Waarom gedraagt mijn kat zich raar? Wanneer moet u zich zorgen maken

Katten verbergen

Wanneer u uw huis deelt met een katachtig familielid, leert u hun gewoonten en gedrag kennen. Hoewel sommige van hun kleine eigenaardigheden ons misschien doen grinniken en deel uitmaken van wat ons uniek maakt, kan een duidelijke verandering in de manier waarop ze handelen een teken zijn dat er iets mis is.

Snel overzicht

01

Veranderingen in het gedrag van uw kat kunnen wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem of gedragsprobleem.

02

Als uw kat zich altijd op een bepaalde manier heeft gedragen, is dit minder snel een probleem.

03

Vrouwelijke katten komen in het seizoen als ze niet zijn gecastreerd, wat luid vocaliseren en vreemd gedrag kan veroorzaken.

Laten we eens kijken wat het betekent als uw kat zich raar gedraagt en wanneer u de dierenarts moet bezoeken.

Wat is normaal gedrag voor een kat?

Katten kunnen grappig en een beetje vreemd zijn – ze maken een scala aan geluiden, van spinnen en miauwen tot gejoel en geklets. Ze kunnen ook wilde momenten van zoomies hebben waarbij ze rondrennen met grote ogen en verwijde pupillen! Dus wanneer u overweegt of u zich zorgen moet maken over het gedrag van uw kat, is het belangrijk om het in de juiste context te plaatsen.

Als je kat je ’s nachts altijd wakker heeft gemaakt door rond te rennen en vreemde geluiden te maken sinds een kitten, moet je misschien 6 redenen lezen waarom je kat ’s nachts rare geluiden maakt, maar er is misschien niets mis mee!

Veranderingen in het gedrag van uw kat, waaronder hun eetgewoonten, drinkgewoonten, vocalisaties, toiletbezoek, activiteitsniveaus en algemene houding, kunnen echter wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem of gedragsprobleem. Als u weet wat normaal is voor uw kat, bent u het best geplaatst om eventuele veranderingen op te merken en indien nodig vroeg veterinair advies in te winnen.

Lees ook: 10 veelvoorkomende gedragsproblemen van katten die u moet kennen

Wat kan een verandering in het gedrag van uw kat veroorzaken?

Ben je bang dat je kat niet zal stoppen met miauwen, of vraag je je af waarom je kat zich verstopt en zich raar gedraagt? Hier zijn enkele mogelijke redenen achter het vreemde gedrag van uw kat:

1. Je kat heeft pijn

Pijn kan verschillende veranderingen in het gedrag van een kat veroorzaken. Over het algemeen kan een pijnlijke kat zich ingetogen, teruggetrokken of minder actief gedragen. Ongeacht waar de pijn is, ze kunnen minder eten en drinken en ze kunnen agressief gedrag vertonen als je ze probeert aan te raken. Ze zijn niet chagrijnig, ze zijn gewoon pijnlijk en beschermen zichzelf.

Soms zullen de pijnsymptomen die uw kat vertoont helpen om te lokaliseren waar het ongemak is. Een kat die bijvoorbeeld voedsel laat vallen terwijl hij eet of dribbelt, kan pijn in zijn mond hebben, terwijl een kat die mank loopt waarschijnlijk pijn in zijn been of voet heeft.

Dit betekent dat pijn een breed scala aan gedragsveranderingen kan verklaren en een van de belangrijkste dingen is die uw dierenarts zou moeten uitsluiten wanneer hij probeert te achterhalen waarom uw kat zich raar gedraagt.

2. Ze zijn in het seizoen

Een loopse kat gedraagt zich heel raar, en ik zie regelmatig katachtigen in de kliniek of spreek bezorgde huisdierouders aan de telefoon als hun kat zijn eerste voor de hand liggende seizoen heeft! Wanneer een kat in het seizoen is, kunnen ze luid vocaliseren, wat verontrustend kan zijn voor katteneigenaren omdat ze denken dat hun kat pijn heeft. Ze kunnen ook veel op de grond ronddraaien of in vreemde posities kronkelen. Loopse katten kunnen ook hun gedrag met hun eigenaren veranderen en aanhankelijker of aanhankelijker worden.

Hoewel dit gedrag de indruk kan wekken dat er iets heel erg mis is, zijn voor niet-gecastreerde vrouwelijke katten seizoenen volkomen natuurlijk, en pas op dat uw vrouwelijke kat (en eventuele lokale tomkatten) vastberaden en volhardend zal zijn als het gaat om paring! Gelukkig, als je niet van plan bent om met je vrouwelijke kat te fokken, zal het boeken van hen voor castratie over de hele linie minder stressvol zijn!

