Waarom piept mijn kat in plaats van miauwt?

kat piept voor traktaties met mond wijd open

Huiskatten hebben een verscheidenheid aan vocalisaties tot hun beschikking: een liefdevol spinnen, een vriendelijk getjilp of zelfs boos joggen. Kattengeluiden hebben verschillende betekenissen, maar zijn meestal vrij eenvoudig te interpreteren, vooral wanneer ze worden beoordeeld in de context van kattengedrag en lichaamstaal. Maar miauwen alle katten? En is het een reden tot zorg als je kat niet miauwt maar alleen piept?

Snel overzicht

01

Katten zijn allemaal individuen en sommigen maken andere vocalisaties dan anderen.

02

Sommige katten leren nooit miauwen en gebruiken in plaats daarvan piepen, spinnen, trilleren en tjilpen om vocaal te communiceren.

03

Als uw kat plotseling is begonnen met piepen in plaats van miauwen, kan er een medisch probleem zijn, dus u moet veterinaire hulp inroepen.

Om te weten of u zich zorgen moet maken, moet u eerst bepalen of het piepende geluid een nieuwe verandering is ten opzichte van het gebruikelijke miauwgeluid van uw kat, of dat dit normaal voor hen is. Lees verder om meer te weten te komen over de stembanden van een kat, wat piepen van katten kan betekenen en wanneer je misschien moet handelen.

Lees ook: Hoe communiceren katten met elkaar? Een dierenarts legt uit

Wat is een miauw?

Bengaalse kat miauwen

Katten gebruiken een miauw alleen om met mensen te communiceren, niet met andere volwassen katten.

De miauw is een interessant kattengeluid, omdat het wordt gebruikt om met mensen te communiceren in plaats van met andere katten. Moederkatten zullen reageren op het miauwen van een kitten, maar oudere katten miauwen helemaal niet naar elkaar. Uw volwassen kat kan het miauwgeluid bij u gebruiken als een begroeting, een middel om aandacht of voedsel te vragen, of om u te laten weten of ze u nodig hebben.

Lees ook: Wanneer de miauw van een kat vreemd klinkt (hese stem)

Wat is een piep?

portret van een piepende kat

De meeste katten gebruiken vaker geluiden als piepen en tjilpen dan miauwen.

Een zacht gepiep, getjilp of triller is eigenlijk een veel natuurlijker kattengeluid dan een miauw. Een kort, hoog “gluurgeluid” wordt gebruikt door moederkatten om haar kittens naar haar terug te laten keren, door kittens en volwassen katten tijdens speeltijd, wanneer opgewonden of blij, bij het kijken naar potentiële prooien of om de aandacht van een andere kat te trekken.

Lees ook: 12 tekenen van een extreem gelukkige kat

Waarom miauwt mijn kat niet?

dikke gember kat

Als uw kat altijd heeft gemiauwd, maar plotseling alleen piept, kan dit een symptoom zijn van een medisch probleem.

Als je je kat niet het kenmerkende miauwgeluid hoort maken, is er een belangrijk onderscheid te maken: Heb je ooit je kat horen miauwen? Als je kat normaal niet miauwt, kan dit heel normaal voor hem zijn.

Als uw kat vroeger echter naar u miauwde, maar nu alleen maar kan piepen, kan dit wijzen op een medisch probleem. Als je een nieuwe kat hebt, kan het moeilijk zijn om dit onderscheid te maken, maar luister goed naar de communicatie van je kat voor aanwijzingen over wat hun gebruikelijke voorkeuren zijn als het gaat om vocalisatie.

Lees ook: Waarom huilen katten? Een dierenarts legt uit

Mijn kat heeft nog nooit een miauwgeluid gemaakt

schattige blauwe tabby witte maine coon kat

Als jonge katten niet worden blootgesteld aan volwassen katten die miauwen, leren ze nooit hoe ze het geluid moeten maken.

