Waarom gloeien de ogen van katten in het donker?

kat met gloeiende groene ogen

Als je ooit ’s nachts wakker bent geworden en een paar gloeiende ogen hebt gevonden die je in de gaten hielden, is de kans groot dat je een katteneigenaar bent. Katten zijn mysterieuze wezens en zijn al lang verbonden met het bovennatuurlijke, maar tenminste enkele van hun eigenaardigheden kunnen door de wetenschap worden verklaard.

Snel overzicht

01

Katten zijn roofdieren die meestal jagen in zwak lichtniveaus bij zonsopgang en zonsondergang, en zijn hier fysiologisch goed op aangepast.

02

Een manier waarop katten hun nachtzicht aanscherpen, is via het tapetum lucidum, een reflecterende laag weefsel aan de achterkant van het oog die de lichtabsorptie verhoogt.

03

Deze reflecterende laag is wat oogschaduw veroorzaakt: de gloed wordt veroorzaakt door het gereflecteerde licht dat het oog verlaat.

Dus, waarom gloeien de ogen van katten in het donker? Het draait allemaal om een reflecterende laag weefsel die het tapetum lucidum wordt genoemd, en het helpt katten om in zwak licht te zien wanneer ze op jacht zijn. Lees verder om erachter te komen waarom de ogen van katten gloeien in het donker.

Lees ook: De 7 soorten oogkleur bij katten

Hoe gloeien de ogen van katten als het donker is?

jonge chocolade Britse kat op zwarte achtergrond

Het tapetum lucidum van een kat – een structuur in het oog die katten helpt goed te zien bij weinig licht – zorgt ervoor dat hun ogen in het donker gloeien.

Katten bezitten, samen met vele andere gedomesticeerde soorten, een laag weefsel aan de achterkant van het oog die het tapetum lucidum wordt genoemd – Latijn voor ‘glanzende laag’. Het is een reflecterend oppervlak, te vinden achter het netvlies, direct aan de achterkant van de oogbol.

Zijn rol is om als een spiegel te werken: licht weerkaatst erop, terug naar het netvlies van de kat, waardoor de fotoreceptorcellen die zich daar bevinden een tweede kans krijgen om het licht te absorberen. Niet al dit gereflecteerde licht wordt echter geabsorbeerd en sommige licht gaat recht terug uit het oog, door het netvlies, waardoor de “oogschaduw” gloed ontstaat.

De kleur van de gloed hangt af van waar de tapetumlaag van gemaakt is. Bij katten wordt het gemaakt van een mengsel van riboflavine en zinkmoleculen, waarbij de niveaus van zink de kleur van de gereflecteerde gloed beïnvloeden. De ogen van de meeste katten gloeien groen, maar het spectrum omvat blauw en geel. De kleur van het kattenoog speelt ook een rol in hoe de oogschaduw eruit ziet: albino’s en katten met blauwe ogen produceren een roodoogeffect.

Veel andere dieren bezitten dit tapetum lucidum, waaronder honden, vissen, schapen en koeien. Anderen, zoals primaten en varkens, doen dat niet. De aanwezigheid van deze reflecterende laag wordt verondersteld verband te houden met de behoefte aan zicht bij lage lichtniveaus. De ogen van dagactieve dieren hebben veel minder kans om deze functie te hebben.

Lees ook: Kattenzicht versus menselijk zicht: wie heeft beter zicht?

Waarom hebben katten een Tapetum Lucidum nodig?

spookachtige gloeiende ogen Halloween kat

Katten moeten in heel weinig licht kunnen zien omdat ze jagen bij zonsopgang en zonsondergang, tijden van weinig licht.

Het zicht van katten is anders dan het onze, voornamelijk vanwege ons verschillende gebruik van dit belangrijke zintuig. Mensen zijn dagelijks: overdag actief en ’s nachts veilig in slaap geslapen.

Katten zijn echter crepusculair: actief bij zonsopgang en zonsondergang, wanneer de lichtomstandigheden meestal slecht zijn. Het zijn actieve en bekwame jagers en hun prooien zijn vaak kleine, nachtdieren, actief op momenten dat het zichtbare licht laag is. Katten hebben meerdere aanpassingen ontwikkeld om in deze rol te passen, waaronder een veel beter nachtzicht dan wij.

In feite is aangetoond dat katten lichtniveaus detecteren die zes keer lager zijn dan wij gewone mensen kunnen. Dit komt deels door die slimme tapetumlaag die menselijke ogen niet bezitten. Katten hebben ook grote pupillen en hoornvliezen, wat betekent dat er meer licht in het oog kan komen en die vitale fotoreceptorcellen kan raken die berichten sturen die de oogzenuw opvliegen.

De derde reden dat katten goed zien bij een lage hoeveelheid licht heeft te maken met hun fotoreceptorcellen. Er zijn twee soorten van deze gespecialiseerde cellen: staafjes en kegeltjes. Kegels zijn nodig voor het zicht in hogere lichtniveaus en in kleurwaarneming.

Staafjes houden zich vooral bezig met minder licht en perifeer zicht. Katten hebben een concentratie staafcellen die ongeveer vijf keer hoger is dan mensen, wat hun uitstekende zicht bij weinig licht en hun gevoeligheid voor bewegingsperceptie verklaart.

