Hoe lang duurt het om een kat te trainen? 5 tips om het proces te versnellen

Het trainen van een kat klinkt misschien onmogelijk, vooral als je er ooit eerder een hebt gehad (omdat je weet hoe koppig ze kunnen zijn!). Maar de waarheid is dat katten zeer intelligent zijn en gemakkelijk kunnen worden getraind met de juiste aanpak. Er is geen vaste tijdlijn voor hoe lang het duurt om je kat te trainen, maar je kunt verwachten dat het binnen een handvol sessies begint aan te slaan als je de juiste technieken gebruikt.

Lees verder voor meer informatie over het trainen van uw kat, inclusief onze tips om het proces te versnellen.

cat + lijnverdeler

Hoe lang duurt het om een kat te trainen?

De tijd die nodig is om uw kat te trainen, hangt volledig af van wat u wilt dat hij leert, uw geduld en uw consistentie met training. Sommige katten zullen binnen een paar sessies gemakkelijkere trucs of concepten begrijpen, vooral als ze zeer voedsel- of spelgemotiveerd zijn. Anderen zijn luier en kunnen enkele weken nodig hebben om aan te slaan.

Cat kogelverdeler 1

De 5 tips om je kat snel te trainen

1. Vind de motivatie van je katten

Je kat is veel eerder geïnteresseerd in je trainingssessies als je de juiste beloning bij de hand hebt om hem aan te bieden. Bepaal eerst of je kat voedsel, lof of speelgemotiveerd is. Sommige katten zullen alles doen voor een traktatie, terwijl anderen de voorkeur geven aan speeltijd of lof als hun beloning voor een goed uitgevoerde taak. Als je eenmaal weet wat je kat motiveert, kun je aanpassen hoe je je huisdier beloont tijdens je trainingssessies.

eigenaar die hongerige siamese kat voedt
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock
thematische pauze

2. Gebruik hoogwaardige beloningen

U weet wat uw kat motiveert tijdens zijn trainingssessies, maar nu is het uw taak om te bepalen wat hij als een waardevolle beloning beschouwt. Gebruik voor voedsel of katten met een speelmotivatie nooit traktaties of speelgoed waar uw kat regelmatig bij kan. Om als “hoge waarde” te worden beschouwd, moet het voedsel of speelgoed dat uw kat tijdens zijn training krijgt, speciaal zijn en worden gebruikt alleen tijdens de training. Dus leg die kattensnoepjes terug in de la en grijp naar iets dat iets meer stimulerend is, zoals likbare traktaties of zelfs gewone, gekookte kipfilet.

thematische pauze

3. Wees consistent

Zoals met alles, oefening baart kunst, en herhaling is de sleutel. U moet consistent zijn met uw trainingsregime zodat uw kat concepten en trucs sneller kan begrijpen. Begin met korte sessies van vijf minuten per dag; Zodra je kat zich realiseert dat training gelijk staat aan beloningen, kun je overgaan op tweemaal daagse sessies.

Bengaalse kat geeft een high-five poot aan de eigenaar
Afbeelding credit: Svetlana Rey, Shutterstock
thematische pauze

4. Forceer het niet

Er is één zekere manier om ervoor te zorgen dat je kat training verafschuwt, en dat is hem dwingen om deel te nemen. Natuurlijk weet je al dat katten koppig zijn en marcheren op het ritme van hun eigen trommel, dus verwacht niet dat je kat altijd bereid is om deel te nemen aan zijn trainingssessies. Als het geen interesse toont in de beloningen of wat je probeert te leren, pak dan je trainingshulpmiddelen in en probeer het later opnieuw. Het dwingen om stil te zitten wanneer het wil spelen of dutten, zal alleen maar wrok veroorzaken en je voortgang vertragen.

thematische pauze

5. Probeer Clicker Training

Clickertraining is een veel gebruikte vorm van positieve bekrachtigingstraining waar veel katten goed op reageren. Je doel is om je kat een geluid (de klik van de clicker) te laten associëren met iets positiefs (een beloning). Zodra je kat weet dat wanneer hij de klik hoort, hij een beloning krijgt, is het gemakkelijker voor je om je clicker te gebruiken om gewenst gedrag aan te leren.

Neem bijvoorbeeld het leren van je kat om op commando te zitten. Til de clicker boven en net achter het hoofd van je kat zo op dat hij gedwongen wordt om te gaan zitten om zijn focus op de clicker te houden. Zodra het zit, maak je het klikgeluid, zeg je “zitten” en bied je een beloning aan.

training clicker voor huisdieren
Afbeelding tegoed: bmf-foto.de, Shutterstock

garen kogelverdeler

Hoe zit het met het trainen van je kat?

