Waarom eet mijn kat alleen traktaties en niet hun voedsel? 4 waarschijnlijke redenen!

Oh nee! Je kat, die vroeger zo’n goede eter was, negeert nu zijn volle kom, maar zal niet stoppen met miauwen voor lekkernijen. Wat geeft?

Nou, je kat gedraagt zich eigenlijk als een kind dat alleen junkfood wil eten voor elke maaltijd. Je hoeft niet in paniek te raken, maar je kunt je kat er niet te lang mee laten wegkomen. Traktaties zijn geen vervanging voor een goed, uitgebalanceerd kattendieet.

Dus, wat zit er achter deze plotselinge gedragsverandering? Het kan een aantal dingen zijn en we onderzoeken hieronder een paar van de meest voorkomende redenen.

3 katten gezichtsverdeler

De 4 redenen waarom uw kat alleen traktaties eet

1. Je hebt je kat verwend met traktaties

Hoe vaak geef je je kat traktaties en om welke reden? Als je ze hoe dan ook blijft uitdelen, zal je kat waarschijnlijk wennen aan deze speciale snacks.

Kattentraktaties smaken ook zoveel beter dan brokjes. Waarom zouden ze genoegen nemen met het gewone spul als ze een gastronomisch feest kunnen krijgen?

Als je blijft toegeven aan die smekende ogen – vooral wanneer je kat uitkomt voor traktaties – versterk je alleen maar het verkeerde gedrag.

Himalaya kat eten traktatie
Afbeelding Credit: Piqsels
thematische pauze

2. Er is iets mis met hun kattenvoer

De zintuigen van een kat zijn scherper dan die van ons en ze kunnen de kleinste verandering in textuur, smaak of geur detecteren. Daarom kan hun gewone kattenvoer er normaal uitzien voor u, maar het kan eigenlijk smaken of ruiken voor uw kat.

De fabrikant kan bijvoorbeeld het recept hebben gewijzigd of het vochtgehalte kan anders zijn als gevolg van een nieuwe productiemethode. Je hebt misschien een slechte of muffe batch gekregen. Hoe dan ook, je kat heeft misschien geen andere keuze dan traktaties te eten of te verhongeren – ze zullen geen risico nemen op iets dat vreemd ruikt of smaakt.

jonge kat die naar de kom staart
Image Credit: Impact Fotografie, Shutterstock
thematische pauze

3. Uw kat is gestrest

Als uw kat nooit een kieskeurige eter is geweest, kan zijn plotselinge eetlustverandering te wijten zijn aan stress of angst. Katten zijn gewoontedieren, dus grote veranderingen thuis (zelfs kleine) kunnen ze uit balans brengen.

Dit kan van alles zijn, van een nieuw huisdier of huisgenoot tot een grote verandering in je dagelijkse routine. Zelfs zoiets kleins als het herschikken van hun kattenbak kan ervoor zorgen dat uw kat angstig wordt. Gestreste katten zullen niet veel eetlust hebben, behalve de meest verleidelijke traktaties.

Bengaalse kat in de buurt van kattenbak
Afbeelding Credit: golubovystock, Shutterstock
thematische pauze

4. Potentiële gezondheidsproblemen

Ten slotte kan het zijn dat uw kat niet goed eet vanwege een onderliggend gezondheidsprobleem. Katten met gebitsproblemen kunnen bijvoorbeeld moeite hebben om droog kattenvoer te eten, dus vertrouwen ze in plaats daarvan op zachte traktaties. Oorinfecties, urineweginfecties en spijsverteringsproblemen kunnen ook allemaal de eetlust van een kat beïnvloeden.

Als je bang bent dat er iets mis is, breng je kat dan altijd naar de dierenarts voor een controle. Uw dierenarts kan medicijnen voorschrijven, zijn dieet aanpassen en verder advies geven over hoe u uw kat weer een uitgebalanceerde maaltijd kunt laten eten.

zieke kat met kattenziekte
Afbeelding Credit: Kittima05, Shutterstock

3 kattenverdeler

Hoe u uw kat weer op zijn eten kunt krijgen (5 tips)

Afgezien van advies van de dierenarts, zijn er enkele eenvoudige dingen die u kunt doen om uw kat weer op het goede spoor te krijgen:

1. Ga Cold Turkey op de traktaties

Om te zien of de traktaties het probleem zijn, stop je volledig met het geven ervan voor een week of twee. Negeer eventuele smeekbeden. Vroeg of laat zal je kat zich realiseren dat brokjes zijn enige optie zijn en dat ze het waarschijnlijk moeten eten of honger moeten lijden!

