigen zullen zich proberen te bevrijden op het moment dat je ze aankleedt, anderen kunnen slap worden.

Maar waarom vallen katten om als je ze kleren aantrekt?

Sommige katten zullen omvallen omdat ze zich beperkt voelen door kleren, hun zicht kan worden belemmerd, en ze zijn niet in staat om hun lichaamstaal te gebruiken. De overstimulatie van hun zintuigen kan er ook voor zorgen dat een kat verstijft wanneer hij kleren draagt.

Of het opzij vallen nu een vorm van protest is of niet, ik denk dat we de onderstaande redenen eens nader moeten bekijken en zien of het aankleden van katten iets is wat we zouden moeten doen!

Waarom vallen katten om als je ze aankleedt?

Sommige katten zijn gemakkelijk in de omgang en tolereren het dragen van kleren althans voor een korte tijd. Anderen zullen proberen te ontsnappen aan de beperkingen van het kostuum waarin hun baasje hen heeft aangekleed.

Beide reacties lijken adequaat, maar als je kat reageert op het aankleden door te bevriezen en om te vallen dan raak je misschien in de war of zelfs bezorgd om je kat.

Dus, laten we deze verwarring oplossen!

Reden 1: Ze voelen zich bang

Als je geprobeerd hebt je kat een Halloween- of kerstkostuum aan te trekken om schattige foto’s te maken en het enige wat je kreeg was een onbeweeglijk poesje dat zit te trillen, dan zijn ze misschien doodsbang voor deze onbekende sensatie.

Katten zijn niet gewend om kleren te dragen, en als ze nog nooit hebben ervaren hoe het voelt om een tuigje of halsband te dragen dan kan een kledingstuk zeker eng aanvoelen.

Afhankelijk van het kostuum dat je hebt gekozen, kan het ontwerp zelf “eng” aanvoelen voor je kat. Misschien is er een cape, of extra aanhangsels die wiebelen en bewegen als je kat beweegt, of kleine belletjes die geluid maken.

Reden 2: Ze voelen zich beperkt

Katten vertrouwen op hun lichaam voor hun flexibiliteit en het hebben van volledige bewegingsvrijheid is cruciaal voor hun overleving.

Naast klimmen, springen en rennen communiceren ze ook hun stemming en gevoelens met hun lichaam. Maar als je je kat kleren aantrekt, beperk je deze mogelijkheden en zullen ze zich natuurlijk ongemakkelijk voelen, sommigen zullen terugvechten en anderen zullen neerploffen, geïmmobiliseerd door hun kostuum.

Een kat die geen beperkingen heeft, kan je laten zien of hij boos of geïrriteerd is, maar als hij diezelfde visuele signalen niet kan gebruiken om zijn gevoelens kenbaar te maken, kan hij bevriezen, net zoals een dwangbuis dat bij de meeste mensen zou doen.

Reden 3: Ze overprikkelen hen

Je hebt waarschijnlijk wel eens gezien dat je kat positief of negatief reageert als hij op bepaalde plekken wordt aangeraakt.

Sommige katten houden er niet van als je hun pootjes aanraakt, en als je dat probeert kunnen ze die onder hun lichaam wegstoppen of wegtrekken.

Aan de andere kant genieten de meeste katten ervan als je ze aan de basis van hun staart krabt of aait, terwijl de buik een controversieel gebied is waar sommige kattenouders gezegend zijn om toegang toe te hebben.

Dit alles betekent dat onze katten gevoelige wezens zijn en als het op aanraking aankomt, zijn hun zintuigen meer verhoogd dan de onze. U kunt zich dus voorstellen hoe ongemakkelijk zij zich kunnen voelen wanneer een kledingstuk al deze delen van hun lichaam aanraakt.

De overstimulatie van deze gevoelige gebieden kan uw kat bevriezen op zijn plaats en dat is de reden waarom ze kunnen neervallen op hun zij en niet bewegen.

