Hoe voed je een katje op tot een knuffeldier

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

hoe voedt u uw kitten op om knuffelig te zijn

Ik heb altijd een kitten gewild dat me hem in mijn armen zou laten sluiten als een baby.

Maar toen ik mijn kitten thuisbracht, rende hij onder mijn bed om zich te verstoppen. Telkens ik naar hem toeliep om hem te aaien, rende hij weg. Toen ik hem probeerde op te pakken, probeerde hij zich uit mijn armen te wurmen.

Dus ik onderzocht gerenommeerde organisaties en experts om uit te vinden hoe zij kittens opvoedden om knuffelig te worden. Toen ik hun technieken toepaste, begon mijn pelsbaby ervan te genieten om op mijn schoot te liggen. Hij rende niet meer van me weg. En hij verstopte zich niet meer onder mijn bed. Sterker nog, hij begon uit zichzelf op mijn schoot te springen en tegen mijn buik aan te kruipen!

Hoe voed je je kitten op om knuffelig te zijn? Geef je kitten veel liefde, aandacht, en hanteer haar als ze jong is. Haal haar over om uit haar schuilplaats te komen. Overprikkel haar niet en maak haar niet bang. Waardeer uw relatie met uw kitten, en respecteer haar behoefte aan ruimte.

Laten we dieper ingaan op deze technieken die hebben gewerkt voor en andere katteneigenaren.

1) Laat uw kitten bij haar moeder en broertjes en zusjes gedurende de eerste 8 weken van het leven van uw kitten.

Helaas kun je dit niet altijd controleren, omdat kittens vaak te vroeg bij hun moeder worden weggehaald! Dit is vaak een gevolg van mensen die proberen te helpen nadat ze een nestje kittens hebben gevonden en zich niet realiseren dat hun moeder terug zal komen! Maar om uw kitten te helpen zich te ontwikkelen tot een gezonde kat, moet u haar ten minste de eerste 8 weken van haar leven bij haar moeder en broertjes en zusjes laten. Haal ze niet te vroeg uit elkaar. Houd ze bij elkaar om uw kitten te helpen positieve sociale vaardigheden te ontwikkelen.

2) Bereid je voor om je nieuwe kitten thuis te verwelkomen.

Maak voordat uw kitten arriveert haar bed, eet- en drinkbak, kattenbak en speeltjes klaar. Dit zal haar helpen zich te vestigen en zich veilig en geborgen te voelen. U zult ook minder ongerust zijn en hoeft na de komst van uw kitten niet alles in gereedheid te brengen. In plaats daarvan kunt u zich concentreren op de zorg voor uw pelsbaby!

3) Lok je kitten naar buiten.

Ik weet nog dat ik mijn kitten voor het eerst mee naar huis nam. Het eerste wat hij deed was zich verstoppen onder mijn bed! Kittens verstoppen zich vaak omdat ze bang zijn en snel overprikkeld raken. Maar het is niet goed voor ze om zich de hele dag in hun eentje te verstoppen. In feite verstoppen ze zich omdat ze bang zijn. Het is uw taak om uw kitten te helpen meer zelfvertrouwen te krijgen en zich veilig te voelen als hij in de open lucht is. Om uw kitten te helpen sociaal te worden, moet u hem overhalen naar buiten te komen en te spelen. Blokkeer geleidelijk haar schuilplaatsen. U kunt kussens of andere voorwerpen gebruiken om verstopplekken te blokkeren, zoals onder het bed. Blokkeer ook ruimtes onder apparaten en meubels. Blokkeer niet alle schuilplaatsen in één keer, anders kan ze nog banger worden.

Gebruik vervolgens voedsel om je kat aan te moedigen naar buiten te komen. Geef hem nooit eten op zijn verstopplek, zoals onder het bed. Zoals kattenexpert Jackson Galaxy beschrijft, zodra u toegeeft en voedsel in de schuilplaats van uw kat plaatst, zal uw kat weten dat hij voedsel in zijn schuilplaats kan krijgen. Dan weet hij dat hij niet weg hoeft te gaan.

