Herinneren Kittens hun moeder?

herinneren katten hun kittens

Toch weten we dat katten kunnen. maar in plaats van gezichten te gebruiken zoals mensen doen, herinneren ze elkaar via geuren.

De reukzin van een kat is ruwweg 14 keer krachtiger dan de onze en geur is voor een kat de belangrijkste manier om zich in de wereld te oriënteren. Begrijpen dat geur belangrijk is voor katten kan ons helpen veel katachtige gedragingen te begrijpen, van waarom ze graag op koffers slapen tot waarom ze aan het douchegordijn likken en alles daar tussenin.

Maar het grote probleem is dat geuren in de loop van de tijd kunnen veranderen en dit zou kunnen verklaren waarom moeders zich kittens niet herinneren en kittens zich hun moeder misschien niet herinneren.

Het is gemakkelijk te zien hoe een kitten dat zich nestelt met zijn moeder en nestgenoten zal ruiken zeer anders als een volwassene in een eigen huis.

Ter vergelijking: stel je voor dat iemand die je kent jaren later een compleet ander gezicht zou hebben… je zou hem waarschijnlijk ook niet meer kennen! Terwijl wij misschien de vertrouwde geur van een persoon herkennen, zijn mensen veel meer visueel gericht en een compleet ander gezicht zou ons in de war brengen.

Natuurlijk, is het niet nuttig om te antropomorfiseren te maar dat helpt wel om het punt te illustreren en geeft een kans om te relateren aan wat kan aanvoelen als vreemd kattengedrag.

Herinneren katten zich hun moeder?

Hoewel het over het algemeen waar is dat kittens zich hun moeder niet zullen herinneren, is dit niet 100% van de tijd waar. Als een kitten zijn moeder nooit verlaat en in hetzelfde huis blijft wonen, zal het zich zijn moeder zeker herinneren.

Maar omdat het sociale leven van katten zo anders is dan dat van ons, moeten we er niet van uitgaan dat ze een betere of slechtere relatie zullen hebben met deze kat omdat ze verwant zijn. In plaats daarvan, zal het net als elke andere relatie zijn met een andere kat.

We hebben al vermeld hoeveel kittens al vanaf 8 weken oud van hun moeder worden gescheiden, maar er zijn genoeg scenario’s waarbij kittens tot in de jongvolwassenheid bij hun moeder kunnen wonen en dan later weer herenigd kunnen worden.

In deze gevallen is het zeker mogelijk dat voormalige kittens zich hun moeder zullen herinneren. Deze katten hebben meer tijd gehad om geurherinneringen op te bouwen en een soort relatie met hun moeder te vormen. Het is ook mogelijk dat kittens, net als mensen, niet in staat zijn zich dingen te herinneren van voor een bepaalde leeftijd.

We weten niet zeker op welke leeftijd katten zich hun moeder zullen herinneren of hoe lang het duurt voordat deze herinneringen zich vormen, maar onder de juiste omstandigheden is het zeker mogelijk voor katten om hun herinnering aan moeder te behouden.

Herinneren Moederkatten zich hun kittens?

Het is logisch dat een jong kitten dat vroeg van zijn moeder werd gescheiden, zich haar niet zou herinneren. Dit is iets waar we ons gemakkelijk mee kunnen vereenzelvigen, aangezien de meesten van ons zich ervan bewust zijn dat er veel is dat we ons niet herinneren van onze vroegste jaren.

Maar de andere kant van deze vraag is een beetje moeilijker te begrijpen.

Waarom zou een moederpoes zich haar eigen kittens niet herinneren?

Nogmaals, het komt terug op geur! Onthoud dat katten elkaar identificeren op basis van hun geur en niet op basis van een specifiek uiterlijk of gezicht. Dat betekent niet dat moederkatten niet kunnen hun kittens visueel herkennen, maar als er genoeg tijd is verstreken, gaan moederkatten over op geur om katten te herkennen in plaats van alleen het uiterlijk.

Na jaren, of minder in sommige gevallen, kan de geur van een kat volledig veranderen waardoor ze onherkenbaar wordt voor hun eigen moeder! Met het risico te veel te antropomorfiseren, het is vergelijkbaar met het reeds genoemde idee van het gezicht van een persoon dat volledig verandert jaren nadat je hem hebt gezien.

Dat wil niet zeggen dat moederkatten niet van hun kittens houden, maar zoals we reeds hebben uitgelegd zijn het solitaire wezens die gewoonlijk geen groepen vormen, wat betekent dat ze in het wild zelden verwante katachtigen zouden moeten herkennen.

