Hoe groot worden Munchkin-katten? (Groei & Gewicht Grafiek)

Munchkin-katten zijn vriendelijke, vrolijke, energieke metgezellen. Ze hebben ook korte kleine pootjes die ze vaak gebruiken om hoeken met panache te ritsen. Deze charmante katten zijn mooie huisdieren en genieten van niets meer dan tijd doorbrengen met hun favoriete mensen.

Munchkin katten zijn er in zowat elke kleur en patroon die je maar kunt bedenken. Er zijn witte, lila, zwarte, tabby, schildpad en zelfs calico munchkins. Het ras heeft ook korte en langharige varianten. Hieronder zullen we ingaan op een paar feiten over munchkin-katten, inclusief hoe groot deze kittens meestal worden.

cat + lijnverdeler

Feiten over Munchkin-katten

Munchkin-katten zijn er in drie maten: standaard, kort en klein. Er zijn zelfs designermixen zoals de bambino – een haarloze, kortbenige, sphynx-munchkin-mix.

Munchkins kwamen relatief vaak voor in Engeland vóór de Tweede Wereldoorlog, en bewijs suggereert het bestaan van kortbenige katten in Rusland in de jaren 1950 en New England tijdens de jaren 1970. De moderne erkenning van het ras is echter gekoppeld aan de toevallige ontdekking van twee kortbenige zwangere katten door een lerares uit Louisiana, Sandra Hochenedel. Hochenedel adopteerde de katten en benaderde the International Cat Association (TICA) om het munchkin-ras te erkennen, dat voor het eerst werd toegekend in 1994.

De korte poten die deze kat kenmerken zijn gerelateerd aan een specifiek gen. Aanvankelijke zorgen over spinale problemen als gevolg van de verhoogde rugstress veroorzaakt door de korte benen zijn meestal weerlegd, omdat onderzoek heeft aangetoond dat munchkin-katten niet onnodig lijden aan spinale problemen vanwege hun korte benen. Het ras is vatbaar voor het ontwikkelen van pancreatitis en ernstige artritis.

witte donzige munchkin kat
Afbeelding Credit: Dasha Parfenova, Shutterstock

Munchkin Grootte en Groei Grafiek

Munchkin katten zijn kleine tot middelgrote katten met korte poten. Het ras wordt gedefinieerd door zijn korte poten en met kruising kun je relatief grote Maine coon-munchkin-mixen en kleine sphynx-munchkin-katten hebben.

Houd er rekening mee dat munchkin-katten nooit worden gefokt met andere munchkins, dus het ras wordt voortdurend beïnvloed door eigenschappen van buitenaf. Hieronder vindt u een grafiek met informatie over het TICA-erkende munchkin-ras.

Leeftijd: Gewicht
1 week: 0,3-0,6 pond
1 maand: 0,75-1,3 pond
3 maanden: 4-6 pond
6 maanden: 4-6 pond
7 maanden: 4-6 pond
9 maanden: 5-8 pond
Volwassene: 6-9 pond

garen ball divider

Wanneer stopt een Munchkin-kat met groeien?

Munchkin-katten zijn meestal volgroeid tegen de tijd dat ze 1 jaar oud zijn. Net als andere katten vullen ze een beetje in na het bereiken van de jongvolwassenheid. De meesten zullen fysiek niet zoveel veranderen nadat ze 2 jaar oud zijn.

Kittens maken een ontwikkelingsspurt door in hun eerste 9 maanden van hun leven. Pasgeboren kittens wegen vaak niet meer dan 3 gram of zo. Katten worden blind geboren en kunnen niet zonder hulp lopen. Binnen 8 weken na de geboorte ontwikkelen kittens zich tot speelse bundels energie met een gewicht tot 21/2 pond.

Tijdens deze eerste maanden leren kittens de vaardigheden die ze nodig hebben om te overleven en raken ze gewend aan menselijk contact. Katten die de eerste 3 tot 9 weken van hun leven niet voldoende menselijk contact hebben, blijven vaak permanent op hun hoede voor mensen.

Munchkin kat
Afbeelding Credit: chatchai77, Shutterstock

Factoren die van invloed zijn op de grootte van een Munchkin-kat

De niet-munchkin-afstamming van uw kat zal een enorm verschil maken in de grootte van uw huisdier. Munchkin-katten zijn het resultaat van een recessief gen. Embryo’s die twee kopieën van het gen ontvangen, overleven het niet, terwijl embryo’s met twee kopieën van het dominante gen de eigenschap niet hebben.