Leg in plaats daarvan het voer eerst dicht bij zijn schuilplaats, maar erbuiten. Dit zal hem helpen om naar buiten te komen. Plak plakband op de vloer of een andere markering, zodat u kunt bijhouden waar u de voer- en waterbakjes van uw kat bewaart. Verplaats het plakband elke dag geleidelijk verder weg van zijn schuilplaats en naar het midden van de kamer. Zelfs als u het plakband maar een klein stukje verplaatst, boekt u al vooruitgang.

Langzaam zal uw kitten leren dat het veilig is om uit zijn schuilplaats te komen en zich naar het midden van de kamer te begeven.

Gebruik ook speelgoed. Speel met uw kat met speelgoed om hem aan te moedigen uit zijn schuilplaats te komen en naar het midden van de kamer te gaan. Zoals Galaxy beschrijft, wanneer uw kat op een speeltje springt, zal uw kat het gevoel hebben dat hij de koning van de wereld is. Uw kat voelt zich machtig en zelfverzekerd. Dan zal uw kat zich veilig voelen als hij uit zijn schuilplaats komt. Hij zal zich realiseren dat hij niets te vrezen heeft en het is op naar de volgende stap!

4) Houd je kitten vast.

Het is van cruciaal belang dat u en andere mensen uw kitten tijdens haar eerste levensweken hanteren. Hoe goed u met haar omgaat als kitten, bepaalt hoe sociaal ze is als volwassen kat. Volgens de American Animal Hospital Association (AAHA) helpt het geven van handjes aan kittens gedurende 15 minuten per dag tussen de geboorte en de leeftijd van 12 tot 14 weken katten om meer plezier te hebben in de buurt van mensen te zijn. De AAHA zegt ook dat als kittens door meerdere mensen worden aangeraakt als ze tussen de vijf-en-een-halve en negen-en-een-halve week oud zijn, de kans groter is dat ze later in hun leven niet bang zijn voor mensen. Ook is de kans groter dat ze later in hun leven geïnteresseerd raken in mensen.

Zorg ervoor dat u uw kitten veel aait, liefde geeft en aanraakt, zodat hij leert u te vertrouwen. Hoe meer u met uw kitten speelt, hoe groter de kans dat hij op latere leeftijd sociaal wordt.

Zorg ervoor dat u uw kitten aanraakt voordat hij zeven weken oud is. Volgens de AAHA, is de laatste fase waarin de eerste blootstelling aan mensen katten kan helpen zich op hun gemak te voelen bij mensen, binnen de eerste zeven tot tien weken van hun leven. In dit stadium is echter meer tijd per dag met mensen nodig om dezelfde resultaten te bereiken als wanneer de kat jonger zou zijn. Daarom is het van cruciaal belang om in dit stadium elke dag veel tijd te besteden aan het aaien van uw kitten, als zij niet werd aangeraakt toen zij jonger was.

Hoewel u uw kitten meestal niet kunt adopteren voor de leeftijd van zeven weken, kunt u het asiel vragen naar waar uw kitten is geweest. Veel kittens brengen hun eerste weken door in een pleeggezin, wat geweldig is als je op zoek bent naar een extra knuffelig kitten!

5) Onthoud dat katten anders zijn dan honden.

Soms krijgen hondenbezitters vervolgens een kat. Maar wat uw hond leuk vindt, kan uw kat stress bezorgen of bang maken. Er is niet voor niets de term “bange kat”! Katten worden gemakkelijk bang. Als u uw kat bang maakt, zal ze niet willen dat u haar aait. In plaats daarvan zal ze zich voor je verstoppen.

Bijvoorbeeld, soms vinden honden het leuk om achterna gezeten te worden. Maar jaag je kat niet op. Als je je kat opjaagt, maak je haar bang.

Op dezelfde manier genieten sommige honden van buik wrijven. Echter, een buikwrijving kan je kat bang maken, omdat haar vitale organen kwetsbaar zouden worden.

