Kunnen ontklauwde katten muizen vangen?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Kunnen Ontklauwde Katten Muizen Vatten

Let op: Dit bericht is bedoeld om kattenouders met een kattenklauw voor te lichten, maar we zijn geen voorstander van het ontklauwen van katten. Toch is het een complex onderwerp en als je meer wilt weten over beide kanten van de zaak, raad ik je dit artikel van de BBC aan.

We weten dat katten legendarisch zijn voor hun vermogen om muizen te vangen en dat hun “zeer specifieke vaardigheden” in de eerste plaats hebben bijgedragen tot hun hechte band met de mens.

Mensen waren blij dat ze katten hadden om hun ongedierteproblemen op te lossen en katten waren blij dat ze een betrouwbare voedselbron hadden.

De dingen zijn zeker veranderd sinds die tijd en katten maken nu deel uit van het gezin en vaak is hun enige verantwoordelijkheid om er schattig uit te zien! Katten hebben ook moeten wennen aan een heel ander niveau van domesticatie en dat betekent veel leuke toevoegingen zoals mooie kattenmeubels en kattenbakken.

Het heeft ook een aantal minder wenselijke dingen met zich meegebracht… zoals ontklauwen.

Maar hoeveel invloed heeft het ontklauwen echt op het vermogen van een kat om te jagen en kan een ontklauwde kat nog muizen, ratten, en andere knaagdieren vangen?

Ja, een onthaarde kat kan nog steeds muizen vangen door de muis vast te pinnen en snel een dodelijke beet toe te dienen. Toch moeten katten met ontklauwde nagels nooit als schuurkat worden gebruikt of zelfs maar buiten worden gelaten. Ook al kunnen zij nog jagen, het gebrek aan klauwen maakt deze katten te kwetsbaar voor het buitenleven.

Laten we eens nader bekijken hoe katten zonder klauwen de jacht uithalen en alles wat je verder moet weten over de jachtvaardigheden van een kat met een klauw.

Hoe kan een kat een muis vangen zonder voorklauwen?

Dus we weten dat katten kunnen. nog steeds op knaagdieren jagen, zelfs zonder hun klauwen, maar hoe is dit eigenlijk mogelijk?

Om dat uit te zoeken, laten we eens kijken hoe een kat normaal een muis zou vangen en zien hoe het hebben van voorklauwen daarbij helpt. Dan kunnen wij dat vergelijken met de techniek die door katten wordt gebruikt zonder voorste klauwen om het verschil te zien.

Dit is geen perfecte gids voor hoe een kat jaagt, maar het geeft ons wel een goed overzicht van het proces.

Stap 1: Prooi vinden en besluipen

Katten zijn zogenaamde hinderlaagroofdieren en zij verkiezen heimelijkheid boven alles als het gaat om het opsporen van prooien. Met 24 krachtige snorharen die subtiele bewegingen in luchtstromingen kunnen waarnemen en het vermogen om ultrasone geluiden te horen, zijn katten goed uitgerust om hun prooi op te sporen.

Zodra katten weten waar hun prooi is, naderen ze langzaam tot ze binnen springafstand zijn.

Je hebt waarschijnlijk wel eens gezien hoe langzaam en stil katten hun prooi kunnen stockeren…zelfs als die “prooi” jouw enkel was!

Stap 2: Het vangen

Nadat katten de afstand hebben gesloten, is het tijd om toe te slaan en dit is wanneer de echte actie begint. Katten springen door de lucht op hun prooi en de impact van de landing op kleine dieren zoals muizen, ratten, en andere knaagdieren kan hen daadwerkelijk verdoven.

Ook al zijn onze katten vrij klein, vooral in vergelijking met andere katachtigen in het dierenrijk, in vergelijking met muizen zijn ze enorm, wat betekent dat er veel kracht achter de sprong zit. Katten zonder klauwen zullen geen probleem hebben hun prooi te verdoven op dezelfde manier als katten met klauwen dat zouden doen.

Maar na het verdoven, wordt het gebrek aan klauwen een nadeel.

Katten met klauwen zijn in staat onmiddellijk over te schakelen op het onder controle houden van hun prooi, terwijl katten met klauwen alleen op de grip van hun poten kunnen vertrouwen, wat lang niet zo betrouwbaar is.

Dit kan het succespercentage voor sommige katten met klauwen verminderen, maar anderen zullen leren om het gebrek aan klauwen goed te maken door snel over te gaan naar de volgende stap van de jacht.

Stap 3: Het doden van de slag

Als de prooi gevangen en veilig is, is het tijd om de genadeslag toe te dienen.

