Mijn kat is niet geïnteresseerd in spelen, moet ik me zorgen maken? 5 redenen waarom dit kan gebeuren

Spelen is op zoveel verschillende manieren gunstig voor katten, omdat het de onafhankelijkheid bevordert, een positieve hersenontwikkeling bevordert, stress verlicht en uw kat gezond houdt. Daarom is spelen een essentiële activiteit in het leven van elke katachtige en de meeste katachtigen houden er meestal van om te spelen. Soms kan een kat echter plotseling stoppen met het leuk vinden van speeltijd, waardoor hij zich zorgen maakt over wat er gebeurt.

Dus, wat gebeurt er als je kat niet meer geïnteresseerd is om te spelen? Is het iets dat je zorgen zou moeten baren? Je moet je geen zorgen maken als je kat zich verveelt, maar je moet op zoek gaan naar manieren waarop je kat weer kan deelnemen aan speelse activiteiten.

Blijf lezen om erachter te komen hoeveel speeltijd katten nodig hebben, wat de oorzaak kan zijn dat uw kat niet geïnteresseerd is in speeltijd en hoe u hem kunt aanmoedigen om opnieuw te spelen.

divider-catclaw1Het normale niveau van kattenactiviteit

Katten zijn typisch levendige dieren die graag jagen en rondspringen. Hun activiteitsniveau zal echter variëren afhankelijk van hun leeftijd en gezondheid. Dat maakt sommige katten minder actief en anderen actiever. Elke katachtige met lage activiteit heeft aanmoediging van uw kant nodig, omdat spelen essentieel is om uw kat gezond te houden.

Hoewel er geen algemene regel is over de hoeveelheid activiteit die uw kat moet hebben, wordt het meestal aanbevolen voor een binnenkat om ten minste 30 minuten speeltijd per dag te hebben. Natuurlijk moet je op zoek gaan naar games die goed aanvoelen voor je katachtige, en je moet het niet opdringen.

kat speeltje op de grond
Afbeelding Credit: Lukasz Pawel Szczepanski, Shutterstock

Waarom is spelen belangrijk voor katten?

Spelen beïnvloedt katten op veel positieve manieren, daarom moet elke katachtige dagelijks spelen. Elke vorm van spelen met uw kat zal u helpen een band tussen u en uw harige vriend te krijgen, terwijl ze hun gezondheid bevorderen, de hersenactiviteit verbeteren en hen helpen oefenen.

Het is ook belangrijk om te vermelden dat spelen de geestelijke gezondheid bij katten stimuleert en verbetert, terwijl stress en angst worden verlicht en de verveling wordt verminderd. Spelen met je kat zal een positieve invloed hebben op het gedrag van je kat en eventuele destructieve patronen verminderen.

Zonder voldoende speling kan uw kat depressief en zelfs zwaarlijvig worden. Als uw kat niet geïnteresseerd is in spelen, moet u verantwoordelijk zijn voor het betrekken van uw kat en ervoor zorgen dat hij overdag op zijn minst wat speeltijd heeft.

5 redenen die ervoor kunnen zorgen dat een kat zijn interesse in het spelen verliest

Wanneer een kat zijn interesse in het spelen verliest, zijn er meestal verschillende redenen achter het probleem.

Als uw kat niet geïnteresseerd is in spelen, kan het probleem zijn:

 • De leeftijd van uw kat
 • De gezondheid van uw kat
 • Te veel stress en angst
 • Verandering in energieniveaus
 • Verveling

1. Leeftijd

Kittens en jonge katten zijn altijd vol energie en houden ervan om deel te nemen aan elke activiteit waarvoor ze actief en energiek moeten zijn. Ze leren door te spelen en verruimen hun kijk op de wereld door zich bezig te houden met alles om hen heen. Oudere katten hebben echter de neiging om hun interesse in spel te verliezen, vooral als ze de leeftijd van 7 jaar bereiken.