Onthoud dat katten instincten hebben omdat ze in het wild mogelijk een prooi zouden kunnen zijn. Katten kunnen soms roofdieren zijn, maar ze kunnen ook soms prooi zijn. Om te overleven, hebben ze beschermende instincten en zijn ze snel bang voor potentiële bedreigingen.

6) Voorzie uw kitten van voldoende socialisatie.

Om je kitten te helpen knuffelig te worden, voorzie je haar van een verscheidenheid aan mensen om bij in de buurt te zijn. Je wilt haar helpen om zich niet alleen bij jou op haar gemak te voelen, maar ook bij andere mensen. Als een van uw vrienden langskomt, vraag uw vriend dan om stil te zijn, zodat uw kat niet schrikt. Het geluid van de deurbel kan uw kat bang maken. Vraag uw vriend om op een rustigere manier uw huis binnen te komen. Als uw kitten zich verstopt wanneer uw vriend op bezoek komt, leg dan iets lekkers buiten de verstopplek van uw kitten om haar aan te moedigen naar buiten te komen.

7) Dwing je kat niet om naar je toe te komen, maar trek je kat aan om naar je toe te komen.

Zoals Jackson Galaxy uitlegt, als vrienden naar het huis gaan van iemand met katten, is de vriend die allergisch is voor katten of bang voor katten, degene over wie de katten zullen klimmen.

Waarom?

Katten willen op hun eigen voorwaarden verkennen, en ze zullen eerder naar je toe komen als ze niet denken dat je ze dwingt om naar je toe te komen.

Niemand houdt ervan om gedwongen te worden. Als u uw kitten dwingt om op schoot te komen, zult u haar bang maken. Geef uw kitten in plaats daarvan de optie om naar u toe te komen met de vrijheid om te kiezen om niet naar u toe te komen. Respecteer de wil van je kitten.

Om je kat aan te trekken om naar je toe te komen, gebruik je traktaties. Je kunt beginnen met een traktatie ver bij je vandaan te leggen. Dan zal je kat er naar toe komen en het opeten. Dan kunt u geleidelijk de traktaties dichter en dichter plaatsen totdat uw kat naar uw hand komt, en uiteindelijk, uw schoot. Oefen dit vaak gedurende vele dagen, zodat uw kat het naar u toekomen zal associëren met positieve dingen, zoals traktaties.

8) Dwing uw kat niet om op uw schoot te blijven.

Een van de grote voordelen van een knuffelige kat of kitten is de schoottijd! Daarom voel je misschien een drang om je geliefde kitten voor altijd vast te pakken, te knuffelen en op je schoot te houden. Echter, het vastpakken van uw kat zal haar bang maken. Dan zal ze je in de toekomst niet meer vertrouwen, en zal ze in de toekomst niet meer op je schoot willen. U wilt dat uw kat zich vrij voelt om op u te blijven of uw schoot te verlaten als zij dat wenst. Dan zal ze u meer vertrouwen en meer bereid zijn om in de toekomst weer bij u op schoot te gaan. Maar als u haar probeert te dwingen op u te blijven zitten, zal ze bang zijn om ooit nog bij u op schoot te komen. Dus knijp uw kat niet en houd haar niet te stevig vast.

9) Geef uw kat geen discipline.

Als je je kat disciplineert – bijvoorbeeld door haar met een waterfles te besproeien – zal ze bang voor je worden, en zul je je relatie met haar beschadigen, volgens kattenexpert Jackson Galaxy.

Zoek in plaats daarvan manieren om je kat te trainen waarbij je haar niet hoeft te straffen. Galaxy vindt het bijvoorbeeld niet leuk als zijn kat op zijn aanrecht gaat staan, dus kocht hij een luchtcompressie-blik dat automatisch lucht spuit als zijn kat op het aanrecht gaat staan. Dan is zijn kat bang om op het aanrecht te gaan.

