Kunnen katten plantenmelk drinken? Vet-Reviewed Feiten & FAQ

Plantaardige melk is een populair alternatief geworden voor koemelk en is verkrijgbaar bij supermarkten of coffeeshops. Nu meer mensen zich wenden tot veganistische opties en plantaardig eten en drinken, is het logisch om je af te vragen of ze ook geschikt zijn voor onze kattenvrienden. Vooral omdat koemelk niet goed is voor katten, kunnen ze dan plantenmelk drinken?

Het is onwaarschijnlijk dat een klein beetje plantaardige melk schadelijk is voor uw kat, maar het zal zijn dieet op geen enkele manier ten goede komen. Er zijn echter enkele ingrediënten toegevoegd aan verschillende plantaardige melkmerken die schadelijk kunnen zijn. Je moet je er ook van bewust zijn dat macadamia notenmelk zeker schadelijk kan zijn voor je kat.

cat + lijnverdeler

Wat is plantaardige melk?

Plantaardige melk is een term die wordt gebruikt om een paar soorten plantaardige melk te noemen, zoals sojamelk, havermelk, rijstmelk, amandelmelk en kokosmelk. Alle plantaardige melk wordt volgens hetzelfde proces gemaakt. Het basismateriaal wordt een paar uur in water geweekt om het zachter te maken en wordt met een blender tot pulp vermalen en vervolgens gezeefd.

Het resultaat is meestal water met een beetje van het basismateriaal van de plant; Bij de meeste merken bestaat slechts 10% uit plantmateriaal. Veel bedrijven voegen extra vitamines, mineralen, smaken en suiker toe om de smaak te verbeteren.

amandelmelk
Afbeelding credit: LookerStudio, Shutterstock

Kunnen katten plantenmelk drinken?

Plantaardige melk is relatief veilig voor katten omdat het lactosevrij is en meestal minder vet en calorieën bevat. Dat betekent echter niet dat je je kat plantenmelk moet geven. Een beetje plantaardige melk zou prima moeten zijn, maar het elke dag aan hen geven is geen goed idee. De algemene vuistregel is om onze huisdieren geen menselijk voedsel te geven, en als het gaat om plantaardige melk, zijn er veel toegevoegde ingrediënten die niet gunstig zijn voor uw kat. Het hangt ook af van het plantaardige basismateriaal, omdat sommige veilig zijn voor katten, terwijl andere moeten worden vermeden.

  • Notenmelk: Je kunt notenmelk maken met elk type noot, maar de meest voorkomende zijn amandelen en macadamia’s. Sommige noten zijn potentieel zeer gevaarlijk voor katten, namelijk macadamia’s. Macadamia notenmelk moet uit de buurt van katten worden gehouden, omdat ze braken, tremoren, onderkoeling en lethargie kunnen veroorzaken. Walnoten kunnen ook giftig zijn door mycotoxinen. Amandel is waarschijnlijk de meest populaire notenmelk. Hoewel amandelen niet giftig zijn voor katten, mogen ze ze niet eten. Een kleine hoeveelheid amandelmelk zal uw kat waarschijnlijk niet schaden, maar het lage eiwit- en vetgehalte zal uw kat ook niet ten goede komen.
  • Havermelk: Havermelk is over het algemeen veilig voor uw kat, maar met mate. Hoewel het geen voedingswaarde biedt, zal het geen schade aanrichten als je kat een paar likjes heeft. Hoewel havermelk geen lactose bevat, kan uw kat er nog steeds bezwaar tegen hebben, dus let op tekenen van maagklachten.
  • Sojamelk: Commerciële huisdierenmaaltijden bevatten vaak soja als ingrediënt. Hoewel het een van de meest voorkomende allergenen bij honden is, is er geen bewijs dat het hetzelfde is bij katten. Met mate is sojamelk veilig voor katten, maar je moet letten op eventuele nadelige effecten.
  • Rijstmelk: Rijst is niet iets dat katten normaal gesproken in het wild zouden eten, dus het is niet nodig dat het deel uitmaakt van hun dieet. Een klein beetje rijstmelk mag je kat geen kwaad doen, maar dat maakt het ook niet geschikt.
  • Kokosnootmelk: Ondanks dat het niet giftig is voor katten, is kokosmelk ongelooflijk hoog in vet en calorieën. Kokosnoten bevatten veel plantaardige eiwitten, die moeilijk te verwerken zijn voor het spijsverteringsstelsel van katten. Een kleine hoeveelheid kokosmelk kan goed zijn voor je kat, maar het is het beste om het uit hun kom te houden.

Naast het plantaardige materiaal dat wordt gebruikt om plantenmelk te maken, moet er rekening worden gehouden met andere ingrediënten. Plantaardige melk heeft meestal extra ingrediënten om de smaak te verbeteren, dus het is essentieel om het ingrediëntenetiket te controleren.

Plantaardige melk voegt onnodige calorieën toe aan het dieet van uw kat en kan veel vet, koolhydraten en suiker bevatten. Deze extra calorieën kunnen leiden tot gewichtstoename en kunnen maagklachten bij katten veroorzaken. Bovendien bevat sommige plantenmelk xylitol, dat leveraandoeningen en bloedstollingsstoornissen kan veroorzaken.

kokosmelk in twee glazen containers
Afbeelding credit: Elena Veselova, Shutterstock

garen kogelverdeler

Veelgestelde vragen

Kunnen kittens plantenmelk krijgen?

Gedurende de eerste 3-4 weken na de geboorte mogen pasgeboren katten alleen moedermelk consumeren. De enige voedzame optie voor pleegkittens gescheiden van hun moeders is een melkvervangende formule. Kittens mogen geen koe- of geitenmelk krijgen omdat dit hun buik van streek kan maken, en notenmelk mag niet aan kittens worden gegevent allemaal.

Net als baby’s hebben kittens extreem gevoelige magen en het voeden van plantenmelk vol suiker en andere additieven zal hen zeker diarree geven.

Wat voor soort melk kunnen katten drinken?

Lactose-intolerantie komt vaak voor bij katten, dus het wordt geadviseerd om geen melk aan katten te voeren omdat dit kan leiden tot indigestie. Hoewel melk rijk is aan dierlijke eiwitten en vetten, heeft het voeren aan katten geen echt voedingsvoordeel. Als u uw kat wilt behandelen, zullen ze meer dan blij zijn met smakelijk kattenvoer van hoge kwaliteit en zullen ze een klein stukje kip, kalkoen, rundvlees of vis het meest waarderen.

3 kat face divider

Conclusie

Het beeld van een kat die melk opslurpt omdat het goed voor hen is, is een verhaal van oude vrouwen, en de waarheid is dat het niet goed voor hen is. Dat geldt ook voor plantaardige melk. Geen enkele plantaardige melk zal de gezondheid van uw kat ten goede komen, en hoewel een kleine hoeveelheid uw kat niet zal schaden, is het het beste om het gewoon uit hun kom te houden. Als je ervoor kiest om plantaardig te gaan eten, is dat prima, maar maak niet dezelfde keuzes voor je kat.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Sea Wave, Shutterstock