Als je kat altijd heeft gepiepd in plaats van gemiauwd, is dit misschien heel normaal voor hem of haar! Er zijn een paar redenen waarom sommige katten gewoon niet miauwen:

  • Ze hebben nooit geleerd: Katten leren miauwen, vaak door hun moeders, of door volwassen katten te horen omgaan met mensen. Als ze het miauwgeluid nooit hebben geleerd, zullen ze het nooit gebruiken. Dit komt het meest voor bij verwilderde katten, dus als je een geadopteerde zwerfkat hebt die nooit miauwt, hebben ze misschien nooit geleerd hoe.
  • Ze zijn van nature stil: Alle katten zijn anders! Sommige katten zijn erg spraakzaam en anderen zijn veel stiller. Sommigen geven de voorkeur aan spinnen of piepen boven miauwen, en sommigen onthouden zich van veel vocaliseren. Sommige individuele kattenrassen staan bekend om hun spraakzame aard – de Siamees komt in gedachten.
  • Defecte stembanden: Zelden worden katten geboren met een aangeboren afwijking die hun stembanden en het bereik van geluiden die ze kunnen maken beïnvloedt. Dit is zeer ongebruikelijk en het is onwaarschijnlijk dat het problemen veroorzaakt als alleen hun vocalisaties worden beïnvloed. Katten kunnen op veel andere manieren communiceren en zullen waarschijnlijk niet bijzonder worden tegengehouden door dit probleem.

Lees ook: De 10 geluiden waar katten het meest van houden

Mijn kat gebruikt om te miauwen en nu piept gewoon

Britse kat piept

Bepaalde medische aandoeningen kunnen de stem van een kat beïnvloeden, waardoor ze piepen in plaats van miauwen zoals normaal.

Kattenbezitters zijn meestal goed afgestemd op veranderingen in de gewoonten van hun huisdier. Als de vocalisaties van uw kat zijn veranderd, kan dit reden tot bezorgdheid zijn. Ze zijn misschien gestopt met miauwen, of hun stem is misschien veranderd en ze kunnen nu alleen maar lijken te piepen.

Meerdere medische aandoeningen kunnen de stem van uw kat beïnvloeden. Als u veranderde vocalisaties bij uw kat hebt opgemerkt, vraag dan veterinair advies. Uw dierenarts kan ook vragen stellen over de andere symptomen, zoals veranderingen in eetlust of dorst, lethargie, afscheiding uit de neus of ogen, overmatige speekselvloed, niezen, hoesten of slikken.

Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen die van invloed kunnen zijn op het miauwen van een kat:

  • Larynxproblemen: Het strottenhoofd, of stemkastje, bevindt zich bovenaan de keel van uw kat, bij de ingang van de luchtpijp. Het is een gecompliceerde en delicate structuur die bestaat uit kraakbeen, ligamenten en spieren. Een veel voorkomende larynxziekte bij de kat is ontsteking (laryngitis), die kan worden veroorzaakt door irritatie door stof, pollen, andere luchtwegirriterende stoffen, infectie, traumablokkades en andere ziekten. Het strottenhoofd kan ook worden beïnvloed door poliepen, tumoren en zenuwverlamming.
  • Infectie van de bovenste luchtwegen: Luchtweginfecties komen vaak voor bij katten en worden vaak veroorzaakt door virussen zoals feline calicivirus of herpesvirus. Ze kunnen veranderingen in de vocalisaties van uw kat veroorzaken, naast andere symptomen zoals lethargie, neus- of oogafscheiding, slechte eetlust en niezen.
  • Kanker: Helaas kunnen katten worden getroffen door kanker, net als veel andere soorten. Interne tumoren kunnen moeilijk te herkennen zijn en de enige symptomen kunnen mild zijn totdat de kanker erg groot wordt of zich verspreidt. Tumoren rond de keel, longen, hoofd en nek kunnen mogelijk vocale veranderingen bij katten veroorzaken. Er kunnen andere symptomen zijn, zoals gewichtsverlies of onverklaarbare zwellingen.
  • Ademhalingsmoeilijkheden: Medische aandoeningen met betrekking tot het hart en de longen kunnen ervoor zorgen dat katten ademhalingsmoeilijkheden en verhoogde inspanning hebben terwijl ze ademen. Dit kan zich presenteren als vreemde piepende of brullende geluiden als uw kat ademt. Als uw kat moeite lijkt te hebben met ademhalen, met veel moeite ademt of met open mond ademt, zoek dan dringend veterinaire aandacht.
  • Hyperthyreoïdie: De schildklier van een kat bevindt zich in hun nek. Een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie) is een veel voorkomende ziekte bij oudere katten. De meest geziene symptomen zijn een vraatzuchtige eetlust, gewichtsverlies, verhoogde dorst en urineren en een zekere mate van hyperactiviteit, maar een grote schildklier kan ook veranderingen in de stem en geluiden van een kat veroorzaken.