3. Uw kat kan urinewegproblemen hebben

Kattenproblemen met urinewegen kunnen het gedrag van een kat zeker veranderen. Als uw kat blaasontsteking (ontsteking van de blaas) heeft, merkt u misschien dat ze veel tijd doorbrengen met hurken in de kattenbak, maar als u beter kijkt, kunt u merken dat ze slechts kleine stukjes urine passeren en dat er misschien bloed is. Katten met blaasontsteking kunnen ook plassen op ongebruikelijke plaatsen zoals het bad, de gootsteen, de was of de bank.

Ze zijn niet vergeten hoe ze de kattenbak moeten gebruiken, ze voelen zich gewoon niet zichzelf op dit moment. Een urineweginfectie komt minder vaak voor dan cystitis bij katten, maar het komt wel voor en de symptomen zijn vergelijkbaar. Als uw kat vreemd gedrag vertoont als het gaat om het passeren (of niet passeren) van urine, is het belangrijk om ze te laten controleren door een dierenarts, vooral als ze helemaal geen urine doorgeven.

Een verstopte blaas, where de blaas kan niet legen door een verstopping, is een levensbedreigende noodsituatie. Uw dierenarts zal ook in staat zijn om de onderliggende oorzaak van de urinewegsymptomen te bepalen, of het nu stress, ontsteking, een infectie, blaasstenen of iets anders is.

Lees ook: Urineweginfectie bij katten

4. Ze zijn geconstipeerd

geconstipeerde kat

Een verandering in kattenbakgewoonten kan een duidelijk teken zijn dat het niet goed gaat met uw kat – hetzij met hun gezondheid of hun algemene welzijn.

Een geblokkeerde blaas, zoals hierboven beschreven, kan gemakkelijk worden aangezien voor constipatie, omdat beide aandoeningen overbelasting veroorzaken zonder urine of uitwerpselen. Als je kat onlangs geen poep heeft gepasseerd, als je hebt gemerkt dat zijn meest recente poep hard is geweest, of als je merkt dat hij zich onproductief inspant, is het het beste om veterinair advies in te winnen.

5. Uw kat reageert op een verandering in zijn routine of omgeving

Katten houden van routine en kunnen behoorlijk gevoelig zijn voor eventuele veranderingen in de omgeving of hun omgeving. Nieuwe huisdieren, nieuwe baby’s, nieuwe keukenapparatuur, een nieuw huis, harde geluiden zoals bouwwerkzaamheden en vreemden die het huis bezoeken, zijn allemaal voorbeelden van gebeurtenissen die uw kat stress of angst kunnen veroorzaken, die hun gedrag kunnen beïnvloeden.

Verlatingsangst, waarbij uw kat bijzonder angstig wordt wanneer zijn eigenaar het huis verlaat en zich destructief kan gedragen, komt vooral vaak voor sinds de COVID-19-pandemie toen onze harige familieleden eraan gewend raakten om ons de hele tijd in de buurt te hebben.

Als het gedrag van uw kat onlangs is veranderd, denk dan na over bepaalde gebeurtenissen die dit kunnen verklaren en vraag vervolgens advies aan uw dierenarts.

Lees ook: De 10 dingen die katten het meest haten

6. Ze zijn bang

Als we bang zijn, is ons gedrag anders. Het is onwaarschijnlijk dat we willen eten, we zullen zeker niet willen spelen. In feite zijn we het meest geneigd om ons gewoon te verstoppen en zo stil mogelijk te zijn. Het is dus niet verwonderlijk dat als je kat een enge of traumatische ervaring heeft gehad waardoor hij zich bang of door elkaar geschud voelt, hij zich waarschijnlijk zal verstoppen en er niet uitkomt.

Als je kat naar buiten gaat, is er meer ruimte voor wat de schrik had kunnen veroorzaken – een gevecht met een andere kat, achtervolgd worden door een hond of een ander groter dier, een enge val, een bijna-ongeluk met een auto, enz. Als je kat niet naar buiten gaat, betekent dat echter niet dat hij niet ergens van geschrokken kan zijn.

Als uw kat de volgende dagen niet een beetje dapperder wordt, als hij onwel lijkt of niet eet of drinkt, moet de dierenarts hem controleren.

7. Je kat kan vlooien hebben

Vlooien kunnen ervoor zorgen dat uw kat zich erg jeukt en geïrriteerd voelt en de symptomen kunnen uit het niets opkomen. Ze kunnen plotseling het gevoel krijgen dat er iets aan hen knabbelt of kruipt en zich omdraaien om zichzelf verwoed aan te vallen. Dit kan er behoorlijk vreemd uitzien, maar gelukkig kan uw dierenarts vlooien gemakkelijk herkennen en de nodige behandeling geven.

8. Ze hebben hyperthyreoïdie

Overmatige productie van schildklierhormoon kan uw kat hongerig maken, soms meer dorstig en vaak meer vocaal en grillig. Ondanks hun ongelooflijke honger, ervaren ze vaak gewichtsverlies. Als je kat dat eerder niet deed, kan hij je plotseling wakker maken door luid te miauwen op de overloop of op vreemde tijden je slaapkamer binnen te dwalen.