Reden 4: Ze belemmeren hun zicht

Zowel als roofdier en als prooi hebben katten hun zicht nodig om te jagen en andere mogelijke bedreigingen te ontwijken.

Dus, als het zicht van een kat plotseling wordt belemmerd door een kostuum, dan zullen ze bang worden, en ze zullen in paniek raken omdat ze weten dat ze niet zo efficiënt zullen zijn om zich te verdedigen.

Een paar jaar geleden onderging een van mijn katten een oogoperatie en hij moest de Elizabethaanse kegel voor een paar weken dragen. Dit was echt een moeilijke ervaring voor hem omdat hij niet goed kon zien, en zijn mobiliteit beperkt was.

Hoewel hij nooit echt mank werd, probeerde hij wel de kegel af te doen, en zijn bewegingen waren echt onhandig totdat de kegel uiteindelijk werd verwijderd.

Als je je kat hebt aangekleed met een grappig kostuum dat werd geleverd met een extra hoed of iets dat hun perifere visie vertroebelde, dan is het niet verwonderlijk dat ze plotseling stoppen met bewegen totdat dat item werd verwijderd.

Reden 5: De kleren ruiken vreemd

De verhoogde reukzin van een kat is een van hun belangrijkste communicatiemiddelen. Katten gebruiken hun geur om bepaalde gebieden te markeren, voorwerpen in huis, en zelfs hun mensen door tegen hen aan te wrijven om zich veiliger en zekerder te voelen.

Dat is de reden waarom als je een kat een onbekend voorwerp voorhoudt, het eerste wat ze meestal zullen doen is aan dat voorwerp ruiken en er dan tegenaan wrijven, tenzij ze de geur niet lekker vinden, in dat geval zullen ze weglopen of zelfs naar dat kledingstuk slaan.

Het aankleden van uw kat met een kostuum dat een vreemde geur heeft, kan uw kat bang en ongemakkelijk laten voelen. Kledingstukken die online worden verkocht, vooral die welke goedkoop zijn gemaakt, kunnen een sterke chemische of plastic geur hebben die afstotend kan zijn.

Meestal, wanneer katten in contact komen met bepaalde geuren die ze niet lekker vinden, gaan ze zichzelf borstelen om hun eigen geur weer op hun vacht te krijgen. Maar een vreemd ruikende trui zal hun verzorgingscapaciteiten beperken, wat op zijn beurt hen zal stressen en ze zouden kunnen omvallen.

Reden 6: Verkeerde maat

Als je kat het altijd leuk heeft gevonden om kleren te dragen, en je hebt ze nog nooit op een of andere manier zien protesteren, kan het behoorlijk alarmerend zijn om ze plotseling om te zien vallen.

Maar misschien ligt het probleem in de pasvorm en de constructie van het kattenkostuum of -kledingstuk zelf.

Als het shirt, de trui of het Halloween kostuum van slechte materialen is gemaakt, het te zwaar is of te strak zit dan kan uw kat zich ongemakkelijk voelen en in sommige gevallen pijn ervaren.

Het elastiek rond de poten of nek kan ook te smal zijn, waardoor een goede bloedomtrek wordt verhinderd en hun mobiliteit wordt beperkt, waardoor deze vreemde reactie ontstaat.

Reden 7: Ongewenste aandacht

Sommige katten kunnen het dragen van een bepaald soort kleding verdragen, maar ze kunnen zich ongemakkelijk voelen als ze extreme reacties krijgen van hun eigenaar, andere familieleden, en mensen.

Ik ben er zeker van dat de meesten van ons zich ook ongemakkelijk zouden voelen of zelfs geïrriteerd zouden raken door de hoge extatische reactie van onze soortgenoten of familie, alleen maar omdat we kleren dragen!

Begrijp me niet verkeerd, mijn katten hebben hun deel aan hoge kreten van mij gekregen toen ik mijn onsterfelijke liefde voor hun harige schattigheid verkondigde. Zoals je je kan voorstellen was hun reactie om van me weg te lopen.

