Waarom bestaan haarloze katten? Waar zijn ze voor gefokt? (Met foto’s)

De haarloze kat varieert in mate van haarloosheid. Sommigen hebben een zeer fijne perzikpluis over hun hele lichaam of over hun ledematen. Ze zijn niet ieders eerste keuze van een katachtige vriend, maar ze zijn onmiskenbaar opvallend.

Maar is hun haarloosheid expres gefokt, of is het een genetisch toevalstreffer? Over het algemeen zijn haarloze katten het gevolg van natuurlijk voorkomende mutaties van korthaarkatten of soms worden ze opzettelijk gefokt. We onderzoeken de soorten haarloze katten en waar ze voor zijn gefokt. Dus, of je hier nu bent omdat je erover denkt om er een te krijgen of omdat je gewoon nieuwsgierig bent, we hebben het antwoord hieronder!

kattengezichtsverdeler 2

De 9 rassen van haarloze katten

Door de geschiedenis heen zijn er haarloze katten geweest. De Azteken zorgden voor hen en wanneer het haarloze gen optrad, werd het selectief gefokt. We hebben negen voorbeelden van haarloze katten verzameld; sommige heb je misschien gehoord en sommige heb je misschien niet.

1. Sphynx

sphynx kat hepper pod slaapkamer

Als je denkt aan een haarloze kat, is het waarschijnlijk de Sphynx die als eerste in je opkomt. Het is de meest bekende haarloze kat. Ze staan bekend om hun speelsheid en verrassende uiterlijk, met hun grote citroenvormige ogen, lange benen, grote oren en afgeronde buiken.

thematische pauze

2. Lykoi

lykoi kat
Afbeelding Credit: Eric Isselee, Shutterstock

Het zal je misschien verbazen om erachter te komen dat de Lykoi ook haarloos kan zijn. Ze staan bekend als de weerwolfkat dankzij hun ogen en zwart / grijze vacht. Gelukkig lijken ze in niets op hun wolfachtige naamgenoten en zijn ze in plaats daarvan ongelooflijk speelse en liefhebbende katten.

thematische pauze

3. Donskoy (Russisch Haarloos)

donskoy kat liggend op een bank
Afbeelding Credit: Viachaslau Herostratos, Shutterstock

Of je ze nu kent als de Donskoy of de Russische Haarloze, het is dezelfde kat. In tegenstelling tot de Sphynx, die een recessief gen te danken heeft aan zijn haarloosheid, is het gebrek aan lang haar van de Donskoy te wijten aan een dominant gen, waardoor ze veel gemakkelijker te fokken zijn.

Het zijn gespierd uitziende katten en staan bekend om hun intellect en speelse aard. Ze hebben ook de neiging om een zeer lichte winterjas te krijgen tijdens de koudere maanden.

thematische pauze

4. Bambino

bambino zittend in de sofa
Beeld: Peterpancake, Shutterstock

De Bambino is een kruising tussen de Munchkin en Sphynx, waardoor ze kleine katten zijn die zo klein kunnen zijn als 5 pond. Sommige hebben stukjes haar die je moet scheren. Ze staan bekend als energieke, speelse katten.

thematische pauze

5. Oekraïens Levkoy

Oekraïense levkoy kat
Afbeelding Credit: Oleksandr Volchanskyi, Shutterstock

De Oekraïense Levkoy is een newbie en bestaat pas sinds begin 2000. Ze zijn een kruising tussen de Donskoy- en Scottish Fold-katten en ze hebben opvallende naar binnen vouwbare oren. Hoewel ze genieten van speeltijd, zijn ze iets relaxter dan de meeste kattenrassen.

thematische pauze

6. Peterbald

peterbald kat op zwarte achtergrond
Afbeelding Credit: Seregraff, Shutterstock

De Peterbald is een mengsel van de Oosterse Korthaar en de Sphynx. Het is niet de gemakkelijkste kat om in handen te krijgen. Hun vacht is vergeleken met het gevoel van vilt, en heel af en toe kun je er een vinden met een volledige vacht. Ze staan bekend als liefdevolle, speelse katten die fantastische metgezellen zijn. Als je er een kunt vinden, natuurlijk.

