Mijn kat hijgt na het spelen, moet ik me zorgen maken? 8 veelvoorkomende redenen

Vraag iemand in je naaste omgeving of ze ooit een kat hebben zien hijgen. Het meest waarschijnlijke antwoord zou een ‘nee’ zijn. Dat komt omdat katten, in tegenstelling tot honden, niet bekend staan om zegen. Dus wanneer je katachtige metgezel na een paar minuten spelen begint te hijgen, zou dit geen directe reden tot alarm moeten zijn. Maar wanneer moet je je zorgen maken? Nou, blijf lezen om erachter te komen!

divider-catclaw1

Is het normaal dat katten hijgen?

De belangrijkste reden waarom honden zo hijgen is dat ze geen zweetklieren hebben zoals mensen en andere dieren. In plaats daarvan hebben ze natte oppervlakken van hun mond tot aan hun longen. Hijgen is een koelmechanisme om honden koel te houden als ze warm, opgewonden of erg hyper zijn.

Hetzelfde geldt echter niet voor katten. In tegenstelling tot poepen zweten katten niet zoveel. Als zodanig hebben ze poriën op hun poten waar ze doorheen zweten. Dat is de reden waarom het ongebruikelijk is om een kat te zien hijgen, zelfs na een vrij lange tijd te hebben gespeeld.

kat die buiten loopt en hijgt
Afbeelding credit: SUSAN LEGGETT, Shutterstock

Hoe ziet katten hijgen eruit?

Katten hijgen lijkt veel op honden hijgen, maar dan zonder de zware ademhaling en slobberige mond. Wanneer katten hijgen, openen ze hun kleine mond en steken ze hun tong iets uit. De meeste katten hijgen liggend, maar in geval van ernstige stress kunnen ze hijgen terwijl ze rechtop staan.

3 katten gezichtsverdeler

De 8 veelvoorkomende redenen waarom uw kat hijgt

Nou, er zijn een paar redenen waarom je kat zou kunnen hijgen, en de meeste zijn niet al te ongewoon. Ze omvatten:

1. Uw kat is gestrest

Het is gebruikelijk dat katten hijgen als ze zich gestrest voelen. Dit komt vooral vaak voor wanneer u met uw kat reist of wanneer u een nieuwe kat in het huishouden introduceert. In beide gevallen is het belangrijk om adequate stappen te ondernemen om hun stress te verbeteren. Je kunt proberen ze te aaien of ze een spritz kattenkruidspray te geven om ze te kalmeren.

gestreste kat
Afbeelding Credit: yvonneschmu, Pixabay
thematische pauze

2. Je kat heeft het warm

Katten gebruiken de zweetkussens op hun poten en de kleine ruimtes tussen hun tenen om af te koelen. Dit kleine gebied biedt weinig dekking voor koeling in vergelijking met het hebben van poriën over het hele lichaam.

Gelukkig heeft de natuur katten goed aangepast aan extreme buitentemperaturen. Ze zoeken ook instinctief beschutting als het warm wordt. Wanneer de temperaturen echter stijgen, is het normaal dat katten hun tong uitsteken en hijgen om van de overtollige warmte af te komen.

thematische pauze

3. Uw kat heeft astma

Soms kan je katachtige vriend hijgen vanwege astma. In feite lijdt ongeveer 1 tot 5% van de katten over de hele wereld aan de aandoening. Het is normaal dat astmatische katten zwaar hijgen als ze een astma-aanval hebben.

De triggers zijn vrijwel hetzelfde als menselijke triggers. Ze omvatten stuifmeel, schimmelsporen en bepaalde aerosolsprays. Afgezien van het hijgen, vertonen astma-aanvallen bij katten ook tekenen zoals hoesten, piepende ademhaling en zware ademhaling.

