Wat is cat mirroring en waarom doen ze het? Het fascinerende antwoord

Cat spiegelen treedt op wanneer katten dezelfde dingen doen als mensen of andere dieren in hun omgeving. Het is meestal een teken van liefde, wat wijst op het bestaan van een sterke band tussen mens en dier. Het komt ook voor wanneer katten hun favoriete mensen van kamer naar kamer volgen en wanneer katten de laptops van hun eigenaren overnemen.

Je ziet het zelfs tussen katten, omdat diep verbonden paren vaak elkaars gedrag weerspiegelen. En er zijn aanwijzingen dat katten die met mensen leven persoonlijkheidskenmerken ontwikkelen die vergelijkbaar zijn met die van hun eigenaren. Lees verder om meer te weten te komen over het spiegelen van katten en waarom katten het doen.

cat + lijnverdeler

Waarom spiegelen katten mensen en andere dieren

Het is gebruikelijk dat katten mensen van wie ze houden van kamer tot kamer volgen, en het is meestal gewoon een teken van genegenheid. Katten brengen graag tijd door met mensen. Velen hebben liever interactie met hun favoriete persoon dan een traktatie op te slokken of met een speeltje te spelen.

Katten spiegelen vaak bij het aanleren van nieuw gedrag. Het is een van de belangrijkste manieren waarop kittens essentiële vaardigheden van hun moeders leren. En als je katten elkaar volgen, elkaar verzorgen, samen spelen en een dutje doen in één bal, is spiegelgedrag gewoon een ander teken van hoe diep ze verbonden zijn.

Katten proberen soms dingen te doen zoals achter de laptops van hun eigenaar of bovenop studieboeken zitten om met dezelfde objecten bezig te zijn als hun favoriete mens. Wanneer katten deze spiegelactiviteit uitvoeren, laten ze zien hoeveel ze genieten van interactie met hun mensen. Spiegelen is meestal een teken dat er diepe banden van genegenheid bestaan, die de leden van het dier-menspaar samenbinden.

kat zit op een bank en snuffelt aan baasje vinger
Afbeelding Credit: Soloveva Kseniia, Shutterstock

Hoe zit het met emotionele spiegeling

Een studie uit 2016 keek naar de impact van de persoonlijkheden van eigenaren op de gezondheid en het temperament van katten. Het onderzoeksteam ontdekte dat de dominante persoonlijkheidskenmerken van de mens ongetwijfeld katten beïnvloedden. Personen met sterke neurotische eigenschappen hadden vaak katten die te veel wogen en leden aan stressgerelateerde ziekten.

Mensen met hoge scores voor consciëntieusheid hebben vaak goed aangepaste, enigszins ondeugende katten. De persoonlijkheid van de eigenaar van een kat lijkt het gedrag van de kat actief vorm te geven, wat aangeeft hoe hecht de band tussen mens en kat echt is.

Een jong tienermeisje doet een dutje op de bank en knuffelt haar kat
Afbeelding credit: Simone Hogan, Shutterstock

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat mij volgt?

Als je kat je de hele dag van kamer naar kamer volgt, een beetje oud begint te worden, zijn er een paar dingen die je kunt doen om je maatje aan te moedigen je een beetje pauze te geven. Houd er rekening mee dat katten nooit reageren op negatieve feedback, dus om iemand hun gedrag te laten veranderen, moet je de kat bijna altijd een beter, leuker alternatief bieden en ze uitputten met een teaser.

Katten hebben, net als mensen, last van angst; het is vaak een van de redenen waarom ze geliefde mensen volgen. Je zorgt ervoor dat ze zich veilig voelen. Oefening is een van de beproefde manieren om kattenangst te verminderen, vooral wanneer het elke dag wordt uitgevoerd. Pak een teaser en draag je kat in een kamer dicht bij zijn favoriete dutje. De kans is groot dat je maatje een dutje doet nadat de speeltijd voorbij is, waardoor je kunt genieten van een middag zonder katachtig gezelschap.

Zorg ervoor dat je kat een aangename plek heeft om een dutje te doen; twee of drie zou nog beter zijn. Zorg voor leuke alternatieven om je te volgen, zoals het installeren van een kattenmand op een hoge baars voor een groot raam of het opzetten van de perfecte kattenmand in hun favoriete kamer.

kat spelen met voedsel slow feeder
Afbeelding Credit: Veera, Shutterstock

Katten volgen ook eigenaren uit verveling. Ze zijn op zoek naar interactie, betrokkenheid en mentale stimulatie. Kattenverrijkingsactiviteiten zoals voedselpuzzels zijn geweldige manieren om uw huisdier mentale stimulatie te geven en tegelijkertijd iets leuks te doen.

Regelmatige speeltijd is van cruciaal belang voor de gezondheid van katten en belangrijk voor het ontwikkelen van sterke banden tussen mens en dier. Als je kat je uit verveling volgt, kan een beetje plezier met voedselpuzzels en meer speeltijd resulteren in een meer tevreden en betrokken kat wiens behoeften aan mentale stimulatie op verschillende manieren worden vervuld in plaats van alleen maar met je om te gaan.

Wat te doen als uw kat u onderbreekt tijdens het werken

Katten hebben aandacht nodig van hun eigenaren. De meesten vinden het leuker om met je om te gaan dan traktaties of speelgoed, dus het kan een hele uitdaging zijn om te voorkomen dat een kat die graag het middelpunt van je aandacht is, onderbreekt terwijl je werkt.

Overweeg om ur cat een teaser workout vlak voordat je je klaarmaakt om te gaan zitten om te werken. Als u uw kat op specifieke tijden veel aandacht begint te geven, kan uw huisdier milder worden en stoppen met proberen uw aandacht te trekken wanneer u zich probeert te concentreren. Katten die tijdens speelsessies mentale stimulatie krijgen, hebben vaak minder kans om gedurende de dag constante aandacht te vragen.

Zorg ervoor dat uw huisdier een mooie hoge baars heeft om toegang te krijgen om u ergens in de buurt van waar u werkt te observeren of een mooi warm bed onder uw bureau waar ze dicht bij u kunnen kruipen. Je kat zal je werk misschien minder snel onderbreken als hij ergens gezellig en uitnodigend is om rond te hangen.

3 katten gezichtsverdeler

Laatste gedachten

Katten spiegelen elkaar, andere dieren en zelfs hun favoriete mensen. Het is meestal een teken van diepe liefde en genegenheid. Katten maken deel uit van onze families; we beïnvloeden ze net als onze kinderen en alle andere levende wezens in onze omgeving. Katten ontwikkelen gedrags- en persoonlijkheidskenmerken deels als reactie op hoe mensen omgaan met de wereld.

Het creëren van leuke plekken voor je kat om te zitten en veel tijd met hem door te brengen zijn geweldige manieren om je kat aan te moedigen om lang genoeg te ontspannen zodat je een beetje werk gedaan krijgt. Inhoud en enigszins versleten katten die een beetje kattenkruid hebben gehad, hebben vaak minder kans om hun eigenaren uit verveling te onderbreken.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Svetlana Rey, Shutterstock