Waarom buigen katten hun rug als je ze aait?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Heb je gemerkt dat je kat zijn pluizige achterste in je gezicht duwt? Of is het enkel wanneer u uw kat een volledige aai-sessie geeft, dat u merkt dat hij zijn rug naar u toe buigt?

Sommige kattenouders zijn misschien meer vertrouwd met de gebogen rug van een boze kat, dus het kan nogal verrassend zijn om je onschuldige katachtige metgezel zich te zien uitstrekken voor meer van dat glorieuze rugkrabben.

Waarom buigen katten hun rug als je ze aait? Katten nemen deze houding meestal aan tijdens het aaien, als een teken van plezier. Door hun rug te buigen, geven ze je gemakkelijker toegang tot hun ‘sweet spot’, vaak vergezeld van een spinnetje en langzaam knipperen. Maar wees voorzichtig, want overstimulatie van het gebied kan in plaats daarvan onrust veroorzaken.

Als je meer wilt weten over de ongewone gewoonte van je kat om zijn rug te buigen als je hem aait, dan hebben wij het voor je!

Laten we aan de slag gaan!

De lichaamstaal van uw kat begrijpen

Terwijl sommige wetenschappers worstelen om de mysterieuze wereld van katten te onderzoeken en te verklaren, zullen de meeste kattenouders beweren dat zij hun katachtige metgezellen beter kennen dan wie dan ook. John Bradshaw, de directeur van het Anthrozoology Institute aan de Universiteit van Bristol in Engeland, ondersteunt dit idee door te zeggen dat “veel katten en hun baasjes geleidelijk een individuele ’taal’ ontwikkelen die zij beiden begrijpen, maar die niet wordt gedeeld door andere katten of baasjes.”

Maar zelfs de meest liefhebbende kattenouder kan niet alles weten of begrijpen over zijn katachtige metgezellen. Als je een nieuweling bent, heb je misschien wat moeite om je te relateren, maar maak je geen zorgen het is gemakkelijker dan je denkt. Katten zijn namelijk meesters in lichaamstaal en communicatie en ze doen er alles aan om ons te laten weten hoe ze zich voelen en wat ze willen.

Voordat we de mogelijke redenen uitleggen waarom katten hun rug buigen als je ze aait, is het belangrijk om enkele belangrijke elementen van hun communicatievaardigheden door te nemen. Door het volledige plaatje te begrijpen van wat onze kat ons te zeggen heeft, kunnen we beter begrijpen waarom ze hun rug buigen als we ze aaien!

1. De Oren

Katten staan bekend als zeer gevoelige en intuïtieve wezens. Dergelijke kwaliteiten zijn essentieel voor een dier om in het wild te overleven, en hun oren spelen een belangrijke rol in hun overleving. Katten vertrouwen sterk op hun oren, die meer frequenties kunnen horen dan mensen en zelfs sommige honden.

Als ze slapen of ontspannen liggen, staan hun oren in hun gebruikelijke hoek, een beetje opzij. Als er een vreemd of interessant geluid is, kun je zien dat het eerste wat ze bewegen, hun oren zijn. Als ze nieuwsgierig zijn, spitsen ze gewoonlijk hun oren, of ze spitsen ze om vast te stellen waar dat geluid vandaan komt, een beweging die zowel honden als verrassend genoeg ook mensen maken.

Als je met je kat aan het spelen bent en je merkt dat hun oren plat tegen de achterkant van hun hoofd liggen, is dat meestal een teken van frustratie. Het kan een duidelijke indicator zijn dat ze willen dat je stopt met wat je ook aan het doen bent. Platte oren tijdens een gevecht daarentegen is een teken van agressie.

2. De Ogen

Omdat katten nachtdieren zijn, weten de meesten van ons dat hun ogen gevoelig zijn voor weinig licht, maar dat is nog niet alles. Door goed te letten op de verwijding van de pupillen, en hoe open of gesloten hun ogen zijn, kunt u begrijpen of uw kat tevreden of onrustig is.