Probeer dan meer mindful te zijn wanneer je begint met het herintroduceren van traktaties. Geef ze nooit dicht bij etenstijd. Het belangrijkste is dat je hun traktaties een doel geeft. Gebruik ze bijvoorbeeld als beloning voor goed gedrag of wanneer ze iets speciaals doen.

thematische pauze

2. Draai kattenvoer smaken

Tenzij uw kat een voorgeschreven dieet volgt, zou het prima moeten zijn om van tijd tot tijd van broksmaken en merken te wisselen.

Je hoeft niet in één keer een grote tas te kopen. Veel dierenwinkels hebben ook kleinere proefpakketten op voorraad om u te helpen een smaak te vinden die uw kat echt lekker vindt. Heb je vrienden en familie met katten? Vraag om een primeur van hun favoriete merk voor je kat om te proberen.

Vergeet niet om langzaam te gaan wanneer je van smaak verandert om maagklachten te voorkomen. Meng geleidelijk de nieuwe brokjes erdoor en laat de oude afbouwen tot je helemaal bent overgestapt.d naar het nieuwe voedsel.

eigenaar die zijn kat voedt
Afbeelding Credit: Jaromir Chalabala, Shutterstock
thematische pauze

3. Maak etenstijd spannender

Elke dag op dezelfde brokjes of natvoer knisperen kan begrijpelijkerwijs saai worden.

Gebruik deze tips om dingen op te fleuren:


  • Voeg een scheutje vloeistof toe om hun voedsel op te fleuren (bijv. Bouillon, heet water, zalmolie, lactosevrije melk, enz.)

  • Gebruik puzzelvoeders of interactief speelgoed om de maaltijd leuker te maken

  • Meng er een beetje katvriendelijke paté door

  • Prop en vries hun kattenvoer in een Kong-speeltje

  • Voerlocaties of kommen wijzigen

Het is niet nodig om deze voor elke maaltijd te doen. Eén keer per dag of een paar keer per week zou voldoende moeten zijn om uw kat weer geïnteresseerd te krijgen in zijn voedsel.

thematische pauze

4. Volg een strikte voedingsroutine

Katten zijn gewoontedieren, dus het opzetten van een routine kan helpen om hun eetlust en metabolisme te reguleren. Voer uw kat indien mogelijk elke dag op hetzelfde tijdstip en gebruik vaste voerstations. Vermijd gratis voeding, zodat ze leren honger te associëren met etenstijd in plaats van hun voedsel op aanvraag te krijgen.

Als je er fysiek niet kunt zijn om ze te voeren vanwege werk of andere verplichtingen, gebruik dan een automatische feeder of neem een oppas om te helpen.

kat voeren
Afbeelding Credit: Dora Zett, Shuterstock
thematische pauze

5. Zorg ervoor dat je kat zich goed voelt

Als uw dierenarts medische problemen heeft uitgesloten, richt u dan op het milieu en het mentale welzijn van uw kat. Is er iets nieuws in hun ruimte dat angst kan veroorzaken? Of misschien voelen ze zich niet veilig.

Probeer het gebied katvriendelijker te maken. Zorg ervoor dat ze toegang hebben tot hun kattenbak, een gezellig plekje om te slapen en veel speelgoed. Als je andere huisdieren of kinderen hebt, zorg er dan voor dat ze weten dat ze je kat de ruimte moeten geven en dat ze hem niet moeten storen tijdens het eten.

Het creëren van een rustige omgeving waar uw kat zich veilig voelt, kan wonderen doen voor zijn eetlust.

kattenpootverdeler

Conclusie

Hoe lekker ze ook zijn, traktaties zijn niet essentieel voor het dieet van je kat. Als ze je kat afleiden van hun maaltijden, dan is het het beste om ze te beperken. Het roteren van smaken en het toevoegen van een beetje opwinding kan je kat ook verleiden om te eten.

Het belangrijkste is dat je je kat in een voedingsroutine brengt en ervoor zorgt dat hij zich op zijn gemak voelt in zijn omgeving. Als geen van deze strategieën werkt, vraag dan meer advies aan uw dierenarts. Wees geduldig met je kat (en jezelf), en veel succes!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Andriy Blokhin, Shutterstock