Hoe te voorkomen dat een schuurkat wegloopt: 7 eenvoudige tips

Als je ooit op een boerderij hebt gewoond, is de kans groot dat je een paar schuurkatten hebt gehad die het terrein in de gaten houden, of je ze nu wilde hebben of niet. Schuurkatten zijn verwilderde of halfwilde dieren die bedreven zijn in het beheersen van de ongediertepopulatie. Sommige mensen geloven dat de oorspronkelijke reden waarom katten werden gedomesticeerd, was dat ze nodig waren om te voorkomen dat knaagdieren gewassen consumeerden of besmetten die bedoeld waren voor menselijke consumptie.

Of je nu al schuurkatten hebt of overweegt om er een paar te adopteren om beestjes op afstand te houden, je zult uiteindelijk moeten leren hoe je je katten op je terrein kunt houden. Lees verder om alles te leren wat je moet weten om te voorkomen dat je ongediertemoordenaars weglopen.

cat + lijnverdeler

De 7 stappen om te voorkomen dat schuurkatten weglopen

1. Adopteer ze jong en houd ze in paren

Kittens zijn de beste beginnende schuurkatten, omdat oudere katten eerder zullen vertrekken om te proberen terug te keren naar waar je ze ook hebt geadopteerd. De beste kittens komen van een andere boerderij omdat ze al gewend zijn aan het buitenleven en niet zullen proberen om van uw huis hun thuis te maken.

Het adopteren van een paar kan ervoor zorgen dat ze eerder in je huis blijven hangen, omdat ze een vriend bij zich hebben. Je hoeft ook niet te stoppen bij slechts één paar. Als je een grote boerderij hebt, wil je waarschijnlijk een handvol schuurkatten adopteren om het ongedierte onder controle te houden.

Twee oranje kittens die in hooi staan
Afbeelding credit: Olgaozik, Pixabay
thematische pauze

2. Beperk ze in eerste instantie

Wanneer u uw nieuwe schuurkat(en) voor het eerst mee naar huis neemt, houd ze dan enkele weken opgesloten totdat ze herstellen van de stress van de verhuizing. Als u deze stap niet neemt, kan dit betekenen dat uw nieuwe ongediertebestrijdingspartners verdwijnen op zoek naar hun vorige huizen.

We raden aan om ze opgesloten te houden in een garage of schuur waar ze geen toegang hebben tot het buitenleven. Natuurlijk moet je ervoor zorgen dat het gebied waar je ze beperkt veilig is. Het mag niet te warm of koud zijn en heeft voldoende ruimte nodig om zich comfortabel te voelen.

Door ze opgesloten te houden, kunt u ze ook controleren om ervoor te zorgen dat ze gezond zijn en geen besmettelijke ziekte veroorzaken die kan overgaan op uw andere katten.

thematische pauze

3. Socialiseer met hen

Hoewel je schuurkat misschien slechts een middel is om een doel te bereiken, betekent dat niet dat je ze moet behandelen alsof ze wegwerpbaar zijn. Socialiseer met je nieuwe katten net zoals je elk ander huisdier zou doen. Door met hen te praten tijdens hun inwerkperiode, leren ze je stem kennen en begrijpen dat je geen kwaad bedoelt. Als je schuurkatten niet bang voor je zijn, zullen ze veel minder snel willen wegrennen.

Man die buiten kat speelt
Afbeelding credit: Karpova, Shutterstock
thematische pauze

4. Voer een dieet van hoge kwaliteit

Je kunt niet verwachten dat je schuurkatten in de buurt houdt als je ze niet geeft wat ze nodig hebben om te gedijen. Er is een misvatting dat een goed gevoede kat een slechte jager zal zijn, maar dit is niet waar. Jagen is gecodeerd in het DNA van een kat, dus schuurkatten met een volle buik zullen nog steeds hun werk doen; Ze zullen het gewoon beter kunnen doen als ze goed zijn gevoed.