Als gevolg hiervan fokken de meeste fokkers alleen munchkins met niet-munchkins. Ze mengen munchkins vaak met katten van alle rassen, kleuren, patronen en vachtlengtes, wat resulteert in verschillende vachtlengtes, lichaamsvormen en kleuren. Munchkins met grote ouders hebben waarschijnlijk vergelijkbare builds. En de grootte van de poten van uw kat moet dicht bij die van hun munchkin-ouder liggen.

Kittens hebben meer calorieën, eiwitten en vet nodig dan volwassen katten. Maar nadat uw kat de volledige grootte heeft bereikt, is het belangrijk om te beginnen met het geven van volwassen voedsel en het letten op hun gewicht, omdat studies suggereren dat 60% van de huiskatten zwaarlijvig is. En overgewicht is een aanzienlijke risicofactor voor aandoeningen zoals diabetes en struvietvorming.

Munchkin kat eten
Afbeelding Credit: Twinsterphoto, Shutterstock

Ideaal dieet voor het handhaven van een gezond gewicht

Munchkin-katten hebben geen speciale voedingsbehoeften. Kittens en zwangere koninginnen hebben een voedzaam dieet nodig met veel calorieën en eiwitten. Volwassen katten hebben ongeveer 200 calorieën per dag nodig, wat minder calorieën zijn dan groeiende kittens en zogende koninginnen nodig hebben.

Voor een optimale gezondheid hebben volwassen katten ongeveer 6,5 gram eiwit per 100 verbruikte calorieën nodig. Er zijn verschillende hoogwaardige commerciële producten beschikbaar die alle voedingsstoffen bevatten die katten nodig hebben om gelukkig en gezond te blijven. Om voedsel van hoge kwaliteit voor uw kat te vinden, zoekt u naar producten met een heel eiwit, zoals eend, kip, tonijn of rundvlees, die als eerste op de ingrediëntenlijst staan.

Munchkin-katten zijn actieve katten. Ze staan bekend om hun neiging om met enthousiasme en precisie rond te ritsen, maar de meeste katten vertragen een beetje naarmate ze ouder worden. Gewichtsbeheersing en binnenkatformuleringen kunnen u helpen het gewicht van uw kat onder controle te houden naarmate uw huisdier meer tijd op de bank begint door te brengen. Veel senioren- en mobiliteitsondersteunende diëten bevatten producten zoals omega-3-vetzuren, glucosamine en chondroïtine om artritis-geassocieerde pijn en ongemak te verlichten.

bruine witte kat die van de voedertafel eet
Afbeelding credit: Princess_Anmitsu, Shutterstock

Hoe u uw Munchkin-kat kunt meten

De dierenarts van uw kat zal de groei van uw kitten volgen en uw nieuwe maatje tijdens elk bezoek wegen. Kittens moeten de eerste 4 maanden één keer per maand door een dierenarts worden gezien voor controles en vaccinaties.

Als een kitten niet in hetzelfde tempo aankomt als zijn nestgenoten of moeite heeft om te eten, laat uw kitten dan zo snel mogelijk door een dierenarts zien.

De eenvoudigste manier om het gewicht van je volwassen kat bij te houden is met een ouderwetse weegschaal. Stap op de weegschaal en noteer je gewicht. Pak je kat en spring weer op de weegschaal. Trek het eerste getal af van het tweede om te bepalen hoeveel uw kat weegt. Als u uw kat probeert te helpen een paar kilo te laten vallen, overweeg dan om het gewicht van uw huisdier naar beneden te schrijven om het gemakkelijker te maken om trends te volgen.

cat + lijnverdeler

Conclusie

Hoewel de meeste volwassenen slechts 6 tot 9 pond wegen, maken Munchkin-katten hun miniatuurstatus goed met oversized persoonlijkheden. Er zijn zelfs raszuivere munchkin-mixen, zoals de kortbenige, haarloze bambino, een sphynx-munchkin-kruising.

De meesten houden ervan om tijd door te brengen met mensen en hun omgeving op volle snelheid te verkennen. Kortharige munchkins hebben geen significante verzorgingsbehoeften. Hun langharige rasgenoten daarentegen vereisen dagelijks borstelen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Deze weg is van mij, Shutterstock