Dus, als jouw kat dezelfde aandacht krijgt wanneer ze helemaal aangekleed is, dan lijkt het volkomen logisch en eerlijk om op de grond te vallen en te hopen dat deze storm ophoudt!

Reden 8: Als teken van protest

Het hebben van twee katten heeft me doen beseffen hoe verschillend elk katje is en hoe verschillend ze zullen reageren op dezelfde situatie.

De ene kat zal je proberen aan te vallen, zelfs als je probeert een kledingstuk over hun hoofd te duwen, terwijl een andere zal proberen te draaien en te draaien totdat ze erin geslaagd zijn zich te bevrijden uit dat kostuum waarmee je ze met succes hebt aangekleed.

Sommige katten hebben misschien een meer onconventionele reactie, en zij zullen bevriezen nadat ze zijn aangekleed in plaats van te vechten of te vluchten. Dit kan hun vreedzame manier zijn om je te vertellen dat ze niet van deze situatie genieten.

Katten zullen vaak omvallen wanneer hun baasjes hen een tuigje omdoen en in plaats van met hun mens mee te lopen zullen ze gaan liggen en de persoon hun slappe lichaam laten voortslepen.

Hier is een video van dit katje dat niet lijkt te kunnen opstaan wanneer hij zijn vestje draagt!

Als je katje ervoor kiest om op de grond te vallen in plaats van weg te rennen of je pijn te doen, dan moet je luisteren naar hun protest en hun kleren uittrekken.

Waarom Haten Katten Kleren?

Of je kat nu bevriest op het moment dat hij een kledingstuk aan heeft of dat hij zich er uit probeert te klauwen, de reden dat ze een hekel hebben aan aangekleed zijn heeft te maken met de angst om beperkt te worden.

Katten zijn niet zoals wij, en het dragen van kleren is onnatuurlijk voor katten. In plaats daarvan hebben zij hun vacht die hen helpt hun lichaamstemperatuur te regelen, of het nu koud of warm is.

Alle bovenstaande redenen kunnen de intense en negatieve reactie verklaren die een kat kan hebben wanneer ze kleren dragen.

In de meeste gevallen zal kleding een vecht- of vluchtreactie oproepen bij je katachtige metgezel. Maar hun reactie kan milder zijn als uw kat gewend is om kleren te dragen sinds de kittentijd.

Moet je je kat aankleden?

Over het algemeen is er geen echte reden waarom katten kleren zouden moeten dragen. De meeste katten hebben geen moeite met het regelen van hun lichaamstemperatuur en hun vacht werkt in principe als kleding.

In feite kunnen kattenkleren gevaarlijk zijn. Het dragen van kleren kan ervoor zorgen dat je kat oververhit raakt, ze kunnen leiden tot verwondingen, zelfs tot wurging als je kat ergens aan blijft haken of ergens vast komt te zitten, vooral als het een buitenkat is.

Kleding kan ook hun natuurlijke functies beperken, zoals verzorgen of naar het toilet gaan. Het aankleden van je kat kan ook een stressvolle ervaring zijn en je kat kan er ziek van worden.

Natuurlijk kunnen kattenkleren en -accessoires onder bepaalde omstandigheden gunstig zijn voor sommige katten, zoals het warm houden van haarloze en geschoren katten tijdens de koude maanden en hen beschermen tegen verwondingen.

Maar kijkend naar de kattenmarkt is het duidelijk dat de overgrote meerderheid van de kattenkostuums gemaakt zijn voor amusementsdoeleinden en dat ze niet echt ten goede komen aan katten.

Wanneer is het ok om je kat aan te kleden?

Sommige kattenouders zouden niet echt overwegen hun katten aan te kleden, maar in sommige gevallen kan bepaalde kleding gunstig zijn voor katten en ik denk dat dit iets is waar alle kattenouders zich bewust van moeten zijn.

Voor Huidaandoeningen

Katten kunnen lijden aan verschillende huidaandoeningen en zelfs een gezonde kat kan er een ontwikkelen als gevolg van overmatige vachtverzorging die haaruitval kan veroorzaken, ook bekend als Alopecia.

