Mijn kat verveelt zich, maar speelt niet – wat is er mis? 6 Veelvoorkomende redenen

De meeste katten spelen hun hele leven, hoewel ze het meest speels zijn in hun kittenjaren. In gevangenschap hoeven katten niet te jagen of veel andere dingen te doen om te helpen bij hun overleving. Daarom hebben ze vaak veel opgekropte energie. Meeste katten als om te jagen, zodat ze het “jagen” van hun speelgoed en metgezellen leuk kunnen vinden. In het wild zou deze speelsheid waarschijnlijk veel minder vaak voorkomen, omdat katten daadwerkelijk aan het jagen zouden zijn.

Katten hebben echter verschillende voorkeuren, net als wij. Sommige katten spelen misschien niet zo veel, terwijl anderen misschien speelser zijn. Deze voorkeur wordt enigszins beïnvloed door genen, omdat sommige kattenrassen bekend staan als speels (of meer aan de luie kant).

Toch is spelen van vitaal belang voor veel katten, omdat het hen helpt te oefenen. Een kat die niet speelt, kan overgewicht en obesitas krijgen, wat leidt tot de ontwikkeling van vele ziekten. Daarom is het belangrijk om uw kat minstens één keer per dag te laten spelen. Sommige katten hebben meer hulp nodig om dit te bereiken dan anderen.

Als je kat niet speelt, bestaat de kans dat hij gewoon aan de luier is. Ze mogen niet willen om te spelen. Andere keren kan het echter worden veroorzaakt door iets sinisters.

divider-catclaw1De 6 redenen waarom uw kat zich verveelt, maar niet speelt

1. Gezondheidsproblemen

Zieke kattengeneesmiddelen
Image Credit: één foto, Shutterstock

Katten zijn erg goed in het verbergen van hun gezondheidsproblemen. In het wild moeten katten hun zwakte verbergen voor roofdieren of andere katten, anders kunnen ze gemakkelijke doelwitten worden. Daarom verbergen veel katten in gevangenschap hun ziekten uit instinct. U merkt misschien niets mis met uw kat totdat zijn toestand vordert.

Een van de eerste dingen die u echter kunt opmerken, is een afname van de activiteit. Katten kunnen stoppen met bewegen zoals ze gewend waren, simpelweg omdat ze zich niet goed voelen. Daarom, als uw kat plotseling stopt met spelen, is het misschien tijd om naar de dierenarts te gaan.

thematische pauze

2. Stress

Katten die gestrest zijn, laten niet los en spelen. In plaats daarvan besteden ze veel van hun energie aan piekeren en kunnen ze meer tijd besteden aan verbergen. Een kat die zich zorgen maakt, zal er niet zoveel aan denken om te spelen als een zorgeloze katachtige.

Sommige katten zijn gevoeliger voor stress dan anderen. Alle katten lijken echter een beetje meer vatbaar te zijn voor stress dan de meeste katteneigenaren hen toedichten. Zeer kleine veranderingen in hun omgeving kunnen een kat gestrest maken. Het veranderen van je schema met een paar minuten of het herschikken van het meubilair kan een kat angstig maken.

In veel gevallen is het enige wat u kunt doen wachten tot uw kat zich aanpast. Chronisch gestreste katten moeten echter mogelijk de dierenarts bezoeken om hen te helpen hun angst te beheersen.

thematische pauze

3. Koop ander speelgoed

handgemaakt kattenspeelgoed
Afbeelding Credit: lilechik-h, Shutterstock

Sommige katten kunnen de drang ontwikkelen om zelf te spelen. Deze katten kunnen goed overweg met ballen en speelgoedmuizen, omdat ze vaak naar hen zwaaien als ze zich speels voelen. Andere katten moeten echter in het spel worden getrokken. Deze katten mogen nooit vegen naar een bal die daar gewoon ligt. Daarom, als uw kat geen interactie heeft met typisch kattenspeelgoed, heeft u mogelijk een meer interactieve optie nodig.

Interactief speelgoed beweegt vaak tot op zekere hoogte vanzelf. Deze bewegingen kunnen uw kat in het spel brengen op een manier die meer eenvoudige speeltjes gewoon niet doen. Puzzelspeelgoed met voedsel is een andere manier om het spelen aan te moedigen, hoewel dit speelgoed vaak niet zoveel beweging bevordert als anderen.

Bovendien zullen sommige katten gewoon de voorkeur geven aan ander speelgoed. Daarom raden we aan om verschillende speeltjes te kiezen om te bepalen wat je kat leuk vindt. Hun voorkeuren kunnen ook veranderen naarmate ze ouder worden.

thematische pauze

4. Probeer korte sessies

Katten hebben erg korte aandachtsspanne; dat is een van de redenen waarom ze moeilijker te trainen zijn dan honden. Daarom moet je waarschijnlijk hun dagelijkse speelsessie opsplitsen in veel sessies. Een kat vijf minuten laten spelen moet als een prestatie voelen. Verwacht niet dat je kat voor speelt uren zoals een hond dat zou kunnen.