Ondertussen onderhoudt Galaxy nog steeds een positieve relatie tussen zijn kat en hemzelf. Een andere methode is om dubbelzijdig plakband op een matje te plakken. Leg dan dat kleverige matje met de kleverige kant naar boven op je aanrecht als je het niet hoeft te gebruiken. Dan zal je kat het aanrecht associëren met dat rare plakkerige gevoel. Dan zal je kat er niet meer op willen.

Galaxy beweert dat katten vaak een alternatief nodig hebben voor hun onaangepaste gedrag. Er zit altijd een reden achter het gedrag van een kat. Probeer te achterhalen waarom uw kat bepaalde dingen doet, en probeer een alternatief te bedenken. Een kat die graag op een toonbank gaat, heeft misschien een kattenboom of activiteitentoren nodig om op te spelen, zodat hij op een gepaste manier kan genieten van het zijn op een hoge hoogte.

Als je kat iets ongepasts doet, schreeuw dan niet. Zeg in plaats daarvan streng, “Nee.” Wat er ook gebeurt, geef je kat geen discipline, anders beschadig je jullie relatie.

10) Doe je kat niet in bad, tenzij het absoluut noodzakelijk is.

Als je wilt dat je kat je haat, geef hem dan regelmatig een bad! Katten houden er niet van om in bad gedaan te worden, en de meeste hebben geen regelmatige baden nodig. Katten kunnen zichzelf over het algemeen heel goed schoonmaken. Hun tongen zijn ontworpen om hun vacht schoon te maken. Laat uw kat zichzelf schoonmaken. U kunt uw kat nog steeds verzorgen en borstelen, vooral als hij lang haar heeft. U kunt ook de oren van uw kat schoonmaken.

Er bestaan echter enkele uitzonderingen. Haarloze rassen, zoals de sfinx, moeten wel regelmatig in bad, anders wordt hun huid te vet.

11) Aai je kat zoals zij wil dat je doet.

Besteed aandacht aan de voorkeuren van je individuele kat, zodat je kunt zien van welke soorten aaien ze geniet. Elke kat is anders. Als je tijd met je kat doorbrengt en aandacht aan haar besteedt, zul je haar individuele voorkeuren beginnen te begrijpen. Volgens kattengedragsdeskundige Pam Johnson-Bennettgenieten sommige katten van lange, zachte aaien. Andere katten willen juist kortere aaien die niet over hun hele lichaam gaan. Als je tijd doorbrengt met je kat, let dan op aan welke manier van aaien ze de voorkeur geeft.

Vergeet niet om niet in de buurt van de basis van haar staart te aaien. Veel katten willen niet dat je ze daar aait. Ze hebben unieke geurklieren aan de basis van de staart. Ook, niet te hard aaien. U wilt uw gevoelige kat niet overprikkelen.

12) Zorg voor de behoeften van uw kat.

Als je zorgt voor de behoeften van je kat, zal ze leren dat ze je kan vertrouwen. Geef haar voedzaam voedsel en schoon water. Praat tegen uw kat met een kalmerende, rustige, opgewekte stem terwijl u haar voorziet van vers voedsel en schoon water. Maak haar kattenbak minstens één keer per dag schoon. Geef haar traktaties. Voorzie haar van speelgoed, een gezellig kattenbed en een krabpaal. U zult haar hart veroveren en u bent er zeker van dat u een knuffelig katje heeft dat snel een knuffelige kat zal worden!

Geef je kat echter niet te veel traktaties. Je wilt niet dat je kat zwaarlijvig wordt. Zwaarlijvigheid kan een heleboel gezondheidsproblemen veroorzaken. Het kan het ook moeilijker maken voor je kat om zichzelf schoon te maken, omdat ze niet meer in staat zal zijn om de moeilijk bereikbare plaatsen te likken.

13) Blijf kalm in de buurt van je kat.

Emoties zijn besmettelijk. Als jij blij en rustig bent, zal je kat zich ook veilig, blij en rustig voelen. Maar als jij angstig en bang bent, zal je kat zich ook gestrest, angstig en bang voelen. Dus voordat u tijd met uw kat doorbrengt, haal eerst diep adem en reguleer uw eigen emoties. Denk blijde gedachten. Als u gelukkig bent, is de kans groter dat uw kitten bij u in de buurt wil zijn.