Lees ook: 6 redenen waarom je kat ’s nachts rare geluiden maakt

Wat te doen en wanneer een dierenarts te bezoeken

kat in de dierenkliniek

Als algemene regel geldt dat u een controle bij uw dierenarts moet plannen wanneer het gedrag van uw kat verandert ten opzichte van zijn norm.

Het kan moeilijk zijn om te zeggen of een kat die niet miauwt veterinaire aandacht nodig heeft. Als uw kat nog nooit een miauwend geluid heeft gemaakt, maar een reeks andere vocalisaties heeft, zoals piepen, tjilpen en spinnen, hoeft u zich geen zorgen te maken. Zorg ervoor dat uw kat geen tekenen van stress vertoont, zorg voor alle middelen die ze nodig hebben en blijf een sterke band met hem onderhouden.

Als de miauw van uw kat plotseling is veranderd in een piep, of als hun vocalisaties hees of verminderd zijn geworden, of als ze andere symptomen vertonen, zoals niezen of afscheiding, bezoek dan een dierenarts. Ze zullen uw huisdier onderzoeken en kunnen verder onderzoek bespreken, zoals bloedonderzoek, röntgenfoto’s, echografie of CT-scans.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

Samenvatting

Donzige grijze kat piept

Sommige katten piepen of trillen in plaats van miauwen, en dat kan voor hen volkomen normaal zijn.

We wennen allemaal aan de gewoonten en geluiden van onze individuele kat: van caterwauling in de tuin tot spinnen op schoot. Als je kat van nature stil is of liever piept dan miauwt, omarm dan deze individualiteit.

Als de vocale geluiden van uw kat echter zijn veranderd, zoek dan veterinaire aandacht, omdat dit een vroeg signaal kan zijn dat er iets mis is. Houd uw kat altijd goed in de gaten voor tekenen van stress, slechte gezondheid of ongewenst gedrag.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

Veelgestelde vragen

Waarom miauwt mijn kat nauwelijks?

Sommige katten zijn van nature stil en gebruiken andere vormen van communicatie zoals lichaamstaal en geur. Als uw kat meer vocaal was, maar plotseling is gestopt met miauwen, kan hij een gezondheidsprobleem hebben, zoals een larynxaandoening of infectie, en moet u een dierenarts raadplegen.

Waarom kan mijn kat niet miauwen?

Je kat heeft misschien nooit geleerd om te miauwen, of heeft misschien een aangeboren afwijking dat maakt het zo dat ze dit geluid niet kunnen produceren. Sommige katten zijn gewoon veel rustiger dan andere. Als uw kat in staat was om te miauwen maar nu niet kan, kan dit te wijten zijn aan een medisch probleem zoals laryngitis en moet u veterinaire aandacht inroepen.

Wat betekent een piepende miauw?

Volwassen katten gebruiken over het algemeen het miauwgeluid om met mensen te communiceren in plaats van met andere katten. Een piepende, hoge miauw wordt gebruikt als een vorm van begroeting, plezier of opwinding tijdens de speeltijd. Sommige katten zullen een piepende miauw gebruiken om iets te vragen, zoals aandacht of voedsel.