Vlooienplagen, allergieën, en jeukende huid en parasieten kunnen de huid irriteren, en ervoor zorgen dat je katje de aangetaste gebieden te veel verzorgt en krabt, waardoor nog meer schade wordt aangericht.

Meestal, zal de dierenarts uw kat een Elizabethan Colar omdoen om te voorkomen dat ze zich te veel gaan wassen. Maar u kunt ook vragen of uw kat in plaats daarvan kleren mag dragen, dat helpt ook tegen het eventuele krabben en beschermt de huid.

Dit werkt misschien alleen als je kat het dragen van kleren kan verdragen en als het item zelf katvriendelijk is, gemaakt van zachte materialen die hun conditie niet zullen compliceren. Anders vererger je de situatie alleen maar en voeg je meer stress toe aan je toch al angstige katje.

Tijdens het herstel

Als uw kat is geopereerd of onder medische behandeling is, dan is het belangrijk om uw pluizige overbelasting weg te houden van hun wonden, of van het binnenkrijgen van de medicatie die u heeft aangebracht op het getroffen gebied.

In deze gevallen stelt PetMD “een trui kan een kat warm houden en voorkomen dat hij aan incisies likt.

Een goed kledingstuk dat niet beperkend is, kan de aandacht van uw kat van hun wond afleiden en hen warm houden als ze geschoren zijn.

Om gedragsredenen

Het is begrijpelijk dat de meeste katten een hekel hebben aan het dragen van kleren, maar in sommige gevallen kunnen ze juist gunstig zijn en hun angst verminderen.

Het Thundershirt voor katten is een gespecialiseerd kledingstuk dat constante en zachte druk uitoefent rond het lichaam van uw kat die stressgerelateerde aandoeningen kan verlichten.

Het is bewezen dat deze shirts vooral bij katten werken en Mike Delgado, een gecertificeerd kattengedragstherapeut zegt dat “hoewel Thundershirts voor katten inderdaad een kalmerend effect kunnen hebben, het omkrijgen ervan bij uw kat een probleem kan zijn.”

Hij wijst er ook op dat uw kat kan gaan liggen en stoppen met bewegen wanneer hij een Thudershirt draagt, wat veroorzaakt kan worden door alle redenen die we al hebben genoemd.

Volgens Tammy Hunter, DVM, kunt u de stress van dierenartsbezoeken voor sommige katten verminderen met een Thundershirt, “dat de kat omwikkelt zoals het omwikkelen van een zuigeling, kan angst verminderen.”

Het officiële Thundershirt dat u hier op Amazon kunt vinden, stelt dat deze shirts kunnen helpen uw kat in verschillende situaties te houden, zoals reizen, dierenartsbezoeken, stormen, vuurwerk, stofzuigen, met meer dan 80% succespercentage.

Hoewel de Thundershirt heeft tal van positieve recensies van kat ouders beweren dat ze werken, kan dit niet uw eerste oplossing als uw kat is angstig. U moet nog steeds zoeken naar de bron van hun angst en dat eerst behandelen.

Voor Warmte

Katten hebben niet alleen een pluizige vacht om esthetische redenen, maar ze gebruiken hun vacht ook om hun lichaamstemperatuur te reguleren tijdens de koude en warme maanden.

Aangezien de normale lichaamstemperatuur van katachtigen 38,3 tot 39,2°C bedraagt, wat veel hoger is dan de normale lichaamstemperatuur van de mens van 37°C, hebben onze katten een wintervacht om de winterkou te overleven.

Dit is ook de reden waarom katten warme plekken in huis opzoeken, zoals de radiator, een warme deken, of uw schoot.

Volgens de American Veterinary Medical Association, “net als bij mensen, kan de koude tolerantie van huisdieren variëren van huisdier tot huisdier op basis van hun vacht, lichaamsvet opslag, activiteitsniveau, en gezondheid.”

