Hoe te spelen met je kat (10 leuke tips en trucs)

Katten houden van spelen! Spelen met uw kat kan een van de leukste onderdelen van eigendom zijn, en het stopt niet wanneer uw kitten opgroeit. Het is niet alleen een goede oefening, het is ook een goede manier om je vriendschap met je huisdier te versterken. Maar het kan ook wat oefening vergen om de favoriete manieren van spelen van je kat te vinden en hem elke dag in beweging te krijgen.

Deze 10 tips helpen je op weg om de soorten spel te verkennen die je kat leuk vindt.

divider-catclaw1De 10 tips om met je kat te spelen

1. Speel elke dag

Aziatische vrouw die met katten speelt in een kattencafé
Afbeelding Credit: Boyloso, Shutterstock

Spelen is niet alleen voor de lol , het is ook de grootste vorm van lichaamsbeweging van je kat. Katten die dagelijks spelen, hebben meer kans om hun hele leven in goede gezondheid te blijven. Tijd doorbrengen met spelen met je kat heeft ook sociale voordelen. Zelfs als je elke dag een paar minuten speelt, zal je kat gelukkiger, gezonder en minder verveeld zijn. Elke dag op hetzelfde tijdstip met je kat spelen kan de speeltijd ook gemakkelijker maken, omdat katten dol zijn op schema’s en van tevoren enthousiast kunnen worden voor speeltijd.

thematische pauze

2. Kies veilig speelgoed

Het is belangrijk om het juiste speelgoed te kiezen tijdens het spelen, en dat betekent dat je rekening moet houden met de veiligheid van je kat. Vermijd speelgoed dat uw kat zou kunnen inslikken en stikken, vooral stukjes touw die verstrikt kunnen raken in het spijsverteringsstelsel van uw kat. Zorg ervoor dat je speelgoed niet klein genoeg is voor je kat om te eten of gemaakt is van een materiaal waar ze brokken uit kunnen bijten.

thematische pauze

3. Maak je handen niet prooi

vrouw eigenaar aaien en spelen met haar kat thuis
Afbeelding Credit: Stokkete, Shutterstock

Het kan verleidelijk zijn om elk speelgoed bij de hand te gebruiken, inclusief je eigen vingers! Als je kat het leuk lijkt te vinden om je hand te stalken of aan te vallen, is het echter het beste om die gewoonte te doorbreken. Zelfs zachte beten en krassen kunnen soms pijn doen. Katten kunnen je handen ook als speelgoed gaan zien en in de “speelmodus” gaan wanneer je ze probeert te aaien of op te pakken. Het is veel beter om vast te houden aan aangewezen kattenspeelgoed.

thematische pauze

4. Leer de actieve tijden van uw kat kennen

Katten hebben net als mensen een natuurlijke waak/ slaapcyclus en de meeste katten hebben een dagelijkse routine met hoge en lage energietijden. Als je merkt dat je kat op bepaalde momenten van de dag speelser is, kun je dat in je voordeel gebruiken. Veel voorkomende energieke tijden zijn vroege ochtend, avond en rond de maaltijd. Je hebt veel meer kans op een succesvolle speeltijd met je kat in deze tijden.

thematische pauze

5. Houd sessies kort

Jong meisje dat met katten speelt
Afbeelding Credit: LuidmilaKot, Pixabay

Kittens hebben schijnbaar eindeloze energie, maar volwassen katten spelen over het algemeen graag in korte uitbarstingen. Door speelsessies kort te houden, kunnen ze hun oefening binnenkrijgen zonder ze te oververmoeien. Verwacht ongeveer 5-15 minuten per keer met je kat te spelen en stop als zijn energie lijkt te dalen. Je kunt misschien een andere speelsessie starten na een korte rust, hoewel het afhankelijk is van de kat.

thematische pauze

6. Inclusief solo- en interactieve opties

Interactief spelen met speelgoed zoals verenstokjes of (veilige) lichtstralen is een belangrijk onderdeel van het spel, maar het is niet de enige manier voor uw kat om beweging te krijgen. Zorg ervoor dat je kat ook toegang heeft tot solospeelgoed, zodat hij wat energie kan verbranden als je er niet bent. Kattenkruidmuizen, balbaanspeelgoed en puzzeldozen zijn gewoon speelgoed waar je kat van kan genieten als je er niet bent.

thematische pauze

7. Blijf de variëteit bijhouden

kat die met speelgoed speelt
Afbeelding Credit: Darkmoon_Art, Pixabay

Katten houden van incidentele veranderingen in speelgoed, en een nieuw type spel kan nieuw en opwindend zijn. Toverstokspeelgoed, apporteerspeelgoed, puzzelspeelgoed en andere soorten speelgoed kunnen dingen interessant houden. Je kunt ook je speelruimte variëren, zoals een deken over een stoel gooien om een nieuwe plek te maken voor je kat (en speelgoed) om zich te verstoppen. Het meeste speelgoed moet regelmatig worden vervangen als het versleten raakt, en hoewel sommige katten een favoriet speelgoedtype hebben, kun je ook af en toe nieuw speelgoed proberen om de dingen gevarieerd te houden.

thematische pauze

8. Motiveren met traktaties

Als je een couch potato hebt die nooit actief wil spelen, is het goed om je kat te “trainen” om met lekkernijen te spelen. Een van de beste manieren om een sedentaire kat te laten spelen, is door middel van een puzzelspeelgoed met lekkernijen erin. Je kunt je kat ook trainen om een traktatie te verwachten elke keer dat hij een verenstokje vangt of een speeltje haalt. T is belangrijk om de traktaties echter op een gezonde hoeveelheid te houden en uw kat niet te veel te voeren.

thematische pauze

9. Houd speelgoed in beweging

crème tabby maine coon kat speelwater
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

Katten voelen zich aangetrokken tot beweging en vaak is een speeltje niet erg interessant als het stilzit. Je kunt voorzichtig klein speelgoed gooien of rollen, een touwtje of een toverstokje trekken en een speeltje heen en weer laten zwaaien om de aandacht van je kat te trekken. Je kunt ook experimenteren met het verplaatsen van een speeltje in en uit het zicht, het verbergen achter een meubelstuk of een deken en het vervolgens weer naar buiten laten gluren om je kat opgewonden te houden.

thematische pauze

10. Betrek alle zintuigen

Spelen is niet alleen visueel. Katten houden van een multisensorische ervaring. Speelgoed met jingle bells, gekreukte geluiden, verschillende texturen en kattenkruidgeuren zijn allemaal geweldige opties. Je kunt er ook voor zorgen dat je een verscheidenheid aan kleuren en texturen beschikbaar hebt in je speelgoeddoos. Het kan wat vallen en opstaan vergen om erachter te komen wat de favoriete geluiden, geuren en texturen van je kat zijn als het gaat om speelgoed, maar het is het zeker waard.

divider-catclaw1Laatste gedachten

Of je nu met je kat wilt spelen als een vorm van mentale stimulatie, oefening of gewoon om samen wat plezier te hebben, je maakt een goede oproep. Regelmatig met je kat spelen is een van de beste dingen die je voor je kat kunt doen. En het is ook nog eens heel erg leuk! We hopen dat deze tips u zullen helpen een geweldige toolkit met speelvaardigheden op te bouwen om uw kat gelukkig en betrokken te houden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Oleg Ivanov, Unsplash