thematische pauze

7. Dwelf

dwelf kat op grijze lakens
Afbeelding Credit: Jenni Ferreira, Shutterstock

De Dwelf is een kruising tussen de American Curl, Sphynx en de Munchkin. Dit mengsel creëert een kleine kat die nooit hoger is dan 4,5 pond. Ze hebben korte benen en lange lichamen en staan bekend als zeer speels en hebben een bijna hondachtige persoonlijkheid.

thematische pauze

8. Minskin

Minskin Munchkin
Afbeelding Credit: Jaroslaw Kurek, Shutterstock

De Minskin is beschreven als de Corgi van de kattenwereld, met hun korte benen en gedrongen lichamen. Ze zijn een kruising tussen de Sphynx en Munchkin en later gekruist met de Devon Rex katten en Birmezen. Ze zijn een van de kleinste huiskatten ter wereld en wegen slechts 4 pond. Ze zijn extravert en extreem speels.

thematische pauze

9. Elf

De Elf-kat is een ander nieuw ras, dat afkomstig is van het fokken van een Sphynx en een American Curl in 2004. Ikt is zo genetisch dicht bij de Sphynx dat de meeste van zijn fysieke eigenschappen hetzelfde zijn, behalve dat zijn oren terug krullen. Ze zijn speels, met zachte persoonlijkheden en kunnen behoorlijk veeleisend zijn met hun behoefte aan aandacht.

3 katten gezichtsverdeler

Waarom bestaan haarloze katten?

Soms is een haarloze kat een complete toevalstreffer. De geschiedenis van de Sphynx-kat kan worden gekoppeld aan Ontario, Canada, in 1966, toen een huiskat met korthaar beviel van een haarloos kitten genaamd Prune. De lijn van Prune eindigde uiteindelijk in de vroege jaren 1980, maar niet voordat sommige katten gezondheidsproblemen ontwikkelden vanwege hun ondiepe genenpool.

De Sphynx is het gevolg van natuurlijk voorkomende en volledig spontane mutaties van korthaar katten. Sommige rassen bestaan daarentegen volledig met opzet. De Elf is bijvoorbeeld gemaakt omdat de fokkers een kat wilden met gekrulde oren die zijn persoonlijkheid en fysieke eigenschappen deelde met de Sphynx.

Zijn haarloze katten gemakkelijker te verzorgen?

Met hun gebrek aan vacht zou het logisch zijn om aan te nemen dat er minder verzorging betrokken zou zijn bij een haarloze kat. Dit is helaas niet waar. Haarloze katten hebben frequente baden en doekjes nodig om afscheidingen van hun huid te verwijderen. Als u dit niet doet, kan dit ertoe leiden dat uw kat zich plakkerig voelt en uiteindelijk huidproblemen kan ontwikkelen.

Haarloze katten, zoals hun donzige neven en nichten, zullen zichzelf verzorgen, maar dankzij hun vele rimpels en plooien zullen er plaatsen zijn waar ze niet kunnen komen. Sommigen hebben oliën of moisturizers nodig om ze te beschermen, en ze zijn ook meer vatbaar voor zonnebrand.

Haarloze katten zijn niet hypoallergeen omdat het niet aan de vacht zelf ligt als je last hebt van een allergische reactie. In plaats daarvan is het het speeksel of de huidschilfers (dode huid) die je haarloze kat nog steeds zal produceren.

3 kattenverdeler

Laatste gedachten

Haarloze katten bestaan door een combinatie van genetische fouten of gelukkige ongelukken. Hoewel hun haarloosheid in het begin opvallend is, is het niet het meest cruciale aspect van een haarloze kat. Op het eerste gezicht kan worden aangenomen dat ze gemakkelijker te verzorgen zijn omdat ze geen vacht hebben om af te werpen. Maar hun zachte rimpels hebben evenveel, zo niet meer, zorg nodig.

Elke haarloze variëteit heeft verschillende kenmerken en persoonlijkheden waar je niet anders dan verliefd op wordt. We kunnen zien waarom mensen ervoor hebben gekozen om ze zo lang in hun familie op te nemen, terug naar de Azteekse periode!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Igor Lukin, Pixabay