Hoe verontrustend het ook moge klinken, veel katten zullen besluiten met hun prooi te spelen voordat ze de genadeslag toedienen. Ontklauwde katten doen hetzelfde, maar zonder voorklauwen om hun prooi veilig op zijn plaats te houden, lopen zij meer kans om hun prooi te verliezen tijdens het spelen.

Als katten er klaar voor zijn, of als ze bijzonder hongerig zijn, zullen ze de genadeslag toedienen. Net als grote katten zoals leeuwen, breken onze kleine huiskatten vaak de nek van hun prooi met een precieze beet in de nek. Katten gebruiken hun voorklauwen om de prooi op zijn plaats te houden, zodat ze in de juiste positie kunnen komen voor de dodelijke beet en dit is nog een gebied waar ontklauwde katten in het nadeel zijn.

Toch, als het specifiek over muizen en andere kleine knaagdieren gaat, is er lang niet zo veel precisie vereist in vergelijking met andere grotere prooien, zodat katten met ontklauwde nagels nog steeds in staat zijn dit te doen.

Stap 4: Consumptie…of Levering

Op dit punt zullen katten hun prooi opeten, laten liggen waar ze hem gedood hebben of besluiten een speciale levering te doen en je hun dode prooi als een geschenk brengen.

Hoewel die laatste optie niet bepaald ieders favoriet is, kunnen veel katten het gewoon niet laten om met hun werk te pronken.

Dus wat is het verschil tussen klauwen of geen klauwen?

Het grootste verschil tussen het jachtproces van een ontklauwde kat en een kat met klauwen komt in de vangstfase.

Zonder klauwen heeft een kat meer kans om in dit stadium zijn prooi te verliezen, wat een mislukte jacht betekent.

Maar ontklauwde katten kunnen hun prooi nog steeds verdoven met een sprong en velen zullen leren sneller te bewegen van de sprong naar de dodelijke slag, om het gebrek aan voorklauwen te compenseren.

Hoe succesvol zijn katten in de eerste plaats?

Om een beetje meer perspectief te krijgen, is het belangrijk om te overwegen hoe succesvol katten in de eerste plaats zijn.

Realiseer je dat zelfs katten met klauwen niet 100% succesvol zijn in de jacht. In feite halen de meeste roofdieren niet eens 50% succes bij het jagen en katten worden als uiterst effectief beschouwd met een jachteffectiviteit van 32%.

Dat cijfer is ook gebaseerd op verwilderde katten, waarvan er veel nodig hebben dus een doorsnee huiskat of schuurkat, die goed te eten krijgt, heeft misschien een nog lager slagingspercentage, omdat er minder op het spel staat.

Dus hoeveel minder succesvol zijn geklauwde katten?

Zonder enige officiële studie, kunnen we alleen maar speculeren, maar het is redelijk om te zeggen dat zonder de mogelijkheid om een prooi te vangen en vast te houden, ontklauwde katten waarschijnlijk een succesvol jachtpercentage hebben dat lager is dan 30%. Zonder klauwen, worden katten zeer en als ze een sprong missen, al is het maar een klein beetje, dan hebben ze waarschijnlijk hun kans op een succesvolle jacht gemist.

Betekent dat, dat een onthaarde kat een schuurkat kan zijn?

Ook al kunnen onthaarde katten nog relatief goed jagen, ze zouden zeker niet je eerste keus moeten zijn als het gaat om het vinden van een schuurkat of andere ongediertebestrijdende katachtige. Sterker nog, ontklauwde katten zouden in de meeste gevallen helemaal niet naar buiten moeten worden gelaten.

Dat komt omdat succes als buitenkat veel meer vereist dan alleen het vermogen om te jagen. Katten moeten zich ook kunnen verdedigen en daar kunnen klauwen een groot verschil maken.

Wanneer katten zich in een gevaarlijke positie bevinden, hebben ze meestal twee opties: vechten of vluchten. Klauwen kunnen bij beide helpen.

Fight

Katten hebben vier klauwen en een krachtig gebit om zich te verdedigen tegen potentiële bedreigingen, maar alleen de voorste klauwen stellen katten in staat zich te verdedigen met een beetje afstand. Bedenk eens hoe dicht een kat bij een potentiële bedreiging moet zijn om zijn bek te gebruiken… het is verdomd dichtbij!

Gevaarlijk dichtbij voor een echte bedreiging.

Met voorklauwen kunnen katten potentiële roofdieren afweren zonder zichzelf al te kwetsbaar te maken. Klauwen kunnen grotere bedreigingen doen aarzelen of ze verder willen gaan, maar een poot zonder klauwen zal niet veel doen om een groot roofdier af te remmen.