Als uw kat hijgt vanwege een astma-aanval, til de kat dan langzaam op naar een goed geventileerde ruimte en dien de astmamedicatie toe zoals voorgeschreven door uw dierenarts. Vergeet niet dat uw kat meer gestrest kan raken wanneer hij paniek voelt, wat de aanval alleen maar verergert. Blijf kalm en handel daarnaar.

dierenarts controleert verband op kat gestrest na sterilisatie
Image Credit: Motortion Films, Shutterstock
thematische pauze

4. Uw kat is besmet met hartwormen

Hartwormen zijn parasieten die het hart en de longen van een kat kunnen besmetten. Ze zijn extreem schadelijk en zijn verantwoordelijk voor hartworm en luchtwegaandoeningen (HARD) bij katten en kittens. Afgezien van hijgen, kunt u ook merken dat uw kat niest en hoest. Als u een van deze tekenen bij uw kat ziet, haast ze dan naar een dierenarts voordat de aandoening uit de hand loopt.

thematische pauze

5. Uw kat heeft een luchtweginfectie

Luchtweginfecties zijn niet ongewoon bij katten. Volgens Cornell lijdt ongeveer 10% van de katten aan luchtweginfecties. Tekenen van een luchtweginfectie zijn hoesten, niezen en hijgen. Een erkende dierenarts zal de juiste behandeling voor deze aandoening voorschrijven.

kat wordt gecontroleerd door een dierenarts
Afbeelding Credit: Maria Sbytova, Shutterstock
thematische pauze

6. Uw kat heeft bloedarmoede

Bloedarmoede is een aandoening die wordt veroorzaakt door een gebrek aan voldoende rode bloedcellen in het lichaam. Bloedarmoedekatten krijgen niet genoeg zuurstof vanwege hun lage aantal rode bloedcellen. Als zodanig moeten ze diep ademhalen om de zuurstofbehoefte bij te houden. Vandaar het hijgen.

thematische pauze

7. Uw kat heeft congestief hartfalen (CHF)

Congestief hartfalen treedt op wanneer het hart er niet in slaagt om bloed naar het hele lichaam te pompen. Dit zorgt ervoor dat de vloeistof teruggaat naar de longen, waardoor het voor uw kat moeilijk wordt om te ademen. Je kat zal zwaarder moeten ademhalen, wat resulteert in hijgen.

Andere tekenen van congestief hartfalen zijn snelle ademhaling en bleek tandvlees met een blauwe tint. CHF is een fatale aandoening die snel medisch advies vereist. Neem onmiddellijk contact op met uw dierenarts als u een van deze tekenen bij uw kat opmerkt.

kat die een echo heeft in de dierenkliniek
Afbeelding Credit: Libre, Shutterstock
thematische pauze

8. Uw kat heeft pijn

Katten kunnen geen tranen vergieten als ze pijn hebben. Afgezien van die krijsende miauw wanneer je per ongeluk op hun staart stapt, kunnen katten geen pijn openlijk vertonen. Soms hijgen katten echter als ze pijn hebben. Dit wordt meestal gevolgd door abnormale agressie, prikkelbaarheid, een snelle pols en soms overmatig miauwen. Een gekwalificeerde dierenarts moet in staat zijn om de bron van de pijn te identificeren en de behandeling toe te dienen.

Kattenkogelverdeler 1

Wanneer moet ik me zorgen maken over het hijgen van mijn kat?

Hijgen bij katten is geen probleem, maar het kan reden tot bezorgdheid zijn.

Zorg ervoor dat u de dierenarts belt wanneer u merkt dat:


  • Het hijgen is te lang

  • Je kat eet niet meer zoveel als vroeger

  • Het hijgen is luid en rasperig

  • Je kat wordt overdreven agressief

  • Uw kat heeft bleek tandvlees

Elk van de bovenstaande tekenen geeft aan dat uw kat ernstig ziek is. Handel snel voordat de aandoening uit de hand loopt.

divider-catclaw1Laatste gedachten: Raak nog niet in paniek!

Hoe ongewoon het ook lijkt, een hijgende kat na een beetje spelen zou geen directe reden tot ongerustheid moeten zijn. Dat is tenzij u een van de tekenen opmerkt die kunnen wijzen op een ernstige aandoening. Als dat het geval is, breng uw kat dan naar de dichtstbijzijnde dierenarts en geef zoveel mogelijk informatie als u kunt. Het kan zomaar het leven van je kat redden. Zo niet, ontspan dan en wacht tot het hijgen stopt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Sari ONeal, Shutterstock