Waarom had mijn kat maar één kitten? 3 Mogelijke redenen

Als je kat per ongeluk of opzettelijk zwanger is geworden, ben je waarschijnlijk behoorlijk enthousiast over de geboorte. Maar als de grote dag komt en je blijft mama controleren om te zien hoeveel kleine katten je moet liefhebben, ben je misschien geschokt als je er maar één ziet.

De klok blijft tikken, je blijft controleren en toch komen er geen baby’s meer. Katten hebben meestal tussen de vier en tien kittens per nest. Laten we dus bespreken waarom uw kat misschien maar één geboorte heeft gehad en welke tekenen u moet zoeken naar dat signaal dat er iets tijdgevoeliger in het spel is.

3 katten gezichtsverdeler

De 3 mogelijke redenen waarom een kat slechts één kitten zal hebben

1. Gebrek aan ontwikkeling in bevruchte eieren

Om welke reden dan ook, soms gaat het gewoon niet soepel in het voortplantingssysteem. Je kat heeft misschien meerdere eieren om te bevruchten, maar het lichaam laat ze gewoon niet groeien. Soms kan dit een goede zaak zijn, omdat het problemen met de foetus kan signaleren.

In plaats van vervorming en andere onvolkomenheden te produceren, zal een ei zich eenvoudigweg niet ontwikkelen of niet met succes implanteren. In deze situatie kan er een kans zijn dat de moeder een enkel kitten ter wereld brengt, en dat is alles.

Het is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat ze hier geen kitten heeft. Zoek dus naar andere tekenen van langdurige bevalling om ervoor te zorgen dat ze helemaal klaar is en geen risico loopt op een medisch noodgeval.

Zwangere witte kat
Afbeelding Credit: Boy77, Shutterstock
thematische pauze

2. Dystocie

De meeste katten kunnen bevallen, wat ook wel queening wordt genoemd. Dit is een natuurlijk proces voor hen en de meeste moeders doen het met gemak en zonder complicaties. Maar net als bij mensen kunnen er in dit kwetsbare uur problemen ontstaan.

Het woord dystocie betekent moeilijke of abnormale geboorte. Stel dat uw kat slechts één kitten heeft afgeleverd, maar nog steeds tekenen van bevalling vertoont. In dat geval kan het betekenen dat uw kat een gecompliceerde bevalling heeft, zoals een vastgelopen kitten, of een andere potentieel levensbedreigende complicatie.

Dystocie wordt soms veroorzaakt door de grootte of vorm van het bekkenkanaal. Als het bekken gewond is of smal is, kan de moeder ernstige pijn hebben, moeite hebben met bevallen en zelfs een kitten krijgen tijdens de bevalling.

Het kan ook worden veroorzaakt door kittens die te groot zijn. Als het kitten te groot is, past het niet comfortabel door het geboortekanaal, wat een pauze in de bevalling kan veroorzaken. Sommige moeders die deze complicatie ervaren, hebben een keizersnede nodig.

Tekenen van dystocie zijn onder meer:

 • Arbeid die langer dan 24 uur duurt
 • Overbelasting zonder kittenproductie

Je moet op dit moment veterinaire aandacht zoeken, omdat dit tijdgevoelig en enigszins gevaarlijk is voor de moeder.

kat onderzocht door Dierenartsen
Afbeelding Credit: Kzenon, Shutterstock
thematische pauze

3. Uw kat is misschien nog niet klaar met bevallen

Soms kunnen katten wel 24 uur tussen de geboorte van een kitten gaan. Het proces lijkt misschien uitgebreid en het is ook behoorlijk inspannend voor je kat. Weet alleen dat als ze niet beweegt, dit niet altijd aangeeft dat dit het einde van het geboorteproces is.

Geef haar de tijd en let op haar lichaamstaal, zodat je duidelijk kunt zien wanneer ze klaar lijkt te zijn met bevallen. Als uw kat geen tekenen van angst vertoont na de bevalling van slechts één kitten, kan dat heel goed alles zijn wat ze heeft geschreven.

Als het echter lijkt alsof uw kat worstelt of zich onnatuurlijk gedraagt, bel dan onmiddellijk de dierenarts om er zeker van te zijn dat er geen noodsituatie plaatsvindt. Zelfs als uw kat nog steeds aan het bevallen is en op natuurlijke wijze kan bevallen, lopen ze tegen een aantal behoorlijk lange geboortetijden aan, wat complicaties kan veroorzaken voor zowel de koningin als haar kittens.

moeder kat beviel van kitten
Afbeelding Credit: Azami Adiputera, Shutterstock

divider-catclaw1

Veilige geboortetips

Als u weet dat uw kat zich klaarmaakt om te bevallen, zijn er enkele manieren waarop u kunt ingrijpen om haar comfortabeler te maken. Geef haar eerst een ruimte weg van de rest van het huishouden. Je wilt dat ze zich tijdens het proces zo veilig en kalm mogelijk voelt.