Als jij altijd kalm en gelukkig bent, is de kans veel groter dat je kitten ook kalm wil zijn- dat betekent meer knuffelen!

14) Speel regelmatig met je kat.

Spelen met je kat zal je ook helpen om een sterke band met haar te ontwikkelen. Kittens hebben veel energie en hebben fysieke, actieve speeltijd nodig om die kwijt te kunnen. Geef uw kitten aandacht.

Zoals kattengedragsdeskundige Caitlin Gawa suggereert, speel met je kat voor ten minste 5 tot 10 minuten per dag. Ze zegt dat katten hun baasjes die hen aaien vaak bijten of krabben als hun baasjes niet genoeg met hen hebben gespeeld. Als u met uw kat speelt, zal uw kat agressie loslaten. Dan is de kans kleiner dat uw kat u bijt of krabt. Kittens hebben het vooral nodig om hun opgekropte energie kwijt te kunnen.

Jackson Galaxy vertelt mensen om hun handen, voeten of armen niet te gebruiken als speelgoed voor hun kittens om zich aan vast te klampen of in te bijten. Gebruik in plaats daarvan echt speelgoed als speeltjes voor je kitten. Ook al zijn de tanden van uw kitten nu misschien nog zacht, ze zullen scherp worden als uw kitten eenmaal volwassen is. Galaxy beweert dat wat u uw kitten leert van cruciaal belang is. Leer uw kitten dat handen geen speelgoed zijn. Geef uw kitten goede alternatieven voor uw handen als speelgoed. Geef uw kitten echt speelgoed. Dan zult u, wanneer uw kitten een volwassen kat is geworden, nog steeds met plezier met haar spelen – en hoeft u zich geen zorgen te maken dat ze u zal bijten!

We proberen tenslotte een knuffelig kitten te krijgen, we willen onze harige vriend leren rustig te blijven rond mensen en hen niet te behandelen als een ander speeltje om op te kauwen!

15) Zorg dat je kat zich niet bedreigd voelt.

Spreek niet hard en beweeg niet plotseling. Als je hard praat of plotseling beweegt, kun je je kat laten schrikken. Katten voelen zich gemakkelijk bedreigd. Spreek in plaats daarvan rustig en beweeg langzaam. Zo voelt uw kat zich op zijn gemak en niet bang bij u in de buurt.

Sommige feiten over het niet bang maken van je kat zijn contra-intuïtief. Je zou kunnen denken dat naar je kat toe lopen met je handen en armen uitgestrekt om hem op te pakken, je kat zal laten zien dat je om hem geeft en dat je zo opgewonden bent om hem vast te houden, te knuffelen en lief te hebben. Uw kat kan echter bang voor u zijn.

16) Staar niet; in plaats daarvan, geef je kat de langzame knipoog.

Wanneer twee katten zich agressief naar elkaar voelen, staren ze elkaar aan. Staar je kat niet aan, anders zal hij voelen dat je een bedreiging bent. Stel je voor dat je kat in het wild was. Een roofdier zou haar waarschijnlijk aanstaren voordat hij zou proberen haar te vangen.

Geef je kat in plaats daarvan de langzame knipoog, ook wel bekend als “kitty kisses.” We hebben dit behandeld in ons artikel over hoe vaak katten knipperen in een minuut! Om te voorkomen dat je kat wordt aangestaard, probeer je de langzame knipper zijdelings uit te voeren terwijl je in een andere richting kijkt in plaats van rechtstreeks naar je kat te staren. Sluit langzaam je ogen, en open dan langzaam je ogen. Herhaal dit proces zo vaak als u wilt. Dit proces zal uw kat helpen een gevoel van veiligheid te krijgen. In het wild zou je normaal gesproken je ogen niet sluiten, tenzij je je veilig voelt. Gesloten ogen betekenen en rust. Uw kat kan zelfs langzaam naar u terugknipperen! Als ze dat doet, betekent dat dat u haar hebt laten zien dat ze veilig is.

