Waarom achtervolgt mijn kat mij? 8 veelvoorkomende redenen

Katten zijn schattig en schattig, zelfs als ze je achtervolgen, maar soms wil je gewoon een beetje ruimte. Om u te helpen begrijpen of het gedrag van uw kat normaal is, moet u erachter komen waarom ze u in de eerste plaats achtervolgen.

Er zijn veel mogelijke redenen, maar we hebben hier de acht meest voorkomende uitgelicht. Hoewel het hebben van een kattenjacht volkomen normaal is, zijn er een paar dingen die je eraan kunt doen als je het gedrag niet leuk vindt.

divider-catclaw1De 8 redenen waarom uw kat u achtervolgt

1. Ze jagen

kattenjacht buiten
Afbeelding Credit: Kapa65, Piqsels

Katten zijn natuurlijke jagers en ze houden ervan om hun jachtinstincten aan te scherpen. Voor alle duidelijkheid, je kat probeert je niet te jagen en te doden wanneer hij je achtervolgt. Ze zijn gewoon aan het oefenen, en als je ooit een knaagdier in je huis krijgt, kunnen ze die oefening goed gebruiken!

Maar als ze hun jachtvaardigheden oefenen, kunnen ze besluiten om hun klauwen of tanden te gebruiken, en dat is voor niemand leuk.

thematische pauze

2. Het is leuk

Voor een kat is er geen betere manier om de dag door te brengen dan iets na te jagen. Als ze vinden dat je een “bereidwillige” deelnemer bent, zullen ze het gewoon blijven doen om zichzelf te vermaken!

Houd er rekening mee dat je eigenlijk niet bereid hoeft te zijn; ze hoeven alleen maar te denken dat dat zo is. Als je wegrent, bootst dit typisch kattenspeelgedrag na en ze zullen het waarschijnlijk blijven doen.

thematische pauze

3. Ze vinden je leuk

kattenjacht in gras
Afbeelding Credit: SJ Duran, Shutterstock

Het achtervolgen van hun eigenaar kan een geweldige hechtingservaring zijn voor een kat. Als je het niet erg vindt en ze je geen pijn doen, is het misschien niet iets dat je wilt stoppen.

Voor je kat is het gewoon een manier voor hem om met zijn vriend te spelen, en je wilt misschien geen bezwaar maken tegen zijn favoriete spel. Natuurlijk, als je het spel niet leuk vindt, kun je op verschillende manieren een band met hen opbouwen.

thematische pauze

4. Ze zijn bang voor je

Als een kat je achtervolgt, is dat meestal niet omdat ze je niet leuk vinden. Maar het is technisch mogelijk.

Als je kat bang voor je is en daarom achtervolgt hij je, zal hij een paar veelzeggende markeringen weergeven. Als hun vacht rechtop staat, betekent dit dat ze zich niet op hun gemak voelen en op scherp staan. Als het zo is wanneer ze je achtervolgen, heb je ze misschien bang gemaakt. Dit geldt vooral als je tegen je kat slaat of schreeuwt of als je kat ervaringen heeft gehad met mensen die dit eerder hebben gedaan.

thematische pauze

5. Ze hebben een slechte socialisatie

rode tabby kat die alleen zit
Image Credit: mediarney, Pixabay

Soms zit je kat je gewoon achterna omdat hij niet beter weet! Als ze kittens zijn, moeten katten tijd doorbrengen met andere katten om te leren wat ze wel of niet moeten doen. Als je kat dit niet krijgt, kan dit leiden tot gedragsproblemen.

Het goede nieuws is dat hoewel het een uitdaging kan zijn, het mogelijk is om deze problemen te overwinnen met een beetje training en geduld.

thematische pauze

6. Ze vervelen zich

Je katten hebben manieren nodig om zichzelf te vermaken. Als ze geen andere dieren of speelgoed hebben waarin ze geïnteresseerd zijn, kunnen ze hun toevlucht nemen tot het achtervolgen van jou.

Voor hen is het achtervolgen van jou zowel fysiek als mentaal stimulerend, en dat is precies wat ze nodig hebben. Als je wilt dat het achtervolgen stopt, moet je andere manieren vinden om ze te vermaken. Speelgoed of een andere kat kan een geweldige oplossing zijn!

thematische pauze

7. Er is te veel aan de hand

man die buiten kat speelt
Afbeelding credit: Karpova, Shutterstock

Hoewel een kat je misschien achtervolgt omdat er niet genoeg aan de hand is, kunnen ze je om precies de tegenovergestelde reden achtervolgen.

Ten eerste, wanneer ze in de ‘aanvalsmodus’ gaan, is het soms moeilijk voor hen om het uit te schakelen. Ten tweede zitten ze je misschien achterna, zodat je ze kunt helpen! Je kat kan zich veilig voelen bij jou in de buurt en als er te veel aan de hand is, kijken ze naar je voor comfort.

thematische pauze

8. Ze voelen zich niet goed

Wanneer iemand van ons zich niet op zijn best voelt, kunnen we een beetje humeurig worden. Hetzelfde geldt voor katten en ze kunnen zich gaan gedragen. Soms proberen ze je weg te jagen om meer ruimte te krijgen.

Als je merkt dat ze zich ook op andere manieren anders gedragen, voelen ze zich misschien niet goed. Als het iets eenvoudigs is, zoals een maagvirus, zouden ze binnen een dag of twee beter moeten zijn!

kat + lijn Scheidingslijn

Uw kat laten stoppen met u achtervolgen

Als je niet wilt dat je kat je achtervolgt, ben je niet de enige. Maar alleen omdat je wilt dat ze stoppen, betekent dat niet dat ze het alleen zullen doen. Dit is wat u moet doen om te voorkomen dat uw kat u achtervolgt.

Ten eerste, breng minstens 20 tot 30 minuten per dag door met het spelen met je kat. Verdeel deze sessies in intervallen van 10 minuten. Dit geeft je kat de tijd en aandacht bij jou die hij nodig heeft.

Richt vervolgens een omgeving in met veel speelgoed voor je kat om mee te spelen. Dit geeft hen meerdere opties voor fysieke en mentale stimulatie zonder hun toevlucht te nemen tot het achtervolgen van jou.

Zodra je alles hebt ingesteld om ze te laten slagen, is het tijd om door te gaan naar het trainingsgedeelte. Als je kat te ruw met je begint te spelen, sta dan gewoon op en loop de kamer uit zonder hem aandacht te geven. Als ze je naar een andere kamer jagen, zoek dan een manier om ze weg te houden, idealiter zonder ze op te pakken en te verplaatsen.

Vervolgens, wanneer je kat naar je toe springt, sla hem dan niet weg of probeer weg te rennen. Dit doet hen denken aan prooien, wat het gedrag aanmoedigt. Ga in plaats daarvan naar de kat toe en besteed ze dan geen aandacht meer.

Tot slot, vermijd het straffen van je kat en beloon hem alleen als hij zich gedraagt zoals hij zou moeten. Met genoeg tijd zal je kat stoppen met je te achtervolgen en begrijpen hoe en wanneer hij met je zou moeten spelen!

divider-catclaw1Conclusie

Katten die hun eigenaren achtervolgen is niets nieuws en het zal waarschijnlijk niet snel stoppen. Maar hoewel het een normaal gedrag is, kun je je kat nog steeds trainen om je niet te achtervolgen, en ze kunnen net zo gelukkig zijn zonder het te doen.

Dat gezegd hebbende, als je geniet van de bindingsactiviteit, heb dan niet het gevoel dat je het eruit moet trainen!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: JackieLou DL, Pixabay