Het is normaal dat katten geleidelijk minder geïnteresseerd raken in spelen, maar zelfs in oudere jaren is er nog steeds wat speeltijd nodig.

Meestal worden katten minder mobiel met de leeftijd en kunnen ze gezondheidsproblemen ontwikkelen die hun algehele interesse in spelen en bewegen beïnvloeden. Als dit gebeurt, moet je creatieve manieren bedenken die je kat aanmoedigen om meer te spelen zonder te moe te worden.

Britse korthaar kat die golfbal speelt
Afbeelding Credit: Chill Chillz, Shutterstock

Moet u zich hier zorgen over maken?

Het is niets anders dan natuurlijk dat een kat minder geïnteresseerd is in spelen naarmate hij ouder wordt, en dat zou je geen zorgen moeten maken. Toch betekent dat niet dat je kat niet helemaal hoeft te spelen.

Probeer verschillende ideeën te bedenken om speeltijd op te nemen in de routine van uw kat en zoek uit welk spel geschikt is voor de leeftijd en algehele fysieke conditie van uw kat. Het is niet nodig om opdringerig te zijn of je oudere kat extra hard te laten werken, want zelfs kleine inspanningen zullen een lange weg gaan.

thematische pauze

2. Gezondheid

Als je kat vaak vrolijk en actief is, maar plotseling ongeïnteresseerd raakt in het spelen, kan dat een rode vlag zijn. Hoewel de reden achter dit probleem zo eenvoudig kan zijn als verveling, kan uw kat ook lijden aan een onderliggende medische aandoening. Daarom moet u altijd significante veranderingen in het gedrag van uw kat met uw dierenarts bespreken.

Het is vooral belangrijk om uw kat naar een dierenartscontrole te brengen als u andere symptomen opmerkt, zoals:

 • Verlies van eetlust
 • Slapeloosheid
 • Braken
 • Diarree

Helaas kunnen veel medische aandoeningen ervoor zorgen dat je kat zich vreselijk voelt, wat betekent dat het geen interesse heeft in spelen. Een dierenartscontrole zal uw geest verlichten en u in staat stellen een manier te vinden om uw kat te helpen.

Een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen die katten inactief maken, is obesitas en overgewicht. Veel binnenkatten zijn zwaarlijvig omdat ze de hele dag niet genoeg activiteit krijgen, waardoor je kat elke dag minder en minder actief is.

Hoewel katten met overgewicht de neiging hebben om minder actief te zijn dan katten met een normaal gewicht, kunnen ze ook een reeks problemen vertonen, wat leidt tot andere gezondheidsproblemen, waaronder:

 • Ademhalingsproblemen
 • Verkort de levensduur
 • Artritis
 • Leververvetting
 • Hypertensie
 • Lagere urinewegaandoeningen
dierenarts arts houdt kat
Afbeelding credit: H_Ko, Shutterstock

Moet u zich hier zorgen over maken?

Als er een medische aandoening is waardoor je kat zijn interesse in spelen verliest, is het normaal om je zorgen te maken. In plaats van je echter op het probleem te concentreren en je zorgen te maken, moet je proberen je kat op elke mogelijke manier te helpen.

Dat betekent dat u een dierenartscontrole moet plannen, een mening moet krijgen over wat er aan de hand is en moet leren wat u voor uw kat kunt doen. Uw steun is cruciaal omdat dat de enige manier is om uw kat te helpen beter te worden en hem aan te moedigen om weer te spelen.

thematische pauze

3. Stress en angst

Katten zijn gevoelige wezens en ze reageren meestal niet goed op stress en angst. Als uw kat zich angstig of gestrest voelt, vooral voor een lange periode, kan hij destructieve patronen ontwikkelen, waaronder een gebrek aan interesse in spelen.

