Waarom doen katten raar als ik aan de basis van hun staart krab? 10 redenen waarom

Het is niet ongewoon voor katten om raar te doen als je aan de basis van hun staart krabt. Eigenlijk dit gedrag komt zo vaak voor dat het vaak de “tail up” -reactie wordt genoemd. Hoewel de exacte reden voor dit gedrag onbekend is, zijn er een paar theorieën die het zouden kunnen verklaren.

kattenpootverdeler

De 10 veel voorkomende redenen waarom de “Tail Up” -reactie gebeurt

1. Ze voelen zich bedreigd

kat sist bij eigenaar
Afbeelding Credit: osobystist, Shutterstock

Een theorie is dat de tail up response een defensieve reactie is. Wanneer een kat zich bedreigd voelt, is zijn natuurlijke instinct om zichzelf te beschermen. Door hun rug te buigen en hun staart op te heffen, laten ze zichzelf groter en intimiderender lijken voor alles waardoor ze zich bedreigd voelen.

thematische pauze

2. Ze houden van je

Een andere theorie is dat de staartreactie een teken van genegenheid is. Wanneer je een kat op precies de juiste plek krabt, kan het ongelooflijk plezierig voor hem zijn. Net als mensen vinden katten het leuk om aangeraakt te worden op een manier die goed voelt, en de basis van de staart is voor veel katten een bijzonder gevoelige plek. Als gevolg hiervan, wanneer je ze daar krabt, kunnen ze reageren door hun staart op te heffen als een manier om hun plezier te tonen.

thematische pauze

3. Ze zijn Kietelend

kat slaapt op de schoot van de eigenaar
Afbeelding credit: Karpova, Shutterstock

De meest voorkomende reden voor uw kat om raar te doen wanneer u zijn onderrug krabt, is dat uw kat kietelend kan zijn. Net als mensen hebben sommige katten gevoelige gebieden die een onvrijwillige reactie kunnen veroorzaken wanneer ze worden aangeraakt. Dus als je kat begint te kronkelen of schoppen met zijn benen wanneer je hem daar krabt, is dat waarschijnlijk omdat hij kietelt.

thematische pauze

4. Ze communiceren

Een andere mogelijkheid is dat je kat je iets probeert te vertellen. Katten communiceren door middel van lichaamstaal en het krabben aan de basis van hun staart kan een manier zijn om je te vertellen dat ze zich ongemakkelijk voelen of pijn hebben. Als u merkt dat uw kat dit doet samen met andere tekenen van nood, zoals luid miauwen of zich verstoppen, is het het beste om hem naar de dierenarts te brengen om medische redenen voor zijn gedrag uit te sluiten.

thematische pauze

5. Ze zijn gelukkig

vrouw die met haar kat speelt
Afbeelding Credit: Oleg Ivanov, Unsplash

Sommige katten genieten gewoon van het gevoel dat ze op die plek worden gekrabd. Katten hebben veel zenuwuiteinden in hun staart, en dus kan het krabben of wrijven over dit gebied goed voor hen voelen. Als het goed voor hen voelt, kunnen ze gaan spinnen of in je hand leunen om aan te geven dat ze ervan genieten. Het is als een goede massage! Gebruik deze tijd om te voelen voor eventuele knobbels, hobbels, snijwonden, blauwe plekken en lichaamsveranderingen. Dat is ongelooflijk nuttige informatie om als huisdiereigenaar te hebben! U kunt zelfs een logboek bijhouden als u de lichaamsconditie door de jaren heen wilt volgen.

thematische pauze

6. Ze zijn loops

Als je poes zich raar gedraagt als je aan de basis van haar staart krabt, kan dat zijn omdat ze loops is. Loopse katten gedragen zich vaak anders dan normaal en ze kunnen aanhankelijker of zelfs agressiever worden. Als u denkt dat uw kat loops is, is het het beste om haar naar de dierenarts te brengen om te bevestigen en advies te krijgen over hoe verder te gaan. Ze zullen je waarschijnlijk aanraden om je kat te steriliseren om ongewenste zwangerschappen te voorkomen.

thematische pauze

7. Ze zijn overprikkeld

vrouw eigenaar aaien en spelen met haar kat thuis
Afbeelding Credit: Stokkete, Shutterstock

Krabben aan de basis van de staart van uw kat kan ook leiden tot overstimulatie. Katten zijn zeer gevoelige wezens en te veel stimulatie in één gebied kan ervoor zorgen dat ze zich ongemakkelijk voelen. Als je merkt dat je kat geagiteerd raakt of naar je begint te zwaaien wanneer je aan zijn onderrug krabt, is het het beste om te stoppen en hem een pauze te geven.

thematische pauze

8. Ze markeren je als de hunne

Een andere mogelijkheid is dat uw kat u markeert als zijn territorium. Wanneer katten hun lichaam tegen je aan wrijven, laten ze hun geur op je achter. Dit is een manier om jou als hun eigen te claimen en andere katten te laten weten dat ze weg moeten blijven. Als je kat dit vaak doet, is het een goed teken dat hij je als een deel van zijn gezin beschouwt!