Tijd is de grote variabele

Alles wat we tot nu toe hebben uitgelegd zijn ruwe richtlijnen die verklaren de meeste situaties.

Maar de grote variabele om hier rekening mee te houden is tijd.

Als katten een week van elkaar gescheiden zijn, is de kans groot dat ze elkaar zullen herkennen. Hetzelfde kan waar zijn voor 10 dagen of 30 dagen.

Wat we niet weten is wanneer katten elkaar niet meer herkennen. Hoewel tijd de grootste verklaring is, zouden grote veranderingen in de geur van een kat de tijd die nodig is voordat katten elkaar niet meer herkennen, kunnen verminderen.

Na meer dan een decennium in de opvang geneeskunde, heb ik duizenden en duizenden kittens hun moeder zien verlaten en ik heb nog nooit een enkel kitten gezien dat zelfs er uitzag alsof ze hun moeder misten. Kittens zijn 100% in het moment en ze maken zich niet zozeer zorgen over hun moeder als wel over plezier hebben, slapen, ontdekken en natuurlijk eten!

Missen Moederkatten Hun Kittens?

Oké, laten we nog eens kijken naar het tegenovergestelde scenario- zal een moederpoes haar kittens missen?

Dit kan een beetje moeilijker zijn om vast te pinnen. Sommige studies suggereren dat sommige niet-menselijke soorten lijden aan een postnatale depressie die gezien zou kunnen worden als een vorm van het missen van hun kittens, maar als je dit vanuit een strikt wetenschappelijk perspectief bekijkt lijkt het ineens een stuk minder sentimenteel.

The Naked Scientist legt uit dat “De belangrijkste dieren waar naar gekeken is [for postpartum depression] zijn ratten en muizen, omdat ze voornamelijk zijn gebruikt als laboratoriummodellen voor mensen en ze vinden wel dat ratten depressieve symptomen kunnen vertonen, dingen als slechte verzorging, tekenen van stress en angst na de geboorte.”

Maar dit is niet precies een gevolg is van droevig zijn en zij leggen verder uit dat “je ook de hormoonspiegels bij ratten kunt manipuleren om postnatale depressieachtige symptomen te veroorzaken, en er zijn enkele laboratoria die dit doen en proberen interventies te testen en manieren om dit te helpen verminderen, omdat men zeker denkt dat het veranderen van hormoonspiegels – toename van cortisol, afname van vrouwelijke geslachtshormonen – helpt om dit soort problemen te veroorzaken.”

Dus als kittens plotseling bij hun moeder worden weggehaald, kunnen katten lijden aan een vorm van postpartum depressie die zeker kan lijken op verdriet in verband met het missen van hun kittens. Maar met de hormonale cocktail die een zwangerschap met zich meebrengt, is het moeilijk te zeggen of het echt telt als het missen van haar kittens of niet – tenminste op de manier waarop mensen er over denken.

Het moederschap kan veel veranderingen in katten teweegbrengen en wat voorheen een relaxte liefhebbende kat was, zal plotseling nieuwe prioriteiten hebben als ze gefocust raken op het verzorgen van hun kleintjes. Kittens gedisciplineerd houden is tenslotte hard werken!

Dat betekent dat ze ook zullen laten zien wat zou kunnen lijken op bezorgdheid als haar kittens worden verplaatst of zelfs te veel worden aangeraakt.

In beide situaties kunnen we niet met zekerheid zeggen dat moederkatten hun kittens missen op dezelfde manier als een menselijke moeder dat zou doen, maar in plaats daarvan zijn deze reacties zwaar geworteld in materiële instincten die onze katachtige vrienden drijven.

Afsluitende gedachten

Het kan moeilijk zijn je voor te stellen dat je je moeder niet meer herinnert, maar als je bedenkt dat kittens vaak al na 2 maanden bij hun moeder worden weggehaald, wordt het al wat gemakkelijker om je hoofd bij dat idee te houden.

Maar als het op moederpoezen aankomt niet die zich hun kittens herinneren, dat is waar het vrij moeilijk wordt om te relateren!

Maar dat is alleen als je vastzit aan het proberen om met katten om te gaan op mensen voorwaarden, wat een zeker recept voor verwarring is!

Bedenk in plaats daarvan dat katten de wereld niet zien zoals wij en waar wij ons gezichtsvermogen gebruiken om de wereld om ons heen te zien, gebruiken katten hun krachtige reukzin om de wereld om hen heen te herkennen en te begrijpen.

Als we dat eenmaal begrijpen, lijken de dingen opeens niet meer zo vreemd!

Wat denk jij? Heb jij een katachtige familiereünie gehad die anders verliep dan je verwachtte?