Katten hebben nog een truc in petto: ze kunnen hun oogspieren gebruiken om te bepalen hoeveel licht het oog binnenkomt. Als het lichtniveau hoog is, kunnen ze hun pupillen in spleten vernauwen en ze vervolgens verwijden wanneer ze meer licht nodig hebben om hun weg te vinden. Je hebt misschien de pupillen van je kat zien verwijden als ze aan het spelen zijn en op het punt staan om op een speeltje te springen. Dit is een nuttige jachtvaardigheid.

Lees ook: Heterochromie bij katten: katten met verschillend gekleurde ogen

Kunnen Katten Stot Zie In De Dag?

enge zwarte witte kat met gele ogen

Katten kunnen hun pupillen verwijden om meer licht binnen te laten of ze vernauwen tot spleten wanneer het licht erg fel is.

Katten zijn goed aangepast om goed te zien bij weinig licht, maar ze kunnen nog steeds overdag navigeren. Hun handige tapetum lucidum is echter niet zo nuttig bij fel licht, omdat het reflecterende licht beelden wazig kan maken, zoals het hebben van te veel spiegels in de buurt.

Katten hebben een goed perifeer zicht en het vermogen om beweging te volgen, maar hun gezichtsscherpte is slecht – ze kunnen waarschijnlijk slechts ongeveer 20 voet afstand zien. Hun lagere concentratie kegelcellen betekent ook dat hun kleurenzicht veel meer gedempt is dan het onze.

Lees ook: Cat Anatomy Guide

Schijnen de ogen van alle katten in het donker?

gloeiende oranje kattenogen 's nachts

De ogen van sommige katten schijnen helderder dan andere en ze kunnen in verschillende kleuren gloeien.

Alle katachtige soorten hebben een tapetum lucidum, de reflecterende laag die de mysterieuze gloeiende ogen doet kijken. De intensiteit van de glans kan variëren, waarbij sommige kattenrassen, zoals Siamese katten, naar verluidt minder oogschaduw hebben dan andere.

Als de ogen van uw kat helemaal niet gloeien, kunnen ze een probleem hebben met hun gezichtsvermogen. Vitaminetekorten, staar, glaucoom, tumoren en hoge bloeddruk kunnen allemaal het gezichtsvermogen beïnvloeden en schade aan de tapetumlaag veroorzaken of uit het zicht blokkeren. Geen paniek: oogschaduw kan lastig te herkennen zijn als de omstandigheden niet goed zijn, omdat het licht in de juiste hoek moet schijnen om de gloed te zien.

Als u zich zorgen maakt over het gezichtsvermogen van uw kat, hebt gemerkt dat zijn ogen niet langer gloeien of andere symptomen hebt opgemerkt, zoals huilende ogen, roodheid, pijn of uw kat die over zijn ogen wrijft, neem hem dan mee naar een dierenarts.

Lees ook: Kunnen katten in het donker zien?

Kattenogen gloeien in het donker: laatste gedachten

Huiskat met gloeiende ogen 's nachts

De oogschaduw van een kat lijkt misschien spookachtig of bovennatuurlijk, maar het maakt allemaal deel uit van de unieke oogstructuur van de kat.

Katten zijn heimelijke jagers, die stil en sierlijk rond hun territorium sluipen in het zwakke licht van schemering en zonsopgang. Deze gewoonte vereist een uitstekend nachtzicht en katten hebben zich aangepast voor optimaal zicht bij weinig licht.

Het tapetum lucidum is een reflecterende laag aan de achterkant van het oog die verstrooid licht opvangt en terugkaatst naar het netvlies voor een tweede poging tot absorptie. Een deel van dit gespiegelde licht verlaat de ogen en veroorzaakt oogschaduw: het spookachtige glow-in-the-dark-effect dat kattenogen kunnen geven. Het lijkt misschien bovennatuurlijk, maar het is eigenlijk gewoon perfecte evolutie aan het werk!

Lees ook: Waarom staart mijn kat me aan? Top 5 redenen uitgelegd

Veelgestelde vragen

Wat betekent het als de ogen van een kat gloeien?

Katten hebben een reflecterende laag (tapetum lucidum) aan de achterkant van het oog die het licht naar voren spiegelt. Dit helpt hen meer licht te absorberen, waardoor hun nachtzicht toeneemt, maar het produceert ook het oogschaduwgloedeffect dat er enigszins spookachtig uit kan zien!

Kunnen katten in totale duisternis zien?

Katten hebben wel wat licht nodig om te kunnen zien, maar ze hebben een uitstekend nachtzicht en kunnen in veel lagere lichtniveaus zien dan mensen. Katten kunnen licht zes keer dimmer detecteren dan het laagste detecteerbare lichtniveau dat een persoon kan zien.

Waarom worden de ogen van katten ’s nachts groen?

Katten hebben een reflecterende laag genaamd een tapetum lucidum aan de achterkant van het oog. Dit reflecteert licht en helpt hen te zien bij zeer zwak licht. De kleur die het naar ons toe reflecteert, hangt af van de kleur van het kattenoog en bepaalde pigmenten in de tapetumlaag en lijkt vaak groen, zelfs bij katten die geen groene ogen hebben.