Je moet streven naar ongeveer 30 minuten matig spel per dag. Plan echter niet dat dit allemaal tegelijk gebeurt. Koop in plaats daarvan een paar interactieve speeltjes, zodat je kat zelf kan spelen. Boek vervolgens je dag af met twee speelsessies. Je kunt een kattenstokje of ander speeltje gebruiken om met je kat te spelen.

Veel katten moeten mogelijk tot 30 minuten per dag spelen. Misschien wilt u beginnen met alleen een ochtendspeelsessie. Speel tot je kat zich verveelt. Voeg vervolgens een avondsessie toe. Probeer ten slotte een paar verschillende interactieve speeltjes om je kat aan te moedigen om te spelen wanneer je niet beschikbaar bent.

thematische pauze

5. Wees volhardend

kat speeltje op de grond
Afbeelding Credit: Lukasz Pawel Szczepanski, Shutterstock

In het wild springen katten meestal niet bij het eerste prooiobject dat ze zien. In plaats daarvan moeten ze hun energie sparen voor het perfecte moment om hun kansen op succes te vergroten. In onze huizen zullen katten vaak niet springen de eerste keer dat je een bal rolt. Het kost ze een minuut om ‘in de stemming’ te komen. Daarom mag je de bal een dozijn keer rollen voordat je kat er naartoe beweegt.

Dit is volkomen normaal. Als u na slechts een paar rollen stopt, stimuleert u uw kat misschien nooit genoeg om hem te laten spelen. Plan veel aanloop voordat je kat geïnteresseerd lijkt.

thematische pauze

6. Overweeg alle soorten spel

Wanneer we ons een kat voorstellen die speelt, denken de meeste mensen aan katten die speelgoedmuizen achtervolgen of naar een kattenstokje zwaaien. Dit is echter maar één type spel. Hoewel veel katten van dit soort spel genieten, geven anderen misschien de voorkeur aan andere soorten. De meeste kattenspeeltjes zijn gericht op het stimuleren van het jachtinstinct, maar als uw kat geen sterke jachtinstincten heeft, kan traditioneel speelgoed nutteloos zijn. Misschien moet je overwegen om andere speelreacties te stimuleren.

Andere speelreacties zijn:


  • Verbergen

  • Klimmen

  • Krassen

  • Perching

Sommige katten klimmen liever op een krabpaal dan met een bal te spelen. Dat is prima! Klimmen zorgt ook voor beweging en stimuleert een kat. Als uw kat in deze categorie valt, overweeg dan om te investeren in klimmeubels in plaats van meer kattenspeelgoed.

Andere katten verstoppen zich graag. Je kunt kattenbedden kopen met ingebouwde dekens, speeltunnels en kattenbomen om dit soort spel te stimuleren. Veel katten die zich graag verstoppen, zullen ook graag speelgoed “bespringen” vanuit hun schuilplaats, maar ze kunnen slechts één keer communiceren voordat ze wegrennen om zich weer te verstoppen.

Zittende katten geven misschien de voorkeur aan klimstructuren met hoge punten waar ze tussen kunnen springen. Het installeren van rekken op de muur gemaakt voor klimmende katten kan in deze situatie nuttig zijn.

Krabben is een full-body oefening waar veel katachtigen ook van genieten. Er zijn veel verschillende gevormde krabpalen die je kunt gebruiken om de routine van je kat te mixen en verschillende spiergroepen te trainen.

divider-catclaw1Conclusie

Een luie kat aanmoedigen om te spelen lijkt misschien onmogelijk. Er zijn echter veel manieren waarop je meer beweging kunt stimuleren. Ten eerste moet u ervoor zorgen dat uw kat gezond is en niet gestrest, omdat ongemak spelen kan voorkomen.

Vervolgens raden we aan om een speelroutine te starten. Plan om in het begin slechts één of twee sessies toe te voegen, maar bouw langzaam op tot 30 minuten per dag. Probeer verschillende speeltjes om de likes van je kat te vinden en blijf volhardend tijdens de sessies. Het kan een minuut duren voordat uw kat reageert.

Bovendien kan het stimuleren van verschillende soorten spel helpen om een luie kat aan te moedigen om te bewegen. Sommige katten geven de voorkeur aan verschillende soorten spel en anderen kunnen zich herhaaldelijk vervelen met hetzelfde type.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: IceEye, Pixabay