Een kat die bang of verrast is, zal met wijd opengesperde ogen naar de bron van gevaar staren. Sommige katten houden er niet van als we te lang in hun ogen staren. Dit alleen al toont ons dat katten gevoelig zijn voor oogcontact met mensen en dat de meesten van hen het niet leuk zouden vinden om aangestaard te worden.

Volgens sommige rapporten, “zijn de ogen belangrijk in het signaleren van emoties, waarbij het vernauwen van de ogen geassocieerd lijkt te zijn met positieve emotionele communicatie bij een reeks van diersoorten.” Dus, het ontspannen en tevreden poesje dat bij u op schoot zit, zou u ook moeten laten zien hoezeer ze geniet met haar ogen dicht of half dicht. Misschien ben je er zelfs aan gewend dat je kat je kusjes blaast, door langzaam met haar ogen naar je te knipperen. Vergeet niet langzaam terug te knipperen, anders ben je gewoon onbeleefd!

3. Het Lichaam

Waarom buigen katten hun rug als je ze aait

Hoewel de lichaamstaal van een kat soms subtiel kan zijn, denk ik dat we allemaal een ontspannen kat herkennen als we er een zien. Hun lichaam is als vloeibaar, verspreid over onze schoot, bed, of bureaustoel. Hun poten kunnen zelfs de lucht in schieten als ze voor je neerploffen, je uitnodigend om over hun buik te wrijven.

Een gebogen rug en een pluizige staart zijn goede indicatoren van een bange of boze kat. Een stijve kat met de staart tussen de achterpoten is ook een teken van angst. Dus, zoals u kunt zien speelt de staart van een kat ook een grote rol in hoe zij hun emoties uitdrukken. Een trillende staart kan een duidelijk teken van onrust zijn, terwijl een rechtopstaande staart met een lichte zwaai een opgewonden hallo is.

De beste manier om er zeker van te zijn wat elk teken betekent, is door oplettend en respectvol te zijn ten opzichte van de grenzen van je kat. Met geduld en liefde, kunt u al snel beginnen met het begrijpen van de katachtige lichaamstaal.

4. De Poten

Dit is een ander klein deel van het lichaam van een kat dat ons een aanwijzing kan geven over de emotionele toestand van een poes. Knielen is een van de schattigste manieren waarop een kat inhoud uitdrukt. Deze simpele beweging van pootje voor pootje aaien, alsof je deeg maakt, is gewoon een andere manier om te zeggen “Ik hou van je.”

Door je te kneden en aan te raken met hun pootjes laten katten hun geur op je los en claimen ze jou of als hun eigen. Dit is gewoon een andere manier waarop een kat je kan markeren, dankzij het zweet van de zachte kussentjes onder aan hun poten en de geurklieren die daar zitten. Een kras aan de andere kant kan een indicatie zijn van ruw spel of waarschijnlijk een teken van woede. Hoe dan ook, het is beter om agressief en schadelijk gedrag niet door de vingers te zien.

5. Vocalisatie

Ten slotte, terwijl katten zeer goede communicatoren zijn als het gaat om hun lichaam, kan hun miauwen ook een nuttige aanvulling zijn. Onze katachtige metgezellen hebben een aantal geluiden om onze aandacht te trekken, of ze nu van streek zijn of blij zijn ons te zien.

Waarom buigen katten hun rug als je ze aait?

Hoewel het in eerste instantie misschien vreemd lijkt om mee te maken, maar een kat die zijn rug buigt is volkomen normaal. Het kan zo simpel zijn als zich uitrekken. Volgens Andrew Cuff, een postdoctoraal onderzoeker anatomie aan het Royal Veterinary College in Londen, “strekken katten zich om hun spieren weer in beweging te krijgen na perioden van inactiviteit, of ze nu stil hebben gezeten of hebben geslapen,” en hij voegt eraan toe dat, “dit helpt je wakker te worden en je alerter te maken.”

Het kan ook een duidelijk teken zijn van een kat die zich bedreigd voelt. Een gebogen rug met een pluizige staart en een vacht die overeind staat is iets wat veel voorkomt bij zwerfkatten die op het punt staan te gaan vechten. Een gebogen rug tijdens het aaien, daarentegen, heeft meestal een andere betekenis. In feite kan dit eigenaardige gedrag meerdere betekenissen hebben en als kattenouders zouden we in staat moeten zijn om de signalen te herkennen die onze poezen ons sturen.

