Waar zijn katten graag geaaid? De 4 beste plaatsen

Als u een katteneigenaar bent, vindt u het waarschijnlijk leuk om uw vrije tijd door te brengen met het aaien van uw harige metgezel. Hoewel sommige katten fysiek contact misschien niet waarderen, genieten de meesten van hen van een zekere mate van aaien en zullen ze het vaak opzoeken als het op hun eigen voorwaarden is.

Toegegeven, katten hebben verschillende persoonlijkheden als het gaat om aaien, en er zijn specifieke gebieden die ze leuk (of niet leuk) vinden om aangeraakt te worden. Dus, als u een nieuwe katteneigenaar bent of op zoek bent naar het versterken van de band tussen u en uw harige metgezel, bent u op de juiste plek. Dit artikel bespreekt de gebieden om uw kat te aaien en waar u aanraking kunt vermijden.

cat + lijnverdeler

Waarom vinden katten het leuk om huisdier te zijn?

De belangrijkste reden waarom katten graag geaaid worden, is dat ze fysiek contact gebruiken als communicatiemiddel. Ze vertrouwen op nuzzling, wrijven en verzorgen om hun feromonen en geuren over te brengen. Ze gebruiken dit gedrag ook om met hun eigenaren te communiceren. Daarom, wanneer je je kat aait, beantwoord je gewoon liefde terug.

Bovendien voeden katten hun kittens via nuzzling en grooming, wat meestal een toename van oxytocine veroorzaakt, ook bekend als het liefdeshormoon. Deze chemische stof neemt ook toe in het lichaam van een kat tijdens aanhankelijke interacties.

kat wrijft met zijn hoofd tegen de benen van de eigenaar
Afbeelding credit: Jaromir Chalabala, Shutterstock

De 4 plaatsen waar katten graag huisdier zijn

Hier zijn enkele van de delen in het lichaam van de kat die gegarandeerd een positieve reactie oproepen. Houd er rekening mee dat als je kat het niet op prijs stelt om in een bepaald gebied aangeraakt te worden, ga dan verder met het volgende.

1. Nek en kin

de hand van een vrouw die een kat aait
Afbeelding credit: Yerlin Matu, Unsplash

De nek- en kingebieden achter de snorharen zijn enkele van de zoetste plekken waar je je katachtige metgezel kunt aaien. Katten houden ervan om in deze gebieden geaaid te worden en kunnen zelfs hun lichaam tegen je armen en benen wrijven wanneer ze liefde en aandacht zoeken.

Uw kat zal waarschijnlijk een spinnend geluid produceren terwijl hij harder in de waardevolle streling probeert te duwen, vooral als u zachtjes over de onderkant van de kin wrijft waar de schedel verbinding maakt met het kaakbot. U moet echter voorkomen dat u het hele hoofd in uw hand houdt, omdat de kat het kan waarnemen als agressief aaien.

thematische pauze

2. Tussen en achter de oren

vrouw hand aaien een kat
Afbeelding credit: zavtrak92, Pixabay

Net als het kingebied heeft de plek achter de oren veel geurklieren die worden gebruikt voor geurmarkering. Dit is misschien de reden waarom katten er zo dol op zijn om hun hoofd tegen hun eigenaar te stoten in een proces dat “bunting” wordt genoemd. Dit proces helpt katten om hun eigenaren als hun eigen eigenaren te markeren.

Bij het aaien van deze regio zal zachte druk meer op prijs worden gesteld. U kunt zien of uw kat uw inspanning waardeert door te controleren op zichtbare tekenen van plezier, zoals luie ogen, spinnen, de zachte rotatie van hun snorharen en hoofd, evenals een gebogen rug.

thematische pauze

3. De achterkant

Kattenoppas aait een kat op schoot
Afbeelding credit: larisa Stefanjuk, Shutterstock

Je kat zal er waarschijnlijk ook van genieten als je de vacht aait van zijn rug helemaal tot aan de basis van de staart. Je mag echter nooit de staart van de kat aanraken. Terwijl u de rug van uw kat aait, moet u ervoor zorgen dat de beweging begint van het hoofd naar de staart, omdat de meeste katten niet graag worden geaaid in een richting die rommelt met hun zorgvuldig verzorgde bontjas.

thematische pauze

4. Hun kanten

kat knedend en spinnend terwijl hij op de schoot van de eigenaar ligt
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock

Als je kat in een ontspannen stemming op zijn zij ligt, kun je hem ook aan de zijkanten aaien. Deze aaihouding is ideaal, vooral als de kat op je schoot rust of naast je ligt. Probeer je kat niet aan de zijkanten te wrijven terwijl hij staat, omdat je misschien over hun buik wrijft, wat veel katten niet leuk vinden omdat ze het als bedreigend beschouwen.

