Waarom brengen katten hun kittens mee?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

waarom brengen katten je hun kittens
Toen ik in de vierde klas zat, werd onze hoogzwangere zwerfkat eindelijk haar kittens gekregen.

Het enige probleem was, dat we niet wisten waar ze waren.

Alles wat we wisten is dat op een dag onze kleine katachtige vriendin Isabella rondliep heel zwanger en toen opeens…was ze het niet meer.

Na een paar dagen van nog steeds haar kittens niet zag, begonnen ze zich een beetje zorgen te maken. Isabella was duidelijk melk aan het produceren en het leek erop dat haar kittens ergens moesten zijn…

Toen kwam ik op een dag na school thuis en zag ik een nestje van 6 schattige kittens op de veranda liggen! Om te zeggen dat ik uit de vierde klas opgewonden was, zou een groot understatement zijn.

De kittens waren nog maar een paar dagen oud en hadden hun oogjes nog niet eens open, maar ik was zo blij dat Isabella eindelijk besloten had dat het tijd was om ons haar kittens te brengen!

Maar waarom besloot deze kleine moederpoes plots dat het tijd was om ons haar kittens te brengen? En waarom brengen katten je überhaupt hun kittens?

Simpel gezegd, je kat brengt je haar kittens omdat ze je wil voorstellen aan haar nieuwe familie. Ze verwacht misschien ook dat je een beetje meehelpt en verwacht zeer zeker dat je helpt haar kittens veilig te houden.

Laten we elk van deze redenen eens wat nader bekijken!

Reden 1: Ze wil haar kittens veilig houden

Met dat in gedachten, kunnen we raden dat de grootste reden dat katten je hun kittens brengen is voor de veiligheid! Terug naar ons Isabella verhaal, wij woonden in een bosrijke omgeving waar ze genoeg ruimte had om haar kittens te verstoppen- maar ook genoeg ruimte voor roofdieren.

Uiteindelijk moest ze beseffen dat de absoluut veiligste plek waar ze haar kittens kon houden, bij haar menselijke familie zou zijn. Per slot van rekening had ze nog nooit een roofdier in onze buurt gezien, toch?

Dus als je kat je haar kittens brengt, zegt ze, “Hé Mens! Je bent erg goed in het zorgen dat er geen roofdieren in de buurt zijn, vind je het erg als ik deze kleine bontballen afzet? Ze kunnen niet zien, ze piepen veel en ze moeten elke drie uur eten. Veel geluk!”

Oké, het is misschien geen exacte quote, maar dat is min of meer wat ze zegt en wij zijn ervan overtuigd dat veiligheid de voornaamste reden is dat je moederpoes je haar kittens brengt.

Reden 2: ze kan wel wat hulp gebruiken

Naast veiligheid, kan het zijn dat je kattenmoeder gewoon een pauze nodig heeft en dat ze je vertrouwt om te helpen. Het is niet ongewoon voor katten om de opvoedingstaken voor andere kittens te delen.

In de wereld van de dierenopvang worden er vaak verweesde kittens bij ons gebracht. Helaas hadden veel van deze kittens achtergelaten moeten worden waar ze gevonden waren, omdat moeder waarschijnlijk op pad was met de intentie om terug te komen.

Toch probeerden we een moeder te vinden die al melk produceerde om aan deze verweesde kittens te koppelen. In de meeste gevallen, zouden de instincten van de moederpoes in werking treden en zou ze beginnen zorgen voor deze verweesde kittens.

Er zijn ook veel gedocumenteerde gevallen van huiskatten die de verantwoordelijkheid voor de kittens delen met een andere moeder!

Wat is het nut van dit alles?

Het is niet gebruikelijk voor je kat om te verwachten dat je wat verantwoordelijkheid deelt! Dus misschien brengt ze haar kittens naar jou omdat ze een kleine pauze nodig heeft of gewoon een helpende hand.

Bekijk deze super schattige foto (van de Dodo) van twee zusterkatten die de verantwoordelijkheid voor 12 kleine kittens delen!

zussen katten delen kittens en brengen ze naar jou

Reden 3: Je bent familie

Een nog simpelere reden is dat uw kat uw huis als haar thuis beschouwt en dat u deel uitmaakt van haar familie. Dus, natuurlijk, zal ze haar nestje naar jou brengen. Dit is tenslotte ook haar thuis en ze wil haar familie bij elkaar brengen!

Hoewel katten van oudsher territoriale en onafhankelijke wezens zijn, kan er veel veranderen in de huiselijke omgeving waar er veel middelen zijn.

Waarom verplaatsen katten hun kittens überhaupt?

Het is normaal dat een moederpoes haar kittens verplaatst naar verschillende locaties, vooral in de eerste paar weken van hun leven. De belangrijkste reden om dit te doen is veiligheid.

Kittens zijn extreem kwetsbaar voor roofdieren in het wild. Ze kunnen hun ogen nog niet eens openen, dus het beste wat de moeder kan doen, is ze veilig te houden door ze te verstoppen.

Katten kunnen hun kittens ook verplaatsen om een schoner nest te vinden, een betere locatie om te jagen of omdat ze een beetje kittenhulp nodig heeft!

Waarom brengt mijn kat mij maar één kitten?

In sommige gevallen kunnen kattenmoeders besluiten om u maar één kitten te brengen en de rest achter te laten. Hoewel dit kan lijken alsof ze met favorieten speelt, kan het eigenlijk een belangrijk punt van zorg zijn en kan uw kat u vertellen dat er iets mis is met het kitten.

De natuur is hard en ook al zien we onze katten als vriendelijke kleine huisgenoten, hun wilde instincten zijn nog springlevend. Een deel van die instincten leidt ertoe dat moederpoezen kittens in de steek laten die ongezond of ziek zijn. Niet alleen hebben deze kittens mogelijk een kleinere overlevingskans, maar in sommige gevallen kan een ziekte de overlevingskans van het hele nest verkleinen.

Als uw kat u herhaaldelijk hetzelfde kitten brengt, dan is het belangrijk om een nauwkeurige inspectie te doen en ervoor te zorgen dat u uw dierenarts op de hoogte stelt van dit gedrag.

Het voorkomen van nesten redt levens

Toen Isabella haar kittens kreeg was ik extatisch en het hebben van kittens in huis is een van de meest opwindende dingen die een katteneigenaar kan meemaken.

Maar na een decennium in de dierenwelzijnsindustrie, heb ik uit de eerste hand een trieste realiteit geleerd: er zijn al te veel kittens in de wereld en veel te veel van hen komen in dierenasiels terecht.

Overweeg alstublieft uw kat te steriliseren nadat ze klaar is met het zogen van haar nest kittens. Er zijn duizenden middelen om uw kat te laten steriliseren en castreren zonder enige kosten! PetSmart Charities heeft een geweldige sterilisatie/castratie kliniek locator die u kunt bekijken door hier te klikken.

Laatste gedachten

Er zijn vele redenen waarom je moederpoes je haar kittens zou kunnen brengen, maar meestal is veiligheid de eerste zorg voor je kattenmoeder. Natuurlijk kan het ook zijn dat ze wat hulp nodig heeft of je gewoon wil voorstellen aan haar nieuwe familie!

Wat de reden ook is, het is ontzettend schattig als je een nestje kittens in je bed vindt of in mijn geval op je wacht op je voorportiek!