Is uw kat krols?

Voordat u op zoek gaat naar andere redenen achter het rugbuigende gedrag van uw kat, moet u er zeker van zijn dat uw kat niet krols is. Volgens Veterinary Centers of America, zijn de meest opvallende tekenen van oestrus, oftewel een krolse kat, gedragsmatig. Om precies te zijn, katten worden erg aanhankelijk, en kunnen zelfs ronduit veeleisend worden.

Als je poes niet gecastreerd is, kan je merken dat ze meer aandacht zoekt, zoals overdreven wrijven tegen jou of andere voorwerpen in huis. Niet alleen kunnen ze erg luidruchtig worden, maar wanneer ze geaaid worden zullen ze hun rug buigen, vooral wanneer ze geaaid worden langs hun ruggengraat. Dus, voordat je op zoek gaat naar een antwoord op de vraag waarom katten hun rug opheffen als je ze krabt, zorg ervoor dat ze gesteriliseerd zijn!

Het steriliseren en castreren van een huiskat is belangrijk voor hun eigen gezondheid. Volgens de Humane Society of the United States, hebben gecastreerde katten een langere levensduur en is het risico op bepaalde soorten kanker verminderd. Zij ondersteunen ook studies die suggereren dat “intacte vrouwelijke katten en honden een grotere kans hebben op het ontwikkelen van pyometra (een mogelijk fatale baarmoederontsteking) en andere vormen van kanker van het voortplantingssysteem. Bij katers is er een aanzienlijk kleiner risico op het krijgen van teelbalkanker en het resulteert in lagere percentages prostaatkanker.”

Het hebben van een kat brengt een aantal verantwoordelijkheden met zich mee en één daarvan is castratie/sterilisatie. Dit is niet alleen goed voor de kat op de lange termijn, maar het zou ook moeten helpen om het aantal zwerfkittens dat op straat geboren wordt te verminderen. U kunt een lijst van goedkope sterilisatie/castratie klinieken over de hele wereld vinden dankzij PetSmart door hier te klikken.

Teken van Plezier en Tevredenheid

Mijn katten vinden het heerlijk om zoveel mogelijk aaien van mij te krijgen en mijn oudste kromt voortdurend zijn rug om mij te wijzen op de plek die ik misschien over het hoofd zie. De meeste kattenouders zullen het ermee eens zijn dat hun katten het prettig vinden als hun rug wordt gekrabd, maar hoe zeker we ook zijn, het is van cruciaal belang om in de gaten te houden hoe onze kittens op deze activiteit reageren.

Waarom buigen katten hun rug als je ze aait

Let op de lichaamstaal van je kat terwijl hij zijn rug strekt en buigt. Zijn hun snorharen en oren in een neutrale positie? Houden ze hun ogen dicht of half dicht, om aan te geven hoe plezierig dit is? Houd hun staart in de gaten, zwiepen ze er geïrriteerd mee? Als hun lichaam ontspannen is, kun je dat ook als een positief teken opvatten.

Sommige katten kunnen zich ook uitrekken terwijl je hun rug krabt om dat extra plezier te krijgen. Uitrekken ontspant immers hun spieren en geeft hen een gevoel van welzijn. Het is eigenlijk yoga voor katten!

Hun achterwerk tonen

Er zijn katten die hardnekkig kunnen worden als het op aandacht en aaien aankomt. Telkens als ik even de tijd neem om te gaan zitten, springt een van mijn katten op mijn schoot en neemt even de tijd om mij opnieuw kennis te laten maken met zijn achterwerk. Zodra ik begin te krabben buigt hij zijn rug en wiebelt met zijn achterste naar me. In zekere zin is dit zijn manier om me te vertellen dat ik de uitverkorene ben!