Het is gemakkelijk om een angstige, gestreste kat te herkennen, omdat deze een reeks fysieke symptomen zal vertonen, zoals:

 • Tremoren
 • Oogcontact vermijden
 • Crouching
 • Oren tegenhouden
 • Proberen te ontsnappen/bevriezen op zijn plaats
 • Haar staand
 • Agressief zijn

U moet rekening houden met de mogelijke trigger voor stress bij uw kat, zodat u kunt helpen met het verminderen ervan.

gestreste kat
Afbeelding Credit: yvonneschmu, Pixabay

Moet u zich hier zorgen over maken?

Angst en stress bij uw kat zouden u enigszins zorgen moeten baren, omdat ze tot diepere problemen kunnen leiden als ze onbehandeld blijven. Zolang je echter snel reageert zodra je tekenen van paniek en angst bij je kat opmerkt, moet je het helpen het probleem op te lossen, beter te worden en langzaam de speeltijd weer in te voeren.

Een van de belangrijkste dingen is om je kat in staat te stellen zich aan te passen aan het spelen in zijn eigen tempo, omdat het haasten van dingen ertoe kan leiden dat je kat meer gestrest of verergerd raakt.

thematische pauze

4. Niveaus van energie

De energieniveaus bij katten veranderen met de leeftijd, maar ze kunnen ook verschuiven afhankelijk van het tijdstip van de dag. Het is niet ongebruikelijk dat katten actiever zijn tijdens schemering en zonsopgang dan gedurende de dag.

Als je kat overdag niet wil spelen en ervoor kiest om in plaats daarvan te rusten, kan hij er gewoon de voorkeur aan geven om op een ander tijdstip te spelen. Dat is helemaal oké, want alle katten zijn anders, hoewel het goed is om te controleren of je kat op een bepaald moment van de dag speels is om andere mogelijke oorzaken van gebrek aan speeltijd uit te sluiten.

Huiskat-probeert-slice-of-ham_Lyskionva-te-stelen-Irina_shutterstock
Afbeelding Credit: Lyskionva Irina, Shutterstock

Moet u zich hier zorgen over maken?

Zolang je kat op een bepaald moment op de dag de vereiste oefening krijgt door te spelen, is er niets waar je je zorgen over hoeft te maken. Speeltijd is goed voor de gezondheid van uw kat, ongeacht of het midden op de dag of midden in de nacht gebeurt.

Vergeet echter niet om je katachtige te controleren en ervoor te zorgen dat deze inderdaad op een bepaald moment van de dag speelt. Op die manier weet je dat er niets anders aan de hand is en is je kat gewoon niet geïnteresseerd om op hetzelfde moment als jij te spelen.

thematische pauze

5. Verveling

Het is ook niet ongebruikelijk dat een kat zijn interesse in spelen verliest als gevolg van verveling. Als je dezelfde spellen blijft spelen en hetzelfde speelgoed gebruikt, kan je kat er moe van worden, waardoor hij spelen vermijdt.

Over het algemeen is het een goed idee om altijd nieuwe activiteiten, games en speelgoed op te nemen, zolang je kat zich er comfortabel bij voelt. Kleine veranderingen in de routine kunnen een positieve invloed hebben op uw kat en meer spelen aanmoedigen.

droevig uitziende kat die op een tafel ligt
Afbeelding Credit: avi_acl, PixAbay

Moet u zich hier zorgen over maken?

Je moet je geen zorgen maken als je kat zich verveelt, maar je moet op zoek gaan naar manieren waarop je kat weer kan deelnemen aan speelse activiteiten. Je kunt online nieuwe spellen opzoeken, nieuw speelgoed introduceren of je kat een metgezel geven.

divider-catclaw1Laatste woorden

Wanneer een kat niet geïnteresseerd is in spelen, is het cruciaal om de oorzaak van het probleem te vinden. Het is niet ongebruikelijk dat katten af en toe het spelen vermijden, maar elke kat heeft speeltijd nodig om zich goed te ontwikkelen en gezond te blijven. Zoek naar manieren om je kat te helpen en introduceer langzaam nieuwe speeltechnieken om goed gedrag te bevorderen en de behoefte aan spelen te vergroten.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Dirk Wohlrabe, Pixabay