Een bloedtest zal de dierenarts vertellen of hyperthyreoïdie de oorzaak is van de symptomen van uw oudere kat en zij kunnen een geschikte behandeling aanbevelen.

9. Uw kat kan cognitieve disfunctie hebben

Net als mensen kan cognitieve disfunctie ook bij oudere katten desoriëntatie, schijnbare vergeetachtigheid en vreemd gedrag veroorzaken. Als je kat ouder is en je merkt dat hij een beetje traag, minder zelfverzekerd of leeg wordt, of als hij plotseling veel lijkt te miauwen, buiten de bak poept en vergeet waar zijn voerbak is, kunnen ze cognitieve disfunctie hebben.

Lees ook: Dementie bij katten: symptomen, diagnose en behandeling

Wat moet je doen als je kat zich raar gedraagt?

kat verstopt zich thuis onder meubels

Veranderingen in gedrag kunnen plotseling zijn, zoals stoppen met eten of zich verstoppen onder het bed, of geleidelijker, zoals langzaam minder reageren op hun eigenaren.

Als uw kat zich raar gedraagt, kunt u de bovenstaande lijst gebruiken om te proberen een voor de hand liggende oorzaak te achterhalen. Als hun gedrag echter bijzonder ongebruikelijk is, of als ze onwel lijken, is het belangrijk om ze zo snel mogelijk een afspraak te maken bij de dierenkliniek.

Wees niet bang dat je de tijd van het veterinaire personeel zou kunnen verspillen, want het zou iets ernstigs kunnen blijken te zijn, en als dat niet het geval is, zal het personeel plOntspannen om je gerustgesteld te hebben.

Lees ook: 11 tekenen dat je je kat naar de eerste hulp moet brengen

Wat kun je doen om te voorkomen dat je kat zich raar gedraagt?

Om te voorkomen dat je kat zich raar gedraagt, moet je eerst uitzoeken waarom. Dit kan een reis naar de dierenarts betekenen. Als de onderliggende oorzaak een urinewegprobleem, constipatie, pijn of een ziekte is, zal de dierenarts een behandeling voorschrijven om te helpen, wat een verblijf in het ziekenhuis kan inhouden.

Als de oorzaak gedrag is, zoals stress, angst of angst, kun je mogelijk veranderingen aanbrengen in hun omgeving om te helpen. Katten houden van veel schuilplaatsen, vooral verhoogde, en gemakkelijke toegang tot middelen zoals voerbakken en kattenbakken. Als uw kat angst heeft die zijn welzijn beïnvloedt en extra hulp nodig heeft, kan uw dierenarts angstremmende medicatie voorschrijven of kalmerende of feromoonsprays of plug-ins aanbevelen. Ze zullen ook adviseren over hoe u de onderliggende oorzaak kunt aanpakken of uw kat doorverwijzen naar een kattengedragsdeskundige, indien van toepassing.

Samenvatting

Normaal kattengedrag lijkt ons misschien vreemd, ook al is het volkomen natuurlijk en instinctief. Als het gedrag van uw kat echter is veranderd, kan dit wijzen op een onderliggend gezondheids- of gedragsprobleem. Daarom is het belangrijk om het gedrag van uw kat te kennen, eventuele veranderingen te herkennen en snel veterinair advies in te winnen.

Gerelateerde voorwaarden:

Veelgestelde vragen

Hoe weet je of je kat zich niet goed voelt?

Algemene symptomen van onwel zijn bij katten zijn lethargie, verminderde eetlust en gebrek aan interesse in spel of menselijke interactie. Meer specifieke symptomen zijn afhankelijk van het type ziekte of letsel dat ze hadden. Als ze bijvoorbeeld tandpijn hebben, kunnen ze dribbelen, poten in hun mond of voedsel laten vallen, terwijl als ze maagklachten hebben, ze kunnen stoppen met eten en braken of diarreesymptomen hebben.

Waarom gedraagt mijn kat zich vreemd en bang?

Katten kunnen zich plotseling ongewoon gedragen als gevolg van een enge of traumatische gebeurtenis. Ze kunnen ook stress en angst ervaren. Als je kat zich gedraagt alsof hij schrik heeft gehad, zoek dan naar de onderliggende oorzaak, zoals harde geluiden zoals bouwwerkzaamheden of vuurwerk, of een aanloop met een nieuwe kat of de hond van een buurman. Er is misschien geen duidelijke reden, maar als het gedrag van uw kat niet snel weer normaal wordt, is het een goed idee om ze door een dierenarts te laten controleren.

Waarom gedraagt mijn kat zich raar en miauwt hij veel?

Er zijn veel redenen waarom een kat zich raar kan gedragen. Als ze vrouwtjes zijn en niet gecastreerd zijn, kan het in het seizoen zijn ervoor zorgen dat ze zich heel vreemd gedragen en veel miauwen. Natuurlijk zijn er ook tal van andere oorzaken, dus het is het beste om veterinair advies in te winnen als u zich zorgen maakt.