Kennen katten hun namen? Het interessante antwoord

Je bent dus benieuwd of je kat zijn naam echt kent. Nou, doen ze dat? Het is een goede vraag omdat we zoveel aandacht hebben besteed aan het benoemen van onze katten.

Hier is het goede nieuws: Ja, katten kennen hun namen… soort van. Katten identificeren zich niet met namen zoals mensen dat doen. In plaats daarvan vertrouwen ze op hun onberispelijke geheugen van geluid en ervaring om te begrijpen hoe we communiceren. Zo werkt het.

cat + lijnverdeler

Hoe katten hun namen leren

Als je om je kat roept en ze spitst haar oren en kijkt dan in je ogen, dan luistert ze niet alleen naar haar naam.

Vanaf het moment dat ze je kent, heeft je kat in haar geheugen de belangrijkste componenten opgeslagen van het identificeren van je stem, stemschommelingen, geluidseffecten en of er al dan niet voedsel bij betrokken was.

Je kat gebruikt haar ervaringen om blijvende herinneringen te vormen. In het begin zijn de herinneringen van korte duur, maar door herhaling en positieve ervaringen leert je kat haar naam kennen en weet dat het betekent dat je haar aandacht nodig hebt.

Een Britse korthaar kat die opkijkt
Afbeelding credit: MelaniMarfeld, Pixabay

Hoe lang kan een kat zich een persoon herinneren?

Katten hebben niet zo’n goed kortetermijngeheugen als honden. Ze slaan informatie slechts ongeveer 16 uur na de eerste ontmoeting op. Maar met herhaling en goede ervaringen zal een kat uiteindelijk het storm-termijngeheugen opslaan in het langetermijngeheugen, waardoor hij zich herinnert wie iemand is.

En als er eten in het spel is? Die kat zal zich zeker herinneren wie je bent. Het is logisch waarom de oude uitdrukking “een keer gevoed, bleef rond” bestaat voor zwerfkatten!

Katten onthouden ook bepaalde woorden

Katten spreken niet dezelfde taal als wij, maar ze kunnen wel reageren op specifieke geluiden. Klikken, sissen, geluidsfluctuaties en volume maken allemaal deel uit van het leerproces met kitties. Dat is de reden waarom kattennamen met klikken worden aanbevolen en waarom we zeggen: “Hier, kitty kitty kitty!” Katten hebben de neiging om hun namen sneller te leren wanneer bepaalde geluidseffecten betrokken zijn.

Kunnen katten namen en gezichten vergeten?

Helaas kunnen katten dezelfde cognitieve stoornissen ontwikkelen als mensen, zoals dementie. Dit staat bekend als feline cognitieve disfunctie. Meer dan 55% van de katten tussen de 11 en 15 jaar ervaart geheugenverlies.

De tekenen van FCD zijn vrij lang, maar de typische tekenen zijn elimineren buiten de kattenbak, ruimtelijke desoriëntatie, desinteresse in normaal sociaal gedrag, dwalen, gebrek aan verzorging, rusteloosheid, enz. De symptomen lijken erg op de ziekte van Alzheimer bij mensen en zijn helaas ongeneeslijk.

kat die op de grond ligt en omhoog kijkt
Afbeelding credit: DimaBerlin, Shutterstock

3 kat face divider

Speel je rol ten volle

Als katteneigenaren is het niet alleen onze taak om goede herinneringen te maken met onze katten. We moeten onze katten ontmoeten waar ze zijn en ze onderweg helpen. Veel dieren hebben slechte herinneringen aan hun verleden, vooral tijdens de meest beïnvloedbare tijden van hun jeugd.

Jouw rol als eigenaar van het huisdier is om die negatieve ervaringen om te zetten in positieve. Misschien begint dat met je poes haar nieuwe naam te leren.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: birgl, Pixabay