Katten tonen hun achterste natuurlijk ook aan andere katten. Dit is een begroetingstechniek waarbij twee of meer katten hun geur, vrijgekomen uit hun anaalklieren, uitwisselen. Wij mensen hebben natuurlijk niet de neus om zoiets op te merken, maar andere katten wel. Twee katten die in hetzelfde huis wonen, ruiken aan elkaars achterwerk om er zeker van te zijn dat ze vrienden zijn en om de nodige informatie over elkaar te krijgen. Dikwijls wordt dit gevolgd door wederzijdse verzorging of spel.

Waarom buigen katten hun rug als je ze aait

Een deel van dit gedrag zou terug te voeren kunnen zijn op hun kittentijd. Professor Bjarne O. Braastad van de Noorse Universiteit voor Levenswetenschappen is het hiermee eens door te suggereren dat, “dieren die met mensen leven de neiging hebben om hun babygedrag naar mensen te gebruiken omdat ze merken dat het werkt.” Kittens rennen meestal naar hun moeder met hun staart recht omhoog, vergezeld van overmatig miauwen, een signaal, of een begroeting.

Omdat het buigen van de rug ook geassocieerd wordt met het krabben van de eigenaar en uiteindelijk met plezier, zullen sommige katten hun rug buigen als ze jou zien, klaar om geaaid te worden. Het gebeurt vaak als je thuiskomt, of zelfs als ze honger hebben en om eten vragen.

Omdat het een moeilijke plek is voor een kat om bij te komen, hebben ze jeuk waar jij voor moet zorgen. Er kan ook wat verward haar aan de achterkant zitten, vooral bij langharige rassen.

Teken van angst en vrees

Een gebogen rug, vooral als het gepaard gaat met krabben, wordt meestal geassocieerd met iets plezierigs. Het lijkt er echter op dat er gevallen zijn waarin deze activiteit onaangenaam kan worden, vooral wanneer een kat met geweld wordt geaaid.

Als uw kat angst ervaart, terwijl hij geaaid wordt, kan dat resulteren in sissen, spugen, of hoge kreten. Hun lichaam zal ook tekenen vertonen van wat ze voelen. Volgens Carlo Siracusa, van de Universiteit van Pennsylvania School of Veterinary Medicine, “is bij een kalme kat een rechtopstaande staart met een gehaakte punt een vriendelijke groet, terwijl bij een agressieve kat de staart juist rechtop kan staan. Een angstige “Halloween” kat zal een gebogen rug hebben en “zijn staart omhoog en gepuft”.

Als kittens, kunnen ze deze techniek ook gebruiken tijdens het spelen, zoals deze schattige bal pluis!

Om uw kat te kalmeren, is het belangrijk om uit te zoeken wat de oorzaak is van deze reactie. Misschien heb je een andere kat in huis gehaald, of misschien heb je een geur meegebracht die deze reactie teweeg heeft gebracht. Luide, onbekende geluiden, mensen en geuren kunnen ervoor zorgen dat je kat zich bedreigd voelt.

Als je je kat net in huis hebt gehaald, kan je zelfs merken dat hij dit gedrag naar jou vertoont. Als dit het geval is, probeer dan geen druk uit te oefenen op je nieuwe metgezel. Sommige katten hebben tijd nodig om zich af te wenden. Probeer traktaties te gebruiken om vertrouwen tussen jullie op te bouwen, en ook met lieve woordjes en een rustige sfeer.

Veilige versus Onzekere Gehechtheid

Katten worden meestal niet geassocieerd met het idee van gehechtheid, maar ze zijn perfect in staat om een band te vormen. Volgens dit onderzoek, uitgevoerd aan de Oregon State University, kunnen katten zowel een veilige als een onzekere band vormen met hun baasjes, net als mensenbaby’s.

Waarom buigen katten hun rug als je ze aait?

Als je na je werk thuiskomt, kijk dan hoe je kat op je reageert. Begroet hij je bij de deur en gaat dan weer verder met zijn onafgemaakte zaken? In dit geval is je katachtige metgezel niet koud of afstandelijk, maar in plaats daarvan, heeft hij vertrouwen in jullie relatie. Zelfverzekerde kittens zullen meestal vragen om geaaid te worden als ze daar behoefte aan hebben en een gebogen rug is een typische reactie.