Dus, Haarloze rassen zoals de Sphynx, of katten die alleen een ondervacht hebben, zoals de Cornish Rex, zullen misschien kleding moeten dragen om warm te blijven tijdens de koelere seizoenen, vooral als u op het noordelijk halfrond woont.

Volgens Kirsten Kranz, “als de temperatuur oncomfortabel is voor jou, is het nog erger voor Sphynx katten.” Maar je moet er nog steeds voor zorgen dat je haarloze katje kleren kan verdragen.

Dr. Susan Sikule zegt ook dat ze “oudere katten soms in truien naar huis stuurt na een trimsessie als ze grote delen van hun vacht heeft verwijderd.”

Als uw kat zichzelf niet warm kan houden, dan zult u kleding moeten zoeken die niet beperkend en comfortabel is en het is het beste om uw kat niet zonder toezicht achter te laten als ze aangekleed zijn voor het geval ze in de knoop raken.

Hoe Leer Je Kat Kleren Dragen?

Als u en uw dierenarts denken dat uw kat baat kan hebben bij het dragen van kleding om de bovengenoemde redenen, dan moet u dit proces zo positief en comfortabel mogelijk maken voor uw katachtige metgezel.

Gebruik kleding ontworpen voor katten

Dat een klein truitje of een Halloweenkostuum er schattig uitziet, wil nog niet zeggen dat ze geschikt zijn voor uw kat.

Het is belangrijk dat u van tevoren uw onderzoek doet en op zoek gaat naar kleding die speciaal voor katten is ontworpen.

Ik zou ook aanraden om de kleding niet zelf te maken, want het is niet gemakkelijk om te meten en precies te zijn als het gaat om de anatomie van katten.

Vergeet niet om kleding te kopen waarin uw kat nog basistaken kan uitvoeren, zoals naar het toilet gaan, eten, drinken, rennen en klimmen waar ze maar willen.

De kleren moeten hun zicht, hun staart en oorbeweging niet beperkenzodat ze hun lichaamstaal zoveel mogelijk kunnen gebruiken.

Kies de juiste maat

Katten zijn er in verschillende soorten en maten, en dat is iets waar je rekening mee moet houden.

Bijvoorbeeld een Maine Coon en een Sphynx kat hebben verschillende lichaamstypes, gewicht, en grootte. Zwaarlijvigheid kan ook invloed hebben op hoe strak of los een kledingstuk zal zitten.

Daarom moet u op zoek gaan naar kleding die de juiste maat en pasvorm heeft voor uw kat en die niet ongemakkelijk of beperkend gaat aanvoelen op wat voor manier dan ook.

Hou het simpel

De minder accessoires, de kat shirt, trui, of kostuum heeft de betere.

Het is het beste om capes, vleugels en capuchons te vermijden die hun zicht kunnen belemmeren, of vreemde geluiden produceren.

Vergeet niet om ook aan de kleding te ruiken voordat je ze aan je kat voorstelt. Elke sterke geuren kunnen afstotend zijn en uw kat angstig maken.

Observeer hun reactie

Voordat je je kat aankleedt, moet je ze vertrouwd maken met hun nieuwe kleren. U kunt dat doen door het kledingstuk op het kattenbed te leggen of op de plaats waar uw kat het liefst zijn tijd doorbrengt.

Laat je katje zijn geur over het voorwerp wrijven, zodat het shirt of de trui niet langer een vreemd voorwerp is.

Wacht op een moment waarop je katje ontspannen en blij is. Wees voorzichtig als je je kat aankleedt en wees je bewust van hun reactie. Als je moeite hebt om het aan te trekken, en je kat wordt onrustig en agressief, stop dan en verwijder de outfit.

Als het je gelukt is om je kat aan te kleden, houd dan een oogje in het zeil en laat hem nooit zonder toezicht achter.

Uw kat kan de eerste paar minuten kalm lijken, maar hij kan in de loop van de dag onrustig worden.