Voordat je je harige metgezel aait, is een van de belangrijkste trucs om hem de leiding te laten nemen. Laat de kat aan je wijsvinger snuffelen terwijl je hem tegen zijn neus wrijft. Als het een aaisessie wil, zal het zijn gezicht tegen je hand wrijven en het zelfs naar de gebieden leiden waar het geaaid wil worden.

garen kogelverdeler

Gebieden om te vermijden bij het aaien van katten

Katten hebben ook grenzen als het gaat om aaien. Hieronder staan enkele van de lichaamsdelen waar je op moet letten bij het aaien van je katachtige metgezel.

1. Staart

staart van een kat op vintage achtergrond
Image Credit: italay, Shutterstock

Hoezeer je ook over het lichaam van een kat van het hoofd naar de staart kunt wrijven, je mag de staart nooit aanraken. De staart kan een interessante plek zijn om aan te raken, vooral voor jonge kinderen, maar je moet ze ontmoedigen om hem aan te raken, omdat de kat enige agressiviteit kan vertonen.

thematische pauze

2. Buik

kat die met zijn buik omhoog op een kattenbed slaapt
Afbeelding Credit: Jim Black, Pixabay

Ook bekend als de buikval, katten houden er niet van dat hun buiken worden geaaid, en als je dat doet, zal de kat waarschijnlijk agressief reageren tot het punt dat hij aan je handen krabt.

Dit kan worden toegeschreven aan het feit dat deze dieren zich voortdurend bewust zijn van hun rol in de voedselketen. Voor hen is het beschermen van hun buik een van de belangrijkste prioriteiten, omdat dit is waar hun meest vitale organen toegankelijk zijn voor roofdieren.

thematische pauze

3. Poten

kattenpoten en scherpe klauwen
Afbeelding Credit: Naturell, Pixabay

De poten van een kat zijn vrij gevoelig. Hoewel sommige katten het misschien waarderen als hun eigenaren tijdens de speeltijd over hun voeten wrijven, houden de meeste katten niet van pootwrijven. U kunt uw kat echter leren om van pootwrijven te houden als het aaien vanaf jonge leeftijd wordt gedaan wanneer de katten nog kittens zijn.

thematische pauze

4. Benen

achterpoten van oudere kat met artritis
Image Credit: Roman Chekhovskoi, Shutterstock

Katten houden er ook niet van om hun poten geaaid te hebben. Het kan ervoor zorgen dat ze zich kwetsbaar voelen tot het punt dat ze zich gevangen voelen tussen je handen. De poten van een kat zijn niet de zachtste aaihouding en deze gebieden kunnen ook agressie oproepen bij je harige vriend.

kattenpootverdeler

Tekenen dat een kat geen huisdier wil zijn

Deze katachtige wezens gebruiken lichaamstaal om met hun eigenaars te communiceren. Dus wanneer u uw kat aait, zult u waarschijnlijk tekenen zien dat uw kat zich ongemakkelijk voelt en u smeekt om te stoppen. Probeer uw kat niet te aaien als hij op een van de volgende manieren reageert:

  • Afgeplatte oren
  • Zijn rug buigen en van je handen af bewegen
  • Vernauwde ogen
  • Verbergen
  • Weglopen
  • Vocalisatie als huilen, sissen, grommen en hoog miauwen
  • Een zwiepende staart terwijl opgeblazen met een vacht hoog of stijf gehouden

Als u een van deze tekenen opmerkt, laat uw kat dan gewoon zijn. Ze komen eerder terug voor een aaisessie als het rustiger wordt.

3 kat face divider

Conclusie

Katten zijn gewoon unieke wezens met individuele voorkeuren. Daarom, terwijl sommige katten kunnen genieten van aaisessies, vertonen sommige geen tekenen van plezier van fysiek contact met hun menselijke eigenaren.

Voordat u uw kat probeert te aaien, moet u goed letten op de reacties en lichaamstaal van uw kat, omdat deze signalen helpen aangeven dat uw kat geniet van of zich ongemakkelijk voelt bij de ervaring. Met een beetje tijd en geduld kun je vertellen hoe en waar je kat graag geaaid wordt.

Vergeet echter niet om liefde en genegenheid te tonen aan je katachtige vriend op een manier die hij zal waarderen. Dit zal niet alleen je band versterken, maar het zal ook zorgen voor een gezonde en gelukkige relatie met je kat.

thematische pauze

Uitgelichte afbeeldingscredit: Pixel-Shot, Shutterstock