Een kat die geagiteerd raakt en zijn baasje volgt, kan om buitensporige hoeveelheden aaien vragen om zich veiliger te voelen of zal in plaats daarvan een lage tolerantie voor aaien tonen. Een onzekere kat kan het moeilijk hebben om zijn eigenaar te vertrouwen en zal zijn rug in verwarring buigen, onzeker of hij verder geaaid wil worden of niet.

Teken van pijn en ongemak

Hoewel er veel katten zijn die graag rugkrabben, zijn er ook katten die hun bips laten zien als een teken van pijn. Als uw kat u vertrouwt, zal hij u willen laten weten wat hij wel en niet prettig vindt, dus een gebogen rug kan een poging zijn om u te vertellen dat u moet stoppen.

Om te begrijpen wat je kat voelt als je hun rug krabt, moet je andere subtiele hints opmerken, die ze je misschien geven. Voortdurend verschuiven, bewegen, of hun kop van je af draaien, kan een teken van ongemak zijn. Een zwiepende en bonzende staart is meestal een teken van ongemak, net als overdreven knipperen.

Waarom buigen katten hun rug als je ze aait?

Als je aaien wordt gevolgd door krabben of aaien op je hand en in sommige gevallen van je weglopen, wees dan niet verbaasd. Volgens de Cornell University, College of Veterinary Medicine, kunnen katten agressief gedrag vertonen als ze pijn hebben.

Je voelt je misschien gerustgesteld door het spinnen van je kat, zoals de meesten van ons zouden doen, en hoewel spinnen meestal een teken is van een gelukkige kat, is het niet altijd een duidelijke indicator. Omdat spinnen genezing bevordert kan het ook een teken van pijn zijn, dus het is belangrijk om meer dan één of twee indicatoren te hebben van wat uw kat zou kunnen voelen.

Huidgevoeligheid – Het dragen van een aandoening

Als je katje dol is op af en toe een rugslag, maar er de laatste tijd minder blij mee is, dan is dit misschien meer dan alleen een verandering van hart. Je moet opletten waar de frustratie precies begint. Als ze gefrustreerd raken zodra je hun “sweet spot” aanraakt, dan kan de huid daar om verschillende redenen gevoelig zijn.

Omdat katten het moeilijk vinden om dat plekje te bereiken om schoon te maken kan er sprake zijn van een wondje, puistjes, of gewoon een geïrriteerde huid door een bepaalde allergie of ziektekiemen die verzorgd moeten worden. Er zijn een paar huidaandoeningen die je zou kunnen onderzoeken. De meest voorkomende is het Ehlers-Danlos syndroom, een erfelijke huidaandoening die optreedt wanneer een kat jong is. In dit geval is de structuur van de huid zwak en vatbaar voor beschadiging.

Vlooien en ringwormen kunnen een andere verklaring zijn voor de verandering in de aanpak van uw kat. Wees voorzichtig wanneer je dat gebied controleert en kijk uit naar tekenen van roodheid of overmatige roos. Het kan ook zijn dat de kat zelf moedervlekken heeft veroorzaakt, daarom wordt het zelf veroorzaakte alopecia (haaruitval) genoemd, meestal veroorzaakt door allergieën. Als er iets ongewoons is, of u merkt dat uw kat overmatig krabt, dan is het belangrijk dat u een bezoek brengt aan uw dierenarts.

Overstimulatie

Hoe graag je katje ook krabt over zijn gebogen rug, wees voorzichtig dat je het niet overdrijft. Overstimulatie is niet ongewoon voor katten als het gaat om aaien of spelen. Platte oren tegen hun kop en wijd opengesperde ogen kunnen duidelijke signalen zijn dat uw kat wil dat u stopt, of het nu gaat om een buik- of een rugmassage.

Als je merkt dat je kat ongemakkelijk wordt als je hun rug krabt, zelfs als die gebogen is, dan moet je stoppen. Sommige katten zijn helemaal van de “je mag kijken, maar je mag niet aanraken,” dus in plaats van ze onrustig te maken, ga je naar alle delen waar ze het fijn zouden vinden als je ze zou wrijven.