 • Bouw voor haar een privénest of geboortebox om haar kittens in af te leveren.

 • Controleer regelmatig haar temperatuur om het proces te faseren.

 • Bied een rustige omgeving zonder afleiding.

 • Kalmeer haar door totale privacy te bieden, zelfs van jou.

 • Behandel de kittens nooit meteen, omdat dit stress kan veroorzaken.

Wanneer naar de dierenarts

Het is een geweldig idee om uw dierenarts een heads-up te geven als u van plan bent om uw kat een nestje ki te laten etenttens. Ze moeten op korte stand-by staan wanneer ze klaar is om te gaan bevallen, voor het geval er complicaties optreden.

Als je het gevoel hebt dat je kat op elk moment in het geboorteproces worstelt, is het het beste om je dierenarts te bellen en haar gedrag uit te leggen. Ze kunnen u adviseren om haar binnen te halen voor verdere evaluatie of manieren aanbevelen om haar thuis te helpen.

In zeldzame gevallen kan er behoefte zijn aan een spoedoperatie of een andere interventie. Dus als je al een vermoeden hebt, is het tijd om te bellen.

Maar om je basis te bedekken, zijn hier enkele tekenen tijdens de bevalling om niet te negeren:

 • Extreme lethargie
 • Overmatige dorst (polydipsie)
 • Abnormale hartkloppingen
 • Stinkende afscheiding
 • Koorts
 • Overmatig bloeden

Als uw kat slechts één kitten heeft gehad, kan ze weigeren om ervoor te zorgen als ze verdere complicaties heeft. Dit is dus in sommige gevallen ook een teken.

dierenarts holding birma kat
Afbeelding Credit: Elpisterra, Shutterstock

Belang van het steriliseren van uw vrouw

Kittens zijn misschien wel een van de schattigste babydieren op de planeet. Veel mensen kunnen het daarover eens zijn. Maar de realiteit is dat die schattige kleine kittens opgroeien tot grote katten – grote katten waar mensen vaak niet voor willen betalen of voor willen zorgen.

Veel mensen laten hun katten kittens krijgen zonder de volledige implicaties van deze beslissing volledig te begrijpen. Sommigen zijn niet voorbereid op de uitgebreide zorg die nodig is om de juiste stappen te zetten, wat resulteert in veel dakloosheid, verwilderde nakomelingen en een toestroom in opvangcentra.

Het beste wat je kunt doen is je vrouwtje steriliseren, zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat ze complicaties heeft tijdens de geboorte. Ook vermindert het fixeren van uw vrouw haar risico op reproductieve gezondheidsproblemen later in het leven.

Sommige problemen zoals baarmoederkanker, borstklierkanker en baarmoederinfecties komen zeer vaak voor. Door haar te steriliseren voordat ze kittens krijgt, neemt de kans op deze risico’s af. Bovendien heeft het invloed op de algehele levensduur van uw kat.

Als u problemen ondervindt bij het vinden van het geld om uw vrouw te steriliseren, kunt u altijd op zoek gaan naar alternatieve opties die gemakkelijker zijn voor de portemonnee.

Wees niet bang om je opties te verkennen. Je zou kunnen kijken naar schuilplaatsen en mobiele klinieken in je omgeving in plaats van naar een dierenartskantoor te gaan dat $ 200 tot $ 500 in rekening brengt om een vrouwelijke kat te steriliseren. Deze diensten bieden aanzienlijk lagere prijzen voor dezelfde operatie.

sterilisatieprocedure voor katten
Afbeelding Credit: De Visu, Shutterstock

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Dus nu weet je dat het mogelijk is, hoewel zeldzaam, voor een vrouwtje om een enkel kitten te baren. Als je tijdens de zwangerschap van je kat een echo hebt gehad, wist je dit misschien al voordat de kittens zelfs maar komen.

Maar als u tijdens het geboorteproces bij uw kat bent en u zich zorgen maakt dat ze slechts één kitten heeft, zoek dan naar tekenen dat de bevalling kan doorgaan. Noteer eventuele gedrags- of fysieke veranderingen, zodat u deze aan uw dierenarts kunt melden.

Aarzel niet over dit soort zaken, want ze kunnen tijdgevoelig zijn. Dus als uw kat op welke manier dan ook worstelt, is het het beste om haar naar de dierenarts te brengen, zodat ze de juiste zorg kan krijgen als het iets ernstigers is.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Goldziitfotografie, Shutterstock