Waarom plassen katten op plastic zakken?

Is er een medisch probleem?

Wanneer katten buiten de doos plassen, of dat nu op een plastic zak is of iets anders in huis, kan er een onderliggend medisch probleem zijn dat moet worden aangepakt. Als uw kat plotseling is begonnen met het urineren op plastic zakken, is het eerste telefoontje dat u moet plegen naar uw dierenarts.

Hoewel een verscheidenheid van aandoeningen katten kunnen veroorzaken om buiten de doos en op items zoals plastic zakken te plassen, vallen de meest voorkomende onder de categorie van feline lower urinary tract disease of FLUTD. FLUTD is eigenlijk een verzameling van aandoeningen zoals urineweginfecties en blaasstenen. Andere aandoeningen die onder de FLUTD paraplu vallen hebben geen duidelijke oorzaak en worden idiopathische cystitis gevallen genoemd- wat gewoon een deftige manier is om te zeggen dat we niet weten wat de oorzaak is van deze urineproblemen.

Als een kat eenmaal aan FLUTD lijdt, kunnen er allerlei vreemde gedragingen plaatsvinden, waaronder het plassen op plastic zakken. Katten kunnen een pijnlijke ervaring hebben met het plassen in de kattenbak als gevolg van een pijnlijke steen en besluiten dat een kattenbak niet langer een veilige plaats is. Ze zullen dan verschillende ondergronden uitproberen en om de redenen die we hieronder zullen bespreken, staan plastic zakken vaak bovenaan de lijst.

In andere gevallen, zoals een urineweginfectie, kunnen katten een sterke drang hebben om vaak te plassen en het gevoel hebben dat ze de kattenbak niet kunnen bereiken. De textuur en geur van een plastic zak maken het een goede optie.

Natuurlijk zijn er tal van gedragsredenen voor een kat om ook buiten de doos te plassen en dat is waar de rest van dit artikel zich op zal richten. Maar het uitsluiten van medische problemen zou altijd de eerste stap zijn als onze katten besluiten ergens vreemd te gaan plassen.

Reden 1: Het is een chemische aantrekkingskracht

Dit is echter niet de eerste keer dat katten voor de gek worden gehouden door een moderne chemische stof! Veel katten worden eigenlijk aangetrokken door de geur van ammoniak en chloor, omdat beide chemicaliën lijken te ruiken als kattenurine voor onze katachtige vrienden. Ammoniak is logisch (omdat het in urine zit) maar chloor is zeker een beetje vreemd!

Maar het zijn niet alleen feromonen die onze katten zouden kunnen motiveren. De meeste plastic zakken bevatten dierlijke vetten die worden gebruikt in het fabricage- en productieproces. Volgens dierenarts Arnold Plotnick is het mogelijk dat katten het dierlijke vet in plastic zakken kunnen ruiken, wat kan leiden tot likken, op plastic zakken gaan zitten of er zelfs op plassen. Dit kan ook verklaren waarom katten sommige soorten plastic zoals douchegordijnen willen likken.

Reden 3: Uw kat houdt van de geur

Hoewel het misschien vergelijkbaar klinkt met onze eerste reden, is het mogelijk dat plastic zakken interessante geuren hebben die niets te maken hebben met het plastic waar ze van gemaakt zijn.

Twee dingen zijn hier aan de hand: ten eerste heeft plastic de neiging om de geur vast te houden van wat er in heeft gezeten, en ten tweede worden plastic zakken duidelijk gebruikt om dingen in te vervoeren! Ik weet het, dit is geen groot nieuws, maar als je de chemische geur plus de geur van wat je in de tas vervoerd hebt in aanmerking neemt, zou het niet echt een verrassing moeten zijn dat katten geïnteresseerd zijn in plastic tassen.

In sommige gevallen kan dit ertoe leiden dat ze op de tas plassen als ze proberen de vreemde combinatie van geuren te verdoezelen en hun territorium op te eisen.

Verwijder de toegang tot plastic zakken

Ja, zo makkelijk kan het zijn en als dat zo is, dan heb je geluk! Als je kat alleen op plastic zakjes plast, en niet op andere delen van het huis, dan kun je het beste gewoon zakjes uit het huis verbannen. Ga voor papier voordat je kat een echte gewoonte ontwikkelt!

Vermijd straffen en aversies

Wat je niet wilt doen is proberen je kat te straffen voor het plassen op ongewenste plaatsen. Technieken zoals het besproeien van uw kat met water zijn niet effectief en behoorlijk verwarrend voor uw kat. Het is erg moeilijk om uw kat te laten begrijpen dat plassen op de zak is het probleem en niet het urineren zelf.

Wat je zeker niet wilt doen is je kat laten geloven dat plassen slecht gedrag is!

Slotgedachten

Onze katten doen rare dingen en hoewel het gemakkelijk is om gewoon te zeggen dat katten op plastic zakken plassen omdat het katten zijn (en dat is wat katten doen), is het eerlijk om aan te nemen dat er een goede reden is waarom katten dit vreemde gedrag vertonen.

Natuurlijk, het eerste wat we willen uitsluiten zijn medische problemen. Maar als we eenmaal weten dat onze katachtige vrienden gezond zijn en eerlijk om te zeggen dat een combinatie van chemicaliën en andere geuren waarschijnlijk de meest dwingende reden zijn voor onze katten om op plastic te plassen. Het bladachtige geluid en de textuur doen ook geen kwaad!