Houden katten ervan om geaaid te worden?

Katten zijn echt geweldige metgezellen en hoewel het bij sommigen misschien wat meer tijd kost, staan de meesten te popelen om hun purrfecte affectie te tonen en terug te ontvangen in de vorm van aaien. Het is ook belangrijk om te onthouden dat elk teken van genegenheid meestal wordt gewaardeerd, zolang het maar op hun voorwaarden is.

Waarom buigen katten hun rug als je ze aait?

Bijvoorbeeld, de meeste katten moeten eerst toestaan dat je ze aait, als je je niet neerlegt, zullen ze waarschijnlijk weglopen. Dus, als ik een nieuwe kat ontmoet, laat ik ze aan mijn hand ruiken en als ik zie dat ze hun gezicht er tegenaan wrijven, geef ik ze een goede wrijfbeurt onder hun kin en achter hun oren. Volgens Mikel Delgado, een promovendus in de psychologie aan de Universiteit van Californië, Berkeley, die ook een gecertificeerd kattengedragsadviseur is, “verspreiden katten hun geur als ze over dingen wrijven, of het nu je hand is, de hoek van een muur of over een andere kat.”

Op deze plaatsen bevinden zich speciale geurklieren en Delgado legt uit dat “het achterlaten van geur een manier is waarop ze hun territorium afbakenen, en we geloven dat het een kalmerend effect op hen heeft.” Met andere woorden, onze katachtige metgezellen laten een geur afdruk op ons achter en accepteren ons als hun eigen. Waarschijnlijk om meer aaien uit ons te krijgen!

Moet je je kat aaien als ze hun rug buigen?

Wel, dit zal afhangen van het feit of uw kat van dit proces houdt. Alleen maar omdat een kat zijn rug zal buigen als je hem aait, betekent niet dat hij het ook echt leuk vindt. In ieder geval moet u heel voorzichtig zijn met hoe uw kat reageert en hoe lang hij geaaid wil worden.

Als je merkt dat je katje spint, langzaam knippert, en in sommige gevallen zelfs een zacht knabbeltje geeft, dan zou er geen probleem moeten zijn. Dit is waarom het zo belangrijk is om alle lichaamstaal te begrijpen die uw kat u toont. Als uw kat daarentegen miauwt en huilt of tekenen van frustratie vertoont, dan moet u stoppen. Zoals eerder gezegd, probeer overstimulatie van het gebied te vermijden en probeer te ontdekken op welke soort aaien uw kat positief reageert.

Wees gevoelig voor de aaibaarheidsbehoeften van je kat

Het is belangrijk om goed te letten op de reacties van je kat als je hem aait. Terwijl mijn beide katten genieten van buik massages, heb ik veel katten ontmoet die dat niet doen. Dit heeft me geleerd om nooit aan te nemen dat alle katten hetzelfde zijn en dat ze het fijn vinden om op dezelfde manier aangeraakt te worden.

Wees voorzichtig en laat je kat niet extreem onrustig worden voordat je besluit te stoppen met aaien. Het kan niet alleen leiden tot een agressieve reactie met krabben en bijten, maar het kan ook jullie relatie verpesten.

Katten zijn verbazingwekkend specifiek omdat instemming zo belangrijk voor hen is. Als je niet naar je kat luistert en egoïstisch doet, dan is de kans groot dat je kat je gaat mijden. In zekere zin, zijn katten toch niet zo verschillend van ons.

Conclusies

Wie wist dat er zoveel kon worden gezegd over de gebogen rug van een kat? Hieruit blijkt dat het soms zeker verwarrend kan zijn om in de kattenwereld te navigeren, maar de meesten van ons zullen het ermee eens zijn dat het magisch is.

Ik geloof dat we altijd moeten proberen onze katachtige metgezellen te waarderen voor hun eigenaardigheid, zelfs als de magie van hun achterste komt!

Nu is het jullie beurt om ons te vertellen waarom jullie katten hun rug buigen als je ze aait? Doen ze dat terwijl ze je lekker aan het krabben zijn, of wijzen ze eerst hun achterste in je gezicht?