Er is nog een veel voorkomende mythe dat schuurkatten geen kattenvoer hoeven te krijgen omdat ze de hele dag op ongedierte jagen en eten. Hoewel het waar is dat uw kat waarschijnlijk op zijn minst een deel van zijn prooi zal eten, heeft hij nog steeds een dieet nodig dat bestaat uit hoogwaardige eiwitten om te gedijen als jager. Kies voedsel van hoge kwaliteit. Je hoeft geen fortuin uit te geven aan eersteklas voedsel van de dierenarts, maar kies ook niet voor het goedkope, generieke spul. Zet niet meer voedsel uit dan uw kat in één keer zal eten en vermijd het gebruik van zwaartekrachtvoeders die kunnen leiden tot overeten en obesitas.

Een goed gevoede kat zal een veel efficiëntere ongediertejager zijn omdat hij niet al zijn energie zal besteden aan het zoeken in je tuin naar iets om te eten. Wanneer aan zijn voedingsbehoeften wordt voldaan, heeft hij voldoende energie om te jagen. Bovendien, als je schuurkat weet dat hij thuis een maaltijd krijgt, zal hij niet de behoefte voelen om naar het boerenerf van je buurman te dwalen op zoek naar voedsel.

thematische pauze

5. Zorg voor onderdak

Zelfs schuurkatten hebben aan het einde van de dag een veilige plek nodig om naar huis te bellen. Ze zijn vrij goed in het vinden van een gezellige plek in je schuur of buitenschuur, maar je moet ervoor zorgen dat deze gebieden open en gemakkelijk toegankelijk voor hen zijn. Zorg voor extra warmte met dekens of hooibalen in de winter.

Sommige boeren houden hun schuren ’s nachts open, zodat hun katten kunnen komen en gaan wanneer ze willen. Je zult waarschijnlijk merken dat dit goed werkt voor je schuurkatten, omdat ze er niet echt om geven dat ze opgesloten zitten en misschien wel hun best doenst jagen tijdens de nachtelijke uren.

De uitzondering op deze regel is als je roofdieren rond je hoeve hebt. Bobcats en coyotes zijn bijvoorbeeld een bedreiging voor katten op het platteland, dus als je weet dat je ze in het donker op de loer hebt liggen, wil je misschien je kat ’s nachts in een schuur of schuur opsluiten.

een kat die op hooi in een schuur ligt
Afbeelding Credit: AStoKo, Pixabay
thematische pauze

6. Onthoud geen medische zorg

Hoewel u uw schuurkatten als werknemers en niet als huisdieren kunt beschouwen, moet u ze nog steeds medische zorg bieden. Je moet ze laten steriliseren en castreren om ongewenste nesten te voorkomen en, op zijn minst, hun rabiësvaccinaties bijhouden. Dit beschermt niet alleen uw schuurkat tegen hondsdolheid, maar ook uw gezin en andere huisdieren.

thematische pauze

7. Geef ze de ruimte

Het is belangrijk om te onthouden dat je schuurkatten verwilderd zijn of op zijn minst halfverwilderd. Dring nooit fysieke aandacht aan hen op. Door ze de ruimte te geven, bescherm je je tegen mogelijke aanvallen en voorkom je dat ze zich bedreigd voelen tot het punt waarop ze het gevoel hebben dat ze moeten ontsnappen. Het winnen van hun vertrouwen komt met tijd en geduld, maar je moet nooit verwachten dat je schuurkatten openstaan voor knuffels en huisdieren.

kat in een schuur
Afbeelding Credit: Alexas_Fotos, Pixabay

3 kat face divider

Laatste gedachten

Schuurkatten spelen een vitale rol op de boerderij. U en uw boerderijkatten zullen een symbiotische relatie hebben – u vertrouwt op hen om ongedierte op afstand te houden en zij vertrouwen op u om hen te voorzien van de eerste levensbehoeften. Als je ze goed behandelt, blijven ze nog vele jaren hangen. De sleutel tot het houden van uw ongediertemoordenaar op uw boerderij is om voortdurende zorg te bieden. De katten zullen niet te ver zwerven als ze weten dat ze thuis goed verzorgd worden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Horse Crazy, Shutterstock