thematische pauze

9. Ze rekken zich uit

kat stretching
Afbeelding Credit: kevin burt, Pixabay

Katten rekken vaak uit na een goed dutje, en dit kan de reden zijn waarom je kat zich raar gedraagt als je aan de basis van hun staart nadat ze net wakker zijn geworden. Wanneer ze wakker worden van een dutje, zijn hun spieren waarschijnlijk stijf en pijnlijk. Door te stretchen, maken ze hun spieren los en ontdoen ze zich van eventuele knopen.

thematische pauze

10. Ze hebben een jeukende plek

Het kan ook zijn dat je kat een jeukende plek heeft waar je onbewust aan krabt. Dit kan worden veroorzaakt door een aantal dingen, zoals vlooien, allergieën of zelfs gewoon een droge huid. Als u denkt dat uw kat een jeukende plek heeft, is het het beste om hem naar de dierenarts te brengen om hem te laten controleren. Ze kunnen u voorzien van medicatie of andere behandelingsopties om de jeuk van uw kat te verlichten.

3 katten gezichtsverdeler

Veelgestelde vragen over Cat Tail-Up Response

Wat is de tail-up reactie?

De tail-up reactie is een gedrag dat katten vaak vertonen wanneer ze op een bepaalde plek op hun onderrug worden aangeraakt. De exacte reden voor dit gedrag is onbekend, maar er zijn een paar theorieën die het zouden kunnen verklaren.

Wat moet ik doen als mijn kat de staartreactie vertoont?

Als uw kat de staartreactie vertoont, hoeft u niet gealarmeerd te zijn. In de meeste gevallen is het gewoon een onschuldig gedrag waar je kat van geniet. Als u echter merkt dat uw kat andere tekenen van nood vertoont, samen met de staartreactie, is het het beste om hem naar de dierenarts te brengen om medische redenen voor zijn gedrag uit te sluiten.

Een gemberkat buiten aaien
Afbeelding Credit: dashkabudich, Pixabay

Wat moet ik niet doen als mijn kat de staartreactie vertoont?

U hoeft zich geen zorgen te maken als uw kat de staartreactie vertoont. U moet echter voorkomen dat u ze overstimuleert door te lang op dezelfde plek te blijven krabben. Als je merkt dat je kat geagiteerd raakt of naar je zwaait, is het het beste om te stoppen en hem een pauze te geven.

Op welke andere lichaamstaal van katten moet ik letten?

Naast de tail-up reactie zijn er nog een paar andere veel voorkomende signalen van kattenlichaamstaal waar u op moet letten, waaronder:


  • Oren afgeplat tegen het hoofd: Dit geeft meestal aan dat de kat zich bedreigd of defensief voelt.

  • Staart hoog gehouden: Dit is vaak een teken van vertrouwen of geluk.

  • Staart laag gehouden: Dit geeft meestal aan dat de kat zich bang of onderdanig voelt.

  • Langzaam knipperen: Dit is vaak een teken van genegenheid.

  • Spinnen: Dit geeft meestal aan dat de kat tevreden en gelukkig is.

Wat moet ik doen als ik niet zeker weet wat de lichaamstaal van mijn kat me vertelt?

Als je niet zeker weet wat de lichaamstaal van je kat je probeert te vertellen, kun je het beste zijn gedrag observeren en kijken of er andere signalen zijn die je kunnen helpen om hun betekenis te interpreteren. Als u nog steeds niet zeker bent, is het het beste om een dierenarts of dierengedragsdeskundige te raadplegen voor meer begeleiding.

3 kattenverdeler

Laat uw kat uw gids zijn

vrouw die een oranje kat borstelt
Afbeelding Credit: Cottonbro, Pexels

De scenario’s in dit artikel geven weer wat er hoogstwaarschijnlijk aan de hand is, maar niemand kent je kat beter dan jij! Als je kat zich raar gedraagt als je aan de basis van zijn staart krabt, doe dan een stap terug en observeer zijn gedrag. Als ze gelukkig en tevreden lijken, hoeft u zich geen zorgen te maken. Als u echter andere tekenen van nood opmerkt, is het het beste om ze naar de dierenarts te brengen om medische redenen voor hun gedrag uit te sluiten. De gemoedsrust alleen al is de moeite waard, om nog maar te zwijgen van de gezondheid van je kat, natuurlijk.

divider-catclaw1

Conclusie

Alle katten hebben hun eigen persoonlijkheid, dus het is moeilijk om één exacte oorzaak voor hun gedrag vast te stellen. Er zijn een paar verschillende redenen waarom je kat zich raar kan gedragen als je aan de basis van zijn staart krabt. Het kan zijn omdat ze kietelen, je iets proberen te vertellen of gewoon genieten van de sensatie. Dus, als je kat zich raar begint te gedragen wanneer je de basis van zijn staart krabt, wees dan niet gealarmeerd. Het is waarschijnlijk niets ernstigs. Let gewoon op hun lichaamstaal en kijk of je erachter kunt komen wat ze je proberen te vertellen. Als uw kat gekwetst of gestrest lijkt, laat hem dan door een dierenarts controleren. Anders, happy bonding!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Zhuravlev, Andrey, Shutterstock