Hoewel klauwen niet de enige techniek zijn die een kat zal gebruiken om potentiële roofdieren af te weren, zijn ze wel een van de meest effectieve.

Vlucht

Als katten niet kunnen vechten, dan kunnen ze wel rennen.

Het hebben van klauwen zal katten niet sneller maken, althans in de meeste gevallen, maar het zal een van hun meest effectieve ontsnappingstechnieken wegnemen en dat is in bomen klimmen.

Zonder voorklauwen, zullen katten een veel moeilijker om in bomen te klimmen. Katten hebben klauwen die naar binnen buigen, waardoor ze perfect zijn om in bomen te klimmen. In bomen proberen te klimmen met alleen de grip van hun poten wordt een hele opgave, zo niet onmogelijk.

Niet alleen kunnen katten door in bomen te klimmen volledig ontsnappen aan sommige roofdieren zoals coyotes, maar het kan hen ook in een veel betere positie brengen om zich te verdedigen met hun voorklauwen, omdat roofdieren eerst met hun gezicht naar boven moeten klimmen om hen te achtervolgen.

Waarom ontklauwen geen goede optie is

Er zijn tientallen onderzoeken gedaan naar de negatieve gevolgen van het ontklauwen van katten, van chronische pijn tot meer vervuiling in huis. Ontklauwen is het equivalent van het verwijderen van het laatste derde deel van je vingers, wat betekent dat de hele naam “ontklauwen” een beetje een verkeerde benaming is, omdat er veel meer is dan alleen maar klauwen die worden verwijderd.

Meer en meer steden, staten en landen verbieden de procedure ook.

Kortom, er is over het algemeen niet veel goeds aan het ontklauwen van katten, en gelukkig zijn er genoeg effectieve alternatieven voor het ontklauwen. Ik heb een heel artikel geschreven over het onderwerp van alternatieven voor het ontklauwen (die je hier kunt zien), dus ik zal niet te veel in detail treden, maar afschrikmiddelen, krabpalen, regelmatig de nagels knippen en zelfs nagelhoedjes zijn allemaal geweldige opties.

Wat te doen als je Echt Wil je een kat met klauwen?

Zelfs met de wetenschap dat het ontklauwen een pijnlijke ingreep kan zijn, zullen veel mensen toch een kat met klauwen willen. Terwijl ik volledig tegen De meeste mensen hebben wel eens een kat met een kattenklauw ontmoet die gelukkig lijkt te zijn en voor sommige mensen is dat genoeg.

Dus wat kun je doen?

Adopteer!

Ik zie dit niet vaak voorgesteld worden, maar het is de meest humane manier voor u om een kat met ontklauwde nagels in huis te halen. Ik heb tien jaar in een asiel gewerkt en ik kan u verzekeren dat er helaas geen tekort is aan katten met klauwen die voor adoptie beschikbaar zijn.

Niet alleen stelt adoptie u in staat een kat met een ontklauwde kat in nood te helpen, maar het bespaart u ook de kosten van het betalen voor de dure operatie. Neem vandaag nog contact op met uw plaatselijke asiel en laat hen weten dat u specifiek op zoek bent naar een kat met klauwen. De meeste asielen zijn zich ervan bewust dat dit iets is waar mensen naar op zoek gaan en noteren snel katten zonder klauwen.

Het kan zijn dat je een paar weken moet wachten om de perfecte ontklauwde match te vinden, maar je geduld zal je helpen een katachtig leven te redden.

Afsluitende gedachten

Katten zijn zulke indrukwekkende, effectieve en efficiënte roofdieren dat ze zelfs zonder klauwen nog steeds in staat om met succes te jagen op muizen, ratten en andere knaagdieren.

Als je daar echt over nadenkt, is het behoorlijk verbazingwekkend.

Maar ook al zijn ontklauwde katten kunnen jagen, moeten ze nog steeds niet meegeteld worden om het te doen. Klauwen zijn misschien niet nodig om te jagen, maar ze zijn een essentieel onderdeel om met roofdieren te vechten, er met succes van weg te vluchten of beide.

Tot slot is het de moeite waard om de keerzijde van het ontklauwen van katten te benadrukken en als deze procedure eenmaal is gedaan is er geen weg meer terug. Toch zijn er nog steeds ontklauwde katten in asielen over de hele wereld die wachten op een goed tehuis. Als u echt een ontklauwde kat wilt, overweeg dan uw huis open te stellen voor één van deze katten.