Zelfs in stedelijke omgevingen, zoals buurten, of terwijl katten in vensterbanken zitten, geven katten elkaar het langzame knipperen om met elkaar te communiceren.

17) Nadat je kat naar je toe komt, aai hem waar hij graag geaaid wordt.

Toen ik eenmaal leerde waar mijn kat graag geaaid werd, begon hij het fijn te vinden om bij mij in de buurt te zijn en was hij zelfs nog aaibaarder! Volgens kattenexpert Caitlin Gawa, genieten katten ervan om geaaid te worden op vele delen van hun gezicht. Ze worden graag geaaid onder hun kin, op hun wangen, en tussen hun ogen en oren. Vooral het gebied onder hun kin is erg prettig. Bovendien kunt u uw kat langs zijn hele ruggengraat aaien. Aai echter niet zijn staart of buik. Over het algemeen willen katten niet over hun buik of staart geaaid worden. En vergeet niet om zachtaardig te zijn, niet hard. Katten raken gemakkelijk overprikkeld; ze worden snel bang.

Om je kat verder te helpen genieten van het geaaid worden, doe iets waar hij van geniet terwijl je hem aait. Je kunt hem bijvoorbeeld verzorgen, hem eten geven, of hem trakteren. Dan zal hij het geaaid worden associëren met plezierige activiteiten.

18) Verzorg je kat.

Katten vinden het fijn om geborsteld te worden. Katten willen zich instinctief schoon voelen. In het wild zou het gevaarlijk zijn voor katten om geuren op zich te hebben van overal waar ze geweest zijn. Katten borstelen zelfs andere katten om relaties met elkaar op te bouwen. Door uw kat te borstelen, ontwikkelt u een goede band met hem en wordt hij waarschijnlijk knuffeliger.

19) Help je kat zich veilig te voelen als hij wordt opgepakt.

Kittens kunnen bang zijn om opgepakt te worden. Om uw kitten te helpen zich veilig te voelen, houdt u uw kat boven een bed, bank, of ander dicht en comfortabel oppervlak. Dan is je kitten veilig voor het geval ze angstig uit je armen springt.

20) Adopteer twee kittens tegelijk.

Ik heb ooit twee katten tegelijk mee naar huis genomen. Ze maakten elkaar schoon, speelden met elkaar, en sliepen met elkaar. Ook al waren ze niet biologisch verwant, ze waren als broers. Twee katten tegelijk adopteren is een geweldige manier om uw katten te helpen affectie en socialisatievaardigheden te ontwikkelen. Twee katten tegelijk adopteren kan uw katten helpen om vriendelijker te worden en met twee katten bent u er bijna zeker van dat een van hen extra knuffelig zal zijn!

Kittenhood is kort, maar vormend. Hoe u uw kitten behandelt, zal haar relatie met u en haar relatie met andere mensen voor de rest van haar leven bepalen! Dus als je een kitten wilt opvoeden dat knuffelig, vriendelijk en gelukkig is be ervoor dat u uw kitten niet alleen warmte geeft, maar ook de ruimte die ze nodig heeft. Onthoud dat kittens gemakkelijk overweldigd en bang worden.

Moedig haar ook aan met positieve beloningen, zoals traktaties, om uit haar schuilplaats te komen en naar het midden van de kamer toe te komen. En wees altijd voorzichtig om uw relatie met uw kitten niet te beschadigen. Wees in plaats daarvan zacht en niet dwingend. Concentreer u altijd op het voldoen aan haar behoeften. Als u haar aait op de prettigste plekken, zoals onder haar kin, in de ruimte tussen haar oren en ogen, en op haar wangen, zal uw kitten zich veilig en gelukkig bij u voelen. Naarmate u een goede relatie met haar opbouwt, zal ze waarschijnlijk naar u toe beginnen te komen en zelfs op uw schoot springen om lekker tegen u aan te kruipen!