Het gebruik van een kattenbak is een van de eerste en meest essentiële vaardigheden die kittens moeten leren. Natuurlijk zijn de meeste adopteerbare katten en kittens al nestgetraind, maar als je katten fokt of er een hebt geadopteerd die nooit heeft geleerd om een kattenbak te gebruiken, is dit het eerste wat je het wilt leren.

De kattenbak moet op een rustige en schone plaats staan. Katten zijn kieskeurige wezens en houden er niet van om een vuile doos te gebruiken, dus je kunt vaker ongelukken opmerken als je je doosreinigingstaken verslapt.

Nadat uw kat een maaltijd, verplaats het naar de kattenbak. Pak zijn poot op en laat hem zien hoe hij aan het nest moet krabben. Zodra het de kattenbak gebruikt, geef dan onmiddellijk een beloning en verwijder het uit het gebied.

Gemberkat in een kattenbak
Afbeelding credit: Lightspruch, Shutterstock

Hoe u uw kat kunt dragertrainen

De reismand van je kat kan een enorme bron van stress zijn. Ze worden er immers in geduwd als ze naar het grote, enge kantoor van de dierenarts gaan. Als je je kat kunt helpen om positieve dingen met zijn reismand te associëren, zal het reizen met hem veel gemakkelijker en minder stressvol voor jullie beiden zijn.

Plaats de reismand eerst in een gemeenschappelijke ruimte in uw huis, ergens waar uw kat veel tijd doorbrengt. Laat de deur open en stop de favoriete traktatie of het speelgoed van je huisdier erin. Wanneer het zich in de drager waagt, beloon het dan met een paar huisdieren of krassen. Zodra u kunt zien dat uw kat zich comfortabel voelt in de reismand met de deur open (dit kan een paar dagen duren), probeer dan de deur te sluiten. Laat het een paar seconden per keer gesloten en bouw langzaam op hoe lang je het gesloten laat naarmate je kat comfortabeler wordt.

Als het eenmaal gewend is dat de deur gesloten is, begin je hem door je huis te dragen om je kat eraan te laten wennen dat hij erin wordt gedragen. Met voldoende oefening zal uw huisdier een professional zijn als het tijd is om te reizen.

kat die buiten in plastic drager ligt
Image Credit: frantic00, Shutterstock

Train je kat om van het aanrecht af te blijven

Katten denken dat ze je huis bezitten en zullen zichzelf helpen met alles waar ze hun poten op kunnen krijgen. Ze zullen gebieden verkennen waar je niet per se blij mee bent dat ze nieuwsgierig zijn, inclusief je keukenbladen. Niet alleen zijn je aanrecht potentieel gevaarlijk (scherpe voorwerpen, hete kachels), maar de met afval aangekoekte poten van je kat zijn niet de meest hygiënische dingen om in je kookruimte te hebben.

Clickertraining werkt geweldig om je kat te leren van het aanrecht af te blijven, maar je hebt een krabpaal of baars in je huis nodig om te werken. Katten springen vaak op toonbanken omdat ze graag hoog staan om zich veilig te voelen en om het reilen en zeilen in huis op veilige afstand te overzien. Wanneer je je kat op de kast ziet, verwijder hem dan en plaats hem in zijn krabpaal of baars. Druk vervolgens op de clickerknop en beloon het met een traktatie. Wanneer je kat vanzelf in zijn boom gaat, klik en beloon. Het doel is dat uw huisdier zijn krabpaal associeert met positiviteit, dus hij zal ervoor kiezen om daarheen te gaan in plaats van uw tellers.

kat op een aanrecht boven de wasmachine
Afbeelding credit: Nacho Posse, Pexels

3 kat face divider

Laatste gedachten

Het trainen van een kat kost misschien wat meer tijd dan het trainen van een hond, maar het is nog steeds iets waar je tijd voor moet vrijmaken. Een goed getrainde kat zal zich beter gedragen en veel gemakkelijker zijn om mee te leven dan een kat die helemaal nooit is getraind. Vergeet niet dat het vinden van de motivatie van uw kat en de perfecte hoogwaardige beloning u enorm zal helpen bij uw sessies. Hoe meer stimulans er is voor je kat om te leren, hoe meer geïnteresseerd hij zal zijn in wat je hem probeert te leren.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Andriy Blokhin, Shutterstock