Ik stel ook voor dat u met de dierenarts praat, en als uw kat slecht op kleding reageert, zal de Elizabethaanse Kleur misschien beter werken.

Gebruik Beloningen

Het is belangrijk dat je deze ervaring zo positief mogelijk maakt.

Je kunt traktaties gebruiken terwijl je ze aankleedt en als je klaar bent kun je ze afleiden door met ze te spelen met hun favoriete speeltje.

Op deze manier zal je katje in plaats van om te vallen, beseffen dat de kleren hen niet echt beperken in hun beweging. Maar als je merkt dat ze niet goed kunnen bewegen dan kan dit een teken zijn dat het kledingstuk wel degelijk beperkend is, of dat het niet voor hen is.

Wanneer je de kleren van je kat verwijdert gebruik dan traktaties, aai ze, en gebruik een zachte toon om ze te laten zien hoe goed ze het doen.

Straf ze niet

Als je kat een hekel heeft aan kleren aantrekken krijg je misschien een paar schrammen, vallen ze misschien om of geven ze je een algeheel onbeleefd gedrag.

Dit kan frustrerend zijn, vooral als het de eerste keer is dat je je fur-baby op deze manier ziet reageren.

Op momenten als deze, is het belangrijk dat je je hoofd koel houdt.

Als je je kat wilde aankleden om schattige foto’s te maken en ze reageerden agressief, laat ze dan. Als ze daarentegen beperkt moeten worden vanwege een medische aandoening of gedragsstoornis, kies dan de juiste timing, gebruik beloningen en lof, of vraag je dierenarts om je te helpen.

Katten waren niet bedoeld om kleren te dragen en ze zouden niet gestraft moeten worden voor iets dat uiteindelijk onnatuurlijk voor ze is.

Hebben Katten Winterkleren nodig?

Zoals we hierboven al besproken hebben, hebben dieren zoals katten een perfect functionerend systeem dat hun lichaamstemperatuur op peil houdt.

In de winter krijgen ze in feite een dikke wintervacht die hen warm houdt, en tijdens de warme maanden werpen ze het grootste deel ervan af om koel te blijven.

Daarom kunnen truien en shirts in de winter zelfs bij kortharige rassen oververhitting veroorzaken.

De enige katten die baat kunnen hebben bij een wintertrui zijn haarloze rassen zoals de Sphynxmaar alleen als ze echt genieten van het dragen van kleding. Anders zal kleding alleen maar hun geestelijk welzijn aantasten, en op zijn beurt kan langdurige stress gezondheidsproblemen veroorzaken.

Dus, is het aantrekken van kattenkleren slecht?

Voor katten, honden en de meeste dieren is naakt zijn natuurlijk. Sommige katten zullen er geen bezwaar tegen hebben om af en toe een trui of een leuk shirtje te dragen, en als je er altijd bent om een oogje in het zeil te houden dan is het aankleden van je kat niet per se slecht.

Katten die medische problemen hebben en kleding nodig hebben om hen te beschermen, kunnen ook baat hebben bij deze onnatuurlijke staat van aangekleed zijn.

Maar aan het eind van de dag, als je een gezond poesje hebt, is kleding gewoon overdreven, de meeste kattenkleren zijn er immers niet om de kat gelukkig te maken, maar de eigenaar. Als verantwoordelijke katteneigenaren, denk ik dat we onze katjes op de eerste plaats moeten zetten.

Afsluitende gedachten

Kleren of geen kleren?

Dit is het echte dilemma, maar als je katje kon praten, wat denk je dat zijn antwoord zou zijn? Zouden ze dramatisch omvallen en je zeggen: “Ben ik een grap voor je moeder?”

Maar in alle ernst, ik denk dat als je wilt dat je katje stressvrij en gelukkig is, laat hem dan in zijn natuurlijke naakte staat door je huis zwerven. Is hun vacht niet prachtig genoeg?

Heb je ooit je kat aangekleed in mooie kleren en reageerde ze door om te vallen?